15 Lucruri Despre Kentucky

Kentucky

Cunoscut sub numele de „Bluegrass State”, Kentucky a fost cel de-al 15-lea stat care s-a alaturat Statelor Unite ale Americii la 1 iunie 1792.

Are o populatie de 4.467.673 de locuitori (din 2019), ceea ce il situeaza pe locul 26 in topul celor mai populate state.

Kentucky se invecineaza cu statele Ohio, Tennessee, Virginia, Virginia de Vest, Illinois, Indiana si Missouri.

Cu un total de 40.408 mile patrate (104.659 kilometri patrati) de teren si apa, este al 37-lea stat ca marime.

Capitala statului Kentucky este Frankfort, situata in nordul statului.

Dar, totusi, sunt suficiente fapte rapide despre statul Bluegrass pentru moment; suntem aici pentru a afla unele dintre cele mai unice fapte!

Sursa originala a numelui Kentucky este pierduta in trecut.

Un lucru pe care il putem spune cu siguranta despre Kentucky (sau despre comitatul Kentucky la acea vreme) este ca a fost numit direct dupa raul Kentucky.

Totusi, cand incepi sa cercetezi radacina numelui raului Kentucky, lucrurile incep sa devina putin mai tulburi.

Totusi, exista doua teorii principale cand vine vorba de etimologia numelui.

Ideea cea mai frecvent acceptata este ca se bazeaza pe un nume din familia de limbi iroquoiene ale nativilor americani, kenhta:ke, care se traduce aproximativ prin „pe pajiste” sau „in prerie”.

O alta teorie alternativa populara este ca radacinile sale se afla in cuvantul Kenta Aki, care provine din familia de limbi algonquiene ale nativilor americani, posibil de la poporul Shawnee.

S-a spus ca Kenta Aki se traduce aproximativ prin „Tara parintilor nostri”.

Regiunea Kentucky a fost locuita de aproximativ 12.000 de ani.

Este un lucru care nu a fost dovedit, insa. In realitate, nu stim cu siguranta cand oamenii au descoperit prima data regiunea.

Pe baza dovezilor de activitate umana in statele din jurul statului Kentucky, putem presupune ca acesta a fost locuit cel putin din 10.000 i.Hr.

Desi au fost gasite multe varfuri de sageti in Kentucky, nu au fost descoperite ramasite scheletice ale paleo-indienilor (primii oameni care s-au stabilit in anumite parti ale SUA).

Primele dovezi arheologice ale activitatii umane dateaza de pe la 3-4.000 i.Hr. cand triburile indigene locale duceau o viata de vanatori-culegatori seminomazi de-a lungul numeroaselor rauri si cursuri de apa.

Abia in jurul anului 1.000 i.Hr. au dezvoltat o viata mai sedentara, cultivand culturi simple si construind structuri precum adaposturi.

Pana in anul 900 d.Hr., satele au aparut peste tot datorita progreselor in dezvoltarea agriculturii, care includea plantarea porumbului, a fasolei si a dovleacului.

Pana in anul 1000 i.Hr., multe dintre aceste sate s-au transformat in capetenii cu o populatie de 2.000 de locuitori sau mai mult, care au dezvoltat stiluri de constructie mai avansate si si-au ingropat mortii in movile funerare care pot fi vazute si astazi.

Primii europeni care au ajuns in Kentucky au fost francezii.

Marele explorator francez Rene-Robert Cavelier, Sieur de la Salle, a ajuns pana in interiorul tarii, in regiunea Kentucky, in 1669.

El a revendicat-o apoi pentru Franta, impreuna cu toate celelalte teritorii de pe valea raului Mississippi.

El a explorat regiunea in canoe impreuna cu alti 24 de oameni, ajungand pana la Louisville, Kentucky de astazi.

Prima asezare alba permanenta din Kentucky a fost fondata in 1774.

Au trecut mai mult de 100 de ani intre momentul in care europenii au fost vazuti pentru prima data in Kentucky si cel in care au decis in cele din urma sa o colonizeze.

Multi exploratori au trecut prin regiune in aceasta perioada, trasand rute si stabilind contacte pentru industria comertului cu blanuri.

Franta a pierdut controlul asupra regiunii in favoarea britanicilor in urma infrangerii acestora in razboiul dintre francezi si indieni din 1763.

Imediat dupa acest lucru, guvernatorul Virginiei l-a trimis pe James Harrod in fruntea unei expeditii pentru a cerceta terenurile britanice nou dobandite.

