Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
10 Lucruri Putin Cunoscute Despre Voodoo – Topist.ro

10 Lucruri Putin Cunoscute Despre Voodoo

voodoo-papusa

Chiar daca este greu de crezut, Voodoo este o religie ca oricare alta. Da, pare imposibil, filmele americane transformand aceste practici in ceva ocult si de neinteles. Sacrificiile de animale, vraji, papusi pentru tortura, toate au aparut in filmele de groaza si nu numai. Dar aceasta prezentare este departe de adevar si povestea reala din spatele practicilor Voodoo arata foarte bine ca nu ar trebui sa crezi tot ce vezi la TV.

10. Trei tipuri de Voodoo

Pe lume exista trei tipuri diferite de Voodoo si fiecare isi trage invataturile si practicile din zone diferite de pe glob. In primul rand exista Voodoo de tip Vest African. Acesta este cel mai vechi si este in continuare practicat de aproximativ 30 de milioane de oameni, in tari precum Ghana si Benin. Pentru ca religia isi are originile aici, aceasta nu a fost afectata foarte mult de alte credinte, asa cum se intampla cu formele americane.

Al doilea tip este intalnit in Louisiana (in general, in tot Sudul Statelor Unite). Aduse din Africa, practicile au fost influentate de credintele localnicilor francezi si spanioli, dar si de catre creolii din zona. In final, exista si Voodoo Haitian, acesta purtand o importanta influenta franceza si chiar crestina.

9. Asemanator crestinismului

La prima vedere, Voodoo pare o religie in care se practica folosirea potiunilor, posedarea si venerarea stramosilor. Pare sa aiba putine legaturi cu Iisus, dar nu este asa. Formele americane au incorporat de-a lungul timpului multe credinte si traditii crestine si chiar au spirite care isi gasesc un corespondent la crestini. Aida Wedo este ca Fecioara Maria, in timp ce Legba pazeste o poarta, la fel ca Sf Petru. De asemenea, in Voodoo Nord American exista un zeu suprem si practicantii striga spiritele pe nume de sfinti.

8. Acceptat de Biserica Catolica

In multe parti ale lumii, Voodoo si catolicismul coexista si o fac destul de pasnic. Desi practicantii care au fost botezati pot fi exclusi din biserica, de multe ori preotii din cele doua culturi lucreaza impreuna pentru a aduce mai multa prosperitate in Africa, locul de nastere al religiei.

Chiar si Papa Ioan Paul II a participat la o ceremonie Voodoo in 1993 si a recunoscut credintele bune din aceasta religie, creand astfel o legatura intre doua practici care par contrare.

7. Papusile Voodoo

Acestea sunt creatii mai complexe decat ni se spune in media. Papusile nu sunt legate de persoane in sensul ca ceea ce se intampla cu papusa pateste si persoana. De fapt, acestea reprezinta mai mult simboluri ale persoanei si lor le sunt atasate poze sau fire de par prinse cu ace (ele nu sunt folosite insa pentru tortura). Papusa reprezinta practic un mediator intre spirite si om, ea putand fi folosita pentru o varietate de scopuri, majoritatea benefice (i se pot atasa si petale de flori, parfum sau chiar bani, pentru a imbuna spiritele). Ca in multe alte practici, persoana care le foloseste poate fi rea, nu actul in sine, si papusile au ajuns astfel sa aiba o imagine negativa.

6. Marie Laveau

Aceasta a fost o preoteasa Voodoo, una dintre figurile celebre ale religiei, desi faptele pentru care a fost cunoscuta sunt discutabile. Aceasta, fiica unui detinator de plantatie si a unei amante pe jumatate neagra, pe jumatate indianca, a avut un sot care a murit si unul cu care a avut 15 copii. Ea vindea diverse potiuni, dar se ocupa si de coafura si astfel a ajuns sa cunoasca cele mai importante persoane din New Orleans. In vremurile respective, oamenii credeau ca are foarte multa putere politica, dar nimeni nu poate spune exact cata. In plus, ii ajuta pe cei fara adapost si pe bolnavi, oamenii cautand si astazi ajutor la mormantul ei.

5. Practicantii sunt servitori ai spiritelor

In filme, astfel de persoane sunt acuzate ca ar putea controla spiritele si ca le-ar pune sa faca rele. De fapt, adevarul arata o situatie contrara. Practicantii se vad pe ei ca fiind nimic altceva decat niste servitori ai spiritelor. Ei nu ordona, ci cer, asta dupa ce isi arata supunerea si onoarea pentru a avea o astfel de legatura.

Preotii si preotesele se antreneaza pentru mult timp inainte de a stapani ritualul posedarii. In timpul unei astfel de practici, ei devin gazda a doua spirite, unul care reprezinta individul si unul care este legatura comuna dintre toate fiintele vii.

4. Vindecarea

Imaginea de religie intunecata pica si cand ne gandim ca majoritatea practicilor Voodoo sunt legate de vindecare si folosirea plantelor. Cel mai adesea, spiritele sunt chemate pentru a ajuta in vindecarea celor bolnavi sau raniti. De asemenea, practicantii Voodoo cred ca rezolvarea unei probleme a spiritului este la fel ca una a fizicului si de aceea spun ca pot vindeca inimile frante si schimba norocul. Preotii stiu si ca nu sunt atotputernici, asa ca nu evita sa recomande si solutiile medicale atunci cand situatia le depaseste posibilitatile.

3. Nu exista magie neagra sau alba

Daca in alte culturi se vorbeste despre asa ceva, in Voodoo distinctiile sunt inexistente. Atunci cand se doreste ceva rau, magia devine rosie, la fel ca spiritul, dar si ca ochii celui posedat. Uneori, un spirit bun poate sa fie corupt de un om (lucru care contravine legilor religiei), iar rolul reginei si a doctorului Voodoo este sa apere spiritele bune. In plus, sacrificiile animale nu sunt facute din dorinta de sange, ci doar pentru a intari spiritele si a facilita comunicarea cu ele.

2. Lumea conform practicantilor

Aceasta este impartita in trei ranguri. Cel mai sus se afla un zeu care nu are are legatura cu oamenii. Apoi urmeaza loa, adica spiritele care interactioneaza cu muritorii, printre care si rudele decedate. Cel mai jos se afla cei care traiesc. Fiecare muritor se conecteaza cu loa cu ajutorul lui Papa Legba, cel care pazeste poarta dintre taramul divin si cel muritor.

1. Serpii

Pretorii danseaza cu serpi, dar nu pentru a soca. In Voodoo exista un zeu sarpe, cel mai batran din religia lor. Acesta a creat lumea, apa din pielea sa si stele din corpul sau. Este casatorit cu zeita curcubeului si dragostea lor eterna reprezinta echilibrul dintre masculin si feminin. El reprezinta intelepciunea si ii ajuta pe cei cu handicapuri, transportandu-le sufletul spre viata de apoi.

Add Comment