15 Lucruri Despre Illinois

Illinois

Poreclit „Tara lui Lincoln” si „Statul prerie”, Illinois a fost cel de-al 21-lea stat care s-a alaturat Statelor Unite ale Americii la 3 decembrie 1818.

Are o populatie de 12.419.000 de locuitori, fiind al saselea cel mai populat stat.

Illinois se invecineaza cu statele Iowa, Michigan, Kentucky, Missouri, Wisconsin si Indiana.

Cu un total de 57.914 mile patrate (149.997 kilometri patrati) de teren si apa, este al 25-lea stat ca marime.

Capitala statului Illinois este Springfield, la sud de centrul statului.

Totusi, deocamdata sunt destule fapte rapide despre statul prerie; suntem aici pentru a afla fapte reale!

Numele Illinois provine de la un cuvant care inseamna „vorbeste in mod obisnuit”.

Primii misionari catolici francezi din regiunea Illinois au luat contact si au comunicat cu nativii americani din Illinois, iar statul a fost denumit dupa acesti oameni.

Bineinteles, insa, nu este chiar atat de simplu.

Numele Illinois este modul in care misionarii francezi au interpretat verbul Miami-Illinois „Ilinwek”, care se traduce prin „vorbeste in mod obisnuit”, care era folosit de triburile din apropiere pentru a descrie poporul Illinois.

Interesant este faptul ca oamenii din Illinois se numeau pe ei insisi „Inoka”, lucru pe care misionarii chiar l-au inregistrat, dar pe care, in mod evident, l-au ignorat.

Regiunea Illinois a fost locuita de mii de ani.

Regiunea Illinois a cunoscut numeroase triburi care s-au ridicat si au cazut cu mult inainte ca europenii sa auda pentru prima data de Americi.

Unul dintre cele mai vechi situri inregistrate este situl Koster, care se afla in apropierea raului Mississippi, la marginea vestica a statului Illinois.

Excavat in anii ’70, au fost gasite dovezi care atesta o locuire umana constanta de peste 9000 de ani, datand de cel putin 7500 i.Hr.

Un sit si mai important este Cahokia, cea mai mare capetenie din cultura precolumbiana din Mississippi, locuita de cel putin 600 i.Hr. pana in jurul secolului al XIV-lea d.Hr.

Primii exploratori europeni care au ajuns in Illinois au fost francezii.

Misionarii si exploratorii francezi Jacques Marquette si Louis Jolliet au fost primii europeni care au ajuns in Illinois de astazi, cand au coborat pe raul Illinois in 1673.

Nu a trecut mult timp pana cand Marquette a infiintat o misiune la The Grand Village of the Illinois, un sat comercial al poporului Illinois.

Illinois a schimbat de mai multe ori proprietarul inainte de a deveni un teritoriu american.

Pe masura ce timpul trecea, tot mai multi francezi au trecut prin Canada si au calatorit pe raul Mississippi, colonizand o mare parte din regiune.

Zonele colonizate din Illinois au devenit parte din Noua Franta si apoi din La Louisiane, dar au fost in cele din urma predate britanicilor in 1763, dupa infrangerea Frantei la sfarsitul Razboiului de Sapte Ani.

Abia in 1783 terenul a intrat in proprietatea SUA ca parte a Teritoriului de Nord-Vest.

Chicago este cel mai mare oras din Illinois din 1857, si nu este de mirare.

Orasul Chicago a fost infiintat pe malul lacului Michigan la 12 august 1833.

A inceput ca un oras relativ nesemnificativ, dar in scurt timp a fost recunoscut pentru pozitia sa cruciala, care facea legatura intre vestul si estul Statelor Unite.

Pana in 1848 au fost construite calea ferata Galena and Chicago Union Railroad si canalul Illinois si Michigan, ceea ce a cimentat importanta geografica a orasului Chicago.

Incepand cu 1848, toate transporturile intre raul Mississippi si Marile Lacuri trebuiau sa treaca prin Chicago.

