38 Lucruri Despre Haiti

steag Haiti

Haiti, oficial Republica Haiti, este o tara situata pe insula Hispaniola, la est de Cuba, in arhipelagul Marilor Antile din Marea Caraibelor. Are o suprafata de 27.750 km patrati. Haiti ocupa cele trei optimi vestice mai mici ale insulei, pe care le imparte cu Republica Dominicana. Locuita initial de populatia indigena Taino, insula a fost descoperita pentru prima data de Cristofor Columb. Port-au-Prince este capitala si cel mai mare oras. Franceza si creola haitiana sunt limbile oficiale. Moneda oficiala este gourde haitiana (HTG). Singura sa frontiera terestra este cu Republica Dominicana, care se afla la est de ea. Bahamas, Columbia, Cuba si Jamaica au granite maritime cu acest stat.

1. Haiti este cea mai saraca tara din emisfera vestica si este, de asemenea, a treia tara ca marime din Caraibe.

2. In 1492, Cristofor Columb a debarcat pe insula si a numit-o Hispaniola. 3. Un monument al lui Cristofor Columb se afla in piata centrala a capitalei Haiti, Port-au-Prince, unde locuieste 20% din populatia tarii.

3. La prima vedere a Haiti, Columb a avut impresia ca a gasit India sau Asia.

4. Haiti este a doua cea mai veche natiune independenta din emisfera vestica, dupa Statele Unite. Si-a castigat independenta fata de Franta in 1804.

5. A fost condus de saptezeci de dictatori diferiti intre 1804 si 1915.

6. Fotbalul este sportul national din Haiti. Au participat pentru prima data la Cupa Mondiala in 1974.

7. Majoritatea haitienilor adora sa parieze. Se stie chiar ca acestia ii implora pe zei sa le dezvaluie numerele castigatoare la loto in timpul ceremoniilor voodoo.

8. Luptele de cocosi sunt, de asemenea, foarte populare in Haiti. Castigatorul luptei ia acasa 67 de dolari, ceea ce reprezinta aproape o luna de salariu pentru cineva. Cocosii sunt hraniti cu carne cruda si ardei iute inmuiat in rom pentru a-i face duri si agresivi.

9. Haiti este, de asemenea, una dintre cele mai defrisate natiuni din lume. Practicile agricole proaste, pasunatul excesiv, cererea intensiva de carbune de lemn si lipsa de terenuri sunt principalele cauze.

10. Cea mai mare fortareata din varful unui munte din emisfera vestica se afla tot in nordul Haiti – Cetatea.

11. Cel mai inalt varf din Haiti este Pic la Selle, la 2.680 de metri (8.793 picioare) deasupra nivelului marii.

12. Haiti are cei mai multi munti dintre toate natiunile din Caraibe.

13. Practicile neloiale de munca sunt raspandite in tara, iar majoritatea oamenilor nu au un loc de munca. 14. Conditiile proaste ale drumurilor au avut efecte dezastruoase asupra fermierilor care se confrunta cu probleme serioase in a-si duce bunurile pe piete si in orase.

14. Alfabetizarea: in Haiti; doar 60,7% din populatia sa stie sa citeasca si sa scrie.

15. Haiti se afla pe ultimul loc intre tarile din America de Nord in indicele de pregatire a retelelor (NRI) al Forumului Economic Mondial. Acest rating este un indicator care determina dezvoltarea tehnologica si informationala a tarii. Telefoanele mobile si conexiunile la internet sunt rezervate minoritatii bogate si intereselor de afaceri din capitala.

16. Salubrizarea si aprovizionarea cu apa sunt doua provocari majore pentru haitieni. Poluarea cauzata de deseurile umane si de alta natura este raspandita in majoritatea raurilor haitiene. Bolile, inclusiv tifosul si anchiloza, sunt frecvente in regiune.

17. Una din 50 de persoane din Haiti este afectata de HIV/SIDA.

18. Al saselea cel mai mare numar de morti din istorie a avut loc in Haiti in 1963, cand a fost lovit de uraganul Flora, care a provocat aproape 8000 de morti.

