Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
15 Lucruri Despre Massachusetts – Topist.ro

15 Lucruri Despre Massachusetts

Massachusetts

Poreclit „The Bay State”, dar cunoscut si sub numele de „Colony State”, „Old Colony”, „The Spirit of America”, „The Pilgrim State” si „Taxachusetts”, Massachusetts a fost cel de-al saselea stat care s-a alaturat Statelor Unite ale Americii la 6 februarie 1788.

Are o populatie de 7,1 milioane de locuitori (din 2021), fiind al 15-lea cel mai populat stat. Massachusetts se invecineaza cu Rhode Island, Vermont, New York, New Hampshire si Connecticut.

Cu un total de 10.565 de mile patrate (27.337 de kilometri patrati) de uscat si apa, este al 44-lea stat ca marime.

Capitala statului Massachusetts este Boston, care se afla in extremitatea estica a statului, in Golful Massachusetts.

Ajunge cu faptele rapide despre statul Bay State deocamdata; suntem aici pentru a afla cateva dintre cele mai unice fapte!

Commonwealth-ul Massachusetts este numit dupa un trib indigen local.

Cu mult timp inainte ca Massachusetts sa fie un stat, a fost format din doua colonii diferite, mai exact Massachusetts Bay Colony si Plymouth Colony.

Spre deosebire de multe locuri din noua colonie, care foloseau numele unor orase englezesti, Massachusetts Bay Colony a fost numita dupa unul dintre triburile indigene locale, Massachusett.

De asemenea, exista mai multe moduri diferite in care poate fi tradus numele, Massachusetts insemnand „langa dealul mare”, „la dealul mic si mare” sau „langa dealurile albastre”.

Toate traducerile par sa se refere la Marele Deal Albastru, care este cel mai inalt punct din zona metropolitana Boston, cu o inaltime de 635 de picioare (193 de metri).

Multe triburi diferite de nativi americani au trait in regiunea Massachusetts inainte de sosirea colonistilor europeni.

Oamenii au locuit regiunea cunoscuta acum sub numele de Massachusetts timp de mii de ani inainte ca europenii sa puna vreodata piciorul acolo.

Primii oameni care au trait acolo ar fi fost descendentii paleo-indienilor care au colonizat pentru prima data America dupa ce au traversat Alaska dinspre Rusia de extrema est de-a lungul Stramtorii Bering.

In momentul in care europenii au intrat in scena, existau mai multe triburi diferite, toate vorbind variatii ale limbii algonquiene.

La est se aflau Massachusett, la sud-est, spre Cape Cod, Wampanoag si Nauset, in timp ce Nipmuck si Pocumtuc se aflau mai departe in interiorul tarii, la vest.

Mai existau si cativa care traiau partial in Massachusetts si partial in statele limitrofe.

Pelerinii au fondat colonia Plymouth in Massachusetts.

Indiferent de locul din lume de unde veniti, probabil ca ati auzit de Pelerini si de palariile lor negre cu aspect caraghios.

In realitate, Pelerinii au fost ca multi altii care si-au parasit casele din Anglia in cautarea unei vieti mai bune in Lumea Noua.

La fel ca multi altii inainte si dupa ei, si ei fugeau de persecutia religioasa.

In cazul pelerinilor, acestia erau puritani separatisti, protestanti care au fugit mai intai in Olanda si apoi in America de Nord pentru a se stabili intr-o viata noua prin fondarea coloniei Plymouth in 1620.

Pelerinii sunt o piatra de temelie a istoriei si culturii americane, deoarece colonia lor, Colonia Plymouth, a fost a doua colonie din Noua Anglie care a avut succes.

Drept urmare, povestea lor a fost bine cunoscuta de toti cei care au mers pe urmele lor spre un nou inceput.

Traditia Zilei Recunostintei isi are originea in Massachusetts.

La sosirea pelerinilor, acestia si-au dat seama rapid ca vor trebui sa faca pace cu triburile locale.

Astfel, dupa ceva timp de munca pentru atingerea acestui obiectiv, au ajuns sa aiba relatii excelente cu poporul Wampanoag.

