Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
15 Lucruri Despre Maryland – Topist.ro

15 Lucruri Despre Maryland

Maryland

Poreclit „The Old Line State”, dar cunoscut si sub numele de „Free State”, „Little America” si „America in miniatura”, Maryland a fost cel de-al saptelea stat care s-a alaturat Statelor Unite ale Americii la 28 aprilie 1788.

Are o populatie de 6.045.680 de locuitori (din 2019), ceea ce il situeaza pe locul 19 in topul celor mai populate state.

Maryland se invecineaza cu statele Virginia de Vest, Virginia, Delaware si Pennsylvania.

Cu un total de 12.407 mile patrate (32.133 kilometri patrati) de uscat si apa, este al 42-lea stat ca marime.

Capitala statului Maryland este Annapolis, situata in centrul statului.

Totusi, deocamdata sunt destule fapte rapide despre Old Line State; suntem aici pentru a afla fapte reale!

Maryland a fost locuit de peste 12.000 de ani!

Primii oameni care s-au mutat in regiunea cunoscuta acum sub numele de Maryland au facut-o la sfarsitul ultimei ere glaciare, in jurul anului 10.000 i.Hr.

Acesti oameni erau vanatori-culegatori care au migrat din ce in ce mai mult spre est, traversand in cele din urma Stramtoarea Bering din Rusia in America de Nord.

Erau oameni seminomazi care migrau prin regiune in functie de anotimpuri, mergand acolo unde vanatul era mai bun.

In jurul anului 1.500 i.Hr., acesti primii oameni au inceput in cele din urma sa se stabileasca in sate de-a lungul coastei, unde au inceput sa traiasca din stridii si alte crustacee gasite in apropiere.

Pana in anul 1000 d.Hr., peste 40 de sate diferite erau raspandite in regiune, cu o populatie de aproximativ 8.000 de locuitori, toti vorbitori de algonquiana.

Primii europeni care au explorat Maryland au fost britanicii.

Legendarul explorator, soldat si guvernator John Smith a pus pentru prima data piciorul pe pamant in aceasta regiune in 1608.

Existau deja expeditii anterioare ale europenilor in regiune, in 1498 si 1524, desi acestea nu au facut mai mult decat sa navigheze pe langa gura golfului Chesapeake inainte de a-si continua drumul.

John Smith a fost primul care a explorat si a cartografiat regiunea in mod extensiv.

Hartile lui Smith au fost surprinzator de bine realizate avand in vedere epoca in care a trait si, din fericire, s-au pastrat pana in zilele noastre.

Colonia Maryland a fost infiintata initial ca un refugiu sigur pentru catolici.

George Calvert, baronul de Baltimore, i-a cerut regelui Carol I o carta pentru teritoriul Maryland in speranta ca acesta va fi un loc sigur pentru adeptii Bisericii Catolice, adesea persecutati.

Cererea sa nu a fost aprobata inainte de moartea sa in 1632, in loc sa fie acordata fiului sau Cecil Calvert mai tarziu in acel an.

Cecil Calvert a incercat sa calce pe urmele tatalui sau in colonia nou infiintata, promulgand legi care sa protejeze libertatea religioasa in randul religiilor crestine.

In ciuda intentiilor familiei Calvert, Maryland are astazi un procent mai mic de catolici decat media nationala.

Maryland a fost numita dupa regina Angliei.

In momentul in care a fost scrisa carta Maryland, regele Carol I era monarhul Angliei.

Sotia sa era regina Henrietta Maria, cunoscuta pur si simplu ca Regina Maria in Anglia, iar povestea oficiala dicteaza ca ea este cea dupa care a fost numita colonia.

Totusi, originile numelui coloniei au fost analizate de unii cercetatori catolici.

Acesti cercetatori sustin ca, pana la urma, colonia nu a fost numita dupa regina Maria.

In schimb, ei cred ca colonia a fost numita dupa Maria, adica dupa mama lui Iisus Hristos.

Puritanii au fondat capitala statului Maryland.

