10 Tari Cu Cel Mai Ridicat Grad De Obezitate

obezitate

Pe masura ce ne intoarcem in timp, descoperim ca este tot mai greu sa gasim oameni care au suferit de obezitate – stii de ce? Ratele de obezitate erau scazute pentru ca oamenii duceau un stil de viata sanatos, complet diferit fata de cel pe care il traim noi acum.

Nu conteaza daca acestia consumau cantitati mici sau mari de mancare, pentru ca, in ambele cazuri, depuneau apoi foarte mult efort, facand cantitatea de mancare consumata mai putin daunatoare decat e in prezent. Viata din trecut depindea mai mult de munca folosind muschii, existand instrumente simple, ceea ce inseamna ca nu era nevoie sa iti programezi sa faci miscare, la fel ca inainte. In zilele noastre, totul s-a schimbat, ne miscam foarte rar, fara sa facem exercitii si stand in scaune, fie ca e pentru munca sau pentru a ne petrece timpul liber. Totul a devenit mai usor pentru noi multumita tehnologiei moderne de care dispunem, care, curand, ne va distruge vietile si ucide, din cauza junk food – ului care constituie mesele noastre principale.

Daca vrei sa stii daca tara ta sufera de obezitate si de rate mari de BMI (indexul de masa corporala), iata care sunt cele mai grase zece tari din lume – rezultatele sunt cu adevarat surprinzatoare.

10. Trinidad si Tobago

Procentajul de oameni care sufera de obezitate in Trinidad si Tobago este de aproximativ 30% din populatie. Ratele de obezitate sunt in crestere in numarul copiilor, ca urmare a industriei fast food – urilor care se dezvolta. Rata medie de BMI in tara este de 26,6 pentru barbati si 30,6 pentru femei.

9. Venezuela

Acest stat este al noualea cel mai gras din lume, avand o populatie de 30,8% cu risc crescut de hipertensiune si diabet. Indexul de masa corporala in Venezuela este de 27,8 pentru barbati si 27,7 pentru femei.

8. Statele Unite ale Americii

Probabil ca ai crezut ca Statele Unite ale Americii s-ar afla mai sus pe lista, macar in top cinci cele mai grase tari din lume, insa procentajul de oameni care sufera de obezitate aici este mai mic decat al altor tari: 31,8%, facand Statele Unite a opta cea mai grasa tara din lume. Al doilea cel mai mare BMI mediu poate fi gasit aici, fiind de 28,5 pentru barbati si 29 pentru femei.

7. Mexic

In jur de 32,8% dintre locuitorii Mexicului sufera de obezitate, clasand tara pe locul sapte. Problema cu obezitatea a inceput in anii 1980, ca urmare a cresterii cantitatii de mancare procesata pe piata mexicana. Guvernul incearca sa se lupte cu aceasta problema prin impunerea de taxe pe mancarurile cu un numar ridicat de calorii si pe bauturile saturate cu zaharuri, lucru care pare sa aiba un efect pozitiv asupra problemei, reducand cantitatea de mancaruri de tip fast food consumata. Indexul de masa corporala mediu in Mexic este de 27,8 pentru barbati si 28,9 pentru femei.

6. Africa de Sud

Procentajul de oameni obezi in Africa de Sud este de aproximativ 33,5% din totalul populatiei, ca urmare a popularitatii lanturilor de magazine de tip fast food si a unui stil de viata vestic care a inceput sa domine stilul de viata originar din Africa de Sud. Kilogramele in plus erau asociate cu bogatia in trecut aici, insa, acum, acest lucru s-a schimbat complet din cauza fast food – urilor ieftine. Indexul mediu de masa corporala in Africa de Sud este de 24,3 pentru barbati si 28,2 pentru femei.

5. Emiratele Arabe Unite

Desi Emiratele Arabe Unite incearca sa se lupte serios cu obezitatea prin lansarea de provocari si recompensarea castigatorilor care reusesc sa slabeasca oferindu-le aur, procentajul de obezitate este tot mare, fiind estimat la 33,7% din populatia totala, clasand-o pe locul cinci in acest top si pe locul doi intre tarile cu cele mai multe cazuri de diabet. Indexul de masa corporala mediu intre barbati este de 27, iar pentru femei de 29.

4. Iordania

Procentajul total de oameni care sufera de obezitate in Iordania este de 34,3% din populatie, insa ratele de obezitate in randul femeilor este mai mare decat cel inregistrat de catre barbati, ajungand la 60%. Acest lucru se explica prin faptul ca cele mai multe femei de aici nu lucreaza si nu dispun de facilitatea de a face exercitii fizice – mai bine zis, astfel de exercitii nu sunt acceptate, traditional, pentru femei. Indexul de masa corporala, in medie, este de 27,2 in Iordania, fiind de 26,1 pentru barbati si 28,3 pentru femei.

3. Egipt

Egiptul a reusit sa devina a treia cea mai grasa tara din lume cu un indice de masa corporala mediu estimat la 26,7 pentru barbati si 30 pentru femei. Sa fii supraponderal este foarte apreciat in Egipt, mai ales in cazul femeilor, lucru care face ca procentajul total de obezitate in aceasta tara sa fie de 34,6%. Obezitatea in Egipt se datoreaza consumului ridicat de junk food, sucuri si lipsa de exercitii fizice, dupa cum se intampla in cele mai multe state arabe.

2. Arabia Saudita

Exercitiile fizice sunt complet ignorate in Arabia Saudita, in mod special in randurile femeilor, chiar si in cadrul scolilor publice, ca urmare a culturii foarte rezervate. Aceste restrictii maresc problema obezitatii, facand ca 35,2% din total populatiei sa fie obeza. Efectele obezitatii cresc tot mai mult in Arabia Saudita, aici indexul de masa corporala fiind de 26,6 pentru barbati si 28 pentru femei.

1. Kuwait

Kuwaitul este “castigatorul” acesti liste, deoarece inregistreaza cel mai mare numar de oameni obezi. Procentajul acestora este de 42,8% in Kuwait, facand-o cea mai grasa tara din lume. Indexul de masa corporala pentru barbatii din Kuwait este de 27,5 si de 31,4 pentru femei. BMI –ul mediu este de 29,5, cel mai mare din toata lumea. Problema obezitatii s-a marit tot mai mult ca urmare a dezvoltarii de care se bucura Kuwaitul dupa ce s-a descoperit aici petrol. Un trai de viata luxos in Kuwait a afectat modul in care oamenii percep junk food – ul si mancarea normala, care este sanatoasa si poate mari speranta de viata.

Ce e socant e faptul ca top 5 este dominat de tari din lumea araba, lucru care arata ca stilul de viata occidental a reusit sa invadeze aceste tari si sa afecteze vietile locuitorilor, spre deosebire de tarile vestice in care se incearca sa se lucreze la aceasta problema.

Add Comment