10 Lucruri Interesante Despre Vulpe Pe Care Nu Le Stii

vulpe

Vulpile sunt membri ai familiei canina (Canidae). Vulpile nu sunt un grup sistematic, dar includ specii similare de canide. In Suedia, vulpea rosie si vulpea polara. Vulpile au pielea fina care inainte era valoroasa si, prin urmare, vanatoarea de vulpi este foarte frecventa. Multi au inceput, de asemenea, sa se ocupe de reproducerea vulpilor. De asemenea, se crede ca vulpile ar fi putut fi folosite pentru a hrani suedezii, atunci cand acestia au gasit locuri in Suedia pline de astfel de animale – inclusiv Pamantul negru in Birka si Gotland.

Acestea fiind spuse, noi oferim aici zece lucruri pe care probabil nu le-ati stiut despre vulpi.

1. Vulpile fac parte din familia canina, ceea ce inseamna ca acestea sunt legate de lupi, sacali si caini. Ele sunt de marime medie si au o greutate cuprinsa intre trei si sapte kilograme, avand niste cozi stufoase. Dar, spre deosebire de rudele lor, vulpile nu sunt ceata de animale. Cand trebuie sa aiba grija de puii lor, ele traiesc in familii mici, in vizuini subterane. In caz contrar, vaneaza si dorm singure.

2. Vulpea are multe lucruri in comun cu pisica. La fel ca pisica, vulpea este cea mai activa dupa ce soarele a apus. De fapt, ele au pupilele orientate vertical, pentru a putea vedea in lumina scazuta. Vanatoarea se desfasoara, de asemenea, intr-un mod similar cu a unei pisici, prin urmarire apriga, aruncandu-se peste prada lor, iar acesta este doar inceputul similitudinilor. La fel ca pisica, vulpea are de asemenea mustati sensibile si o limba aspra. Merg pe degetele de la picioare exact ca felinele si au de asemenea gheare retractabile, ceea ce inseamna ca pot urca pe acoperisuri sau in copaci. Unele vulpi dorm chiar si in copaci, la fel ca pisicile.

3. Vulpile folosesc din campul magnetic al Pamantului. Ca o racheta ghidata cu ajutorul unui GPS, folosesc campul magnetic al Pamantului pentru a vana. Alte animale, cum ar fi pasarile, rechinii si broastele testoase, au de asemenea acest “simt magnetic”, dar vulpea este prima care a descoperit cum sa-l foloseasca pentru a-si alunga prada sau pentru a o captura pe aceasta.

4. Vulpile se inmultesc o data pe an. Ele pot naste de la unu pana la unsprezece pui (media este de sase), care se nasc orbi si nu deschid ochii pana la noua zile dupa nastere. In tot acest timp ei stau cu mama, in timp ce tatal pleaca dupa mancare. Puii traiesc cu parintii lor pana la varsta de sapte luni. Mama isi protejeaza puii cu o loialitate surprinzatoare.

5. O vulpe este de asemenea extrem de jucausa, iar joaca cu alte animale precum cainii sau pisicile nu este deloc neobisnuita pentru o vulpe. Si, la fel cum si cainii iubesc mingile, acest lucru a devenit o problema major pe mai multe terenuri de golf, deoarece mingile au inceput sa fie furate de catre vulpi jucause.

6. Vulpile polare pot rezista chiar pana la temperaturi scazute, ce ajung la -70 de grade Celsius. Blana lor alba le camufleaza pe acestea impotriva animalelor de prada si, in plus, le face niste vanatoare excelente. Atunci cand vremea devine mai blanda si au loc schimbarile de sezon, blana acestora isi schimba culoarea in maro sau gri, astfel incat vulpile sa se poate amesteca printre pietre si munti fara sa fie observate.

7. Vulpea fladder musorad nu foloseste campul magnetic al Pamantului pentru a vana, dar in schimb urmareste insectele comestibile. Aceste tipuri de vulpi pot fi vazute in savanele din Africa.

8. Un cantec extrem de popular, care a devenit viral pe internet, al fratilor Ylvis, din urma cu trei ani, “ Vulpea (Ce spune vulpea?)” prezinta intr-un mod plin de umor pus sub semnul intrebarii modul in care o vulpe foloseste sunetele pentru a putea obtine hrana. Iar adevarul trebuie spus, o vulpe inventeaza pana la patruzeci de sunete diferite.

9. Cu toate ca vulpile sunt destul de mici, ele sunt destul de rapide. O vulpe poate atinge pana la peste 70 de kilometri pe ora!

10. Atunci cand vulpile sapa, ele construiesc adaposturi in pamant. Acestea au intotdeauna mai mult de o iesire. Acest lucru le va putea ajuta sa scape cu usurinta de un animal de prada inainte ca acesta sa intre si sa le descopere.

Add Comment