15 Lucruri Despre Arkansas

Arkansas

Poreclit oficial „Natural State” (fost Bear State), Arkansas a fost cel de-al 25-lea stat care s-a alaturat Statelor Unite ale Americii la 15 iunie 1836.

Are o populatie de 3.013.825 de locuitori, ceea ce il situeaza pe locul 33 in topul celor mai populate state.

Arkansas se invecineaza cu statele Mississippi, Missouri, Oklahoma, Tennessee, Texas si Louisiana.

Cu un total de 53.180 mp (137.773 km²) de uscat si apa, este al 29-lea stat ca marime.

Capitala statului Arkansas este Little Rock, situata in centrul statului.

Acestea sunt faptele de baza despre cum; acum sa vedem cele mai interesante 15 fapte despre Arkansas!

Arkansas nu se pronunta la fel ca Kansas.

Desi este foarte probabil ca Arkansas si Kansas sa provina din acelasi cuvant de traseu, pronuntia lor este extrem de diferita.

Statul Arkansas a fost numit dupa raul Arkansas, care, la randul sau, a fost numit dupa cuvantul francez „Arcansas”.

Arcansas in sine este insa confuz, deoarece este forma de plural a unui cuvant transliterat, akansa.

Akansa a fost cuvantul algonquian pentru poporul Quapaw, poporul indigen care s-a stabilit in Arkansasul de astazi inainte de sosirea colonistilor europeni.

Multa vreme a existat o dezbatere daca sa se pronunte numele statului in maniera franceza, facand mut ultimul „s”, sau sa se pronunte intr-un mod similar cu Kansas.

In cele din urma, in 1881, s-a stabilit prima varianta, iar de atunci se pronunta „Ar-ken-saw”.

Porecla Arkansas a facut parte dintr-o campanie publicitara turistica a statului.

Porecla statului Arkansas a fost pentru o lunga perioada de timp „Statul Ursilor”, deoarece atunci cand primii colonisti europeni au ajuns in Arkansas au descoperit ca statul adapostea un numar mare de ursi.

Aceasta porecla neoficiala a fost mentionata pentru prima data in presa scrisa in 1858 si a continuat sa fie porecla neoficiala a statului pentru o lunga perioada de timp.

In anii 1970, porecla statului a fost schimbata oficial in „The Natural State”.

Aceasta a fost o incercare de a stimula turismul in zona, turismul fiind considerat foarte important pentru economia statului.

Mai mult de jumatate din intregul stat este impadurit.

In 2010, in Arkansas existau aproximativ 18.720.000 de acri (75.757 km²) de terenuri forestiere, ceea ce reprezinta 56% din suprafata totala a statului.

Pe toate aceste terenuri forestiere exista aproximativ 11,8 miliarde de copaci.

Interesant este ca nici macar jumatate din suprafetele impadurite din Arkansas nu fac parte din padurile nationale – doar 13%.

Proprietarii de terenuri private detin de fapt marea majoritate, detinand un procent urias de 58%!

Primii exploratori care au ajuns in Arkansas au fost spaniolii.

Conchistadorul si exploratorul spaniol Hernando de Soto a fost primul care a condus o expeditie in Arkansasul de astazi, in 1541.

Hernando a traversat raul Mississippi si a explorat o mare parte din centrul Arkansasului inainte de a se intoarce inapoi pe rau dupa ce a gasit putine lucruri de interes pentru el sau pentru Spania.

Intr-o zona care cel mai probabil este acum McArthur, Mississippi, Hernando s-a imbolnavit si a murit.

Oamenii sai si-au continuat drumul spre sud, spre Texas, inainte de a ramane fara hrana.

Apoi au continuat sa se intoarca in Arkansas, unde au construit o flota de barci cu care sa navigheze pe Mississippi spre Mexic.

Prima asezare europeana din Arkansas a fost infiintata de francezi.

In 1681, exploratorii francezi Robert La Salle si Henri de Tonti, cunoscut sub numele familiar de „Bratul Tunetului”, au explorat regiunea.

