139 Lucruri Despre Elvetia

steag Elvetia

Elvetia, oficial Confederatia Elvetiana, este o tara fara iesire la mare, situata in vestul, centrul si sudul Europei. Are o suprafata de 41.277 km patrati. Berna este capitala sa, iar Zürich este cel mai mare oras. Germana, franceza, italiana si romana sunt limbile sale oficiale. Francul elvetian (CHF) este moneda sa oficiala. Cele cinci tari cu care se invecineaza sunt Austria, Liechtenstein, Franta, Italia si Germania.

Din punct de vedere geografic, este impartita intre Alpi, Muntii Jura si Platoul elvetian. Majoritatea populatiei elvetiene locuieste pe platou. Cu aceste 139 de fapte despre Elvetia, haideti sa aflam mai multe despre cultura sa traditionala, oameni, economie, istorie, turism, lanturi muntoase, orase si multe altele.

1. Elvetia este putin mai mica decat jumatate din New Jersey.

2. Zurich si Geneva se afla printre primele zece cele mai locuibile orase din lume. Acestea se afla pe locurile doi si, respectiv, opt pe lista.

3. Francul elvetian este moneda oficiala a Elvetiei.

4. Geneva, Elvetia, gazduieste, de asemenea, al doilea cel mai mare dintre cele patru mari sedii de birouri ale Organizatiei Natiunilor Unite.

5. Consumul elvetian de ciocolata pe capitala este cel mai mare din lume. Acestia au inventat tehnici precum conchiliarea si temperarea pentru a-i ajuta sa produca ciocolata de clasa mondiala.

6. Alpinismul, snowboardingul si schiul sunt cateva dintre sporturile populare in Elvetia.

7. Jumatate din ceasurile de lux produse in lume provin din Elvetia. Marci precum Tissot, TAG Heuer, Rolex, Patek Philippe si Longines sunt toate elvetiene.

8. Marele accelerator de hadroni din cel mai mare laborator de fizica a particulelor din lume – CERN – se afla in Elvetia. Acesta a fost infiintat sub pamant.

9. Berna este capitala Elvetiei. Zurich este cel mai mare oras al acesteia.

10. Elvetia are o frontiera terestra comuna cu Germania, Austria, Liechtenstein, Italia si Franta.

11. Elvetia are o capacitate suficienta de buncare subterane pentru a-si putea ascunde intreaga populatie in cazul unui razboi nuclear.

12. Sinuciderea asistata in Elvetia este legala. Este legala si in China, Belgia, Canada si alte cateva tari. Cu toate acestea, exista legislatii diferite in ceea ce priveste circumstantele in care aceasta este legala.

13. Elvetia furnizeaza cetatenilor sai aproape toata energia electrica fara emisii de CO2. 39% din electricitate provine de la centrale nucleare, in timp ce 56% este generata de centrale hidroelectrice.

14. Un scaun urias cu trei picioare din Geneva, Elvetia, este dedicat opozitiei fata de utilizarea minelor antipersonal. Este cunoscut sub numele de „Scaunul rupt”.

15. „Partidul anti-Powerpoint” este un partid politic din Elvetia care lucreaza pentru a diminua utilizarea PowerPoint in prezentarile profesionale. Ei sustin ca software-ul PowerPoint este daunator din punct de vedere economic.

16. Animalele sunt, de asemenea, reprezentate de avocati in instantele din Elvetia. Odata, un pescar a fost dat in judecata pentru ca a durat prea mult sa prinda un stiuca.

17. 23% din populatia totala a Elvetiei, de aproape 8 milioane de locuitori, este formata din straini.

18. Rata divorturilor in Elvetia este de aproximativ 43%, iar oamenii se casatoresc tarziu: barbatii la varsta de 31,8 ani, iar femeile la 29,5 ani.

19. Varsta medie la care femeile elvetiene au primul copil este de 30,4 ani, ceea ce le face sa fie cele mai in varsta femei din Europa care fac acest lucru.

