Originile Celor Mai Populare 10 Produse Alimentare

poza hamburger

Te-ai gandit vreodata de unde origineaza mancarea ta preferata? Ai fi surprins sa descoperi originile unora dintre cele mai populare mancaruri din lume.

1. Hamburgerul

Istoricii sustin ca armata lui Ginghis Han a creat versiunea cea mai veche a hamburgerului in anii 1200. Cavaleria mongola a lui Han trebuia sa manance in deplasare, in timp ce calareau. Carnea de miel taiata si cruda era perfecta deoarece puteau manca folosind o mana, in timp ce cu cealalta isi manau caii. Cand Kublai Han a invadat Moscova, le-a prezentat carnea tocata rusilor. De-a lungul anilor, bucatarii rusi au adaptat friptura tartar si friptura mongola, rafinand-o prin includerea unor alte ingrediente locale si condimente. In anii 1600, versiunea rusa a fripturii tartar a ajuns in portul Hamburg din Germania. Localnicii s-au declarat incantati de felul de mancare, incepand sa o pregateasca si ei. A devenit cunoscuta de-a lungul Germaniei drept friptura Hamburg.

In New York City, la sfarsitul anilor 1800, vanzatorii de mancare isi doreau sa atraga afaceri din partea marinarilor germani, oferindu-le placinte mici din carne a la Hamburg. La un moment dat, vanzatorii au inceput sa serveasca versiuni mai mici, intre doua felii de paine. Astfel, a luat nastere hamburgerul modern.

2. Inghetata din vafa cu briose

Prima data cand inghetata a fost servita intr-un con de vafa a fost la Expozitia Universala din 1904 in St. Louis, Missouri, Statele Unite ale Americii. Ernest Hamwi era un vanzator de patiserie, care isi avea toneta langa cea de inghetata. Toneta a ramas fara vase pentru inghetata, deoarece clientii nu le inapoiau destul de repede. Hamwi si-a oferit vafele pentru a tine inghetata. Patronii au laudat combinatia ciudata de inghetata turnata in vafe. De atunci, conurile de vafe au fost facute mai subtiri si inghetata a fost turnata in interiorul lor. La tejghelele de la Ben and Jerry, vafele sunt facute special.

3. Salata Caesar

Nu crede zvonurile – salata Caesar nu a fost numita dupa imparatul Romei, chiar daca creatorul sau e italian. Proprietarul de restaurant Caesar Cardini a deschis un restaurant in Tijuana, Mexic, la granita dintre California si Mexic. Dupa cum spune legenda, un grup faimos de la Hollywood a ajuns in local catre ora de inchidere. Acesta nu mai avea mancare, dar a creat un fel din ce ingrediente mai avea. Noul fel de mancare a fost un succes instant si, pentru a adauga niste fler hollywoodian, a pregatit felul chiar la masa. Contrar credintei populare, dressingul de salata original nu includea ansoa, ci sos Worcestershire.

4. Sandvisul

Crearea sandvisului se datoreaza Lordului John Montagu, cunoscut si ca fiind al patrulea conte de Sandwich. Montagu avea reputatia de a fi un mare jucator la jocurile de noroc in insulele britanice. La sfarsitul anilor 1700, sandvisul a luat nastere deoarece Montagu era prea ocupat cu jocurile de noroc pentru a se ridica de la masa sa manance. Acesta nu s-a deranjat cu tacamurile si a mancat friptura de vita cu mainile, murdarind cartile de joc. Pentru a nu mai face mizerie si pentru a nu-l mai enerva pe managerul cazinoului, Montagu a inceput sa utilizeze doua felii de paine pentru a tine carnea cat juca. Gustarea contelui de Sandwich consta din paine + carne + paine, devenind ulterior o senzatie internationala, oferindu-i un loc in cultura pop si in fast food-ul american, lantul de magazine Earl of Sandwich deschizand noi locatii in mod regulat.