Henri a continuat sa infiinteze prima asezare europeana din teritoriu, Arkansas Post, in regiunea inferioara a vaii Mississippi din Arkansas, in 1686.

In aceasta perioada, numele francez „Arcansas” a ajuns sa fie folosit pentru a se referi la zona inconjuratoare.

Arkansas Post a fost capitala statului Arkansas timp de aproape 200 de ani, schimbandu-se in Little Rock abia in 1836.

Situl din Arkansas Post face acum parte din zona protejata Arkansas Post National Memorial, care cuprinde 306,55 hectare.

Cel de-al 42-lea presedinte al Statelor Unite a fost din Arkansas.

William Jefferson Clinton (cel mai cunoscut sub numele de Bill Clinton) s-a nascut in oraselul Hope, in sud-vestul statului Arkansas.

Tatal sau era un vanzator ambulant, care a murit cu putin timp inainte de nasterea sa, iar mama sa l-a lasat cu parintii pentru a studia asistenta medicala in New Orleans.

La varsta de 17 ani a fost inspirat sa se alature randurilor functionarilor publici dupa ce l-a intalnit pe John F. Kennedy si dupa ce a urmarit la televizor discursul lui Martin Luther King „I have a dream” (Am un vis).

La varsta de 32 de ani a devenit cel mai tanar guvernator din tara, cand a fost ales guvernator al statului Arkansas.

A petrecut apoi urmatoarele doua decenii in interiorul si in afara birourilor, inainte de a candida la presedintie in 1992.

Candidat impotriva lui George H. W. Bush, Bill Clinton a castigat detasat si a fost investit ca al 42-lea presedinte al Statelor Unite la 20 ianuarie 1993.

Un liceu din capitala statului Arkansas a fost un camp de lupta pentru drepturile civile in 1957.

In 1954 s-a considerat ca segregarea in scolile publice era neconstitutionala, dar a durat ceva timp pana cand acest lucru a intrat in vigoare in Arkansas.

Problema a ajuns la un punct culminant in 1957, odata cu Little Rock Nine, un grup de noua elevi afro-americani care au incercat sa se inscrie la Little Rock Central High School.

Guvernatorul statului Arkansas s-a opus insa cu vehementa acestei idei, asa ca a ordonat ca fortele Garzii Nationale a statului sa fie prezente la liceu pentru a-i impiedica pe cei noua din Little Rock sa intre.

Cand vestea a ajuns la presedintele Dwight D. Eisenhower, acesta a luat imediat masuri pentru a interveni.

Dupa trei saptamani de incercari de a lua legatura si de a se intelege cu guvernatorul din Arkansas, presedintele a fost nevoit sa recurga la forta.

Drept urmare, presedintele a trimis 1.000 de soldati din divizia 101 Airborne a armatei americane pentru a-i escorta pe copii la scoala.

Acest eveniment este considerat a fi o piatra de temelie a miscarii pentru drepturile civile din SUA.

In Arkansas se afla singura mina de diamante activa ramasa in SUA.

Ultimul loc ramas in SUA in care se mai poate extrage diamante este in Parcul de Stat Crater of Diamonds, situat in Pike County, Arkansas.

De fapt, au existat doar doua mine de diamante in intreaga SUA, cealalta fiind mina de diamante Kelsey Lake din Colorado.

Totusi, cea mai mare atractie a parcului de stat Crater of Diamonds in zilele noastre este faptul ca va puteti incerca norocul sapand dupa diamante!

Arkansas are propria versiune a lui Bigfoot.

Este posibil ca majoritatea oamenilor sa fi auzit de legenda populara americana Bigfoot, cunoscuta si sub numele de Sasquatch.

Mai putin cunoscuta este insa propria versiune din Arkansas – monstrul Fouke.

Se spune ca aceasta bestie legendara ar avea o inaltime de aproximativ 2 metri (7 picioare) si pare asemanatoare cu alti hominizi, cum ar fi gorilele, dar este acoperita de par lung si negru.

A fost semnalat in zona comitatului Miller, Arkansas, inca din anii 1960, ajungand in atentia nationala in anii 1970.

