39 Lucruri Despre Senegal

steag senegal

Senegal, oficial Republica Senegal, este o tara din Africa de Vest. Ocupa o suprafata de 196.722 km patrati. Dakar este capitala si cel mai mare oras al sau. Franceza este limba oficiala a Senegalului. Moneda sa oficiala este francul CFA vest-african (XOF). Cele cinci tari cu care se invecineaza sunt Gambia, Guineea, Guineea-Bissau, Mali si Mauritania. De asemenea, Senegal are o frontiera maritima comuna cu Capul Verde. Tara este cunoscuta pentru viata sa vibranta, colorata si eleganta. Cu aceste 39 de fapte despre Senegal; haideti sa exploram mai multe despre: istoria, cultura, traditiile, oamenii, economia, turismul, raul Senegal si multe altele.

1. In secolul al XVI-lea, cand portughezii au vizitat coasta tarii, pescarii au spus „sunu gaal”, care se traduce prin „acestea sunt barcile noastre”. Portughezii, care nu intelegeau nimic, au numit pur si simplu tara lor „Senegal”. Clasicul colonizatorilor!!!

2. Puterile europene care au inghitit o mare parte din istoria Senegalului sunt francezii, portughezii si britanicii. Francezii au fost prezenti inca din secolul al XV-lea, in portul Saint-Louis. Ei au parasit tara in august 1960.

3. Amplasarea Senegalului spre coasta de vest a facut din aceasta tara un centru pentru comertul international cu sclavi din secolele XVIII si XIX. Insula Gorée, in special, a devenit un important punct de tranzit al comertului cu sclavi din Atlantic.

4. In secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, lumea cunostea Senegalul pentru trei lucruri: sclavi, fildes si aur. Aceste lucruri atrageau nu numai comercianti, ci si multi pirati de clasa si reputatie.

5. Casa sclavilor si emblematica sa „Usa fara intoarcere” este o amintire melancolica a incercarii Senegalului cu istoria comertului cu sclavi.

6. In epoca contemporana, Senegalul este foarte apropiat de Franta. De fapt, insusi steagul Senegalului a adoptat stilul francez Tricolore. Asadar, steagurile ambelor arata la fel, cu exceptia culorii.

7. Senegalul a fuzionat cu Gambia, pentru a forma Senegambia in 1982. Dar, in afara de unificarea numelor, nimic altceva nu s-a schimbat prea mult. Cele doua tari pastreaza in continuare granita si niciuna dintre ele nu se preocupa sa se unifice cu cealalta.

8. Senegal este singura tara din Africa de Vest care nu a fost invadata de o lovitura de stat militara. Stabilitatea sa democratica i-a adus multi aliati in Europa si in America.

9. Capitala Senegalului este orasul-port Dakar. Istoria sa l-a modelat pentru a fi unul dintre cele mai liberale si cosmopolite orase din Africa.

10. Place de l’Obélisque este centrul nevralgic al intregii tari. Este piata centrala din Dakar si toate momentele importante din istoria moderna a Senegalului au trecut pe aici.
Fapte despre senegalezi, cultura si traditia lor

11. Senegalul a fost un pivot pentru Negritudine, care a fost o miscare literara in anii 1930-1950. Nascuta la Paris, aceasta a avut multi senegalezi notabili care au fost mai tarziu varful de lance al decolonizarii Africii.

12. Drapelul national al Senegalului poarta trei culori: rosu, galben si verde. Acestea sunt culorile oficiale pan-africane, iar o stea in mijloc reprezinta unitatea universala.

13. In Senegal, taxiurile au coada. Da, o coada artificiala facuta din par de capra sau de oaie si se presupune ca aduce noroc.

14. Senegalul, fiind o tara musulmana, isi ia foarte in serios sacrificiile. Tabaski sau Eid al-Adha este un moment in care oile si caprele se vand ca painea calda, cand fiecare familie vrea un animal pentru sacrificiu. Nu este un moment prea bun pentru ca PETA sa fie in oras.

15. Oile au parte de momentul vietii lor atunci cand sunt in viata. In fiecare duminica, pe plaja Yoff Beach din Dakar, puteti gasi hoarde de oi care se bucura de spa-ul si baia lor de duminica dupa-amiaza in apele calde tropicale ale Atlanticului. Este o traditie sa ai grija de oile tale in Senegal.

16. De fapt, cea mai populara emisiune TV din Senegal este despre……. ati ghicit bine! Umila oaie. Khar Bii, o emisiune cu cinci sezoane intregi, care prezinta cele mai bune oi din tot Senegalul.

17. Griots sunt povestitorii traditionali, cantareti, poeti, muzicieni si istorici orali. Ei au fost cunoscuti pentru abilitatile lor oratorice si pentru maiestria lirica. Practic, griots sunt parintele original al muzicii rap.

