Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
25 Lucruri Despre Scotia – Topist.ro

25 Lucruri Despre Scotia

Scotia

Cand spuneti „Scotia”, va puteti gandi la cimpoaie, kilturi si tartane.

Sau poate ca mintea va duce direct la nelipsitul, dar infamul monstru din Loch Ness!

Datorita cantitatii de ploi pe care o primeste (aproximativ jumatate din an – uneori mai mult!), Scotia se mandreste, de asemenea, cu peisaje magnifice si nenumarate lacuri, alaturi de istoria sa bogata.

Indiferent ce credeti ca stiti despre aceasta tara impresionanta, iata 30 de fapte despre Scotia care s-ar putea sa va surprinda!

 1. Cel mai scurt zbor comercial din lume se afla in Scotia, care leaga doua dintre insulele lor. Zborul poate fi terminat in 47 de secunde si se intinde pe o distanta de doar 1,7 mile.
 2. Scotia este locul de nastere al golfului – se joaca acolo inca din secolul al XV-lea si a evoluat in ceea ce este acum golful modern.
 3. Din 1494, Scotch Whiskey este bautura nationala a Scotiei. Acesta se numara printre cele mai bune si mai cautate whisky-uri din lume. Whisky-ul scotian poate fi etichetat ca atare doar daca a fost fabricat si maturat in Scotia.
 4. Se estimeaza ca in Scotia exista aproximativ 3.000 de castele – ceea ce echivaleaza cu un castel la fiecare 160 de kilometri patrati.
 5. Din cele 800 de insule ale Scotiei, doar aproximativ 100 sunt locuite permanent.
 6. Primul meci de fotbal a fost jucat in Scotia in 1872. Acesta s-a jucat la West of Scotland Cricket Club.
 7. Cel mai inalt munte din Regatul Unit se afla in Scotia. Ben Nevis are o inaltime de 4.409 picioare si se estimeaza ca pe Ben Nevis se fac 100.000 de ascensiuni in fiecare an.
 8. Scotia ofera apa gratuita pentru toti cetatenii sai.
 9. Cea mai mare proportie de persoane roscate din lume se afla in Scotia. Aproximativ 13% din populatia scotiana are parul roscat, in timp ce 40% poarta gena recesiva a roscatei.
 10. Unicornul este animalul oficial al Scotiei, folosit datorita nobletei si puritatii sale.
 11. In Scotia exista trei limbi recunoscute oficial: engleza, scotiana si gaelica scotiana. Doar 1% din populatie foloseste limba gaelica.
 12. Edinburgh, capitala Scotiei, a fost primul oras din lume care a avut propria brigada de pompieri.
 13. In Scotia exista peste 600 de kilometri patrati de lacuri de apa dulce.
 14. Bonnybridge, un orasel din Scotia, a devenit notoriu pentru aparitiile de OZN-uri. In fiecare an sunt raportate peste 300 de OZN-uri.
 15. Prima aparitie inregistrata a Monstrului din Loch Ness a avut loc in anul 565 d.Hr.
 16. Prima fotografie color din lume a fost facuta unei panglici Tartan in Scotia.
 17. Cel mai indepartat bar din Regatul Unit este The Old Forge Pub din Scotia. Pentru a ajunge acolo, puteti fie sa luati un feribot de 7 mile, fie sa mergeti pe jos 1 mila pe un teren accidentat.
 18. In limba gaelica, Scotia se numeste „Alba”.
 19. Al 17-lea cel mai adanc lac din lume este Loch Morar din Scotia, care atinge o adancime de 1.077 de metri.
 20. Suprafata Scotiei este aproximativ egala cu cea a Republicii Cehe, a Emiratelor Arabe Unite si a Panama.
 21. In Scotia au existat pesteri pana in 1915, cand au fost scoase in afara legii.
 22. 432 de persoane detin jumatate din terenurile din Scotia, insa exista legi privind accesul in aer liber care permit ca terenurile private sa fie parcurse si folosite liber, atat timp cat nu se lasa urme in urma.
 23. Scotia a vrut sa construiasca o replica a Partenonului, mai mare si mai ieftina, pentru a fi monumentul lor national. Constructia a inceput in 1826, dar, din cauza lipsei de fonduri, a fost lasata neterminata in 1829. A fost supranumit „Rusinea Scotiei”.
 24. Cimpoiul a fost inventat in Egiptul Antic si a fost adus in Scotia de catre invadatorii romani.
 25. Scotia are doar 6 orase recunoscute oficial – Edinburgh, Glasgow, Aberdeen, Inverness, Dundee si Stirling.
 26. Cel mai vechi copac cunoscut in Europa este Fortingall Yew din Perthshire, Scotia. Acesta are o vechime cuprinsa intre 2.000 si 3.000 de ani.
 27. Cel mai faimos fel de mancare scotiana este haggis. Haggis se prepara in mod obisnuit din inima, ficatul si plamanii de oaie si se fierbe cu condimente in stomacul animalului.
 28. Scotienii au mai multe sanse de a avea ochii albastri decat oricine altcineva din restul Regatului Unit.
 29. Linia de coasta a Scotiei continentale are o lungime de 6.160 de mile, de 3 ori mai lunga decat cea a Angliei.
 30. Scotia are propria versiune a lui Stonehenge – Pietrele Callanish. Acestea au fost construite in jurul anului 3.000 i.Hr. pe Insula Lewis si nimeni nu stie de ce au fost ridicate pietrele.

Add Comment