Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
15 Fapte Interesante Despre Mississippi – Topist.ro

15 Fapte Interesante Despre Mississippi

Mississippi

Supranumit „Statul Magnoliei”, dar cunoscut si sub numele de „Statul ospitalitatii”, Mississippi a fost cel de-al 20-lea stat care s-a alaturat Statelor Unite ale Americii la 10 decembrie 1817.

Are o populatie de 2.976.149 de locuitori (din 2019), ceea ce il face al 34-lea cel mai populat stat. Mississippi se invecineaza cu statele Arkansas, Louisiana, Alabama si Tennessee.

Cu un total de 48.430 de mile patrate (125.443 de kilometri patrati) de uscat si apa, este al 32-lea stat ca marime.

Capitala statului Mississippi este Jackson, care se afla in centrul statului.

Totusi, deocamdata sunt destule date rapide despre statul Magnoliei; suntem aici pentru a afla cateva dintre cele mai interesante fapte!

Mississippi a fost numit dupa raul Mississippi

Da, numele raului Mississippi a fost primul!

Raul Mississippi si-a capatat numele atunci cand exploratorii francezi au intalnit poporul Anishinaabe, care a numit raul Misi-ziibi, ceea ce se traduce prin „Marele Rau”.

Oamenii traiesc in Mississippi de peste 10.000 de ani.

Primii oameni care au populat America au fost indienii Paleo, un grup de vanatori-culegatori.

Acesti indieni Paleo au ajuns in Americi in timpul Epocii Glaciare prin Stramtoarea Bering, care era o trecere de pamant intre estul indepartat al Rusiei de astazi si cel mai vestic capat al Alaskai.

Oamenii care au ajuns primii in sud, pana in regiunea Mississippi, au fost descendentii lor, care au calatorit din ce in ce mai mult spre sud in timp ce vanau megafaune, cum ar fi mamutii si mastodontii.

Acesti primii exploratori s-au stabilit in intreaga America, inclusiv in actualul Mississippi.

In Mississippi existau multe triburi de nativi americani la sosirea europenilor.

In momentul in care europenii au ajuns in Americi, multe culturi diferite prosperau pe intreg teritoriul.

In Mississippi, existau cel putin sapte triburi unice in regiune atunci cand europenii au intrat in contact pentru prima data, inclusiv Taensa, Chickasaw, Choctaw, Yazoo, Natchez, Biloxi si Pascagoula.

O parte dintre aceste triburi proveneau din cultura Mississippiana, o civilizatie de oameni care construiau movile si care au ajuns la putere si au fost cultura predominanta in regiune intre anii 800 si 1600 d.Hr.

Interesant este faptul ca cultura Mississippi nu provine de fapt din regiunea cunoscuta acum sub numele de Mississippi.

Cea mai veche cultura din regiune a fost cultura Plaquemine, ale carei practici erau inca continuate de Natchez si Taensa in momentul sosirii europenilor.

Primii europeni care au ajuns in regiunea Mississippi au fost spaniolii.

Celebrul explorator si conchistador spaniol Hernando de Soto a condus prima expeditie in actualul Mississippi la inceputul anilor 1540.

El s-a imbarcat in aceasta expeditie faimoasa si dezastruoasa cu doua obiective in minte: sa caute atat un pasaj spre coasta Pacificului, cat si cantitati mari de aur, despre care diverse triburi de nativi americani si alti exploratori auzisera zvonuri.

In timpul acestei expeditii, a traversat actualul Mississippi, o expeditie in care a avut parte de conflicte constante cu numeroase triburi si, in cele din urma, a murit pe malul vestic al raului Mississippi.

Aceasta expeditie nu a gasit nici aur, nici un pasaj spre coasta de vest.

Prima asezare europeana in Mississippi a fost cea franceza.

Expeditia lui Hernando de Soto a fost un dezastru total, ceea ce a dus la pierderea temporara de catre Spania a aproape oricarui interes in regiune.

Mai mult de o suta de ani mai tarziu, Franta si-a inceput explorarile si a revendicat Mississippi-ul de astazi ca parte a Noii Frante, mai exact La Louisiane.

In aprilie 1699, colonistii francezi au calatorit in regiunea Mississippi si au fondat Fort Maurepas, prima asezare alba de acolo.

Mississippi a trecut de mai multe ori de la un loc la altul inainte de a deveni parte a Statelor Unite.

In timp ce Franta a fost prima putere europeana care a controlat actualul Mississippi, cu siguranta nu a fost ultima.

Franta a detinut un control relativ necontestat asupra regiunii Mississippi pana la inceputul Razboiului de Sapte Ani din 1756, prin care Franta coloniala si Marea Britanie s-au luptat pentru controlul Americii de Nord.

Marea Britanie a invins fara echivoc Franta si, ca atare, a cedat controlul regiunii invingatorului in 1763.

Controlul Marii Britanii asupra regiunii a fost relativ de scurta durata, razboiul civil american incepand in 1765.

La sfarsitul razboiului, in 1783, Statele Unite ale Americii au preluat controlul asupra majoritatii regiunii Mississippi, desi treimea inferioara a fost cedata Spaniei si a devenit o parte din Florida de Vest.

Ulterior, Statele Unite ale Americii au preluat controlul asupra acestei regiuni, iar in 1798 a fost creat Teritoriul Mississippi.

Mississippi a fost colonizat rapid de viitorii fermieri de bumbac.

Pana la inventarea egrenajului de bumbac, colonistii nu au avut prea multe motive sa se mute atat de departe in vestul Teritoriului Mississippi, iar in 1798 populatia din regiune era de aproximativ 9.000 de locuitori.

