30 Lucruri Despre Liban

steag liban

Libanul, cunoscut oficial sub numele de Republica Libaneza (Al-Jumhuriyah al-Lubnaniyah), este o tara din Asia de Vest. Are o suprafata totala de 10.400 km patrati. Beirut este capitala si cel mai mare oras al sau. Limba sa oficiala este araba. Lira libaneza (LBP) este moneda sa oficiala. Tarile sale de frontiera terestra sunt Israel si Siria. Haideti sa aflam mai multe despre el cu aceste fapte interesante care vorbesc despre istoria, cultura, geografia, oamenii, guvernul si multe altele.

1. Libanul este cea mai mica tara recunoscuta de pe intregul continent asiatic continental.

2. In anii 1960, Libanul a fost numit „Elvetia Orientului”, datorita soliditatii si diversitatii sale financiare.

3. Libanul se situeaza pe primul loc intre celelalte tari din lumea araba in ceea ce priveste indicele de dezvoltare umana si PIB-ul pe cap de locuitor.

4. Muntele Liban este un lant muntos din Liban care are o altitudine medie de peste 2500 m. Numele tarii, de fapt, provine de la acest lant muntos.

5. Alexandru cel Mare a cucerit odata ceea ce este acum Libanul in anul 332 i.Hr.

6. Intre 1516 si 1918, Libanul a facut parte din Imperiul Otoman.

7. In Liban, din 1932 nu a mai fost efectuat niciun recensamant din cauza sensibilitatii politice legate de apartenenta religioasa.

8. Tara a trecut printr-un razboi civil intre 1975 si 1990 din cauza luptelor dintre crestini si musulmani din regiune.

9. Siria si Israelul au fost implicate activ in Razboiul Civil purtat in Liban. Aceste doua tari si-au trimis trupele in regiune.

10. Israelul si-a retras trupele din regiune in mai 2000, iar Siria i-a urmat exemplul in aprilie 2005.

11. Parlamentul tarii este impartit in mod egal intre grupurile religioase. Retineti ca presedintele lor trebuie sa fie un crestin maronit, prim-ministrul un musulman sunnit, iar presedintele parlamentului un musulman siit.

12. Au sapte partide politice principale.

13. Tara a functionat fara un presedinte timp de mai bine de un an. Acest lucru s-a intamplat din cauza deplasarii unor turme mari de crestini in afara tarii si nu pot avea ca presedinte pe cineva care nu este crestin maronit. Cu toate acestea, Michel Aoun, actualul presedinte al Libanului, a fost ales de parlament in octombrie 2016.

14. Parlamentul Libanului are 18 secte recunoscute si 128 de locuri. De fapt, toate cele 18 secte religioase recunoscute din Liban sunt recunoscute in Parlament.

15. O campie extrem de fertila, cu o latime de aproximativ 16 km si o lungime de 129 km de la nord la sud, Valea Bekaa, se afla la est de lantul Muntele Liban.

16. Libanul primeste aproape 80% din precipitatiile anuale intre lunile noiembrie si martie.

17. Libanul are peste 3.000 de specii de flora.

18. In Liban, o bucata de teren poate avea doi proprietari legali. Da, acest lucru este adevarat. Bucata de teren este detinuta de unul, iar cultura care creste pe teren este detinuta de celalalt. Asadar, daca ati cumpara bucata de teren, ar trebui sa platiti aceste doua parti inainte de a deveni singurul proprietar al terenului.

19. Marturia unui porumbel care bate din palme nu este valabila in instanta in Liban. Deoarece munca de aceasta natura este considerata lipsita de etica in Liban, persoanele care fac aceasta meserie sunt considerate nepotrivite si pentru casatorie.

20. Din 1945, este ilegal sa ridici orice steag strain in Liban.

21. Libanul este un important centru comercial pentru Orientul Mijlociu.

22. Libanul este, de asemenea, prima tara araba care a permis radioul si televiziunea privata.

23. Libanul adaposteste in prezent aproximativ 450.000 de refugiati care traiesc in tara. Majoritatea acestora traiesc in cele 12 tabere de refugiati infiintate in Liban. Acesti refugiati sufera din cauza saraciei, a somajului, a infrastructurii proaste si a conditiilor precare de locuit.

24. Se estimeaza ca 8-14 milioane de libanezi traiesc in afara Libanului, fata de cei din interiorul tarii – aproximativ, 4,5 milioane.

25. In prezent, Libanul are o populatie de 60% musulmani si 40% crestini.

26. Cea mai mare concentratie de libanezi din afara Libanului se gaseste in Brazilia, estimata la aproximativ 6 milioane. Tari precum Argentina, Mexic, Columbia, Ecuador, Venezuela si Republica Dominicana au mari comunitati libaneze.

27. In 2014, libanezii care traiesc in strainatate au trimis, conform estimarilor, 9 miliarde de dolari americani catre membrii familiilor lor din Liban.

28. Libanul este singura tara din Orientul Mijlociu care nu are un desert. Ei nu au nici macar camile indigene.

29. Exista 21 de ziare cotidiene importante care deservesc publicul din Liban. Cu toate acestea, mass-media se afla la mila partidelor politice pentru finantare, motiv pentru care si majoritatea sunt partinitoare.

30. Tara are, de asemenea, cea mai mare populatie de crestini dintre toate tarile din Orientul Mijlociu.

Add Comment