Puritanii au fost o ramura a Bisericii Protestante care credea ca Biserica Angliei ar trebui sa fie mai putin catolica si mai protestanta in practica.

Alungat in Virginia, un grup de astfel de puritani s-a mutat in colonia predominant catolica si a fondat orasul Providence (redenumit ulterior Annapolis) in 1642.

Acesti puritani s-au revoltat mai tarziu impotriva coloniei si a guvernului acesteia in 1650, fondand propriul guvern care a scos in afara legii credintele catolice.

Aceasta revolta a durat pana in 1658, cand Maryland le-a luat inapoi pamanturile si si-a reiterat politica de toleranta religioasa.

In 1689, un monarh protestant a urcat la putere in Anglia la scurt timp dupa aceea, iar traditiile catolice din Maryland s-au prabusit.

Multi catolici au fost persecutati, iar bisericile catolice au fost incendiate.

Maryland si-a castigat una dintre poreclele sale de la Razboiul Civil American.

Desi Maryland a fost unul dintre cele 13 state initiale care s-au revoltat impotriva dominatiei coloniale britanice, nu au existat batalii majore care sa se desfasoare in noul stat.

In schimb, Maryland si-a castigat porecla prin curajul si taria de caracter a luptatorilor care au luptat pentru noua lor tara in cadrul Armatei Continentale.

Trupele din Maryland au format un regiment de oameni bine disciplinati si foarte bine pregatiti, numit Linia Maryland.

Acesti oameni curajosi au intrecut si au supravietuit multor trupe din alte state, astfel ca, atunci cand George Washington i-a vazut in lupta, s-a referit la ei ca la „Linia Veche”.

De aici, statul a capatat una dintre poreclele sale.

Maryland a jucat un rol cheie in Razboiul Civil American.

Maryland a fost considerat un stat de granita in timpul Razboiului Civil American, ceea ce inseamna ca se afla chiar la granita dintre Statele Uniunii si Statele Confederate.

La fel ca in cazul majoritatii statelor de granita, opinia publicului general al statului a fost destul de divizata in aceasta privinta.

Locuitorii din Maryland implicati in industriile de plantatii erau in favoarea confederatilor, in timp ce micii detinatori de afaceri si comerciantii erau in favoarea Uniunii.

In cele din urma, Maryland a trecut de partea Uniunii datorita apropierii de Washington D.C.

Totusi, statul nu a avut prea multe optiuni in aceasta privinta, deoarece fortele Uniunii au luat pozitie langa orasul Baltimore si au amenintat ca il vor nimici daca statul va schimba tabara.

Maryland si-a castigat o alta porecla prin respingerea legilor Prohibitiei.

Prima data cand Maryland a fost numit stat liber a fost atunci cand Constitutia Maryland din 1864 a intrat in vigoare la sfarsitul razboiului civil.

Aceasta noua constitutie a abolit sclavia in stat, transformandu-l intr-un stat liber.

Abia peste 50 de ani mai tarziu, in 1923, statul a fost din nou denumit stat liber, iar de aceasta data, a fost inventata cealalta porecla, „The Free State”.

Hamilton Owens, editorul ziarului Baltimore Sun, a inventat de fapt acest termen dupa ce Maryland a respins legile care ar fi facut ilegala cumpararea, vanzarea si consumul de alcool.

Maryland este un stat incredibil de divers din punct de vedere geografic.

Maryland este onorat cu paduri de pini, paduri de stejar, dune de nisip, dealuri si mlastini joase.

Statul si-a castigat porecla de „America in miniatura” datorita acestei diversitati, deoarece se spune ca statul are cam toate tipurile de caracteristici naturale intalnite in SUA, cu exceptia unui desert.

Ceea ce ii lipseste la capitolul desert, compenseaza mai mult decat echitabil prin abundenta de apa, fie ca este vorba de Golful Chesapeake care taie statul sau de numeroasele rauri si cursuri de apa care il strabat.

Cantecul de stat al statului Maryland este putin discutabil.

Intitulat „Maryland, My Maryland”, cantecul suna destul de inocent.