Asa cum v-ati astepta de la un oras atat de bine plasat, populatia a explodat si, de atunci, cu greu a incetat sa creasca!

Populatia orasului Chicago a crescut de la 200 la 90.000 de locuitori in doar 24 de ani.

Cand orasul Chicago a fost fondat, in 1833, populatia era de 200 de locuitori.

In 1837, orasul a fost incorporat in orasul Chicago, cu o populatie de 4.000 de locuitori, si s-a bucurat de titlul de „Orasul cu cea mai rapida crestere din lume” timp de mai multe decenii.

Doar 20 de ani mai tarziu, in 1857, populatia orasului a explodat de la 4.000 la peste 90.000 de cetateni.

Fondatorul Sfintilor din Zilele din Urma a fost ucis in Illinois.

Orasul idilic, dar uitat de lume, de marimea unui oras, numit Nauvoo, se afla pe o cotitura a raului Mississippi, aproape de intersectia dintre Illinois, Iowa si Kansas.

Fondata in 1827, zona orasului Nauvoo a fost numita initial Quashquema, in onoarea capeteniei nativilor americani din zona.

In 1839, Joseph Smith, liderul si fondatorul Sfintilor din Zilele din Urma, a scapat de persecutii impreuna cu adeptii sai si s-a refugiat in Nauvoo.

In 1839, nou-venitii Sfinti ai Ultimei Zile au cumparat orasul, transformandu-l intr-un oras infloritor de 12.000 de locuitori, egaland Chicago la acea vreme.

Vremurile au fost dificile pentru Sfintii din Zilele din Urma, cu o opozitie violenta atat din partea vecinilor care se opuneau credintei si modului lor de viata, cat si din partea membrilor comunitatii ex-comuniti.

Conflictul a ajuns la apogeu atunci cand Joseph Smith si fratele sau au fost arestati in Carthage, Illinois, pentru ca au distrus o tipografie care era folosita pentru a defaima biserica lor.

In loc sa fie judecati, fratii au fost atacati de o gloata inarmata si ucisi.

Fostul oras mormon Nauvoo a devenit o societate utopica socialista.

In 1844, Sfintii din Zilele din Urma au fost aproape fortati sa paraseasca regiunea dupa moartea lui Joseph Smith, lasand orasul aproape gol.

S-a intamplat ca, in aceeasi perioada, un filozof francez pe nume Etienne Cabet sa caute locatia perfecta pentru a infiinta Icaria, o comuna utopica cu valori socialiste.

Dupa ce Cabet si incercarile lui Icaria au esuat in Texas, au cumparat un teren in Nauvoo si au infiintat o asezare in 1849.

Colonia a fost insa de scurta durata. Inca de la inceput, a fost plina de probleme, cea mai mare dintre ele fiind lipsa banilor pentru a cumpara echipamentul necesar pentru a stabili o asezare adecvata.

In perioada sa cea mai mare, Icaria numara aproximativ 500 de persoane, dar in 1856 a fost desfiintata dupa moartea lui Cabet.

Peste 250.000 de barbati din Illinois au servit in Razboiul Civil American.

Au existat doar trei state care au depasit Illinois in ceea ce priveste numarul de combatanti – New York, Pennsylvania, Ohio.

Dintre trupele pe care Illinois le-a adunat pentru razboi, au fost 150 de regimente de infanterie, 17 regimente de cavalerie si doua regimente de artilerie usoara.

Totusi, Illinois nu a contribuit doar cu trupe la efortul de razboi.

Orasul Cairo, situat in sudul statului, era important din punct de vedere strategic si a fost folosit atat pentru antrenarea armatei Uniunii, cat si ca baza de aprovizionare.

Aproape o treime din Chicago a fost incendiata in 1871.

A devenit cunoscut sub numele de Marele incendiu din Chicago si a ars cu flacara de duminica, 8 octombrie, pana la 10 octombrie 1871.

