Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
10 Lucruri Surprinzatoare Despre Libelule – Topist.ro

10 Lucruri Surprinzatoare Despre Libelule

libelula

Cei mai multi oameni care nu activeaza in domeniul entomologiei (ramura zoologiei care se ocupa cu studiul insectelor) ar spune ca insectele lor preferate sunt fluturii, gargaritele si… libelulele.

Toate acestea par sa fie inofensive, dragute si nu te inteapa in timp ce dormi. Totusi, lucrurile nu stau chiar asa, cel putin nu in privinta libelulelor. Daca ele ar fi mai mari (asa cum au fost in preistorie), lucrurile ar arata altfel si oamenii ar avea mari probleme din cauza lor. Asta pentru ca libelulele sunt unii dintre cei mai brutali ucigasi din natura.

10. Isi calculeaza viteza pentru lovitura perfecta

Este foarte dificil sa lovesti un obiect care se afla in aer si doar animalele cu un sistem nervos avansat pot face asta. Trebuie sa prezici locul in care acesta se va afla in viitor, dar oamenii de stiinta au aflat ca libelulele nu urmaresc prada, ci o intercepteaza, asa ca pentru ele asta nu este o problema. Ele calculeaza trei indicatori: distanta pana la prada, directia de miscare si viteza cu care trebuie sa zboare. Este vorba de cateva milisecunde, dar o libelula calculeaza unghiul din care trebuie sa atace si prada lor nici nu stie de ce a fost lovita.

9. Ochii lor sunt extrem de avansati

Cele mai multe insecte au ochii multifatetati (mustele, spre exemplu, au in jur de 6000 de fatete si vedere panoramica). Si pentru a pune asta in perspectiva, o libelula are 30000 de fatete, mai mult decat orice alta insecta. Fiecare dintre acestea creeaza propria imagine si creierul este obisnuit sa compuna miile de imagini primite intr-un tot unitar. In plus, ochii lor pot vedea spectre mai avansate decat ai nostri, libelulele percepand si razele UV, ceea ce le ajuta la navigatie.

8. Pot vedea in toate directiile

Nu doar ca libelulele disting mai multe culori decat noi, dar au si o vedere la 360 de grade datorita ochilor foarte mari. Ele pot vedea si in spate si astfel pot scapa de pradatori, indiferent de locul de unde vin acestia (chiar si de sub ele, un punct sensibil pentru majoritatea insectelor). In plus, folosesc vederea foarte avansata si pentru a vana, ceea ce le ajuta sa prinda si prazi extrem de greu accesibile pentru alte insecte.

7. Sunt eficiente

Libelulele sunt extrem de eficiente in ceea ce fac. Ca un exemplu, 95 % din atacurile lor se termina prin capturarea prazii. Ca o comparatie, rechinii, unii dintre cei mai periculosi pradatori din lume, reusesc sa prinda doar jumatate din ceea ce vaneaza, iar leii, atat de temuti pe uscat, se multumesc doar cu un sfert din prazile pe care le ataca. Asta se intampla pentru ca leii urmaresc prada, nu o intercepteaza. Daca libelulele ar fi suficient de mari sa prinda gazele, leii ar muri de foame, la fel ca majoritatea pradatorilor terestri.

6. Isi izoleaza prada, chiar daca ea se afla intr-un roi

O echipa de cercetatori condusa de Dr. Wiederman a plasat un nano electrod in interiorul unui neuron responsabil de procesarea vizuala a libelulelor si au plasat “subiectul” in fata unui monitor cu doua obiecte care se miscau simultan.

Insectele cu un sistem nervos simplu nu pot sa fie atente la mai multe tinte. In schimb, libelula poate sa isi schimbe voluntar obiectul atentiei. Aceasta poate sa urmareasca doua obiecte, schimbandu-si atentia de la unul la altul, fara sa le piarda din vedere. Asadar, au atentie selectiva si de aceea pot urmari o tinta chiar si cand ea se afla intr-un roi, fixandu-si atentia doar asupra ei, dar avand mereu in vedere si restul roiului.

5. Nu se opresc niciodata din mancat

Libelulele sunt atat de bine adaptate la vanat si pentru ca au un apetit deosebit. Cercetatorii au folosit camere de filmat adaptate la viteze mari si au studiat mecanismul de zbor al libelulelor. Astfel, ei au descoperit ca libelulele au zburat spre prazi diferite in 30 de zboruri succesive si ar fi continuat, daca mai aveau ce sa vaneze.  De regula, acestea vaneaza muste mici sau tantari, dar si fluturi, daca ii pot pune la pamant. Nu in ultimul rand, ataca si libelule mai mici.

4. Isi pot misca independent aripile

Aceasta este una dintre trasaturile definitorii ale libelulelor. Cele patru aripi se misca independent una de alta si astfel libelula are un mecanism de zbor asemanator unui elicopter. Ele pot plana, zbura inapoi si in parti, dar si schimba directia cand au nevoie de asta. Ele pot zbura si cu capul in jos, daca sunt obligate sa o faca. Fiecare aripa este conectata la o grupa diferita de muschi si astfel mobilitatea este una maxima.

3. Isi strivesc prada

Libelulele fac parte din ordinul Odontata, ceea ce inseamna “cu dinti”. Acestea isi strivesc prada cu mandibulele lor mari. Desi nu sunt suficient de puternice pentru a strapunge pielea umana (doar cele mai mari pot face asta), pentru o musca ele sunt fatale.

Atunci cand captureaza prada, o prind cu picioarele ca intr-o capcana si ii taie orice posibilitate de scapare. Apoi mandibula distruge aripile insectei si aceasta nu mai poate zbura. De multe ori, libelulele nici macar nu aterizeaza pentru a-si consuma prada, facand asta din aer.

2. Sunt violatoare

Libelulele nu au timp de ritualuri de imperechere. Dupa ce descopera o femela, masculul o ataca si transfera fortat sperma catre ea. In acelasi timp, penisul masculului are niste ghimbi care au rolul de a sterge sperma altor masculi (femelele se imperecheaza cu mai multi masculi), asigurandu-se astfel ca ei vor fi cei care fertilizeaza. In unele cazuri, masculul protejeaza femela pana cand este sigur ca oualele sale sunt in siguranta.

1. Vaneaza inca de cand sunt nimfe

Pana si nimfele libelulelor sunt pradatoare, poate chiar mai reci decat adultii. Precum cele mai multe insecte, libelulele incep viata in stare de larva. Acestea traiesc sub apa si se misca prin eliminarea unui jet de de apa din corpul lor. Unele libelule traiesc asa chiar si cinci ani, pentru a avea o viata de adult de doar sase sau sapte luni.  In timpul petrecut in aceasta stare, vaneaza insecte mici si alte larve, in special de tantar. Alte specii de libelule vaneaza si mormoloci, pe care ii prind cu falcile lor enorme, la fel ca adultii.

Add Comment