39 Lucruri Despre Taiwan

steag Taiwan

Taiwan, oficial Republica Populara Chineza (RPC), este un stat din Asia de Est. Are o suprafata totala de 35.980 km patrati. Capitala sa este Taipei, iar cel mai mare oras este New Taipei. Mandarina, limbile formosana, hokkien taiwaneza si hakka sunt limbile sale nationale. Moneda sa oficiala este noul dolar taiwanez (NT$) (TWD). Nu are granite terestre cu tari limitrofe. Taiwanul este o natiune insulara uimitoare, care este asezata in mijlocul oceanului, in largul coastelor Chinei continentale. Este atat de unic datorita istoriei sale si a unui numar de factori culturali unici. Taiwanul este influentat de Japonia, Coreea si China continentala. De asemenea, are un sistem democratic influentat de Occident si de Regatul Unit.

1. Taiwanul este un amestec eclectic de intreprinderi si persoane fizice, inclusiv functionari guvernamentali, fermieri, proprietari de mici afaceri si artizani. Clasa muncitoare reprezinta o cincime din populatie, iar clasa de mijloc reprezinta o alta cincime.

2. Taiwanul a avut recent o perioada de reforma economica care a ridicat rezidentii la clasele de mijloc si superioare.

3. Multi elevi poarta uniforme scolare. Acestea sunt confortabile, au un aspect atletic si au o culoare fluorescenta.

4. Condominiile se aseamana cu persoana medie din Taiwan prin faptul ca sunt verticale, inalte si slabe. 5. Multi oameni urca pe scari pentru a ajunge la apartamentele lor. 5. Fiecare apartament este de obicei destul de mic si foarte scump.

5. Celor mai multi taiwanezi nu le place ploaia. Ploua des; cu toate acestea, mersul pe un pic de ploaie este un „nu” in cultura, chiar daca este vorba doar de cateva secunde. Acest lucru are de obicei de-a face cu poluarea si cu teama de ploaia acida pe pielea lor.

6. Fetelor taiwaneze le place sa aiba pielea alba si, prin urmare, stau departe de soare cu orice pret.

7. Toata lumea munceste din greu tot timpul. Copiii invata atat de mult incat au cele mai bune note la matematica din lume. 8. Majoritatea oamenilor adora sa munceasca si stau la locul de munca pana la 70 de ore pe saptamana. Aceasta este, de asemenea, o zona a lumii cu un IQ ridicat.

8. Nu exista cosuri de gunoi in aer liber. Cosurile de gunoi sunt de obicei pastrate in interiorul unei case sau al unui loc de munca. Gunoiul este aruncat intr-un camion de gunoi atunci cand acesta ajunge. Aceste camioane dau muzica tare pentru a indica sosirea lor pe strazi.

9. In parcuri exista lilieci care zboara peste tot.

10. Politetea, onoarea si respectul fata de batrani reprezinta o preocupare majora in aceasta cultura.

11. Oamenii din aceasta tara sunt fericiti sa isi vada oaspetii.

12. Magazinele de proximitate 7-11 sunt peste tot si, practic, sunt deschise toata noaptea si au diverse facilitati. Aceste magazine sunt detinute de o companie japoneza. In aceste magazine, puteti imprima un document, puteti chema un taxi, trimite un colet, plati facturile si puteti face multe altele.

13. Unii dintre copii au nume amuzante in engleza, cum ar fi King, Circle sau Lion.

14. Sa plangi sau sa iti exprimi emotiile la scoala, unii fata de altii, nu este o problema, indiferent daca esti adolescent, baiat sau fata.

15. Taiwanul are o istorie care dateaza de mai multe mii de ani, de la primele dovezi ale existentei oamenilor pe planeta.

16. In jurul anilor 1700, olandezii au colonizat insula. Imigrantii chinezi Han si Hakka din provinciile Guangdong si Fujian au reusit sa traverseze stramtoarea Taiwan pentru a locui si ei in aceasta mica tara insulara.

17. Spaniolii au incercat sa locuiasca si ei tara pana in secolul al XVIII-lea, dar acest demers nu a avut succes.

18. Pana la sfarsitul secolului al XVII-lea, un loialist al dinastiei Ming, numit Koxinga, a pierdut China continentala. In schimb, el i-a invins pe olandezi pentru a stabili o baza pe insula. Dinastia Qing l-a cucerit apoi pe el si eforturile sale, iar influenta dinastiei Qing a fost integrata in cultura taiwaneza.

19. In Primul razboi chino din 1895, Imperiul Japoniei a cucerit insula. Principalele exporturi catre Japonia au fost orezul si zaharul. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, sistemele de educatie imperiale japoneze au fost demarate in Taiwan. Taiwanezii au devenit soldati japonezi in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

20. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, ROC, condus de KMT sau Kuomintang, a cucerit Taiwanul. Chiang Kai Shek a introdus legea martiala in Taiwan si a condus Taiwanul, inclusiv insulele de pe stramtoarea Taiwan numite Kinmen Wuchiu si Matsu.

21. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Taiwanul a avut o crestere economica si o industrializare mare. A devenit cunoscut pentru puterea sa economica.

22. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, in tara a avut loc o perioada democratica si reforme.

23. Primele alegeri prezidentiale au avut loc in 1996. Aceasta a fost, de asemenea, perioada in care a avut loc criza rachetelor din Taiwan.

24. In anul 2000, alegerile au pus capat statutului Kuomintangului ca grup conducator. Procesele democratice au continuat sa creasca.

25. In mod normal, copiilor li se cere sa invete matematica si un instrument muzical la o varsta frageda.

26. In Taiwan locuiesc aproximativ 23 de milioane de persoane. Aceasta este o tara insulara mica, destul de dens populata.

27. Este nevoie de aproximativ opt ore pentru a conduce in jurul intregii insule.

28. Majoritatea oamenilor din Taiwan sunt budisti sau taoisti. Le place sa apeleze la intelepciunea naturii.

29. Nouazeci si sase la suta dintre adultii din Taiwan stiu sa citeasca.

30. Steagul partidului KMT a devenit acum steagul Taiwanului, care reprezinta un cer albastru cu un soare alb.

31. Cele douasprezece raze de soare reprezinta cele 12 ore chinezesti ale ceasului si cele 12 luni ale anului.

32. Rosul de pe steagul taiwanez simbolizeaza revolutionarii si sangele pe care l-au varsat pentru a crea ROC (cunoscut si sub numele de Taiwan).

33. Steagul taiwanez a fost folosit in China continentala, precum si de KMT in anii 1900.

34. Acest steag a devenit steagul oficial al Taiwanului in 1928.

35. Designul steagului Taiwanului a fost creat de Sun Yat Sen si Lu Hao Tung.

36. Steagul Taiwanului este uneori denumit steagul ROC.

37. Pentru a pronunta numele steagului, folositi aceste cuvinte: „Zhonghua Minguo Guogi”.

38. Deoarece China nu recunoaste independenta Taiwanului, nu este permisa utilizarea steagului Taiwanului in timpul evenimentelor sportive. Steagul Taipei este inlocuit in timpul acestor ocazii.

39. Culorile steagului sunt simbolice pentru cele trei principii ale poporului din Taiwan. Aceasta este politica politica de a face China libera, prospera si puternica. Aceste principii au fost dezvoltate de Sun Yat Sen, care este parintele pentru natiune, asa cum este considerata China si Taiwan. Culoarea albastra reprezinta nationalismul si libertatea. Culoarea rosie reprezinta mijloacele de trai si unitatea. Culoarea alba reprezinta democratia si egalitatea.

Add Comment