Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
10 Lucruri Fascinante Despre Azteci – Topist.ro

10 Lucruri Fascinante Despre Azteci

templu-aztec

Aztecii sunt cunoscuti pentru pasiunea pentru ciocolata si sange. Acestia origanizau sacrificii umane in cinstea zeilor si in general au fost un popor razboinic, asta pana cand au fost invinsi de spanioli. Totusi, imaginea astfel creata nu trebuie sa va faca sa credeti ca nu au avut si o cultura foarte dezvoltata. De la structura sociala foarte complexa, la educatie, familie si arta, acestia au avut caracteristici pe care merita sa le studiem si in ziua de astazi. Da, era barbari si brutali, dar si mult mai mult decat atat.

10. Practicau sporturi si aveau inclinatii artistice

Desi ideea generala e ca erau salbatici, acestia se deosebeau prin interesul lor legat de arta. Olaritul si sculptatul erau activitati preferate, dar nici desenul nu era subestimat. De mult ori, creau desene pe care mai apoi le foloseau drept modele de tatuaje pentru razboinici. De asemenea, erau pasionati de poezie. Aztecii erau implicati si in sporturi, un joc popular cu mingea fiind Ullamaliztii. Foloseau o minge de cauciuc (un concept foarte avansat pentru o astfel de civilizatie) pe care trebuiau sa o bage prin niste inele de piatra. Totusi, mingea putea fi atinsa doar cu capul, cotul, genunchiul sau soldul, astfel incat obiectivul era greu de atins.

9. Aveau scoli separate pentru baieti si pentru fete

Aztecii puneau mare accent pe educatia oferita in casa, de catre parinti, dar aveau si scoli obligatorii, diferite in functie de gen. Baietii din nobilime erau invatati de preoti despre istorie, astronomie, arta si politica, iar cei din clasele inferioare invatau cum sa devina soldati. In schimb, fetele erau educate pentru a ingriji casa si familia, a gati si a spala. Mergeau mai putin la scoala si majoritatea lucrurilor erau invatate in casa.

8. Au fost invinsi de boli

Multi spun ca spaniolii i-au invins pe azteci prin strategii stralucite, dar adevarul nu a fost chiar acesta. De fapt, primele atacuri ale spaniolilor au fost respinse si acestia erau in retragere. Razboiul era echilibrat si localnicii chiar aveau sanse sa castige. Variola insa le-a distrus sansele si a usurat enorm munca europenilor. Pentru ca sistemul lor imunitar nu intrase in contact cu o astfel de boala, se estimeaza ca peste 20 de milioane de azteci au murit in doar cinci ani din cauza bolii aduse de spanioli.

7. Numele este gresit

Cu totii ii cunoastem drept azteci, dar acest nume le-a fost dat dupa ce exterminarea lor a avut loc. Europenii care au colonizat Mexicul de astazi i-au numit asa pentru ca in secolul XII acestia traiau intr-un loc numit Aztlan, care se afla in partea de nod a Mexicului. Insa populatiile indigene se autointitulau Mexica, de unde provine si numele modern al tarii.

6. Aveau un sistem avansat de scris si documentare

Aztecii au avut propria lor limba, pe care o numeau N’ahuatl iar alfabetul era compus din pictograme. Scrisul era unul destul de dificil si de aceea scribii (preoti, de cele mai multe ori), aveau nevoie de perioade de studii foarte lungi. Ca suport pentru scris era folosita pielea de cerb. Se scria in carbune si apoi pielea se colora cu substante din plante. Astfel, aztecii tineau registre financiare, repere istorice sau legate de sacrifici si alte ceremonii. De asemenea, scriau si poezie si aveau cataloage cu aceste date.

5. Aveau obiceiuri funerare foarte ciudate

Stim cu totii povestile cu cladiri bantuite construite deasupra cimitirelor nativilor Nord Americani. Dar aztecilor le pasa mult mai putin de ce se construieste pe morminte. De fapt, acestia isi ingropau mortii chiar sub casele lor. Daca cel decedat era o persoana importanta in stat, acesta era ars. Astfel, ei credeau ca vor elibera sufletul pentru a ajunge in varianta lor de rai. De asemenea, ucideau si un caine, pentru ca el sa ghideze sufletul mortului in viata de apoi.

4. Uneori isi vindeau copiii pentru a deveni sclavi

Acest lucru se intampla doar in comunitatile sarace, unde parintii nu aveau prea multe resurse. Dar nu doar copiii deveneau sclavi din pricina problemelor de trai, ci si adultii. Daca ei acumulau foarte multe datorii, vanzarea copiilor sau chiar a lor le oferea o sursa de venit, iar daca lucrau din greu, exista sansa ca in timp sa redevina oameni liberi. Altii ramaneau sclavi de viata, statut care nu era atat de rau. Ei putea sa se casatoreasca, sa aiba copii sau chiar pamant al lor.

3. Barbatii aveau dreptul sa practice poligamia

Acestia aveau voie sa aiba mai mult de o sotie, dar existau reguli stricte care reglementau astfel de situatii. Prima sotie era considerata a fi cea principala si era singura care avea voie sa treaca prin ceremonia casatoriei. Celelalte sotii erau secundare, dar ele ramaneau recunoscute oficial.  Barbatul trebuie sa isi trateze fiecare sotie in mod egal iar acestea aveau o putere destul de mare in casa, desi barbatul ramanea capul. De regula, cei care aveau mai multe sotii erau cei mai bogati si puternici membri ai societatii. Divortul era rar intalnit, dar permis, iar adulterul se pedepsea cu moartea.

2. Aveau un sistem de sclavie diferit

Acesta nu era asemanator cu cel practicat in Europa, mai ales de catre romani. Copiii nascuti din sclavi nu erau proprietatea stapanilor si chiar sclavii puteau detine alti sclavi.  Daca un sclav dorea sa evadeze, doar stapanul si rudele sale aveau voie sa il caute iar pentru a fi liber, acesta trebuia sa se prezinte la un templu sau sa calce pe excremente in piata publica. Asadar, sclavii nu erau tratati chiar atat de rau, fiind mai mult un fel de servitori si nu fiinte de rang inferior.

1. Sacrificii si canibalism

In jur de 20000 de oameni erau sacrificati anual in teritoriile aztece. Un punct comun in explicatiile oferite de specialisti consta in dorinta acestora de a imbuna zeii pagani. Insa un atropolog numit Michael Harner a venit cu o alta teorie. Exista dovezi care spun ca victimele sacrificiilor erau mai apoi mancate. Harner pune acest lucru pe seama lipsei de carne din dieta aztecilor, care trebuiau sa compenseze cumva si astfel apelau la proteinele din corpurile celor deja sacrificati.

Add Comment