10 Mituri si Legende Irlandeze

Lunga istorie a Irlandei este presărată de elemente de folclor şi mitologie antică. Societăţile antice ale Irlandei, druizii şi celţii, credeau în puterea magiei şi multe dintre aceste credinţe s-au răspândit în legendele moderne, spuse iar şi iar de-a lungul ţării. Poveştile despre războinici deţinând toată cunoaşterea lumii, despre zâne jucând farse fermierilor şi despre spiriduşii care îşi ascund aurul la capăt de curcubeu adaugă Irlandei un farmec plin de mister.

  1. Banshee (Spirit prevestitor al morţii)

Banshee

Banshee era o femeie care aducea cu sine semne de prevestire a morţii. Uneori, acesta apărea ca o bătrână îmbrăcată în zdrenţe, alteori ca o femeie tânără şi frumoasă, iar alteori apărea ca o femeie clătind rufe murdare de sânge. Oricând apărea, scotea un ţipăt sinistru, iar legenda spune că în orice familie era auzit, urletul aducea moartea. Regele Iacob I al Scoţiei a crezut că a fost abordat de o Banshee. La scurt timp, acesta a fost asasinat de  Contele de Atholl.

  1. Pooka

Pooka

Pooka este un anumit tip de zână – una determinată să creeze haos în lumea muritorilor. Pooka apare noaptea, de-a lungul ţărmurilor şi în regiunile rurale. Într-o zi norocoasă, Pooka distruge o fermă – rupe gardurile şi nelinişteşte animalele. Într-o zi nefastă, Pooka stă lângă fermă şi cheamă oamenii pe nume să iasă afară. Dacă cineva iese afară, Pooka îi duce departe. Pooka, de asemenea, adoră să distrugă corăbiile care se îndepărtează de Irlanda şi numeroase naufragii de-a lungul coastei stâncoase au fost puse pe seama ei.

  1. Changelings (Copii schimbaţi)

Changelings

Potrivit legendei, deseori, zânele dădeau naştere unor copii deformaţi. Deoarece zânele preferă copiii frumoşi la vedere, acestea veneau în lumea muritorilor şi schimbau un copil uman sănătos, lăsând în urmă un copil spiriduş. Copilul spiriduş era fericit doar când ghinionul şi necazul sălăşuiau în casă. Legenda copiilor schimbaţi a durat timp de secole. William Shakespeare vorbeşte de un copil schimbat în piesa „Visul unei nopţi de vară”. Trei sute de ani mai târziu, în „Pe aripile vântului”, Scarlett O’Hara credea că fiul nelegitim al lui Rhett Butler era un copil spiriduş.

  1. Harpa lui Dagda

Harpa lui Dagda

Conform mitologiei irlandeze, Dagda a fost un înalt preor, care avea o harpă mare şi frumoasă. În timpul unui război, un trib rival i-a furat harpa şi a dus-o într-un castel abandonat. Dagda a urmărit tribul şi a chemat harpa. Harpa a venit la Dagda şi acesta i-a atins corzile. Harpa a cântat Muzica Lacrimilor şi toţi cei din castel au început să plângă. Dagda a atins din nou corzile harpei şi harpa a cântat Muzica Veseliei, iar toţi războinicii au început să râdă. Apoi, Dagda a atins pentru ultima dată  corzile şi harpa a cântat Muzica Somnului. Toţi, în afară de Dragda, au căzut într-un somn adânc, acesta reuşind, astfel, să scape cu harpa cea magică nevătămată.

  1. Copiii lui Lir

Copiii lui Lir

Povestea Copiilor lui Lir îşi are originea în Ciclul Mitologic Irlandez. Lir era stăpânul mării. Acesta avea o soţie şi patru copii. La moartea soţiei, acesta s-a căsătorit cu sora soţiei sale, Aoife. Aoife era geloasă pe copiii lui Lir şi dorea să scape de ei. Într-o zi, Aoife a luat copiii pe un lac. În timp ce înotau, aceasta a aruncat o vrajă şi i-a transformat în lebede. Sub puterea vrăjii, copiii urmau să rămână lebede până la auzirea sunetului unui clopot creştin. Lebedele au înotat din lac spre râu mulţi ani, aşteptând sunetul acelui clopot, însă doar la venirea Sf. Patrick în Irlanda, copii au putut fi eliberaţi de sub puterea vrăjii, 900 de ani mai târziu.