Odata cu egrenorul de bumbac a venit si potentialul de a obtine profituri mari, iar Mississippi a devenit un teritoriu cu oportunitati inegalabile pentru colonistii albi aproape peste noapte.

Hoarde de oameni s-au mutat pentru a profita de campiile deschise si de solul fertil din Mississippi, iar populatia a explodat, ajungand la aproximativ 222.000 de locuitori in 1820.

Majoritatea populatiei nu era formata din proprietari de plantatii albe, ci din afro-americani inrobiti adusi in regiune pentru a lucra pe plantatiile nou infiintate.

Pana in 1860, mai mult de jumatate din populatia din Mississippi era formata din sclavi.

Scuza pe care plantatorii de bumbac o dadeau pentru un numar atat de mare de afro-americani inrobiti era ca sclavia era un „rau necesar” si ca productia de bumbac nu ar fi fost profitabila fara ea.

Pe masura ce industria bumbacului din Mississippi a crescut, la fel a crescut si cererea de sclavi.

S-a dezvoltat o noua clasa de elita a albilor, o clasa de proprietari de plantatii albe care detineau majoritatea terenurilor si a sclavilor si care traiau aproape ca niste regi in aceasta perioada.

Desi majoritatea colonistilor albi din regiune nu detineau ei insisi sclavi, cu siguranta credeau ca acestia erau net superiori in toate aspectele vietii si ale umanitatii.

Aceasta mentalitate, impreuna cu dependenta plantatiilor de bumbac de sclavi, a dus direct la secesiunea statului Mississippi din Statele Unite in 1861.

Mississippi a contribuit cu peste 80.000 de soldati la Razboiul Civil American.

Deloc surprinzator, Mississippi a fost unul dintre jucatorii confederati importanti in Razboiul Civil American.

In 1860, in Mississippi erau 354.000 de rezidenti albi, dintre care 80.000 au plecat la razboi.

Pentru a pune lucrurile in perspectiva, asta inseamna ca 23% dintre albii din Mississippi au luptat in razboi, ceilalti 77% incluzand femei, copii si batrani.

Ceea ce putem extrapola de aici este ca aproape fiecare barbat apt de munca din statul Mississippi a luptat pentru dreptul de a detine sclavi.

Acestia au suferit pierderi grele.

Mississippi a trecut de la a fi unul dintre cele mai bogate state la unul dintre cele mai sarace.

Mississippi se baza foarte mult pe industria bumbacului, iar inainte de Razboiul Civil American, era de notorietate faptul ca aceasta industrie pur si simplu nu ar fi fost profitabila fara munca sclavilor.

Pana la Razboiul Civil, Mississippi se afla pe locul 5 pe lista celor mai bogate state americane.

Nu este deloc surprinzator faptul ca, in urma infrangerii si a abolirii sclaviei, Mississippi a alunecat in perioade de mare depresiune economica.

Din nefericire, statul nu si-a mai revenit niciodata, dezastre precum inundatii, tornade, uragane adaugandu-se la necazurile lor economice.

Originile umilului ursulet de plus se afla in Mississippi.

La inceput, se numea „Ursuletul lui Teddy” si a fost botezat dupa Theodore „Teddy” Roosevelt, cel de-al 26-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii.

Dupa cum se povesteste, Roosevelt se afla intr-o expeditie de vanatoare cu guvernatorul statului Mississippi, in apropiere de Onward, MI.

Se pare ca cineva a capturat un urs, l-a legat de un copac si apoi i-a oferit lui Roosevelt sansa de a-l impusca.

Roosevelt a refuzat categoric, gest care a ajuns rapid in presa sub forma unei caricaturi satirice.

Un magazin de dulciuri din Brooklyn a profitat de idee si a creat un mic ursulet de plus pe care l-a numit „Ursul lui Teddy”.

Mississippi este adevarata casa a muzicii blues.

Acest gen muzical plin de suflet are radacini care se intorc in Delta Mississippi, in perioada Razboiului Civil american.

O mare parte din versurile si stilurile de cantat sunt adaptate dupa cantecele cantate de sclavii afro-americani in timp ce munceau la camp.

Dupa Razboiul Civil, blues-ul s-a dezvoltat si a devenit o modalitate de exprimare pentru afro-americanii proaspat eliberati.

In Mississippi se inregistreaza in medie 27 de tornade pe an.

La fel ca multe alte state din sudul profund, Mississippi este prea familiarizat cu vremea extrema.

Au existat cinci tornade cu adevarat mortale de-a lungul istoriei SUA, doua dintre ele decimand parti din Mississippi.

In partile sudice ale statului, sezonul tornadelor este, in general, in ultimele luni ale anului, in timp ce in regiunile nordice, sezonul este, in general, in lunile timpurii.

Mai mult de 50% din Mississippi este impadurit.

Cand cineva se gandeste la Mississippi, se gandeste in general la terenuri agricole, la preerii nesfarsite si, bineinteles, la raul Mississippi.

Una dintre cele mai surprinzatoare date despre acest stat este faptul ca este inca destul de impadurit, mai mult de jumatate din teren fiind acoperit de copaci salbatici sau cultivati.

In timp ce Delta Mississippi este un teren agricol de prima mana, multe alte regiuni au fost lasate neatinse, cu paduri de pin, salcie, salcam de bumbac, stejar si diverse paduri de foioase.

Constitutia statului Mississippi declara ca trebuie sa fii religios pentru a candida la o functie publica.

Mai exact, constitutia declara ca numai persoanele care cred in existenta unei Fiinte Supreme au voie sa ocupe functii in statul Mississippi.

Abia in 1961, Curtea Suprema a SUA a decis ca aceasta restrictie este neconstitutionala.

Add Comment