29 Lucruri Despre Albania

steag Albania

Albania, cunoscuta oficial sub numele de Republica Albania, este o tara din Europa de Sud-Est, situata la Marea Adriatica si Marea Ionica, in cadrul Marii Mediterane. Are o suprafata de 28.748 km patrati. Tirana este capitala si cel mai mare oras al sau. Albaneza este limba sa oficiala. Moneda sa oficiala este lek (ALL). Cele cinci tari cu care se invecineaza sunt Muntenegru, Serbia, Kosovo, Republica Macedonia si Grecia.

1. Mai multi albanezi traiesc in afara Albaniei decat in interiorul acesteia. Tari precum Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Grecia, Turcia, Italia, Germania, Elvetia, Suedia si Statele Unite au cetateni albanezi.

2. Stiti cati albanezi traiesc in afara tarii lor de origine? Raspunsul este de aproximativ 7-10 milioane.

3. Transportul in tara este subdezvoltat. Exista doar patru aeroporturi in tara si doar 677 km de cai ferate. Exista un total de 18.000 km de drumuri, din care doar 7000 km sunt asfaltati. Autobuzele sunt abundente, dar orarele lor nu sunt fixe. Nu va puteti baza pe faptul ca autobuzele se vor deplasa la timp decat daca exista un numar suficient de pasageri disponibili pentru calatorie.

4. Oamenii de la tara atarna animale impaiate si obiecte de case si cladiri pe jumatate terminate pentru a alunga spiritele rele.

5. 480.000 de refugiati de etnie albaneza au intrat in Albania in 1999 din cauza razboiului din Kosovo, tara vecina. Acest aflux a pus la grea incercare resursele tarii.

6. Albania ofera invatamant primar si secundar gratuit.

7. Albania este o economie cu venituri medii superioare. Sectorul serviciilor domina economia tarii, urmat de sectoarele industrial si agricol.

8. „Shqipëri” este numele dat Albaniei de catre poporul sau.

9. Vulturul este simbolul national si etnic al albanezilor. Simbolul apare intr-o sculptura in piatra care dateaza din 1190.

10. Drapelul actual al Albaniei poarta un vultur negru, cu doua capete, pe un fond rosu.

11. Satele Xarrë si Muntele Dajt au fost gasite primele urme de prezenta umana in tara.

12. Ardiaei este numele unuia dintre cele mai puternice triburi care au stapanit candva Albania moderna.

13. Satul Lazarat este „capitala canabisului din Albania”. Satul face ca tara sa fie cel mai mare exportator de canabis din Europa.

14. S-ar putea sa fiti uimit sa aflati ca albanezilor le-a fost interzis sa foloseasca barci de viteza. Barcile de viteza erau folosite pentru traficul de persoane si de droguri din Albania catre tarmurile Italiei si Greciei.

15. Spre surprinderea multora, Albania avea doar 3000 de masini pentru o populatie de trei milioane de locuitori inainte de 1991. La acea vreme, sub regimul comunist, masinile private erau ilegale.

16. Fiti atenti cand traversati strazile din Tirana, capitala tarii. Uitati-va peste tot si traversati strazile cu prudenta. Traversarea strazii in sine este o arta in aceasta tara.

17. Politistii albanezi sunt considerati a fi foarte corupti. Acest lucru poate fi observat pe sosele, unde acesti politisti opresc masinile si le amendeaza.

18. Acest lucru ar putea coincide, de asemenea, cu faptul ca albanezii au abilitati foarte slabe de conducere, ca sa nu mai vorbim de conditiile groaznice de drum. Trebuie sa fii un pic mai precaut atunci cand vizitezi tara si conduci pe drumuri.

19. Se poate spune ca Albania este o tara de munti. Tara este acoperita de 70% munti pe teritoriul sau. Cineva ar putea experimenta acest fapt la prima mana in timp ce conduce prin tara.

21. Se spune ca aproape 700.000 de buncare au fost construite in timpul regimului comunist din Albania. Cu toate acestea, incepand de astazi, majoritatea sunt demolate, desi unele inca mai exista pentru a oferi dovada existentei lor anterioare.

22. In 1967, Albania a devenit primul stat ateu din lume. Acest lucru s-a intamplat sub conducerea lui Enver Hoxha.

23. Avortul selectiv in functie de sex este, de asemenea, foarte frecvent in Albania. De fapt, tara este una dintre cele doar doua din lume care practica asa ceva.

24. Tirana, capitala Albaniei, este lipsita de restaurante McDonalds, spre deosebire de multe alte capitale europene.

25. In Albania, oamenilor le place sa se plimbe seara. Unele drumuri din unele orase sunt chiar inchise pentru ca populatia locala sa se plimbe (in siguranta).

26. In orasul Berat exista un castel, cunoscut local sub numele de kala, care a fost construit in secolul al XIII-lea.

27. Un aeroport international din Albania – Nene Tereza – este numit dupa Maica Tereza.

28. Pentru a spune „da” in albaneza, folositi cuvantul „po”; iar pentru a spune „nu”, folositi cuvantul „jo”.

29. Capitala Albaniei, Tirana, este in curs de reamenajare.

Add Comment