Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
15 Lucruri Despre Kansas – Topist.ro

15 Lucruri Despre Kansas

Kansas

Poreclit oficial „Statul Floarea Soarelui”, dar cunoscut si sub numele de „Statul Graului”, „Statul Jayhawker” si „Statul Liber”, Kansas a fost cel de-al 34-lea stat care s-a alaturat Statelor Unite ale Americii la 29 ianuarie 1861.

Are o populatie de 2.913.314 locuitori (din 2019), ceea ce il situeaza pe locul 35 in topul celor mai populate state.

Kansas se invecineaza cu statele Nebraska, Oklahoma, Colorado si Missouri.

Cu un total de 82.278 mile patrate (213.100 kilometri patrati) de teren si apa, este al 15-lea stat ca marime.

Capitala statului Kansas este Topeka, situata in extremitatea estica a statului.

Destul cu faptele rapide despre statul Floarea Soarelui pentru moment, insa, suntem aici pentru a afla cateva fapte reale!

Kansas a fost locuit de cel putin 9.000 de ani.

Primii oameni care au locuit in Kansasul de astazi au fost descendentii primilor oameni care au traversat Stramtoarea Bering din estul indepartat al Rusiei in Alaska.

Acesti descendenti au fost cei care s-au mutat in regiunea Kansas si au decis sa ramana, ducand un stil de viata preponderent nomad timp de mii de ani.

Abia in jurul anului 3000 i.Hr. triburile indigene din Kansas au inceput sa duca un stil de viata mai stabil si sa cultive, desi nu au renuntat niciodata in totalitate la radacinile lor de vanatori-culegatori.

Kansas este numit dupa unii dintre locuitorii originali ai regiunii.

Acestea fiind spuse, Kansas nu a fost numit direct dupa ei.

Statul Kansas a fost numit, de fapt, dupa raul Kansas, care isi croieste drum prin acest stat.

Unul dintre triburile originale care au trait in regiune a fost poporul Kanza, al carui nume se traduce aproximativ prin „oamenii vantului din sud”.

Raul Kansas a fost numit dupa poporul Kanza, deoarece acesta traia de-a lungul malurilor sale si, ca urmare, la fel a fost numit si statul Kansas.

Primii europeni care au ajuns in Kansas au fost spaniolii.

Exploratorul si conchistadorul spaniol Francisco Vazquez de Coronado a fost cel care a pus pentru prima data piciorul in actualul Kansas in 1541.

El a calatorit pana in interiorul continentului, pana in centrul Americii de Nord, in cautarea legendarelor orase de aur, dar cand a ajuns in Kansas a renuntat la cautari si s-a intors.

In calatoria sa prin Kansas, a luat contact cu multe triburi din regiune, inclusiv cu stramosii poporului Wichita si Pawnee.

Spania nu a infiintat niciodata asezari in Kansas.

Chiar daca au fost primii europeni care au explorat regiunea, nu au facut niciodata pasi reali pentru a o coloniza.

In 1720, Spania a trimis expeditia militara Villasur, care a trecut prin regiune si care intentiona sa patrunda pana in teritoriul Noii Frante din nord, dar a fost nimicita de razboinicii Pawnee si Otoe din Nebraska.

Acest lucru a pus capat in cele din urma explorarii de catre Spania a zonei inconjuratoare, inclusiv a Kansas-ului, Franta infiintand in schimb cateva posturi comerciale de-a lungul raului Kansas.

Kansas a schimbat de mai multe ori proprietarul inainte ca vreun european sa incerce sa il colonizeze.

Franta a fost prima care a revendicat regiunea, desi nu a facut mai mult decat sa infiinteze cateva posturi comerciale.

Spania a achizitionat apoi regiunea in 1763 de la Franta, dupa infrangerea in fata Marii Britanii in Razboiul de Sapte Ani, dar, in mod similar, nu s-a extins in ea.

40 de ani mai tarziu, in 1803, teritoriul a fost returnat Frantei, desi fara aproximativ 19.000 kmĀ² (7.500 de mile patrate) pe care Spania dorea sa le pastreze.

Regiunea a schimbat din nou proprietarul in 1803, de data aceasta catre Statele Unite, ca parte a achizitionarii statului Louisiana, care a recunoscut pretentiile Spaniei la cele 7.5000 de mile patrate mentionate mai sus abia mai tarziu, in 1819.