In 1621, la un an de la sosirea lor, pelerinii au organizat un mare ospat pentru a-i multumi lui Dumnezeu pentru recolta abundenta, precum si pentru supravietuirea lor.

Cei 53 de pelerini supravietuitori au sarbatorit timp de trei zile cu capetenia Wampanoag si oamenii sai.

Se estimeaza ca aceasta prima Zi a Recunostintei a avut loc in jurul lunii octombrie. Ospatul a fost alcatuit in principal din pasari locale, cum ar fi curcanii salbatici si o multime de fructe de mare din apele din apropiere.

In secolul al XVII-lea, 19 „vrajitoare” au fost judecate si spanzurate in orasul Salem, Massachusetts.

Cunoscute astazi sub numele de Procesele vrajitoarelor din Salem, evenimentele care au avut loc i-au ingrozit pe unii si i-au inspirat pe altii timp de sute de ani.

Procesele au avut loc intre februarie 1692 si mai 1693 in colonia de atunci a statului Massachusetts, in principal in Salem si in satul Salem.

Timp de ceva mai mult de un an, peste doua sute de persoane au fost acuzate de vrajitorie, unii dintre acuzati avand doar patru ani.

Pana la sfarsitul proceselor, 30 de persoane au fost gasite vinovate de vrajitorie, iar 14 femei si 5 barbati au fost condamnati la moarte prin spanzurare.

Procesele sunt cunoscute ca fiind cele mai mortale dintre toate procesele de vrajitorie coloniale din America de Nord.

Massachusetts s-a aflat in centrul Revolutiei Americane.

Dintre toate coloniile din Noua Anglie, Massachusetts a fost cea mai lipsita de drepturi de catre monarhia britanica.

In centrul acestei situatii se afla orasul Boston, unde tensiunile au crescut constant pana cand au atins un punct de ruptura in 1770.

Una dintre ultimele rabufniri este cunoscuta sub numele de Masacrul din Boston, unde soldatii britanici au impuscat cinci localnici pentru ca au aruncat cu pietre in ei.

Petrecerea ceaiului din Boston a avut loc la scurt timp dupa aceea, in 1773. Britanicii au introdus legi care ofereau Companiei Britanice a Indiilor de Est un monopol esential asupra comertului cu ceai in regiune, reducand astfel orice profit potential al companiilor cu sediul in Massachusetts.

Acest ultim act a scapat de sub control, ducand in cele din urma la Revolutia Americana.

Eroul popular american Johnny Appleseed era din Massachusetts.

De fapt, el este eroul popular oficial al statului Massachusetts.

S-a nascut sub numele de John Chapman, in orasul Leominster, la 26 septembrie 1774.

Johnny a fost un pionier in botanica si intr-o zi si-a asumat sarcina de a raspandi bucuria merelor in toata tara.

Desi se crede in mod obisnuit ca si-a vazut de drum imprastiind la intamplare seminte de mere, de fapt s-a gandit foarte mult la asta.

Oriunde mergea, infiinta o pepiniera, plantand un puiet si construind un gard inalt, pe care apoi il lasa in grija unui vecin.

Din aceste pepiniere au ajuns pomii de mar ai lui Johnny Appleseed in toata tara.

Massachusetts a jucat un rol central pe tot parcursul Razboiului Civil American.

Cu multi ani inainte de Razboiul Civil, Massachusetts devenise din ce in ce mai progresist, miscarile abolitioniste indepartand opinia publica de utilizarea sclaviei.

Cand, in cele din urma, a izbucnit Razboiul Civil, statul a fost primul dintre statele Uniunii care a raspuns la apelul la arme al lui Abraham Lincoln si a fost chiar primul stat care a avut un regiment de trupe formate numai din negri (desi ofiterii erau tot albi).

Un alt mod fundamental prin care Massachusetts a ajutat efortul de razboi a fost producerea majoritatii armelor de foc ale Uniunii la Springfield Armory din Springfield, Massachusetts.

Doua sporturi olimpice diferite au fost inventate in Massachusetts.

De asemenea, ambele au fost inventate la scurt timp unul dupa celalalt. In 1891, un barbat pe nume James Naismith din Springfield a inventat jocul de baschet.