Expeditia formata din 38 de oameni a calatorit mult mai adanc in interiorul tarii, ajungand la locul unde se afla actualul Harrodsburg.

Aici, Harrod a fondat prima asezare europeana din Kentucky, Harrod’s Town, care mai tarziu va capata numele de Harrodsburg.

Kentucky a fost initial o parte a Virginiei inainte de a obtine statutul de stat.

In timpul Razboiului de Independenta american, noul stat Virginia a stabilit in 1776 ca toate terenurile aflate in granitele statului la vest de Muntii Apalasi vor fi comitatul Kentucky.

Acest lucru avea sa fie de scurta durata, deoarece comitatul Kentucky a fost impartit in comitatele Fayette, Jefferson si Lincoln in 1780.

Aceste comitate au considerat ca erau prea indepartate de restul Virginiei si, ulterior, nu au fost luate foarte in serios.

Ca atare, au adresat periodic petitii atat Adunarii Generale a Virginiei, cat si Congresului, pentru a fi transformate intr-un stat separat.

Abia in 1792, atat Virginia, cat si Congresul SUA au fost de acord cu aceasta revendicare, iar Kentucky a fost admis in Uniune ca al cincisprezecelea stat la 1 iunie.

Kentucky a fost prinsa in mijlocul Razboiului Civil American.

In timpul Razboiului Civil American, Kentucky a devenit un stat de granita, ceea ce inseamna ca a fost un stat sclavagist care nu s-a separat oficial de Uniune si nici nu s-a alaturat Confederatiei.

Reprezentantii majoritatii comitatelor statului s-au intalnit totusi in 1861 si au infiintat un guvern confederat al statului Kentucky.

Cu toate acestea, deoarece statul in sine nu s-a separat de Uniune, acest lucru nu a fost considerat oficial, cel putin in ochii lor.

Problema pentru Kentucky a fost ca opiniile erau in general impartite pe tema sclaviei.

Unele regiuni care depindeau mult mai mult de agricultura erau sustinatori fermi ai sclaviei, in timp ce altele erau ferm impotriva acesteia.

Desi multi kentuckyeni s-au oferit voluntari pentru a lupta in ambele tabere, Kentucky a ramas neutra pe tot parcursul razboiului, iar multe incaierari de amploare au avut loc in interiorul granitelor sale.

Sfarsitul secolului al XIX-lea a fost o epoca incredibil de turbulenta in Kentucky.

In timpul perioadei de reconstructie, Kentucky nu a fost supus ocupatiei militare, deoarece, desi era un stat sclavagist, nu a facut niciodata secesiune din Uniune.

Acest lucru a dus la un sfarsit de secol incredibil de violent.

O serie de sectiuni ale Ku Klux Klanului s-au stabilit in regiune si au incitat la violenta si moarte fata de orice sclav nou eliberat.

Desi guvernul federal a intervenit de nenumarate ori, au existat peste 115 incidente de linsare, impuscare sau biciuire a unor liberti de catre adeptii suprematiei albilor doar intre 1867 si 1871.

Violenta rasiala a continuat sa creasca pe tot parcursul sfarsitului secolului al XIX-lea, continuand pana la inceputul secolului al XX-lea.

Au existat, de asemenea, multe dusmanii familiale de lunga durata care s-au transformat adesea in bai de sange, multe dintre acestea fiind continuari ale unor dispute incepute in timpul Razboiului Civil.

Singurul guvernator american care a fost asasinat a fost guvernatorul statului Kentucky.

La sfarsitul anilor 1890, un senator democrat pe nume William Goebel a preluat controlul Partidului Democrat si a candidat la functia de guvernator al statului Kentucky.

El a pierdut votul in fata lui William S. Taylor, un senator republican, desi s-a dovedit ca existau motive intemeiate pentru a suspecta ca buletinele de vot au fost numarate gresit in mod intentionat.

A fost formata o comisie pentru a investiga problema, ceea ce i-a determinat pe alegatorii republicani sa ridice o multime furioasa de aproximativ 1.500 de persoane care au luat cu asalt cladirea Capitoliului din Kentucky si au capturat-o.

A fost declarata legea martiala, iar militia statului a intervenit pentru a rezolva problema.

La 30 ianuarie 1900, Goebel se indrepta spre Capitoliul din Kentucky cand a fost ales si ranit de un lunetist.