Aceasta sectiune a trecut din nou in mainile Mexicului, care a pierdut-o in favoarea Statelor Unite in 1848, in urma Razboiului mexicano-american.

Abia in 1827 a fost infiintat in Kansas Fort Leavenworth, prima asezare americana alba permanenta.

Anii 1850 au fost incredibil de violenti in Kansas.

Dupa ce Kansas a fost declarat teritoriu in 1854, diversi colonisti din statele vecine pro-sclavie Missouri si Arkansas au inceput sa se infiltreze si sa influenteze scena politica locala in sensul ca ar fi un alt stat sclavagist.

La scurt timp dupa aceasta, un numar mare de abolitionisti din Massachusetts si din diverse alte state anti-sclavie (numiti „Free-Staters”) s-au stabilit in teritoriul Kansas si au incercat sa impiedice formarea unui alt stat sclavagist.

Nu este surprinzator ca lucrurile au devenit sangeroase foarte repede, pana in punctul in care perioada 1855-1855 este cunoscuta sub numele de „Bleeding Kansas”, datorita numeroaselor batalii de amploare care au izbucnit intre cele doua grupuri.

Au fost redactate si respinse mai multe constitutii de stat pro si contra sclavagiste, inainte ca in 1859 sa fie acceptata in cele din urma Constitutia Wyandotte anti-sclavie.

In temeiul acestei constitutii, care a scos sclavia in afara legii, Kansas a devenit in cele din urma un stat in 1861, ceea ce i-a adus statului porecla de „Statul liber”.

Confederatii au facut 29 de raiduri in Kansas in timpul razboiului civil.

Din cauza primilor sai ani conflictuali inainte de a deveni stat, Kansas a fost un focar de activitate formala si informala in timpul razboiului civil.

A existat un numar mare de mici batalii formale desfasurate in interiorul statului.

Adevaratele probleme au provenit din razboiul de gherila dintre fortele pro si antisclavie din interiorul statului, precum si din cele 29 de raiduri pe care trupele confederate le-au facut in granitele sale.

Cel mai grav dintre acestea a fost masacrul din Lawrence, in care William Quantrill a atacat orasul Lawrence, masacrand peste 150 de persoane si incendiind cea mai mare parte a orasului.

Acest atac a fost atat de brutal incat a fost condamnat in mare masura de ambele tabere.

Dupa Razboiul Civil, Kansas a fost in centrul Vestului Salbatic.

Cand praful s-a asezat dupa Razboiul Civil, gandurile s-au indreptat spre expansiunea in regiunile vestice ale Statelor Unite.

In fruntea acesteia se afla Union Pacific Railway Company, care a inceput constructia unui segment sudic al caii ferate transcontinentale in 1863.

Aceasta cale ferata a deschis regiunea intr-o mare masura, dar a creat, de asemenea, spatiu pentru o noua era de anarhie, era Vestului Salbatic.

Orasele notabile din Vestul Salbatic care au cunoscut o buna parte din violenta si golanie au fost Dodge City si Fort Riley, acesta din urma angajandu-l chiar pe faimosul pistolar Wild Bill Hickok ca serif adjunct.

Alcoolul a fost interzis in Kansas timp de 67 de ani.

Kansas a fost in fruntea miscarii de interzicere si a fost primul dintre statele americane care a interzis productia, transportul si vanzarea de alcool la 19 februarie 1881.

Prohibitia din Kansas a fost rezultatul Miscarii pentru temperanta, o miscare sociala care a promovat ideea conform careia consumul de alcool era in mod inerent rau pentru intreaga societate.

Din 1905 pana in 1919, Kansas a avut un sir de guvernatori care au aplicat legile de prohibitie intr-un grad atat de strict, incat s-a spus ca, in aceasta perioada, Kansas a fost complet lipsit de alcool!

Legile de prohibitie au fost eliminate abia in 1948, desi pana in prezent vanzarea si consumul de alcool sunt inca mai reglementate in Kansas decat in multe alte parti ale SUA!

Economia statului Kansas a fost aproape complet distrusa in anii 1930.

Multi locuitori din Kansas isi vor aminti povestile spuse de parintii si bunicii lor despre Dust Bowl.

