Sampania este preparata dupa asa-numita “metoda sampanie”, insa mai intai se formeaza un vin de baza obisnuit. Apoi, vinul este imbuteliat, impreuna cu un adaos de drojdie, pentru a incepe fermentarea secundara in sticle in aceasta perioada (15 luni). Inainte ca sticla sa fie pusa in vanzare, ultimul lucru care este facut consta in eliminarea drojdiei prin vibrarea sticlei in sus si in jos de cateva ori. La acest moment toata sampania este uscata, dar sticla este umpluta cu o cantitate mica de lichior dulce; dar crezi ca acest lucru s-ar putea sa fie irelevant?
Iata 10 lucruri interesante pe care nu le stiai despre sampanie
- Sampania este vin spumant, alb sau rosu, din districtul Champagne din nordul Frantei, iar campusurile principale de productie ale sampaniei poarta denumirea de Reims si Epernay. Este evident ca, in sine, cuvantul sampanie este folosit pentru a descrie vinurile spumante din alte parti ale lumii, dar este singurul vin din districtul cu acelasi nume si fabricat in conformitate cu “campionii metodei”, caruia ii este permis sa fie numit champagne in context comercial, deoarece aceasta este o denumire de origine protejata.
- Toata sampania era tulbure pana la inceputul anilor 1800, cand Madame Ciqueda a invatat sa elimine drojdiile cu ajutorul tehnologiei numita degorjare.
- Majoritatea sampaniilor produse in ziua de astazi sunt soiuri uscate “Brut”. Acest lucru inseamna ca se adauga aproximativ 10 grame de zahar per litru. Acum 200 de ani in urma nu era un lucru neobisnuit ca sampania produsa sa contina 150 de grame de zahar per litru.
- O sticla trebuie sa fie in conformitate cu legea franceza, adica sa stea cel putin 15 luni in pivnita inainte de degorjare, pentru a putea fi numita sampanie.
- Din toata sampania produsa pentru baut, francezii consuma aproximativ jumatate.
- Potentialul de stocare al sampaniei este mult mai bun daca aceasta este intr-o sticla magnum, caci bautura trebuie sa fie cat mai putin expusa la oxigen.
- Date despre sampanie: – in timpul lunii decembrie s-a vandut aproape jumatate din vanzarile anuale de sampanie.
- Sampania favorita a lui Napoleon era Moet & Chandon. Prin urmare, aceasta a fost numita sampania standard a casei “Imperial Brut”.
- Suedia este in primele zece tari importatoare de sampanie, iar, in ceea ce priveste consumul de sampanie pe cap de locuitor, aceasta tara se situeaza pe locul 5.
- Numai trei tipuri de struguri sunt permise in sampanie: Pinot Noir, Chardonnay si Pinot Meniere. Si singura regiune producatoare de vinuri careia i se permite sa produca rose prin amestecarea vinului inca rosu cu vin alb este Champagne.