A doua zi, in timp ce se afla pe patul de spital, a depus juramantul ca guvernator al statului Kentucky, dar a murit din cauza ranilor sale trei zile mai tarziu, la 3 februarie 1900.

Atat Abraham Lincoln, cat si Jefferson Davis s-au nascut in Kentucky.

Faptul ca statul Bluegrass este locul de nastere al ambilor presedinti, american si confederat, evidentiaza cu adevarat cat de divizat a fost Kentucky in perioada premergatoare Razboiului Civil American.

In ciuda diferentelor dintre ei, amandoi s-au nascut in cabane de lemn destul de umile.

Fapt amuzant: Ambele cabane ale celor doi au fost ulterior puse impreuna intr-un camion si plimbate intr-un tur al tarii la inceputul secolului XX, ca un fel de atractie turistica mobila.

Kentucky este binecuvantata cu una dintre cele mai blande conditii meteorologice din SUA.

Marea majoritate a statului Kentucky are norocul de a avea un climat subtropical umed foarte bland, care mentine vremea in limite placute pe tot parcursul anului.

Exista, bineinteles, unele diferente care pot fi gasite in acest stat mare si intins.

Regiunile nordice tind sa fie cu aproximativ 5 grade mai reci decat cele sudice, primind in schimb mai multe precipitatii. Temperatura medie de vara este de aproximativ 30° C in timpul zilei si 18,3° C noaptea, in timp ce temperaturile medii de iarna variaza de la doar 5° C in timpul zilei, pana la -5° C noaptea.

Kentucky este, de asemenea, bogata in natura nemarginita.

Kentucky are norocul de a avea un sistem incredibil de variat si extins de parcuri, 45% din teritoriul statului fiind acoperit de paduri.

Statul are un parc national, 45 de parcuri de stat, doua paduri nationale, doua parcuri istorice nationale, doua zone nationale de recreere si 82 de zone de gestionare a vietii salbatice.

Are un total de 37.896 de acri (153 de kilometri patrati) de padure de stat!

Kentucky a reintrodus cu succes elanul in comitatele sale estice.

Este salutat ca fiind unul dintre cele mai remarcabile programe de reintroducere a faunei salbatice din istoria SUA.

Populatiile locale de elani disparusera in regiune cu aproximativ 150 de ani inainte, din cauza vanarii excesive a animalului.

In 1997, Departamentul de resurse piscicole si de fauna din Kentucky a incercat sa rectifice acest lucru prin eliberarea elanilor in regiunile estice ale statului.

Scopul lor era de a reface numarul de elani din regiune si de a creste efectivul de elani pana la 10.000 de exemplare, ceea ce a fost realizat in 2009.

Porecla Kentucky are o origine relativ simpla.

Cand colonistii europeni au venit in America de Nord, au adus cu ei multe seminte.

Una dintre seminte a fost Poa Pratensis, care avea sa fie cunoscuta sub numele de Kentucky Bluegrass.

A fost plantata impreuna cu alte cateva seminte ca iarba de pasune si s-a adaptat bine la climatul local.

Iarba a devenit cunoscuta sub numele de „bluegrass” deoarece, in timpul primaverii, noile fire de iarba au o culoare verde-albastra, care coloreaza dealurile din Kentucky cu o nuanta verde-albastra.

In Kentucky exista mai multe butoaie de bourbon decat cetateni.

Da, ati auzit bine. Bourbonul este o afacere mare in Kentucky, care are o lunga istorie de distilare ilegala a whisky-ului inainte de zona de prohibitie.

Este de la sine inteles ca industria whisky-ului este in continuare absolut infloritoare.

Statul Kentucky are 4,4 milioane de locuitori in 2019, in timp ce exista aproximativ 5,6 milioane de butoaie de whisky care se gasesc in numeroasele distilerii din Kentucky.

Asta inseamna cu peste un milion mai multe butoaie decat oameni!

Kentucky este un paradis al navigatorilor!

Daca esti inclinat sa petreci zile lenese plimbandu-te cu barca pe un rau sau un parau, atunci Kentucky este locul potrivit pentru tine!

Statul are peste 1.100 de mile navigabile (1.770 km) de lacuri si rauri de explorat, ceea ce reprezinta al doilea cel mai mare numar de lacuri si rauri din SUA, Alaska fiind pe primul loc.

Nu sunt sigur de tine, dar eu as prefera sa plutesc lenes pe un rau din Kentucky decat pe unul rece si inconfortabil din Alaska!

Add Comment