18. Coasta senegaleza a fost curtea de filmare a industriei cinematografice franceze. Intre 1960 si 1970, Senegalul a cunoscut o mini-renastere a industriei cinematografice.

19. Legatura franceza a Senegalului a imbunatatit drastic industria cinematografica. 20. Fata neagra (1966), este primul film din Africa Subsahariana realizat de un cineast african care a concurat cu standardele cinematografice globale.

20. „Borom Sarret”, cunoscut si sub numele de The Wagoner, este un film considerat adesea primul film realizat in Africa de un african de culoare si a fost filmat in Senegal in 1963.

21. Barajul Manantali de pe raul Senegal a devenit un „copil de poster” al barajelor proaste. A devenit un studiu de caz clasic pentru lucrurile care pot merge prost in constructia de baraje.

22. In anul 2016, douazeci si cinci de pescari au fost mutilati pana la moarte in raul Senegal. Ucigasul este cel mai neobisnuit suspect dintre toti hipopotamii pasnici.

23. Un grec antic, care este destul de faimos pe Wikipedia, Pliniu cel Batran a numit raul Senegal, „Bambotus”, care inseamna pur si simplu hipopotam. Desi „Bambotus” este un nume mult mai bun decat „Pliny”.

24. Eticheta „Poarta de intrare in Africa” a fost castigata datorita prezentei raului Senegal, datorita careia portughezii si francezii au reusit sa patrunda in Sudan si Africa Centrala.

25. Raul Senegal este presarat cu o serie de triburi etnice, fiecare dintre ele distincta prin credintele, practicile si ceremoniile lor animiste, stilurile vestimentare, dansurile, muzica, mancarea etc.

26. Raul Senegal a fost o veriga majora in Marele Comert Transsaharian care traversa imensitatea Africii. A contribuit la dezvoltarea contactelor intre Maroc si Imperiul Ghana in Evul Mediu.

27. Limbajul comun din Senegal are un cuvant numit, „Teranga”. Acesta are un inteles foarte dulce si ospitalier si a devenit identitatea poporului senegalez. Inseamna sa ajuti o persoana sa vina in tara ta si sa se stabileasca.

28. Senegalul are doua porecle proeminente; tara lui Teranga si poarta de intrare in Africa de Vest. Ecuatorul trece prin Senegal si, prin urmare, este unul dintre cele mai umede locuri de pe pamant. Vremea este aceeasi pe tot parcursul anului; soare arzator in timpul zilei, insotit de furtuni seara.

29. Fructul „madd” este originar din Senegal si se vinde bine pe piata internationala. Aveti partea dumneavoastra completa daca aterizati vreodata in Senegal.

30. In Dakar se afla cea mai inalta statuie din Africa. Monumentul Renasterii Africane, construit in 2010, are o inaltime impresionanta de 49 de metri, dar tot cu un metru mai putin de o jumatate de secol.

31. Uitati de miscarile conventionale de dans si invatati dansul nativ senegalez „Sabar”. Acesta va va arde caloriile mai repede decat viteza luminii.

32. Senegal are onoarea de a avea cel mai vestic punct din intregul continent african. Se numeste Pointe des Almadies si, de asemenea, se intampla sa fie un punct fierbinte pentru surfing.

33. Artistul rap, Akon, s-a nascut si a crescut in Senegal.

34. Muzica este sufletul poporului senegalez. De fapt, instrumentele muzicale indigene, cum ar fi kora si balafonul, sunt mentionate chiar in primul rand al imnului national al Senegalului.

35. Senegalul a castigat in mod nedorit eticheta de „cel mai grav dezastru non-militar din istoria maritima”, cand „MV Le Joola”, un feribot al guvernului senegalez s-a rasturnat, ucigand 1.863 de persoane.

36. O nunta senegaleza este o afacere elaborata. Mai intai, mirele merge la casa miresei cu nuci Kola si nu cu inele. Daca mireasa accepta nucile, partea cu cererea in casatorie s-a incheiat. Apoi, mireasa merge la familia mirelui pentru a se casatori cu bani, orez, dulciuri, fructe si umila oaie… nu uitati niciodata oaia in Senegal.

37. Pajistile din Senegal au dat tarii cele doua simboluri nationale, baobabul si leul rosu.

38. Limba oficiala a Senegalului este franceza. Exista si limbi indigene, precum wolof, soninke si mandinka.

39. Senegalul este un paradis pentru fotbalisti. Multi jucatori de marca, precum El Hadji Diouf, Henri Camara, Ferdinand Coly, Bouna Coundoul etc., au fost introdusi in Liga Europa din aceasta tara.

Add Comment