O mare seceta a afectat regiunea din 1930 pana in 1941, ceea ce a provocat ulterior o serie aparent nesfarsita de furtuni de praf care au blocat toata vizibilitatea pana la doar 1 metru (3 picioare) uneori.

Efectele secetei si ale furtunilor de praf au fost cireasa de pe tortul care a reprezentat dezastrul economic al vremii, care includea deja scaderea rapida a preturilor la grau si Marea Depresiune.

Rezultatul a fost o lovitura zdrobitoare atat pentru intreprinderi, cat si pentru cetateni, ambii avand nevoie de multi ani pentru a-si reveni din punct de vedere financiar, daca si-au revenit vreodata.

In Kansas se afla cel mai mare ghem de sfoara din lume.

Totusi, nu va duceti sa mentionati acest lucru in prezenta oamenilor din Minnesota, pentru ca este un subiect cam delicat.

De multi ani exista o neintelegere continua intre Cawker City si orasul Darwin, Minnesota, cu privire la cine revendica cu adevarat acest titlu.

Totul a inceput in anii 1950, cand un barbat pe nume Frank Stoeber a inceput sa construiasca faimoasa minge de sfoara a orasului.

In cele din urma, aceasta a ajuns o minge enorma de 2.267 kg (5.000 de lire sterline) in momentul in care a donat-o orasului.

Pana in prezent, locuitorii orasului, precum si vizitatorii, fac adaugiri la ghemul de sfoara in timpul unui „twine-a-thon” anual.

Locuitorii din Darwin considera insa ca ghemul din Kansas este mai putin demn de acest titlu, deoarece un barbat din Darwin, pe nume Francis A. Johnson, a creat singur un ghem de sfoara care cantareste enorm: 7.892 kg (17.400 de lire sterline).

Locuitorii din Darwin au trebuit sa se resemneze, in schimb, sa detina recordul pentru cel mai mare ghem de sfoara rulat de o singura persoana.

Dorothy Gale din filmul de succes „Vrajitorul din Oz” era originara din Kansas.

Desi se stia in mod clar ca Dorothy provenea dintr-un oras din Kansas, orasul nu a fost niciodata numit cu adevarat.

La 81 de ani de la scrierea povestii originale a lui L. Frank Baum, orasul Liberal, Kansas, a decis sa revendice aceasta onoare.

In incercarea de a atrage turismul in oras, o ferma a fost transformata pentru a parea a fi casa lui Dorothy Gale, care includea o camera care simula tornadele, precum si drumul de caramida galbena.

O medie de 50 de tornade pe an trec prin Kansas.

Vrajitorul din Oz nu ar functiona cu adevarat fara tornade, iar Kansas are destule pentru toate.

De fapt, Kansas se afla cam in centrul Aleii Tornadelor din SUA, o regiune din centrul Statelor Unite ale Americii care se confrunta cu mai mult decat este cazul cu tornade.

Acest fenomen meteorologic este doar un alt fenomen dintr-o lista lunga de evenimente meteorologice extreme care fac viata in Kansas un pic mai dura, ca sa spunem asa.

Cea mai mortala tornada din Kansas inregistrata vreodata a sfasiat orasul Udall in 1955.

A avut o latime de 1.300 de metri (1,18 km), a decimat 192 de cladiri si a ucis 80 de persoane.

Kansas este cel mai mare producator de grau din SUA.

Kansas nu se afla doar in inima Tornado Alley, ci si in inima Centurii graului!

Statul produce atat de mult grau pe an incat, daca l-ai coace in paine, ar putea hrani intreaga lume timp de doua saptamani.

Asta inseamna aproximativ 36 de miliarde de paini!

Lantul de restaurante Pizza Hut a fost fondat in Kansas in 1958.

Pizza Hut a fost fondat de doi frati, Frank si Dan Carney, in orasul Wichita, Kansas.

Cand au fondat restaurantul, erau inca studenti la Universitatea de Stat din Wichita si, ca atare, nu erau chiar plini de bani la acea vreme.

Pentru a-i ajuta sa plateasca costurile initiale de deschidere a unei afaceri, au imprumutat 600 de dolari de la mama lor.

Afacerea a avut un succes fulminant, cu al doilea restaurant deschis in sase luni si un total de sase restaurante deschise pana la sfarsitul primului an!

Add Comment