19. Haiti este, de asemenea, cunoscut pentru afacerile ilegale cu droguri, clientii sai fiind raspanditi in toata America Centrala si de Sud, Europa si Statele Unite. Traficul de persoane, in special de copii, este, de asemenea, raspandit. (Cititi mai multe fapte interesante despre tarile din America de Sud, inclusiv Chile, Paraguay, Uruguay, Brazilia si Peru)

20. 50% din bogatia natiunii este detinuta de aproximativ 1% dintre haitieni.

21. Coruptia este o alta amenintare potentiala pentru tara si pentru cetatenii sai. Este clasata pe locul 159 din 176 de tari enumerate de Transparency International. Somalia este cea mai corupta tara din lume si se situeaza pe locul 176.

22. Anemia este frecventa in randul copiilor mici cu varste cuprinse intre sase luni si cinci ani. Cititi raportul complet aici.

23. Variola a fost detectata pentru prima data si in Haiti in 1507. La acea vreme, tara era cunoscuta sub numele de Hispaniola.

24. In Haiti exista o singura universitate publica: Universitatea din Haiti din Port-au-Prince, fondata in 1944. Studentii instariti prefera institutiile de invatamant si universitatile de peste hotare.

25. In 2010, o epidemie de holera in tara a provocat moartea a peste 8.900 de persoane si a afectat alte 733.000 de persoane, care a durat pana in 2015.

26. Copiii haitieni sunt predispusi la decese, deoarece peste 10% dintre ei mor inainte de a implini varsta de cinci ani. Jumatate dintre copiii sai nu sunt vaccinati.

27. Doar 40% din populatia sa are acces la asistenta medicala de baza. Este, de asemenea, cea mai dens populata tara din emisfera vestica, cu 747 de persoane pe kilometru patrat.

28. Venitul mediu pe cap de locuitor in Haiti este foarte scazut. Este de 480 de dolari pe an, 80% dintre cetateni traind sub pragul saraciei.

29. Haiti avea peste 430.000 de orfani in regiune inainte de cutremurul din 2010. Numarul mare al acestor orfani este atribuit, de asemenea, violentei si SIDA.

30. Majoritatea veniturilor haitienilor sunt cheltuite pe alimente. Accesul la alte facilitati de viata nu este usor de obtinut si nici nu si-l pot permite din punct de vedere financiar. Zonele rurale din Haiti reprezinta 79% din populatia sa.

31. Din cele 14 aeroporturi din Haiti, doar patru au piste asfaltate. 32. Cafeaua este principala cultura de export.

32. Haiti este singura alta natiune din America care are ca limba oficiala franceza. Va intrebati care este cealalta natiune? Este Canada.

33. Haiti a fost candva un refugiu pentru piratii din Caraibe. Haiti avea mine de aur si rute de scapare usoare pentru pirati, iar acestia (haitienii) au servit, de asemenea, ca muncitori locali pentru lucrarile miniere si de plantatie ale piratilor.

34. Gourde, moneda haitiana, este denumita dupa o planta numita „dovleac”.

35. Franceza si creola haitiana sunt limbile oficiale ale statului Haiti.

36. Cristofor Columb este, de asemenea, inmormantat in Haiti, in Catedrala Santa Maria.

37. Sclavii au fost vanduti de Haiti catre alte tari, ceea ce le-a adus o mare bogatie la acea vreme.

38. Cutremurul din 2010 a provocat o devastare atat de mare incat, conform expertilor, va dura zeci de ani pentru a reconstrui infrastructura pierduta pentru a sustine: sanatatea, guvernarea, agricultura si securitatea. De asemenea, a provocat moartea a peste 200.000 de haitieni.

Devastarea cauzata de dezastrele naturale devine de necontenit, deoarece nu exista nicio modalitate de a delimita inundatiile si de a le obstructiona podeaua. De asemenea, pamantul devine infertil din cauza indepartarii stratului sau superior. Distrugerile din Haiti au avut efecte amenintatoare in trecut si continua sa puna in pericol populatia actuala daca nu se adopta si nu se practica masuri stricte.

Add Comment