O fasie imensa a orasului, cu o lungime de 4 mile (6,4 km) si o latime de 1 mila (1,6 km), a fost lasata in ruine.

Aproximativ 300 de persoane si-au pierdut viata in urma incendiului, iar peste 100.000 de oameni au ramas fara adapost.

Legenda spune ca incendiul a izbucnit intr-un hambar apartinand familiei O’Leary, cand vaca lor a rasturnat o lanterna, aprinzand hambarul.

La acea vreme, cel mai comun material pentru cladiri era lemnul, iar ceea ce altfel ar fi fost un mic incendiu in general nesemnificativ a distrus o treime din Chicago.

Primul zgarie-nori din lume a fost construit la Chicago in 1885.

Dupa ce fumul si molozul Marelui Incendiu din Chicago s-au risipit, s-a descoperit ca liniile de cale ferata si alte constructii din piatra sau otel au ramas neatinse.

Au fost puse in aplicare noi coduri si reglementari in materie de constructii, iar Chicago a fost reconstruit folosind piatra si otel in loc de lemn.

In timpul acestei perioade de reinnoire, a fost construit primul zgarie-nori din lume.

Acesta a fost realizat cu un schelet de otel si se ridica la zece etaje.

Initial, cand a fost construit in 1885, avea o inaltime de 42,1 m (138 ft), dar in 1891 au fost adaugate doua etaje, ridicand inaltimea zgarie-norilor la 54,9 m (180 ft)!

27 de milioane de vizitatori au coborat la Chicago in 1893 pentru a vizita Expozitia Columbiana Mondiala.

Expozitia Columbiana Mondiala din 1893 a fost un targ mondial cu care, de atunci, nu prea mai exista comparatie.

A avut loc din mai multe motive: pentru a sarbatori 400 de ani de la explorarea Americilor de catre Columb, pentru a celebra ridicarea din cenusa a orasului Chicago si pentru a prezenta multe inventii noi si minunate.

Cea mai notabila inventie care a fost prezentata la targ a fost prima roata Ferris Wheel din lume.

Roata in sine avea un diametru gigantic de 76,2 m (250 ft) si avea 36 de vagoane – fiecare dintre ele putand transporta 40 de persoane!

Illinois a fost in fruntea erei nucleare.

Universitatea din Chicago a fost una dintre numeroasele universitati implicate in Proiectul Manhattan, responsabil pentru dezvoltarea primelor arme nucleare.

Universitatea din Chicago a fost responsabila pentru crearea primei reactii nucleare sustinute in 1942, iar in 1957, un laborator de langa Chicago a activat primul generator experimental de energie nucleara.

De asemenea, Illinois a gazduit, timp de 40 de ani, cel mai mare accelerator de particule din lume.

Acesta a fost construit la o baza nationala de cercetare nucleara in 1967, in apropiere de orasul Batavia.

Springfield, Illinois, nu este Springfield-ul din „The Simpsons”.

Apropo de centralele nucleare, merita sa va anuntam acum.

Nu, capitala statului Illinois nu este cea pe care Matt Groening a bazat orasul natal din The Simpsons.

De fapt, Matt a declarat acest lucru ca fiind un fapt in 2012, afirmand ca a ales numele Springfield pentru ca exista multe orase si localitati din SUA cu acest nume.

El s-a gandit ca ar fi frumos ca toata lumea sa se intrebe daca este orasul lor natal pe care s-a bazat.

Cel mai inalt punct din tot statul Illinois are o inaltime mai mica de un sfert de mila.

Illinois este un stat destul de plat. Intr-adevar, este unul dintre cele mai plate din SUA, cel mai inalt punct al sau avand o inaltime de doar 1.235 de picioare (376 m).

Acest punct este cunoscut sub numele de Charles Mound si poate fi vizitat doar de cateva ori in fiecare an.

Nu, nu este o zona protejata oficial sau ceva de genul acesta – se afla doar in varful aleii de acces a cuiva!

Add Comment