Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
15 Lucruri Despre Georgia – Topist.ro

15 Lucruri Despre Georgia

Georgia

Poreclit „The Peach State” si „The Empire State of the South”, Georgia a fost al patrulea stat care s-a alaturat Statelor Unite ale Americii la 2 ianuarie 1788.

Are o populatie de 10.617.423 de locuitori, fiind al 8-lea cel mai populat stat.

Georgia se invecineaza cu statele Carolina de Nord, Carolina de Sud, Tennessee, Alabama si Florida.

Cu o suprafata totala de 59.425 mile patrate (153.909 kilometri patrati) de uscat si apa, este al 24-lea stat ca marime.

Capitala Georgiei este Atlanta, situata in partea de nord a statului.

Destul cu faptele rapide despre statul piersicilor pentru moment, insa, suntem aici pentru a afla cateva fapte reale!

Georgia a fost numita dupa un rege britanic.

Georgia a fost ultima dintre cele 13 colonii britanice care au fost infiintate pe coasta de est a Americii de Nord.

Cand Georgia a fost fondata, in 1733, regele George al II-lea era regele domnitor al Marii Britanii si Irlandei.

Astfel, a fost numit statul Georgia in onoarea sa.

Georgia a fost locuita de peste 13.250 de ani.

Zona cunoscuta in prezent sub numele de statul Georgia a fost locuita inca de pe vremea Epocii Glaciare.

Primii oameni care au locuit in aceasta zona au fost cunoscuti sub numele de Clovis, care erau vanatori-culegatori nomazi.

Exista dovezi ale existentei lor in Georgia cel putin de la 13.250 de ani.

De atunci, in regiune au trait un numar mare de culturi si triburi precolumbiene diferite, cea mai recenta fiind cultura sud-apalachiana Mississippi.

Acest ultim grup de oameni a trait in regiune in perioada 800-1500 d.Hr. si este cunoscut mai ales pentru piramidele de pamant pe care le-a construit.

Georgia a fost explorata de europeni mult timp inainte ca britanicii sa intemeieze in cele din urma o colonie acolo.

Exploratorul spaniol Juan Ponce de León a fost, cel mai probabil, primul european care a trecut prin parti din Georgia de astazi.

Cel putin a navigat de-a lungul coastei acesteia in timp ce explora regiunea Florida in 1513.

Ulterior, regiunea a fost explorata mai in profunzime de celebrul explorator spaniol Hernando de Soto intre 1539 si 1542.

Au existat multe alte expeditii spaniole in Georgia in deceniile urmatoare, precum si comercianti de blanuri englezi.

Initial, Georgia trebuia sa fie colonizata de „saracii vrednici” din inchisorile londoneze.

Un politician si filantrop englez pe nume James Oglethorpe a lansat ideea ca zona cunoscuta sub numele de Georgia ar putea fi colonizata de catre barbatii si femeile care umpleau inchisorile pentru datornici din Londra.

Inchisoarea datornicilor era o modalitate de tratare a datoriilor din secolul al XIX-lea.

Nu este surprinzator faptul ca acestea erau pline de cei care datorau bani, iar acolo traiau si munceau pentru a-si plati datoriile.

Din nefericire pentru multi dintre datornici, planul lui Oglethorpe a fost usor dejucat.

In cele din urma au fost foarte putini datornici trimisi pe corabii spre Georgia, majoritatea colonistilor fiind barbati si femei muncitori din clasele inferioare.

Sclavia a fost initial interzisa in Georgia.

James Oglethorpe a avut un nou plan radical pentru colonizarea Georgiei, care a devenit cunoscut sub numele de Planul Oglethorpe.

In termeni simpli, el si-a imaginat colonia din Georgia ca fiind colonizata de familii de fermieri de mici dimensiuni care nu foloseau nicio forma de munca in regim de sclavie.

Astfel, colonia Georgiei a fost colonizata odata cu sosirea vasului Anne, pe locul unde se afla astazi orasul Savannah.

Statutul Georgiei de colonie fara sclavi a fost insa, din pacate, de scurta durata.

In 1749, la doar 16 ani de la fondarea coloniei, interdictia sclaviei a fost revocata.

Georgia a avut propria ei goana dupa aur.

Cunoscuta sub numele de Goana dupa aur din Georgia, a fost a doua de acest fel din istoria SUA. Ea a avut loc ca urmare a descoperirii aurului in muntii din nordul Georgiei in 1829.

Ca urmare directa a acestei goane dupa aur, in 1838 a fost infiintata o monetarie federala in orasul Dahlonega, Georgia.

De fapt, atat de mult aur iesea din Georgia, incat monetaria din Dahlonega a functionat pana in 1861!

Georgia a fost ultimul dintre statele confederate care s-a alaturat Statelor Unite.

Fiind un stat care a prosperat aproape exclusiv pe seama muncii sclavilor, nu a fost o surpriza faptul ca s-a separat de statele americane ca unul dintre cele sapte state confederate initiale.

Georgia a iesit din Razboiul Civil ca o coaja a ceea ce a fost. Productia de bumbac, de exemplu, a scazut de la aproape 700.000 de baloti la mai putin de 50.000 pana in 1865.

Multi albi au fost si mai mult lipsiti de drepturi, deoarece nu numai ca au fost infranti, dar si-au pierdut si majoritatea surselor de venit.

Cu toate acestea, presedintele Andrew Johnson a decis sa readuca statele confederate in uniune, inclusiv Georgia.