Cand incepi sa asculti versurile, incepi sa te intrebi de ce un astfel de cantec ar fi fost vreodata cantecul oficial al statului.

Versurile cantecului provin initial dintr-o poezie a unui simpatizant al Confederatiei care, de fapt, dorea doar ca statul sa se separe de Uniune.

Versurile includ versuri care se refera la Abraham Lincoln ca fiind un tiran si la statele Uniunii ca fiind „gunoaie din nord”.

Dintr-un motiv oarecare, cantecul a devenit cantecul oficial al statului multi ani mai tarziu, in 1939.

Una dintre cele mai mari emisiuni de televiziune din toate timpurile are loc in Maryland.

Daca ar fi sa intrebi o persoana oarecare de pe strada care este cel mai mare serial TV realizat vreodata, in general nu ar ezita sa numeasca aceasta critica indrazneata la adresa societatii americane din anii ’90.

Vorbim, bineinteles, despre serialul de succes al HBO din anii 2000, The Wire, care are ca punct de plecare orasul Baltimore.

Serialul TV a analizat in profunzime problemele legate de controversatul Razboi impotriva drogurilor din SUA si a fost difuzat timp de 5 sezoane inainte de a se incheia in 2008.

Primul american care a fost canonizat ca sfant a trait in Maryland.

In timp ce Elizabeth Ann Seton s-a nascut in New York, actiunile sale intr-o etapa ulterioara a vietii sale, cand a trait in Maryland, au continuat sa justifice sfintenia sa.

Dupa ce s-a mutat in Maryland, ea a fondat prima scoala catolica de fete din Statele Unite.

Apoi a fondat Surorile Caritatii, o organizatie religioasa ale carei obiective principale erau ingrijirea copiilor saraci.

Abia in 1963 a fost canonizata pentru ca a semanat semintele caritatii in noua tara, seminte care mai tarziu aveau sa creasca intr-o multitudine de organizatii caritabile si organizatii raspandite in toata tara.

Exista un oras in Maryland numit Boring, care nu este foarte interesant.

De fapt, nici macar nu este un oras. In schimb, este o comunitate neincorporata in Baltimore County, ceea ce inseamna ca nu are o guvernare locala proprie.

In afara de asta, Boring este destul de plictisitor. Are o populatie saracacioasa care locuieste in doar 40 de case.

Tot acolo veti gasi Biserica Metodista Boring, Oficiul Postal Boring si Compania de Pompieri Voluntari Boring.

In ciuda inclinatiei sale de a fi orice, mai putin interesant, Boring este de fapt numit dupa un sef de post pe nume David Boring.

Tabla Ouija a fost inventata in Baltimore, Maryland.

Conceptul de a comunica cu mortii este vechi de cand lumea, la fel ca si ideea ca se poate comunica cu mortii prin intermediul unei anumite forme de tabla cu litere pe ea.

Primele variante ale acestora din SUA se numeau talking boards (placi vorbitoare) si au crescut in popularitate la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Elijah Bond a depus un brevet pentru propria sa varianta de tabla in 1890, iar apoi un angajat al sau, William Fuld, a preluat ideea si a imbunatatit-o, numind-o „Ouija Board” in 1901.

Fuld a sustinut ca el insusi a inventat intregul concept, iar numele sau a devenit sinonim cu ideea de Ouija.

Fuld a sustinut initial ca „Ouija” insemna „noroc” in egipteana antica, inainte de a decide ca era mai degraba o combinatie a cuvintelor german si francez pentru „da”.

Sportul oficial al statului Maryland este turnirul.

Ati auzit bine, turnir.

Stii, este acel lucru pe care oamenii obisnuiau sa il faca in epoca cavaleriei, cand cavalerii calareau pentru a salva fecioare frumoase de dragoni.

In varianta moderna a turnirului, concurentii se intrec intr-un mediu prietenos, spre deosebire de sportul sangeros din trecut.

Totusi, Maryland are mai mult de un sport oficial de giumbuslucuri, Lacrosse fiind sportul de echipa oficial al statului.

Add Comment