Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
108 Lucruri Despre Norvegia – Topist.ro

108 Lucruri Despre Norvegia

steag norvegia

Norvegia, oficial Regatul Norvegiei, este o tara nordica din Europa de Nord. Are o suprafata de 323.802 km patrati. Capitala si cel mai mare oras al tarii este Oslo. Limba norvegiana este limba sa oficiala; coroana norvegiana (NOK) este moneda sa. Are patru tari limitrofe care sunt Suedia, Finlanda, Rusia si Danemarca. Tara are o linie de coasta extinsa, orientata spre Oceanul Atlantic de Nord. Cu aceste date despre Norvegia, haideti sa aflam mai multe despre istoria, geografia, cultura, oamenii, economia si multe alte fapte interesante.

1. Harald al V-lea este actualul rege al Norvegiei. El reprezinta tara si are un rol ceremonial.

2. Mai mult de 30% din populatia tarii a primit studii superioare. Universitatile norvegiene si colegiile universitare de stat nu percep taxe de scolarizare pentru studentii internationali.

3. Norvegia a introdus Sushi cu somon in Japonia in anii ’80.

4. In 2017, Norvegia se afla pe locul 1 in indicele de prosperitate, in timp ce in 2016 se afla pe locul al doilea pe lista.

5. Odd si Even sunt nume populare pentru barbati in aceasta tara.

6. Defunctul rege Olav al V-lea folosea transportul public si platea intotdeauna biletul. Este posibil ca el sa fi facut acest lucru pentru a incuraja oamenii sa foloseasca transportul public in locul vehiculelor private pentru a reduce poluarea si a minimiza traficul.

7. Norvegia s-a numit initial „Nordweg”, ceea ce inseamna „Calea Nordului”.

8. Primul saritor cu schiurile din istorie a fost un norvegian. Schiul Vefsn Nordland, descoperit in Norvegia, este datat la 5100 i.Hr. Schiul ar putea fi de departe unul dintre cele mai vechi sporturi existente, daca nu chiar cel mai vechi.

9. Norvegia s-a aflat de 9 ori in fruntea listei indicelui de dezvoltare umana (un instrument statistic folosit pentru a masura realizarile generale ale unei tari in dimensiunile sale sociale si economice) intre 2001 si 2011. In 2007 si 2008 s-a situat pe locul al doilea, dupa Islanda. Durata de viata, nivelul de educatie si PIB-ul pe cap de locuitor sunt cele trei dimensiuni pe baza carora se calculeaza IDH.

10. Norvegia, Suedia si Danemarca au una dintre cele mai mici inegalitati ale veniturilor din lume.

11. In 2017, Norvegia este cel mai fericit loc de pe Pamant, urmata de Danemarca, Islanda si Elvetia.

12. Norvegia s-a clasat pe locul cinci din 168 de tari in Indexul de perceptie a coruptiei realizat de Transparency International in 2015. Este una dintre cele mai putin corupte tari din lume.

13. Tara are mai multi vorbitori de limba engleza decat Canada. 76% din populatia canadiana vorbeste limba engleza, in timp ce 86% dintre norvegieni folosesc limba engleza pentru comunicare.

14. Tara nu are nicio religie oficiala.

15. Din 2008, casatoria intre persoane de acelasi sex este permisa in Norvegia.

16. In Norvegia, rata sperantei de viata este una dintre cele mai ridicate din lume.

17. Norvegia a castigat mai multe Jocuri Olimpice de iarna decat orice alta tara din lume.

18. Vikingii sunt originari din Norvegia.

19. Norvegienii se bucura de o vacanta de patru saptamani in timpul verii, astfel ca au suficient timp sa vaneze peste si sa se odihneasca.

20. Poporul Sami traieste in regiunea nordica a tarii de mai bine de 10.000 de ani.

21. Fotbalul este sportul preferat in tara.

22. „Allemannsretten” este un termen care spune ca fiecare barbat si femeie din Norvegia are dreptul de acces public.

23. Intre 1380 si 1418, Norvegia si Danemarca au fost o uniune. Iar intre 1814 si 1905, Norvegia si Suedia au format o alianta.