20. O suta de tone de hasis si marijuana sunt consumate in Elvetia in fiecare an de 600.000 de persoane.

21. Oamenii cu inalta calificare constituie baza economiei Elvetiei. Sectoare precum cel bancar, asigurari, farmaceutic, biotehnologie, microtehnologie etc. angajeaza aceste persoane calificate.

22. Elvetia: cel mai bun loc din lume pentru a te naste, conform unui indice recent al calitatii vietii.

23. Este amuzant sa observam ca in Elvetia exista mai multe banci decat dentisti.

24. Economia de combustibil in Elvetia se masoara in „cantitate pe distanta” (litri la 100 km).

25. Daca ati fi profesor in Elvetia, v-ati bucura de cel putin 12 saptamani de vacanta si ati fi foarte bine platit: in medie – 68.000 de dolari pe an (est. 2014).

26. In Elvetia exista 5 paturi de spital la 1000 de persoane (est. 2011).

27. In Elvetia, casieriile bancilor sunt protejate de geamuri antiglont.

28. Soferii de autobuze publice pot fi amendati pentru incalcari ale regulilor de circulatie.

29. Din 1815, Elvetia nu a fost implicata in niciun conflict militar. Ea are relatii puternice cu tarile vecine si face parte, de asemenea, din unele organizatii internationale si ale ONU.

30. Aproape jumatate din populatia sa poseda arme de foc. In ciuda acestui fapt, s-au inregistrat doar 0,5 crime la 100.000 de locuitori, comparativ cu cinci la 100.000 in SUA.

31. Ninsorile abundente din Elvetia in timpul noptii vor acumula adesea suficienta zapada pe drumuri pentru a le face inutilizabile. Cu toate acestea, drumurile vor fi intotdeauna curatate pana la ora 8:00 dimineata.

32. Elvetia este una dintre cele doua tari din lume care au un steag patrat. Cealalta este Vatican City.

33. Un inel realizat in intregime din diamante a fost vandut de un bijutier elvetian pentru suma uriasa de 68 de milioane de dolari.

34. Ciocolatierii elvetieni Peter si Henri Nestlé au inventat ciocolata cu lapte in 1875.

35. Primul Premiu Nobel pentru Pace a fost acordat elvetianului Jean Henri Dunant, in 1901. El este fondatorul Comitetului International al Crucii Rosii. Saisprezece persoane din Elvetia au castigat Premiul Nobel in diferite domenii. Pentru a vedea lista completa a laureatilor Premiului Nobel pe tari, accesati acest link.

36. Elvetia nu are un presedinte ca sef de stat.

37. „Cea mai mica cutie de scule din lume” – cutitul elvetian – a fost inventat de Karl Elsener. Sunt disponibile patru modele diferite, iar acestea pot avea un barometru, un altimetru si chiar un card de memorie USB.

38. Celebra ecuatie E=MC2 a fost conceputa de Albert Einstein in 1905, in timp ce se afla in Elvetia.

39. Charlie Chaplin si-a petrecut ultimii 25 de ani din viata in Elvetia.

40. Cel mai mare adapost nuclear din lume, tunelul Sonnenberg, se afla in Elvetia. Acesta poate gazdui pana la 20.000 de persoane pentru o perioada extinsa de timp in timpul unei urgente nucleare.

41. Apararea Elvetiei este bine pregatita pentru eventualitatea unui atac. Aceasta a desfasurat deja tehnologie pentru a bloca accesul prin drumuri, poduri si cai ferate in 3000 de locatii.