A fost nevoie de o ocupatie militara americana si de o alegere supravegheata a delegatilor pentru ca Georgia sa fie in cele din urma reintegrata in Uniune.

Coca-Cola a fost inventata in Atlanta, Georgia.

Un colonel confederat, pe nume Dr. John Pemberton, a inventat celebra bautura carbogazoasa in orasul Atlanta, in 1885.

Denumita initial „Pemberton’s French Wine Coca tonic pentru nervi”, el a conceput-o pentru a-l ajuta in incercarile sale de a-si diminua dependenta de morfina.

Dupa ce prohibitia a fost aprobata in diferite parti ale Georgiei, a creat o versiune nealcoolica a bauturii, pe care a numit-o Coca-Cola.

Bautura a avut un succes fulminant, dar tot a sfarsit prin a o vinde unui magnat american al afacerilor pe nume Asa Candler in 1892.

O bomba nucleara a fost pierduta in largul coastelor Georgiei in 1958.

In timp ce acest fapt va poate ingrijora intr-o oarecare masura, partea cea mai ingrijoratoare este ca inca nu a fost gasita!

Pe 5 februarie 1958, un bombardier B-457 efectua o misiune de antrenament in largul coastei Georgiei, in apropiere de Insula Tybee.

Bombardierul B-457 a intrat in coliziune cu un avion de vanatoare F-86 in plin zbor, iar pilotul a aruncat bomba pentru a evita explozia acesteia, in timp ce bombardierul efectua o aterizare de urgenta.

Desi au existat numeroase incercari de a localiza bomba, pana in prezent nu s-a avut noroc.

Georgia este mai mult decat statul piersicilor.

Georgia este cunoscuta ca statul piersicilor inca de pe la sfarsitul Razboiului Civil american, datorita cresterii productiei de piersici.

Cu toate acestea, in ciuda faptului ca Georgia detine porecla de „Statul piersicilor”, nici macar nu produce cele mai multe piersici din SUA.

Acestea fiind spuse, Georgia este in continuare un stat incredibil de important cand vine vorba de agricultura, fiind principalul producator de alune si nuci pecan!

In Georgia exista un copac care se detine singur.

In orasul Athens, Georgia, se afla un stejar alb care, din punct de vedere legal, este proprietarul sau si al tuturor terenurilor aflate pe o raza de 2,4 metri (8 picioare) de la baza copacului.

Legenda spune ca proprietarul initial al terenului a fost un profesor local de la Universitatea din Georgia, pe nume William Henry Jackson.

Din pacate, detaliile povestii s-au pierdut de-a lungul timpului, dar stim ca s-a intamplat candva intre 1820 si 1832.

In anii 1940, copacul a fost doborat de o furtuna, dar nu totul a fost pierdut. O ghinda din acelasi stejar a fost plantata in locul sau, iar acest nou copac a mostenit actul de proprietate asupra terenului.

Atlanta a fost distrusa de flacari in timpul razboiului civil.

La 15 noiembrie 1864, capitala Georgiei a fost arsa pana la temelii de catre fortele confederate aflate sub comanda generalului William Tecumseh Sherman.

Dupa ce confederatii au parasit orasul, mai putin de jumatate din cladiri au ramas in picioare.

Atlanta a ales simbolul pasarii Phoenix pentru a reprezenta modul in care orasul s-a ridicat din cenusa in urma distrugerii generalului Sherman.

Orasul georgian Savannah este cel mai bantuit oras din SUA.

Se spune ca orasul Savannah este atat de bantuit incat Institutul American de Parapsihologie l-a catalogat drept „cel mai bantuit oras din America”.

Acest lucru a venit ca urmare a sute de ani de rapoarte de activitate paranormala, precum si a unui trecut foarte tulbure.

Orasul a indurat crize de febra galbena, multiple incendii dezastruoase, precum si faptul ca a fost o pozitie centrala in mai multe razboaie.

Georgia a fost in centrul miscarii pentru drepturile civile din anii ’50 si ’60.

Georgia a fost adusa in miscarea pentru drepturile civile prin cuvintele si actiunile lui Martin Luther King Jr. si ale altora ca el.

Martin Luther King Jr. a fost de fapt un nativ din Georgia, fiind nascut in Atlanta, Georgia, in 1929.

King a fost unul dintre cei mai importanti lideri ai miscarii pentru drepturile civile din 1955 pana la asasinarea sa in 1968.

Impreuna cu altii, a format in 1957 Southern Christian Leadership Conference, care a ajutat alte grupuri ca ei si a oferit o platforma de conducere politica in lupta pentru drepturile civile in Sud.

Creveti proaspeti cresc in varful unui munte, chiar in afara orasului Atlanta.

Stone Mountain se afla in Parcul Stone Mountain, denumit in mod imaginativ Stone Mountain, chiar in afara orasului Atlanta.

Acest munte este de fapt o bucata uriasa de roca expusa, formata in principal din monzonit de cuart.

La cea mai mare inaltime, se afla la 251 m (825 picioare) deasupra solului, sau la 514 m (1.686 picioare) deasupra nivelului marii.

Varful muntelui este in cea mai mare parte plat si este acoperit de mici piscuri de apa dulce din stanca.

In timpul sezonului ploios, bazinele de roca se umplu cu apa si apar mici scoici si creveti de zana care isi depun ouale.

Cand baltile seaca, ouale pot ramane in stare latenta ani de zile, asteptand urmatoarea ploaie puternica pentru a continua ciclul.

Add Comment