24. Norvegienii sunt cititori pasionati. Ei petrec mai mult timp citind decat orice alta tara din lume.
Despre geografie si peisaj

25. Tara este renumita pentru unele dintre cele mai mari cascade ale sale.

26. Tara este ospitaliera pentru vizitatori intre decembrie si aprilie.

27. Lumina zilei in Norvegia variaza foarte mult in timpul anului.

28. A sasea cea mai inalta cascada din lume si cea mai inalta din Europa – Vinnufossen, care are o inaltime de 860 m, se afla in Norvegia.

29. Norvegia este cel mai putin probabil sa fie afectata de schimbarile climatice, in timp ce Ciadul este cel mai vulnerabil la acestea.
Harta Norvegiei

30. Este o tara foarte lunga. Lungimea totala a granitelor sale terestre este de 2566 km (Finlanda 709 km, Suedia 1.666 km, Rusia 191 km. ) Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Tromso sunt cele cinci orase mari ale sale.

31. Tara este populara pentru fiorduri. Este una dintre cele trei tari scandinave. Celelalte doua fiind Danemarca si Suedia.

32. Un fapt interesant despre Norvegia este ca cea mai mare populatie (4.642.526) de norvegieni din afara Norvegiei se afla in SUA. Acum, ei reprezinta 1,5% din populatia SUA.

33. Regiunile, Rjukan (Norvegia) si Viganella (Italia) sunt situate in vai adanci. In aceste zone, muntii blocheaza razele soarelui timp de aproape 6 luni. Iar locuitorii folosesc oglinzi uriase pentru a reflecta lumina soarelui in jos.

34. Norvegia are una dintre cele mai lungi coaste din lume. Iata care sunt primele zece tari cu cele mai lungi coaste. 1. Canada – 202.080 km, 2. Indonezia – 54.716 km, 3. Groenlanda – 44.087 km, 4. Rusia – 37.653 km, 5. Filipine – 36.289 km, 6. Japonia – 29.751 km, 7. Australia – 25.760 km, 8. Norvegia – 25.148 km, 9. Statele Unite – 19.924 km, 10. Antarctica – 17.968 km.

35. In aceasta tara se afla si cel mai mare ghetar din Europa continentala – Jostedalsbreen, cu o suprafata de 487 de kilometri patrati.

36. Hornindalsvatnet din centrul Norvegiei este cel mai adanc lac din Norvegia si din Europa – 514 m. Suprafata sa este la 53 m deasupra nivelului marii, iar fundul sau este la 461 m sub nivelul marii.

37. Cel mai lung tunel rutier din lume este tunelul Laerdal. Acesta are o lungime de 24,5 km si dureaza in medie 20 de minute pentru a trece prin tunel. El succede tunelului rutier elvetian Gotthard, care are o lungime de 16,9 km.

38. Eiksund este cel mai adanc tunel submarin din Norvegia. Este un tunel submarin cu o lungime de 7776 m, situat pe coasta de nord-vest a Norvegiei.

39. Ca suprafata, Norvegia este cu putin mai mica decat Suedia.

40. Norvegia si insulele Svalbard au impreuna 1190 de fiorduri.

41. Tara se bucura de patru anotimpuri.

42. Sognefjorden este cel mai adanc fiord din lume – 1308 m.

43. In timpul sezonului de iarna in nordul Norvegiei, soarele nu rasare niciodata si au nopti polare. In timp ce in timpul sezonului de vara, in aceeasi regiune, soarele nu apune niciodata.

44. Exista 25 de parcuri nationale pe continentul norvegian.

45. Unele dintre bisericile celebre din Norvegia includ – Heddal, Borgund, Notodden.

46. Norvegia are cea mai mare lungime dintre toate tarile europene, 1752 km (nne – ssw), iar latimea maxima este de 430 km.

47. Doar Norvegia, Austria si Liechtenstein au castigat mai multe medalii la Jocurile Olimpice de iarna decat la Jocurile Olimpice de vara.

48. Curentul cald al Golfului mentine climatul tarii mai bland decat s-ar astepta.

49. Norvegia este renumita pentru reni, ursi polari, carne de balena, vafe, troli, pesti, vikingi etc.

50. Mai mult de 2/3 din Norvegia este muntoasa. Exista aproape 300 de varfuri muntoase care au peste 2.000 de metri.

51. Norvegia imparte peninsula Scandinava cu Suedia si Finlanda.

52. Aproape 70% din tara este nelocuita.

53. Aproape cinci milioane de americani norvegieni traiesc in SUA.

54. Beerenberg – 7.470 de metri, este singurul vulcan activ din tara. Ultima sa eruptie a avut loc in 1985. Este, de asemenea, cel mai nordic vulcan din lume deasupra nivelului marii.

