30 Lucruri Despre Guam

steag Guam

Guam, oficial Republica Guam, este un teritoriu neincorporat si organizat al Statelor Unite din Micronezia, situat in vestul Oceanului Pacific. Are o suprafata de 544 km patrati. Hagatña este capitala sa, iar Dededo este cel mai mare oras al sau. Limba oficiala este engleza, iar dolarul american este moneda oficiala. Nu are tari/regiuni de frontiera terestra.

1. Guam este situat in nord-vestul Oceanului Pacific si a fost cunoscut anterior sub numele de Teritoriul Guam.

2. Insula a fost vizitata pentru prima data de exploratorul portughez (aflati cateva date interesante despre Portugalia) Ferdinand Magellan la 6 martie 1521, in timp ce naviga pentru regele Spaniei.

3. Guanezii obtin cetatenia americana prin nastere, in temeiul titlului 8 din Codul SUA. Cu toate acestea, dezavantajul este ca, in Statele Unite, locuitorii din Guam nu beneficiaza de intreaga gama de oportunitati pe care le au multi americani nascuti in tara.

4. In Guam exista o plaja cunoscuta sub numele de „The Gun Beach”. Plaja gazduieste, de asemenea, cel mai mare bar de pe plaja din Guam.

5. Ti-ar veni sa crezi faptul ca Guam nu are nisip? Da, acest lucru este adevarat! Ceea ce vedeti pe plaje este coral, nu nisip. Drumurile asfaltate din Guam sunt, de asemenea, realizate prin amestecarea coralului si a cimentului.

6. Conform unui studiu, acoperirea de corali din Guam a scazut de la 19% la 10% intre 2003 si 2011. Se estimeaza ca recifele de corali sunt responsabile pentru furnizarea a peste 20 de milioane de dolari pentru economia Guamului.

7. Stiati ca un soldat japonez s-a ascuns in jungla din Guam timp de aproape trei decenii? Soldatul astepta ca razboiul sa se termine; cu toate acestea, si-a petrecut timpul fara sa stie ca razboiul se incheiase deja. Soldatul a fost descoperit in 1972, iar in curand s-a intors in tara sa de origine, casatorindu-se in cele din urma. In mod surprinzator, acest soldat a vizitat Guam de mai multe ori, chiar si dupa casatorie.

8. Economia tarii este sustinuta de turism si de fortele armate ale Statelor Unite.

9. Descendentii popoarelor austroneziene sunt locuitorii originali ai Guamului.

10. Camera Reprezentantilor a SUA are un membru din Guam; cu toate acestea, persoana respectiva este un delegat fara drept de vot.

11. Guam este cunoscuta si sub numele de „Insula razboinicilor”.

12. Guanezii trebuie sa zboare 4000 de mile pana in Hawaii pentru a primi tratament PTSD (tulburare de stres posttraumatic).

13. Guam se afla la aproximativ 7.000 de mile de continentul american.

14. Guam a fost, de asemenea, bombardat dupa atacul (putin peste patru ore) asupra Pearl Harbor (7 decembrie 1941). In timpul bataliei si-au pierdut viata 7.000 de americani si 17.500 de japonezi.

15. Japonia a redenumit insula „Omiya Jima”, ceea ce inseamna „Insula Marelui Sanctuar”, in timpul asediului lor intre 1941 si 1944.

16. Capitala (Hagatña, fosta Agana) tarii este considerata a fi unul dintre cele mai vechi orase „europene” din Pacific.

17. Cunoscut si sub numele de „ifit”, arborele oficial al Guamului este „ifil”.

18. Stiati ca pe insula existau mii de serpi arborelui brun pentru fiecare persoana in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial?

19. Tara este o baza militara strategica pentru SUA in Pacific.

20. Muzeul Razboiului din Pacific din Guam, infiintat de regretatul veteran al Corpului de Marina din Razboiul din Vietnam, John Gerber, in 2011, este un loc minunat pentru a vedea artefacte precum arme, casti si obiecte personale ale soldatilor din fortele aliate si din Japonia.

21. Guam este, de asemenea, unul dintre cele cinci teritorii americane care au un guvern civil stabilit.

22. Aproximativ 99% dintre lucratorii straini de pe insula provin din Filipine.

23. In 1957, un OZN a fost reperat pe cerul Guamului de catre locotenentul Ted Brunson din avionul sau. Locotenentul a incercat sa urmareasca OZN-ul, dar fara succes. Viteza avionului sau pur si simplu nu a putut sa o egaleze pe cea a OZN-ului, a declarat colonelul.

24. Tara este cea mai mare insula din Micronezia.

25. Guam a fost o colonie spaniola timp de 300 de ani.

26. Tumon Bay este cea mai vizitata zona a insulei.

27. ABC este numele unui celebru club de plaja din Guam (Alupang Beach Club).

28. Guam respecta doar doua sarbatori nationale.

29. Natiunea insulara are aproximativ forma unei urme de picior. Are o lungime de aproximativ 30 de mile, iar latimea sa variaza intre 4 si 12 mile in diferite puncte.
Guam pe harta

30. Ray Robson, unul dintre cei mai tineri jucatori din istorie care a devenit mare maestru de sah, a fost un guamean. Nascut la 25 octombrie 1994, el a invins un maestru national in turnee la doar noua ani.

Add Comment