  1. Sf. Patrick

Sf. Patrick

Pentru majoritatea oamenilor, Sf. Patrick este cel care a adus o zi de distracţie şi bere verde în puburile din toată lumea. În realitate, Sf. Patrick a fost sanctificat la secole de la moartea sa şi nici măcar nu era irlandez. Sf. Patrick s-a născut în Britania, într-o familie înstărită. În timpul copilăriei sale, acesta a fost răpit şi vândut ca rob în Irlanda. În timpul anilor de scalvie, acesta s-a convertit la creştinism şi, odată eliberat, şi-a petrecut restul vieţii propăvăduind religia creştină irlandezilor, însă a fost uitat curând după moartea sa. Abia după mulţi ani, călugării au început să spună legenda Sf. Patrick, conform căreia acesta a alungat toţi şerpii din Irlanda. Ceva ce nu s-ar fi putut întâmpla, deoarece nu au existat niciodată şerpi în Irlanda.

  1. Trifoiul

Trifoiul

Cele trei frunze verzi ale Trifoiului reprezintă mai mult decât un simbol neoficial al Irlandei şi una dintre bezelele Lucky Charms. Trifoiul a avut semnificaţie în majoritatea culturilor istorice ale Irlandei. Druizii credeau că Trifoiul era o plantă sacră, care putea îndepărta răul. Celţii credeau că Trofoil avea proprietăţi mistice, datorită celor trei frunze în formă de inimă ale plantei. Celţii credeau că trei este un număr sacru. De asemenea, unii creştini credeau că Trifoiul are o semnificaţie specială – cele trei frunze reprezentând Sfânta Treime.

  1. Finn MacCool

Finn MacCool

Finn MacCool este un războinic mitologic care apare în câteva legende irlandeze. O poveste populară este cea a unui somon care deţinea toată înţelepciunea lumii. Finn a decis că mănânce somonul pentru a câştiga înţelepciune. În timp ce gătea peştele, sosul a ţâşnit şi l-a ars pe Finn la deget. Finn şi-a dus degetul în gură pentru a opri durerea şi, imediat, a aflat toată înţelepciunea somonului. De atunci, de fiecare dată când Finn îşi punea degetul în gură, obţinea înţelepciunea căutată.

  1. Zâne

Zâne

Zânele există sub diferite forme în mitologiile din toată lumea, însă au o importanţă specială pentru irlandezi. Societatea zânelor în Irlanda este considerată a fi foarte reală şi departe de Tinker Bell din Peter Pan. O zână irlandeză poate lua orice formă doreşte, însă va alege, de obicei, o formă umană. Se spune că acestea sunt frumoase, puternice şi este dificil să le rezişti, ceea ce este regretabil, deoarece majoritatea zânelor din Irlanda adoră să aducă ghinion şi nenorocire muritorilor care vin în apropierea lor.

  1. Spiriduşi

Spiriduşi

Spiriduşul este, probabil, cel mai cunoascut tip de fiinţă magică în Irlanda. Spiriduşii au existat în legendele irlandeze încă din timpurile medievale. În mod tradiţional, spiriduşii sunt creaturi înalte şi apar deseori muritorilor sub forma unui bătrân – o viziune cu mult diferită faţă de cea modernă a unei creaturi mici, cu aspect de copil, în costum verde. Potrivit legendei, spiriduşilor le place să colecteze aur, pe care îl păstrează într-un vas şi îl ascund la capătul curcubeului. Dacă un muritor prinde un spiriduş, acesta trebuie să-i îndeplinească trei dorinţe înainte de a putea fi eliberat.

 

Add Comment