55. In Minnesota traiesc mai multi norvegieni decat in orice alt stat american.

56. Norvegia are mai mult de 50.000 de insule.

57. Norvegia este membra a OCDE, NATO (din 1949), OMC, Consiliul Nordic si alte cateva organizatii. Cu toate acestea, Norvegia nu este membra a Uniunii Europene.

58. Norvegia are rezerve extinse de gaze naturale, petrol, energie hidroelectrica, lemn, fructe de mare, minerale, apa dulce etc. Dupa China, Norvegia este al doilea mare exportator mondial de fructe de mare, dar este lider mondial in ceea ce priveste productia de fructe de mare.

59. Sectorul petrolier reprezinta 37% din exporturile tarii. Valoarea exporturilor si importurilor luate impreuna reprezinta 69% din PIB. Regatul Unit, Germania, Tarile de Jos, Franta si Suedia sunt principalele destinatii de export ale Norvegiei. In 2016, a fost a 30-a cea mai mare economie exportatoare din lume.

60. Norvegia are o criza a untului din 2011. Costul a 250 de grame de unt in aceasta tara este de aproximativ 50 de dolari.

61. Tara are, de asemenea, unul dintre cele mai mari preturi la benzina din lume, de 1,89 dolari pe litru.

62. Norvegia este cel mai mare producator de somon din lume.

63. Primul put a fost forat in Norvegia in vara anului 1966, dar a fost uscat. 64. La sfarsitul anului 1960, in Norvegia au fost descoperite petrol si gaze offshore. Productia din acest zacamant a inceput la 15 iunie 1971.

64. Tara are, de asemenea, cel mai mare fond suveran de investitii din lume, evaluat la aproape 1 000 de miliarde de dolari in septembrie 2017.

65. Daca doriti sa aflati despre veniturile oricarei persoane sau companii din Norvegia, puteti afla cu usurinta acest lucru consultand declaratia de impozit a acesteia. Pentru ca declaratiile fiscale ale tuturor sunt usor de inspectat pentru oricine din tara. In Norvegia, rata maxima a impozitului pe venitul persoanelor fizice este de 47,8%, iar rata impozitului pe profit a fost redusa la 25%.

66. Taxiurile sunt mai ieftine decat masinile personale pentru aceeasi distanta parcursa. Acest lucru se face pentru a incuraja utilizarea transportului public.

67. Taxele sunt abundente in Norvegia, au taxa pe televiziune, taxa pe combustibil, taxa pe sticlele de plastic, taxa pe zahar etc.

68. Ratele de proprietate a locuintelor in Norvegia sunt printre cele mai ridicate din lume.

69. Este, de asemenea, al cincilea cel mai mare exportator de petrol si al treilea cel mai mare exportator de gaze.

70. Norvegia are al patrulea cel mai mare venit pe cap de locuitor din lume.

71. Svalbard are mai multi ursi decat oamenii care locuiesc in regiune. Se afla intre Norvegia continentala si Polul Nord.
Despre stiinta, arta, inventii

72. Roald Amundsen este prima persoana care a ajuns la Polul Sud in Antarctica, la 14 decembrie 1911.

73. In 2017, Norvegia a devenit prima tara din lume care a oprit radioul FM si a trecut la digital. Cu toate acestea, tranzitia afecteaza doar canalele de radio nationale. Majoritatea posturilor locale continua sa emita in FM.

74. Este imbucurator sa afli faptul ca jumatate din toate masinile noi vandute in Norvegia sunt hibride sau electrice. Acest fapt subliniaza inca o data atentia tarii fata de utilizarea surselor de energie curata si regenerabila.

75. Pasapoartele norvegiene afiseaza Aurora Boreala sub lumina UV. Iata si alte pasapoarte interesante pe care ati putea dori sa le verificati.

76. 98-99% din energia electrica a tarii provine din energie hidroelectrica.

77. Feliatorul de branza a fost inventat tot in Norvegia, in 1925, de Thor Bjørklund. Iritat de problemele legate de taierea unor felii frumoase de branza cu un cutit obisnuit, el a inventat feliatorul.