42. Cea mai mica podgorie aflata in proprietatea lui Dalai Lama se afla in Elvetia.

43. World Wide Web a fost inventat de Tim Berners Lee in Elvetia, in 1989.

44. Mai multe filme produse de India sunt filmate in Elvetia decat in orice alta tara.

45. Primul ceas rezistent la apa a fost inventat de Rolex in 1927, in Elvetia.

46. Nescafe, prima cafea instant din lume, a fost inventata in 1938 tot in Elvetia.

47. In latina, Confoederatio Helvetica este numele oficial al Elvetiei, motiv pentru care abrevierea Elvetiei este CH.

48. Elvetia este, de asemenea, singura tara din lume care a construit un avion propulsat de energie solara.

49. Avionul numit „Solar Impulse 2”, este primul avion din lume care a parcurs 40.000 de kilometri fara o singura picatura de combustibil.

50. Avionul – Solar Impulse 2 – a zburat timp de 5 zile si o noapte consecutiv, iar prin aceasta a devenit primul avion alimentat cu energie solara care a realizat o traversare oceanica.

51. Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, a fost ales ca oras de start si de sosire pentru primul zbor cu energie solara realizat de Solar Impulse 2. Orasul a fost ales pentru climatul sau si pentru beneficiile de infrastructura care au fost necesare pentru a finaliza zborul. Aflati mai multe de pe site-ul lor oficial aici.

52. Populatia rezidenta a Elvetiei a crescut de la 3,3 milioane in 1900 la 8,3 milioane in 2017.

53. In prezent, exista aproape 2 milioane de straini rezidenti in Elvetia.

54. In 2017, aproape 18 % din populatia elvetiana are peste 64 de ani.

55. Stiati ca italienii sunt cea mai mare comunitate straina din Elvetia, urmata de comunitatile germana, portugheza si franceza?

56. Pentru a solicita cetatenia elvetiana, trebuie sa fi locuit in Elvetia timp de cel putin 12 ani.

57. Trei sferturi din populatia elvetiana locuieste in orase, ceea ce face ca tara sa fie preponderent urbana.

58. Elvetienii sunt orientati spre proces.

59. De asemenea, oamenilor le place sa iasa in aer liber de cele mai multe ori. Elvetienii fac drumetii, schiaza, alearga, se plimba, alearga si se implica in multe alte activitati in aer liber.

60. Elvetia este o tara mica, dar faimoasa, situata in inima Europei.

61. Elvetia are cea mai mare bogatie nominala pe adult si este una dintre cele mai dezvoltate tari din lume.

62. Elvetia nu a fost implicata in niciunul dintre cele doua razboaie mondiale: Primul Razboi Mondial (28 iulie 1914 – 11 noiembrie 1918) si al Doilea Razboi Mondial (1 septembrie 1939 – 2 septembrie 1945.)

63. Poluarea aerului si a apei, pierderea biodiversitatii si ploile acide sunt cateva dintre problemele de mediu din Elvetia.

64. Ratele criminalitatii si somajului din Elvetia sunt printre cele mai scazute din lume. Tara este, de asemenea, renumita pentru inovatia tehnologica si pentru sistemul bancar puternic.

65. Cele mai importante varfuri: Monte Rosa (cel mai inalt), Finsteraarhorn (cel mai proeminent) si Piz Bernina (cel mai izolat) sunt cele mai importante trei varfuri din Elvetia.

66. Elvetia are un numar impresionant de 4400 de varfuri (culmi) care au o inaltime de peste 2000 m.

67. Suprafata totala a Alpilor este de 192.753 de kilometri patrati, din care doar 14% se afla in Elvetia.

68. Alpii au meritul de a fi cel mai tanar, cel mai mare, cel mai inalt si cel mai dens populat lant muntos din Europa. Se estimeaza ca s-a format in urma cu aproximativ 45 de milioane de ani.

69. Regiunea Alpilor care se afla in Elvetia este denumita Alpii elvetieni.

70. Elvetia este una dintre cele mai muntoase tari din Europa, deoarece 65% din totalul masei sale terestre este acoperita de Alpi.

71. Majoritatea celor mai inalte varfuri, 48 din cele 82, care au o inaltime mai mare de 4000 m se afla in Elvetia, iar restul se afla, de asemenea, la mai putin de 20 de kilometri de granita elvetiana.