Naismith a avut aceasta idee in timp ce incerca sa gaseasca un joc pentru tinerii din New England care sa ii tina ocupati in timpul lunilor lungi de iarna in interior.

William G. Morgan a fost inspirat de noul joc si a cautat sa creeze un joc care sa fie mai accesibil persoanelor de toate varstele si abilitatile atletice, creand in cele din urma jocul de mintoneta in 1895.

Numele nu prea se rostogolea frumos pe limba, asa ca, in schimb, a fost numit volei!

Exista un oras in Massachusetts care are un muzeu dedicat artei teribile.

Se numeste Museum of Bad Art (MOBA) si se afla in orasul Somerville.

Deloc surprinzator, muzeul este dedicat impartasirii unora dintre cele mai proaste opere de arta din lume,

Una dintre cele mai intrigante picturi este verisoara din pacate urata a Giocondei, Mana Lisa.

Exista o casa construita din ziare in Rockport, Massachusetts.

Este povestea clasica a unui interes vag care se transforma intr-un hobby si apoi se transforma rapid intr-o obsesie.

In 1922, Elis F. Stenman a inceput sa construiasca o casa folosind ziare, lipici si lac.

Pana cand a terminat casa, 20 de ani mai tarziu, a folosit peste 100.000 de ziare.

Stenman nu s-a oprit cand casa a fost finalizata si a continuat sa construiasca mobila din ea, inclusiv un ceas bunicut!

Un numar mare de politicieni celebri din SUA s-au nascut in Massachusetts.

Primul si cel mai important ar trebui sa fie familia Kennedy, care a jucat multe roluri vitale in istoria politica a tarii.

Cel mai notabil din familia Kennedy trebuie sa fie John F. Kennedy, care a fost mai intai senator si apoi presedinte al Statelor Unite inainte de a fi asasinat in 1963.

Un alt presedinte nascut in Massachusetts a fost George H. W. Bush, care a servit intre 1989 si 1993.

Boston a fost lovit de un dezastru bizar in 1919.

Este cunoscuta sub numele de „Marea inundatie de melasa” si este exact atat de ciudata pe cat iti poti imagina.

Cei mai multi oameni cunosc astazi melasa ca fiind o dulceata, un ingredient care se foloseste in produsele de patiserie.

La inceputul secolului al XX-lea, exista o alta utilizare pentru acest lichid lipicios – productia de alcool.

Compania Purity Distillation Company facea tocmai acest lucru la distileria lor din Boston, unde aveau un rezervor enorm care putea continea pana la 2,5 milioane de galoane (9,4 milioane de litri) de melasa.

La 15 ianuarie 1919, rezervorul a explodat, ceea ce a inundat intregul cartier nordic al orasului.

Aceasta calamitate dulce-amara a ranit pana la 150 de persoane si a ucis alte 21.

Daca locuiti in Boston, atunci nu sunteti niciodata la mai mult de 2,5 km de Dunkin’ Donuts.

Deliciosul lant de gogosi a inceput ca un singur magazin in orasul Quincy, Massachusetts, in 1948, inainte de a se extinde la nivel national.

Dunkin’ Donuts s-a descurcat exceptional de bine de-a lungul timpului, avand acum locatii in toata lumea.

Ceea ce este si mai fascinant, insa, este cat de adanc inradacinat este lantul in societatea din Massachusetts, cu un restaurant la fiecare 6500 de locuitori (adica 350 in tot statul!).

Massachusetts gazduieste un lac cu cel mai lung toponimic din SUA.

Numele lacului este Chargoggagoggagoggmanchaoggagoggagoggchaubunaguhgamaugg, si nu, nu imi bat joc de tine.

Nu numai ca acest lac are cel mai lung toponimic din SUA, dar il are si pe al treilea cel mai lung din lume.

Numele lacului provine de la tribul local Nipmuc si, potrivit legendei locale, se traduce prin „Tu pescuiesti pe partea ta, eu pescuiesc pe partea mea si nimeni nu pescuieste in mijloc”.

Din nefericire, aceasta nu este traducerea corecta, cea reala fiind ceva mai putin logica – „Englezii de la Manchaug la locul de pescuit de la granita deČ™i”.

Add Comment