39 Lucruri Despre Camerun

steag camerun

Camerun, oficial Republica Camerun, este o tara din Africa Centrala. Are o suprafata totala de 475.440 km patrati. Capitala sa este Yaoundé, iar Douala este cel mai mare oras al sau. Engleza si franceza sunt limbile sale oficiale. Francul CFA centrafrican (XAF) este moneda sa oficiala. Tarile sale de frontiera terestra sunt Nigeria, Ciad, Republica Centrafricana, Guineea Ecuatoriala, Gabon si Republica Congo.

Camerun se afla la intersectia dintre Africa de Vest si Africa Centrala. Este cea mai urbana si mai diversa din punct de vedere etnic natiune din Africa de Vest. Haideti sa aflam mai multe despre istoria, economia, cultura, poporul, religia si guvernul Camerunului.

1. Camerun este o tara din Africa Centrala. Alte tari din Africa Centrala sunt Angola, Republica Centrafricana, Ciad, Republica Democrata Congo, Republica Congo, Guineea Ecuatoriala, Gabon,

2. La 1 ianuarie 1960, Camerun a devenit o republica independenta.

3. La 20 septembrie 1960, Camerunul a devenit membru al ONU.

4. In tara exista peste 1700 de grupuri lingvistice diferite. Iar in regiune se vorbesc alte 230 de limbi in afara de limbile oficiale – franceza si engleza.

5. Tara primeste numeroase precipitatii in fiecare an, ceea ce o face sa fie unul dintre cele mai umede locuri de pe Pamant.

6. Din cauza diversitatii geografice si culturale a tarii, aceasta este adesea numita „Africa in miniatura” si „balama Africii”.

7. Izvoarele termale pot fi gasite in intreaga tara.

8. Conform CIA Fact Book, HIV/SIDA a provocat aproximativ 34 200 de decese in Camerun in 2014.

9. In 2014, rata somajului in Camerun a fost estimata la 4%.

10. Exporturile de petrol contribuie cu 40% la veniturile totale din export ale tarii.

11. Muntele Camerun este cel mai inalt punct din tara, la 13.500 de metri.

12. Tara are, de asemenea, o multime de rezerve de gaze naturale.

13. S-ar putea sa fiti surprins sa aflati ca este (Muntele Camerun) si singurul vulcan activ din tara. Ultima sa eruptie a avut loc in 2012.

14. Iar in apropierea vulcanului traiesc aproximativ 500.000 de persoane, in trei orase principale: Limbe, Buea si Muyuka.

15. Raul Sanaga este cel mai lung rau din Camerun. Cu toate acestea, nu este navigabil. Alte rauri importante sunt Benue si Nyong.

16. Exista doua centrale hidroelectrice pe malurile raului Sanaga.

17. Inainte de Primul Razboi Mondial, marea majoritate a tarii a fost o colonie germana. La acea vreme era cunoscuta sub numele de Kamerun.

18. Zona a fost numita „Rio dos Camarões” de catre exploratorii portughezi dupa sosirea lor pe coasta in secolul al XV-lea.

19. Tara a fost numita oficial Republica Unita a Camerunului in 1972 si Republica Camerun in 1984.

20. Stiati ca fiecare varietate de flora si fauna disponibila in Africa tropicala poate fi gasita si in Camerun? Acesta gazduieste cel putin 409 specii de mamifere si 165 de specii de pasari.

21. Parcul National Waza din Camerun este unul dintre cele mai vizitate locuri din tara.

22. Rezervatia de fauna Dja, fondata in 1950, este un sit al patrimoniului mondial UNESCO. 90% din suprafata rezervatiei este lasata netulburata. Zona este denumita dupa raul Dja, care o inconjoara aproape in intregime.

23. Agricultura de subzistenta joaca un rol vital in viata camerunezilor saraci.

24. Paul Biya este presedintele Camerunului din 6 noiembrie 1982.

25. Este in curs de constructie o conducta de 3,7 miliarde de dolari care va lega campurile petroliere din Ciadul vecin de coasta cameruneza. Banca Mondiala sponsorizeaza si acest proiect.

26. Se spune ca actualul presedinte al tarii ar fi castigat prin mijloace neloiale la cele mai recente alegeri din 2011, pe care le-a castigat obtinand 78% din voturi.

27. Tara isi sarbatoreste ziua nationala pe 20 mai. In aceasta zi, in 1972, camerunezii au votat pentru un stat unitar, spre deosebire de statul federal existent.

28. Daca va uitati cu atentie la o harta a tarii, aceasta arata ca un triunghi alungit.

29. In 1990, Camerun a devenit prima tara africana care a intrat in sferturile de finala ale Cupei Mondiale FIFA.

30. Camerunul este cunoscut pentru cafeaua, bumbacul, bananele, semintele oleaginoase si cacao.

31. Conform Consiliului pentru Relatii Externe al Departamentului de Stat al SUA, Camerun a fost clasat pe locul al doilea in topul celor mai periculoase tari din lume, in principal din cauza atacurilor si rapirilor orchestrate de secta terorista Boko Haram. Numele gruparii se traduce prin „Educatia occidentala este pacatoasa”.

32. Pentru a opri incursiunile transfrontaliere ale Boko Haram, aproximativ 1.000 de soldati au fost stationati de guvernul tarii la granita cu Nigeria in 2014. Cu toate acestea, desfasurarea a incurajat si mai mult secta fundamentalista, iar aceasta si-a intensificat atacurile.

33. Ca suprafata, Camerun este de doua ori mai mare decat Oregon.

34. Are o granita terestra totala de 5.018 km si o linie de coasta de 402 km.

35. Tara este binecuvantata cu unele dintre cele mai fertile terenuri din lume.

36. Foot ball (fotbalul) este cel mai popular sport din tara.

37. Varsta legala a tarii pentru baieti de a se casatori este de 18 ani, in timp ce cea pentru fete este de 15 ani.

38. Stiati ca lacul Nyos emitea gaze otravitoare, care au devenit motivul mortii a 1.746 de sateni din Camerun in 1986?

39. Din pacate, fotbalistul camerunez Patrick Ekeng a murit pe terenul de fotbal cand a suferit un atac de cord pe 6 mai 2016 (la varsta de 26 de ani).

Add Comment