72. Primul grup international de calatori a vizitat Elvetia in 1863. Grupul a fost organizat de Thomas Cook.

73. Gara Jungfraujoch, cea mai inalta gara din Europa, se afla in Elvetia. Este construita la o altitudine de 11.332 de metri deasupra nivelului marii. Si-a inceput activitatea in 1912.

74. Elvetia a construit o multime de tuneluri feroviare pentru a facilita transportul, care a fost cel mai mult afectat din cauza caracteristicilor sale geografice.

75. Au construit tunelul feroviar Gotthard (care leaga Elvetia – Italia, Elvetia – Germania si Elvetia – Austria).

76. Tunelul Simplon a conectat Valea Rhone cu Italia in 1906.

77. Tunelul de baza Gotthard – cel mai lung tunel feroviar din lume – inaugurat in 2016 traverseaza Alpii. Acesta are o lungime de 57 de kilometri. Acesta poate reduce efectiv timpul de calatorie intre Zurich si Milano cu cel putin 30 de minute. Tunelul rutier Gotthard din Elvetia, care are o lungime de 16,9 kilometri, este al doilea cel mai lung tunel rutier din lume, dupa tunelul rutier Lærdal din Norvegia, care se intinde pe 24,51 km.

78. Elvetia contine 3.100 de kilometri de retea feroviara.

79. Consiliul Federal este cea mai inalta autoritate executiva din tara. Acesta are sapte membri alesi de Adunarea Federala.

80. Adunarea Federala alege atat presedintele, cat si vicepresedintele. Acestia indeplinesc un mandat de un an.

81. Constitutia elvetiana a fost adoptata in 1848. Inainte de 1848, Elvetia era o alianta libera de cantoane independente.

82. O mare cantitate de gheata de la ghetarii din Elvetia s-a topit in ultimii 40 de ani si acest lucru ar putea fi un motiv de ingrijorare pentru satele de mai jos. Intre 1985 si 2009, ghetarii elvetieni s-au retras cu peste 390 de kilometri patrati.

83. Ibexul, o specie de capra de munte, a ajuns aproape disparut la inceputul anilor 1800 din cauza vanatorii excesive. Cu toate acestea, specia a fost reintrodusa, iar in prezent peste 1500 de ibex traiesc in Alpii elvetieni.

84. Varsta medie in Elvetia este in crestere, deoarece oamenii traiesc mai mult si au mai putini copii.

85. Germana este vorbita de 63,5% din populatia tarii. Din cele 26 de cantoane ale tarii, 19 sunt germanofone (elvetiene).

86. Franceza, ca numar, este a doua cea mai populara limba din tara, vorbita de 22,5% din populatie.

87. Italiana este a treia cea mai populara limba din tara. Este limba aleasa de 8,1% din populatia tarii.

88. Restul populatiei vorbeste alte limbi, inclusiv limbile materne ale persoanelor de diferite nationalitati.

89. Grupuri religioase: Majoritatea persoanelor care traiesc in Elvetia sunt crestini si musulmani. Cu toate acestea, o mare parte din populatia tarii (21,4%) nu are nicio afiliere religioasa.

90. Puterea poporului: Elvetienii au multa putere la dispozitie. Acestia pot decide in mod direct soarta tarii lor prin participarea la scrutinul organizat in fiecare trimestru. Pe scurt, ei au capacitatea directa de a influenta guvernul. Tara are o democratie directa.

91. Diversitate: Varietatea este condimentul vietii in Elvetia. Este o tara mica, dar are totusi diversitate culturala, precum si geografica. Au patru limbi si diferente culturale intre oamenii care locuiesc in munti, in valea muntilor, in orasele mari si pe platoul central.