5. Aripile de pui Buffalo

Un bar din Buffalo, New York, un orasel in apropierea granitei dintre Canada si Statele Unite ale Americii, este locul in care acest tip de mancare a aparut. Anchor Bar era detinut de familia Bellissimo. Undeva la sfarsitul anilor 1960, Teressa Bellissimo gatea o gustare de seara pentru fiul ei care venise acasa de la universitate. Bucataria era inchisa, dar Teressa a gatit aripioare de pui prajite, acoperite cu un sos foarte iute din ardei cayenne. Familiei i-au placut mult si, la scurt timp, aripile picante ale Teressei Bellissimo au devenit foarte cautate de clientii fideli, aducand un profit mare.

6. Nutella

Necesitatea este mama inventiilor. Nutella a fost creata in Italia in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Ca urmare a rationalizarii unor bunuri, inclusiv cacao, ciocolata se gasea foarte greu in Italia si in majoritatea Europei. Un patiser, pe nume Pietro Ferrero, a profitat de numarul mare de alune din oraselul in care locuia pe care le-a inclus in ciocolata pentru a o lungi. Dupa Al Doilea Razboi Mondial, Nutella a devenit o delicatesa in toata Europa. Nutella a devenit de atunci una dintre cele mai bune creme tartinabile din lume. Potrivit “Forbes”, cu o valoare de 23,4 miliarde de dolari obtinuta din vanzarile de Nutella, fiul lui Pietro Ferrero era cel mai bogat om din toata Italia atunci cand a murit in 2015.

7. Pizza

Grecii si romanii erau cunoscuti pentru folosirea de diferite ingrediente pe lipia lor. Pizza moderna dateaza din anul 1889 din Napoli, Italia. In cinstea vizitei reginei Margherita de Savoia, un brutar pe nume Raffaele Esposito a creat o gustare speciala, inspirata de noul steag italienesc, care contine culorile rosu, alb si verde. Esposito a decorat lipia folosind trei ingrediente: busuioc verde, mozzarella alba si sos de tomate. In acest mod, pizza Margherita a luat nastere. In 1905, prima pizzerie moderna a fost deschisa in New York City, de catre Gennaro Lombardi.

8. Inghetata pe bat

Cel mai simplu mod de a te relaxa pe timp de vara a fost creat de un copil de 11 ani intr-o noapte friguroasa din Oakland, California, Statele Unite. Da, zvonurile sunt adevarate. In 1905, un copil numit Frank Epperson a creat din greseala “inghetata pe bat”. Acesta a lasat un bat intr-un amestec de apa si suc peste noapte – de restul s-a ocupat Mama Natura. Un ger de peste noapte a inghetat ingredientele intr-un pahar, iar tanarul Frank a avut parte de o surpriza delicioasa a doua zi dimineata. Frank a facut apoi “gustarea” si pentru prietenii sai. Deoarece semana cu un turture, copiii din cartier au poreclit produsul “Eppsicle” (ro. – “Eppture”). Adult fiind, Epperson a patentat oficial inventia sa, schimbandu-i numele in cel folosit de azi (en. – “popsicle).

9. Guacamole

Avocado este unul dintre cele mai delicioase si mai sanatoase produse originare Americilor. Aztecii au creat delicatesa undeva intre secolele XIV si XIV. Cand spaniolii au intrat in contact cu aztecii, in anii 1950, au descoperit ca localnicii consumau un sos cu avocado, sare, ardei iuti, ceapa si rosii. Versiunea moderna de guacamole include lime si coriandru.

10. Cafeaua

Meritele descoperirii cafelei ii revin unei caprite. Dupa cum spune legenda, un pastor din Etiopia, Kaldi, a observat ca mai multe dintre caprele sale devin agitate dupa ce mananca fructe rosii dintr-o tufa. Kaldi a incercat singur fructele, fiind cuprins de un efect euforic. Kaldi le-a povestit calugarilor despre fruct, iar acestia l-au folosit pentru a ramane treji in sesiunile lungi de rugaciune. Efectele au fost atat de remarcabile, incat calugariile au impartasit fructul si altor manastiri din lume. Comertul cu cafea a luat nastere astfel si acum avem un Starbucks la fiecare colt de strada.

Add Comment