Cresterea faimei Monstrului Fouke este atribuita unui incident petrecut in noaptea de 2 mai 1971, cand ar fi atacat casa cuiva.

Arkansas este casa unor legi destul de bizare.

De-a lungul anilor, Arkansas a construit o colectie de legi destul de ciudate. Desi unele dintre ele au fost abrogate, au mai ramas cateva relicve.

Pentru o perioada de timp a fost ilegal ca raul Arkansas sa se ridice deasupra podului de pe strada principala din capitala statului, Little Rock.

O alta lege bizara din Little Rock este aceea ca este ilegal sa claxonezi dupa ora 21:00 in apropierea unitatilor care vand sandvisuri sau bauturi reci.

O alta lege ciudata, care tine mai mult de legenda urbana decat de istorie, este aceea ca era ilegal sa tii un aligator in cada.

Arkansas este un stat destul de ingenios.

S-ar putea spune ca porecla de „The Natural State” (statul natural) a statului Arkansas nu se aplica doar naturii nelimitate care poate fi gasita.

S-ar putea spune ca se refera si la incredibila varietate de resurse naturale care se gasesc in acest stat.

In secolul XX, de exemplu, peste 90% din bauxita din SUA (necesara in productia de aluminiu) a fost extrasa in Arkansas.

Alte resurse care se gasesc in stat sunt petrolul, siliciul si gazele naturale.

Sosul de branza a fost inventat in Arkansas.

Cu mult timp in urma, in 1935, un geniu pe nume Blackie Donnelly a inventat mereu popularul condiment de masa cheese dip.

Blackie a fost proprietarul initial si proprietarul popularului lant din Arkansas Mexico Chiquito.

Sosul de branza este atat de popular in Arkansas incat cineastul local Nick Rogers a creat un documentar despre originile si impactul sosului de branza asupra statului, intitulat „In Queso Fever: Un film despre Cheese Dip”.

Documentarul a avut un succes rasunator, cel putin la nivel local, iar Nick Rogers a continuat sa creeze Campionatul Mondial de Cheese Dip!

Cel mai vechi parc protejat in scopuri recreative se afla in Arkansas.

Multi ar putea sti ca primul parc national oficial din SUA a fost Parcul National Yellowstone, creat in 1872.

Mai putin cunoscuta este povestea parcului national Hot Springs, situat la sud-vest de Little Rock, Arkansas.

Suprafata de teren pe care se afla acum acest parc a fost initial rezervata ca zona protejata in scopuri recreative in 1832, cu aproximativ 40 de ani si ceva inainte de Yellowstone!

Desi Parcul National Hot Springs a devenit parc oficial abia in 1921, unii vor sustine pana in ziua mortii ca acesta a fost primul parc american!

Pentru o vreme, in Arkansas a fost posibil sa se calareasca in carute trase de struti.

O alta parte interesanta a istoriei Parcului National Hot Springs este legata de struti.

Pe la inceputul secolului al XX-lea, parcul national gazduia cea mai mare ferma de struti din SUA.

Aici existau o serie de activitati disponibile pentru turistii pretentiosi; de la plimbari in carute trase de struti pana la urmarirea lor in curse!

Se spune ca in Arkansas se pot vedea fantomele conchistadorilor spanioli.

Daca va indreptati spre orasul Dover, Arkansas, s-ar putea sa puteti experimenta fenomenul inexplicabil numit „Luminile din Dover”.

Chiar in afara orasului exista un punct de unde puteti admira privelistea chiar peste valea Ozark.

Pe timp de noapte, puteti zari uneori lumini care palpaie, se balanseaza si chiar isi schimba culoarea.

Scepticii s-ar grabi sa afirme ca este vorba, cel mai probabil, de poluare luminoasa de la diverse surse electronice din intreaga vale, daca nu ar exista o singura capcana – Luminile Dover au fost raportate in regiune inainte de introducerea electricitatii.

Legenda legata de acest fenomen este ca ele sunt fantomele conchistadorilor spanioli care au venit in regiune impreuna cu Hernando de Soto in cautarea aurului.

Add Comment