92. In prezent, 95% din ceasurile fabricate in Elvetia sunt exportate in alte tari.

93. Cronometrarea mecanica a inceput in secolul al XIV-lea, iar Elvetia nu a fost implicata in acest domeniu pana in a doua jumatate a secolului al XVI-lea.
Un ceas de mana al ceasornicarului elvetian Rolex Un ceas de mana al ceasornicarului elvetian „Rolex

94. Maiestria de a face ceasuri a luat nastere in aceasta tara ca o consecinta a interdictiei de a purta bijuterii (respingerea pentru afisarea bogatiei.) In curand, s-a nascut orologeria si a inceput exportul de ceasuri in alte colonii.

95. Elvetia are 26 de cantoane sau state, care constituie Confederatia (Numele cantoanelor: Aargau, Appenzell Ausserrhoden, Appenzell Innerrhoden, Basel-Landschaft, Basel-Stadt, Berna/Bern, Fribourg/Freiburg, Geneve, Glarus, Graubuenden/Grigioni/Grischun, Jura, Luzern, Neuchatel, Nidwalden, Obwalden, Sankt Gallen, Schaffhausen, Schwyz, Solothurn, Thurgau, Ticino, Uri, Valais/Wallis, Vaud, Zug, Zuerich).

96. Elvetia a devenit membra a ONU in 2002.

97. Elvetia are patru limbi oficiale.

98. 98. Elvetia este o tara fara iesire la mare din Europa Centrala.

99. Cea mai mare: Dufourspitze din Monte Rosa, la 4.634 m, este cel mai inalt punct din Elvetia.

100. Cel mai scazut: Lacul Maggiore, la mai putin de 195 m, este cel mai jos punct din Elvetia.

101. In Elvetia exista mai mult de 1.500 de lacuri. Lacul Geneva este cel mai mare lac de apa dulce din Elvetia.

102. Elvetia are mai mult de 1000 de ghetari. Ghetarul Aletsch este cel mai mare ghetar din Elvetia, cu o suprafata de 117 km patrati.

103. Elvetia este renumita pentru ciocolata (Lindt & Sprüngli, Toblerone), ceasuri, asigurari si banci, inginerie civila si peisaje spectaculoase.

104. Sporturi: Fotbalul si hocheiul pe gheata sunt cele mai populare sporturi din Elvetia.

105. Drapelul national al Elvetiei a fost adoptat in 1848.

106. Elvetia a avut un cantec care i-a servit drept imn national timp de un secol. Cu toate acestea, compatriotilor nu le-a placut cantecul pentru cuvintele sale razboinice si, de asemenea, pentru ca melodia sa era similara cu cea a imnului national britanic.

107. ‘Swiss Psalm’ a devenit imnul national oficial al Elvetiei in 1981.

108. Elvetia, tara pe care o cunoastem astazi, a devenit o natiune unita deoarece multe regiuni s-au alaturat Confederatiei in schimbul independentei lor garantate.

109. Elvetia acorda o importanta semnificativa conservarii si mentinerii patrimoniului sau arhitectural.

110. Economia Elvetiei se bazeaza, de asemenea, in mare masura pe turism.

111. Aproape 10% dintre cetatenii elvetieni traiesc in strainatate.

112. In 1971, femeile elvetiene au primit dreptul de vot la nivel federal.

113. Elvetia gazduieste, de asemenea, cel mai inalt sat locuit permanent din Europa (Juf, cantonul Graubünden, 2.126m/7.000ft).

114. Cel mai lung ghetar din Europa (Aletsch, cantonul Valais, aprox. 23 km/14 mile) se gaseste tot in Elvetia.

115. Tara a stabilit reglementari stricte pentru constructia de cladiri noi. Acesta este motivul pentru care atat de multe cladiri in stil traditional pot fi inca vazute in tara.

116. Din cauza lipsei de resurse naturale si de materii prime in tara, economia tarii depinde in mare masura de transformarea materiilor prime importate in produse finite de mare valoare, care sunt exportate in principal.