78. Spray-ul cu aerosoli a fost inventat de un norvegian – Eric Rotheim in 1920. El era din Oslo.

79. Sondre Norheim (10 iunie 1825 – 9 martie 1897) este un celebru designer de schi din Norvegia. Iar Sondre Norheim este cunoscut ca fiind parintele schiului Telemark.

80. Din 1947, Norvegia trimite bradul de Craciun Trafalgar in Marea Britanie.

81. Roros este cel mai friguros loc din Norvegia, cu o temperatura de minus 50 de grade Celsius.
Despre guvern si legislatie

82. Norvegia este, de asemenea, una dintre putinele tari din lume care a infiintat Ministerul Mediului.

83. Afisarea de reclame pentru copiii de 12 ani sau mai mici este ilegala in aceasta tara. Aceeasi regula se aplica si in Suedia.

84. Intre 1978 si 1989, skateboardurile au fost interzise in tara.

85. De la cel de-al Doilea Razboi Mondial, doar 10 ofiteri de politie au fost ucisi in Norvegia. Aceasta statistica indica cat de sigura este tara. Iar pe de alta parte, din 2006, nicio persoana nu a fost ucisa de politia norvegiana. Cu toate acestea, in SUA, politia ucide cel putin 1.000 de persoane in fiecare an. In 2007, politia norvegiana nu a tras niciun foc de arma.

86. Norvegia a abolit inchisoarea pe viata in 1971. Acum, cea mai lunga perioada de inchisoare pe care o au este de 21 de ani.

87. In 1993, Norvegia a devenit prima tara care a acordat concediu de paternitate. Perioada totala de acordare a indemnizatiei de paternitate in cazul unei nasteri este de 49 de saptamani la o acoperire de 100 % si de 59 de saptamani la o acoperire de 80 %.

88. Tara are o rata scazuta a criminalitatii si a crimelor.

89. Norvegia a fost clasata ca fiind cea mai buna democratie functionala din lume.

90. Ziua de 17 mai este sarbatorita in aceasta tara ca zi a copiilor.

91. Rata somajului in Norvegia de scazuta, este aproape de aproximativ 2%.

92. Copiii norvegieni nu incep scolarizarea pana la varsta de 6 ani.
Despre mancare si bucatarie

93. Tara este renumita si pentru pizza congelata Grandiosa. Este cea mai vanduta marca de pizza din Norvegia. Potrivit unor estimari, in fiecare an in Norvegia se produc douazeci si patru de milioane de unitati de Grandiosa.

94. Tara are reglementari stricte in ceea ce priveste alcoolul. Ei nu vand alcool peste tot, ci au magazine desemnate care vand bauturile alcoolice.

95. Norvegienii mananca foarte mult Tacos.

96. In tara, vinul se vinde numai prin intermediul unor magazine speciale care se numesc „Vinmonopolet” – magazinele monopolului vinului. 96. Consecinta conducerii in stare de ebrietate este o pedeapsa cu inchisoarea de 30 de zile.

97. Cafeaua joaca un rol important in cultura norvegiana. Cafeaua si prajiturile sunt pe placul majoritatii populatiei.

98. Ferris este o apa minerala care este produsa in Larvik.

99. Dupa Finlanda, norvegienii beau mai multa cafea pe cap de locuitor decat orice alta tara.

100. Premiul Nobel pentru pace este acordat anual la Oslo incepand din 1901.

101. Tara are una dintre cele mai scazute rate ale criminalitatii din lume si a fost votata de ONU ca fiind cea mai buna tara in care sa traiesti.

102. Accesul la internet este pus la dispozitia detinutilor in celulele lor.

103. De fiecare data cand o carte este publicata in Norvegia, guvernul cumpara 1000 de exemplare si le distribuie bibliotecilor din tara pentru ca oamenii sa aiba acces la ea fara sa plateasca.

104. Exista un oras numit „Hell” in Norvegia.

105. In 2008, Norvegia a donat 1 miliard de dolari pentru a ajuta la salvarea padurii tropicale amazoniene.

106. O inchisoare de inalta securitate din Norvegia are televizoare cu ecran plat.

107. Elanul este animalul national al Norvegiei. Este una dintre cele mai mari specii din cadrul familiei de cerbi, Cervidae, din lume.

108. Pastele si Craciunul se numara printre cele mai importante sarbatori din tara.

Add Comment