39 Lucruri Despre Quokka

Quokka

Ce este Quokka?

Quokka, singurul membru al genului Setonix, este un macropod mic, de marimea unei pisici domestice, care traieste in vestul Australiei. In plus, este denumit wallaby de tufisuri cu coada scurta. Faptele Quokka de astazi va vor invata tot ce trebuie sa stiti despre aceasta creatura vesela.

Daca veti avea vreodata norocul de a va afla fata in fata cu un Quokka, aproape sigur veti izbucni intr-un zambet. Care este cauza, va veti intreba? Acest micut wallaby, care a devenit o senzatie pe retelele de socializare si subiectul a nenumarate „selfie-uri” pe Insula Rottnest, pare sa fie intr-o stare constanta de fericire. Haideti sa aflam astazi cateva fapte interesante si amuzante despre Quokka.

1. Denumirea stiintifica a Quokka este Setonix brachyurus. Este singurul membru existent al genului Setonix. (1)

2. Originar de pe coastele sud-vestice ale Australiei, quokka a fost raspandit pana in anii 1930, cand a fost inlocuit de vulpea rosie, Vulpes vulpes, care a disparut in prezent. In multe locuri, acest pradator vorace a reusit sa elimine quokka in scurt timp. (2)

Datorita faptului ca vulpile nu au ajuns efectiv pe insula Rottnest, quokkas sunt mult mai frecvente pe insula Rottnest. (2)

3. Quokkas pot fi gasite in trei habitate majore: rezervatiile fragmentate din jurul Albany, pe coasta de sud; padurea de jarrah Eucalyptus marginata din nord (la nord de Perth); si padurea de jarrah Eucalyptus marginata din sud (intre Nannup si Danemarca). (3)

Din cauza absentei pradatorilor invazivi (sau a unei populatii controlabile de pradatori invazivi) pe insula Rottnest, Quokkas sunt mai frecvente pe insula decat in restul tarii. (3)

4. Insula Rottnest gazduieste in acest moment aproximativ 10.000 de Quokkas. (3)

5. In 1696, Willem de Vlamingh, un explorator olandez, a numit insula „Rotte Nest” („cuibul sobolanilor”, dupa familiile cangurilor si wallaby), confundand macropodele (familia cangurilor si wallaby) de pe insula cu sobolani gigantici. (2)

6. Un quokka cantareste intre 2,5 si 5,0 kilograme. Are o lungime de aproximativ 40-54 cm, cu o coada de 25-30 cm, ceea ce este destul de mic pentru un macropod. (1)

7. In ciuda capului sau mic si lat si a formei sale robuste, are picioare posterioare bine dezvoltate, urechi rotunjite si un corp scurt si lat. (1)

8. In ciuda faptului ca are aspectul unui cangur foarte mic, este capabil sa se catere in copaci mici si tufisuri de pana la 1,5 metri inaltime (4 ft 11 in). Blana sa aspra are o culoare bruna grizonata, care se estompeaza treptat pana la o culoare cafeniu subtire la suprafata. (4)

9. Populatiile de pe continent prefera sa se adune in apropierea vegetatiei dese de pe malul cursurilor de apa, desi pot fi gasite in regiunile cu tufisuri, in special in jurul mlastinilor, si in habitatele riverane. (2)

10. In ciuda faptului ca quokkas se bucura de un mediu cald, ei s-au aclimatizat la schimbarile sezoniere de pe insula Rottnest. Quokkas pot fi gasite intr-o mare varietate de habitate semiaride din aceasta regiune. (5)

11. Aceasta tendinta indica faptul ca Quokka este un specialist al habitatelor, cu o preferinta pentru regiunile care au fost arse in ultimii 10 ani. (5)

12. Desi pe Insula Cheilor a existat o incidenta scazuta a incendiilor, acestea sunt inca raspandite pe insula. Succesul lor pe Insula Bald se datoreaza, cel mai probabil, faptului ca au reusit sa gaseasca surse de hrana adecvate si ca nu exista pradatori. (5)

13. In plus, domeniul de resedinta al quokkas se schimba odata cu schimbarea anotimpurilor. Se estimeaza ca quokkas au pe insula Rottnest un domeniu vital cu o suprafata cuprinsa intre 2,5 si 30,8 acri (10.000 si 125.000 de metri patrati) in timpul sezonului ploios. (2)

14. In timpul sezonului secetos (noiembrie-aprilie), aria de hranire a quokkas se extinde de la 5 la 42 de acri (20.000 pana la 170.000 de metri patrati), in functie de specie. (2)

15. In timpul lunilor de vara, unele animale pot urca pana la 1.800 de metri (5.900 de picioare) in altitudine pentru a se folosi de balti sau de infiltratii de apa dulce, deoarece exista putina apa statatoare accesibila pe Rottnest.(2)

16. Quokkas sunt ierbivore, ceea ce inseamna ca se hranesc cu ierburi si frunze. Ele demonstreaza o predilectie pentru locurile in care a avut loc un incendiu recent si pentru cresterea ulterioara a plantelor proaspete si suculente care a rezultat. (5)

17. Quokkas de pe Insula Rottnest traiesc in principal pe plante suculente si, intr-o masura mai mica, pe copaci Acacia, care sunt cunoscuti sub numele de wattles in Australia. (5)

18. Sistemul sau digestiv asemanator cu cel al rumegatoarelor este comparabil cu cel al oilor: majoritatea celor 15 tipuri morfologice de bacterii prezente in zona stomacului quokkai sunt identice cu cele care se gasesc in rumenul oilor. Quokka isi mesteca hrana, asa cum fac toate rumegatoarele bune. (2)