117. Fabricata din: Elvetienii fac branza din laptele vacilor, caprelor sau oilor care pasc pe pasunile alpine. Iar acest soi de branza (branza Alp) se produce numai vara.

118. Viata lunga: Branza Alp se poate conserva pe o durata mai lunga decat branza obisnuita, motiv pentru care branza ar putea fi folosita si in sezonul de iarna.

119. Diferenta: Branza de Alp este diferita de branza de munte (care poate fi produsa pe tot parcursul anului in vaile din regiunea muntoasa).

120. Benefic pentru: O branza de branza de munte, care este o branza de calitate: Branza de Alp este bogata in acizi grasi omega-3, ceea ce este bun pentru sanatatea cardiovasculara a omului.

121. Elvetienii sunt rezervati si nu se inteleg repede cu noii veniti. Cu toate acestea, pe masura ce trece timpul, se ajunge sa ii cunosti mai bine pe elvetieni si cultura lor si exista intotdeauna un mare potential pentru o prietenie pe viata.

122. O strangere de mana (cu un contact vizual ferm) este un mod formal de a saluta oamenii. Strangerile de mana sunt, de asemenea, asteptate la plecare.

123. Elvetienilor le place sa foloseasca numele de familie mai degraba decat prenumele atunci cand saluta pe cineva.

124. Prenumele sunt folosite de obicei cu prietenii apropiati si cu familia.

125. Vecinii sunt salutati prin nume si un politicos „bonjour” sau „bonsoir”, in functie de momentul zilei.

126. Un mic cadou, cum ar fi o ciocolata sau flori, trebuie adus pentru gazda atunci cand este invitata la masa in casa acesteia.

127. Se asteapta ca oamenii sa ajunga la timp sau poate cu 5 minute mai devreme la intalnirile sociale si la intalnirile de afaceri.

128. Valorile culturale elvetiene includ onestitatea, curatenia, munca, toleranta, punctualitatea, responsabilitatea si sobrietatea.

129. Elvetienii sunt, de asemenea, mandri de neutralitatea lor si de eforturile de a promova pacea mondiala.

130. Elvetienii manifesta un mare respect fata de persoanele in varsta si sunt foarte afectuosi si fata de copii.

131. Curatarea unghiilor sau mestecatul gumei in public este considerat nepoliticos in Elvetia.

132. De asemenea, este considerat nepoliticos sa tii mainile in buzunar in timp ce vorbesti cu cineva, la fel ca si sa iti pui picioarele pe birou sau pe masa in timpul unei conversatii cu cineva.

133. Industria bancara si financiara din Elvetia este dominata de barbati, insa, in ultimii ani, tot mai multe femei se angajeaza in aceasta industrie.

134. Duminica este o zi de sarbatoare si este considerata zi de familie.

135. Rosti este una dintre mancarurile populare din Elvetia. Contine in principal cartofi si a fost initial un fel de mancare pentru micul dejun.

136. In Elvetia exista serviciul militar obligatoriu. Cu toate acestea, Elvetia are, de asemenea, o lege care permite cuiva sa plateasca „taxa de scutire de serviciu militar” in cazul in care nu doreste sau nu poate indeplini serviciul militar. Aflati mai multe…

137. Rivella este celebra si favorita bautura elvetiana care se prepara din ser de lapte, apa, zahar si cateva plante secrete. Bautura a fost preparata pentru prima data de Dr. Robert Barth in 1952. In Elvetia, este la fel de populara ca si Coca-Cola sau Pepsi.

138. Globi, (denumit adesea Mickey Mouse al Elvetiei.), un personaj de desene animate elvetian, este unul dintre cele mai populare personaje din Elvetia. A fost creat de caricaturistul elvetian Robert Lips, ca personaj publicitar pentru magazinul elvetian Globus in 1932.

139. Circul Knie este cel mai mare circ din Elvetia, cu sediul in Rapperswil. A fost fondat in 1803.

Add Comment