19. Ei stocheaza grasimi in coada si, atunci cand hrana este rara, folosesc grasimile stocate in coada. De asemenea, pot sta luni intregi fara apa. (6)

20. Quokka pare sa se poata reproduce pe tot parcursul anului pe continent, in timp ce sezonul de imperechere de pe insula Rottnest este mult mai scurt (din ianuarie pana in august). (2)

21. O femela poate fi selectiva in alegerea unui partener. Daca este interesata de un mascul, ea il va ingriji pentru a arata ca este interesata. Daca ea ii respinge eforturile, el va merge mai departe la o alta femela care este mai deschisa la incercarile sale. (2)

22. In primele doua sezoane de imperechere, cuplurile pot dezvolta o „preferinta pentru partener”. Femelele sunt mai predispuse decat masculii sa aiba intre una si trei amante, in timp ce masculii sunt mai predispusi sa aiba intre una si cinci relatii. Alegerea si selectia imperecherii sunt complicate si difera de la un grup la altul. (2)

23. O femela da nastere unui singur pui mic. Perioada de gestatie este de aproximativ 26 pana la 28 de zile. (7)

24. O femela se imperecheaza din nou imediat dupa nastere si incepe diapauza embrionara, in timpul careia noul embrion ramane latent sau latent timp de aproape cinci luni, timp in care corpul ei poate determina daca joey-ul anterior a supravietuit sau nu. (2)

25. Daca joeyul este inca in viata, embrionul se dezintegreaza; daca nu, se muta in punga pentru a concura pentru supravietuire. (2)

26. Micul joey in curs de dezvoltare se urca pe blana mamei si se inghesuie in punga ei, agatandu-se de un mamelon in acest proces. Joey ramane in punga timp de aproximativ sase luni. (2)

27. Joey-urile ies din punga, dar continua sa se alapteze inca 6-12 luni. Ei sunt complet dezvoltati intre 12 si 18 luni si ies afara pentru a-si face propriul domeniu de locuit. (2)

28. Atunci cand o femela este stresata, ea poate scoate un joey din punga. In acest moment, joey-ul se rasuceste pe pamant si suiera. Acest lucru ii poate face pe pradatori sa fie distrasi, permitand mamei sa fuga cu joey-ul in spate. (8)

29. In ciuda faptului ca quokkas sunt nocturne, multe dintre ele isi petrec zilele odihnindu-se in Acanthocarpus preissii, o planta perena care creste in regiunea Kimberley din Australia de Vest. Ele prefera sa se ascunda sub tepi. (8)

30. Quokkas sunt destul de pasnici si nu sunt teritoriali, precum cangurii. Isi impart hrana, adapostul si habitatul fara prea multe probleme. (4)

31. Da, sunt draguti si poate iti vine sa ii imbratisezi, dar nu poti. Daca totusi vreti sa incercati, pregatiti-va sa platiti 150 USD pentru asta. Un studiu din 1992 a descoperit ca 72 de persoane care au atins animalul au fost nevoite sa viziteze un spital din Rottnest Island. Toate cele 72 de persoane si-au revenit complet. Nu-i hraniti la fel de bine sau platiti inca 150 USD. (4)

32. Au dinti si gheare ascutite. Asadar, in timp ce faceti selfie-uri pastrati o anumita distanta pentru ca va pot musca. Cele mai multe dintre victimele quokkas sunt copii. (4)

33. Deoarece sufera si ei de distrofie musculara, quokkas sunt folositi in cercetarile medicale pentru a gasi un leac pentru aceasta. (6)

34. In Lista rosie a speciilor amenintate a Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN), quokka este clasificata ca fiind vulnerabila, deoarece populatia sa a scazut cu cel putin 50% in ultimele decenii, iar in prezent se estimeaza ca numara intre 7.500 si 15.000 de indivizi adulti la nivel global. (2)

35. Cele mai grave riscuri pentru quokka sunt pierderea habitatului si introducerea de pradatori precum vulpile, pisicile si porcii salbatici in mediul lor natural. (9)

36. In ciuda faptului ca sunt considerati cei mai fericiti mamifere de pe planeta, „zambetele” lor se datoreaza mai ales formei buzelor, pe care le deschid si isi imping limba in afara pentru a se racori! (4)

37. Chokka the Quokka, un quokk de ciocolata este disponibil la Margaret River Chocolate Co. Profiturile sunt folosite pentru a genera bani pentru conservarea si cercetarea despre quokka. (4)

38. Quokka este cunoscut sub o varietate de nume in randul populatiei aborigene Noongar din sud-vestul Australiei de Vest, inclusiv bungeup, ban-gup si quak-a. (6)

39. Traiesc in salbaticie timp de aproximativ 10 ani. Nu le puteti tine ca animale de companie. (7)

Referinte:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Quokka
  2. https://animals.sandiegozoo.org/animals/quokka
  3. https://www.natureaustralia.org.au/what-we-do/our-priorities/wildlife/wildlife-stories/meet-the-quokka/
  4. https://www.yha.com.au/travel-and-tours/traveller-stories/20-fun-facts-about-quokkas/
  5. https://australian.museum/learn/animals/mammals/quokka/
  6. https://www.wwf.org.au/what-we-do/species/quokka#gs.3vur4p
  7. https://perthzoo.wa.gov.au/animal/quokka
  8. https://www.nytimes.com/interactive/2020/10/23/science/quokka.html
  9. https://www.wwf.org.au/news/news/2016/the-missing-quokkas-new-analysis-reveals-devastating-impact-of-2015-bushfire-on-iconic-little-aussie#gs.3vuqvr

Add Comment