Varza este una dintre legumele preferate de multi oameni. Poate parea doar o leguma cu frunze (ca este), dar este extrem de hranitoare si este buna pentru organism in multiple moduri.
Fara sa ne pierdem timpul in continuare, sa incepem.
1. Numele botanic al verzei este Brassica oleracea. Este un membru al familiei mustarului numit Cruciferae. Din familia mustarului mai fac parte broccoli, varza de Bruxelles, broccoli incoltit etc.
2. Cuvantul Brassica provine de la „bresic”, un cuvant celtic care inseamna varza. Sunt plante bienale. Plantele de varza au o inaltime de 16 pana la 24 de centimetri cand sunt in primul an si au o inaltime de 1,5 pana la 2 metri in momentul in care ajung la maturitate.
3. Frunzele de varza sunt groase. Frunzele unora dintre soiurile de varza au o pata ceroasa pe ele. 4. Varza cantareste in jur de 0,5 pana la 4 kilograme sau 1 pana la 8 lire sterline.
4. Frunzele de varza au culori, texturi si forme diferite. Culoarea verzei poate varia de la alb la verde si pana la violet. Florile de varza sunt de culoare galbena si alba.
5. Originile reale ale verzei nu sunt inca descoperite. Stramosul sau salbatic, Brassica oleracea, a fost gasit in Europa si in Marea Britanie.
6. Desi este o planta destul de veche, domesticirea ei a avut loc mai tarziu decat a lintei, a graului de vara etc. Celtii au fost probabil cei care au domesticit varza. Dar varza a fost cultivata in China in urma cu aproximativ 6000 de ani! Insectele sunt principalii polenizatori ai florilor de varza.
7. Grecii si romanii iubeau varza. Ei credeau (si pe buna dreptate!) ca aceste legume au proprietati medicinale. Ei credeau chiar ca aceasta ar reduce betia, datorita consumului excesiv de vin.
8. India a facut cunostinta cu varza atunci cand Marea Britanie si alte tari europene au colonizat-o.
9. Impreuna cu India, unele tari din nord-vestul Europei, precum Germania, Franta etc., au fost introduse la varza un pic mai tarziu.
10. In secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, varza era o leguma de baza in majoritatea tarilor europene.
11. Plantele de varza cresc bine in soluri bine drenate si intr-un loc unde lumina soarelui este abundenta.
12. Plantele au nevoie de aproximativ 70 pana la 120 de zile pentru a produce varza, in functie de soi.
13. Exista 5 grupe majore de cultivaruri de varza. Acestea sunt varza de Savoia, rosie, verde, alba si verdele de primavara. Exista peste 100 de soiuri de varza in intreaga lume.
14. Productia totala de varza din intreaga lume in 2017 a fost de 71,4 milioane de tone. Cu o productie de 33,4 milioane de tone, China a fost principalul producator. India, cu o productie de 8,8 milioane de tone de varza, a ocupat locul al doilea.
15. Rusia, Coreea de Sud si Ucraina ocupa pozitiile a treia, a patra si, respectiv, a cincea.
16. Daca este depozitata in conditii adecvate (cum ar fi umiditate optima, temperatura etc.), varza se poate pastra timp de sase luni! Chiar daca nu sunt indeplinite astfel de conditii optime, ele au o durata de viata de patru luni.
17. Rusia este in fruntea listei cand vine vorba de consum. Locurile doi si trei sunt ocupate de Belgia si Olanda. Americanii consuma aproape 4 kilograme de varza pe an de persoana.
18. Varza este considerata ca fiind alimentul national al Rusiei. Stiati ca rusii mananca varza de 7 ori mai mult decat americanii, in medie?
19. Babe Ruth obisnuia sa poarte frunze de varza sub sapca in timpul meciurilor de baseball. De asemenea, s-a relatat ca el schimba frunza folosita si obisnuia sa poarte o frunza noua atunci cand meciul era la jumatatea lui.
20. Exista o multime de moduri de a gati varza. Unele dintre ele sunt: la aburi, la fiert, la fiert, la fiert inabusit, la sote etc. Murarea este una dintre faimoasele modalitati de conservare a verzei.
21. Sauekraut este un fel de mancare care foloseste varza fermentata. Marinarii olandezi obisnuiau sa manance varza murata atunci cand plecau in calatorii doar pentru a evita scorbutul.
22. Cel mai mare fel de mancare de varza facut vreodata in aceasta lume a fost facut in Prilep, in Macedonia, la 19 decembrie 2008. Au facut 80.191 de rulouri de varza care au cantarit 1.221 de kilograme!
23. Stiati ca exista cateva soiuri de varza care sunt cultivate doar in scop ornamental? Da, ati citit bine. Acestea se numesc „varza cu flori”. Ele nu sunt comestibile.
24. Cea mai grea varza din lume cantarea 57,61 kilograme sau 127 de lire sterline! Cea mai grea varza rosie cantarea 19,05 kilograme sau 42 de lire sterline. Cea mai lunga rola de varza a avut o lungime de 15,37 metri. Cea mai mare farfurie de varza a cantarit 925,4 kilograme sau 2.040 de lire sterline! Inutil sa mai spunem ca toate aceste verze grele si mancarurile lor au ajuns in Cartea Recordurilor Guinness.
25. Un compus chimic prezent in varza este util in prevenirea cancerului. Nu doar atat, acest compus protejeaza si tesuturile si organele sanatoase de radiatii.
26. Antocianinele din varza ne mentin inima sanatoasa. De asemenea, ele ajuta la mentinerea tensiunii arteriale si reduce inflamatiile.
27. Mancarurile fermentate din varza, cum ar fi varza murata, kimchi etc., sunt pline de probiotice. Probioticele sunt extrem de benefice pentru sistemul nostru imunitar si pentru sistemul digestiv.
28. Continutul ridicat de fibre din varza reduce constipatia. Ajuta chiar si la reducerea obezitatii, diabetului etc.
29. Varza este incarcata cu o multime de vitamine si minerale. Este bogata in vitamina K, magneziu, acid folic, vitamina B6, potasiu, calciu, tiamina etc.
30. O cana de varza cruda are 190% din doza zilnica recomandata de vitamina C! Varza rosie are o cantitate dubla de vitamina C fata de varza verde. 31. O cana de varza fiarta are 91% din aportul zilnic recomandat de vitamina K.
31. Este saraca in grasimi si colesterol. O cana de varza are doar 15-17 calorii.
32. Varza rosie este folosita ca sursa de colorant natural.
33. Multi cred ca consumul zilnic de suc de varza cruda reduce migrenele.
34. Doamnelor, daca va doriti o piele, unghii si par sanatoase, atunci trebuie sa includeti varza in dieta voastra. Sulful din varza promoveaza productia de cheratina.
35. Manuscrisele care dateaza din anul 1000 i.Hr. noteaza ca varza ajuta la vindecarea chelirii.
36. Antioxidantii prezenti in varza previn deteriorarea pielii din cauza razelor UV.
37. Frunzele crude de varza sunt folosite pe rani, deoarece au proprietati cicatrizante.
38. Varza este aproape un superaliment, dar daca aveti probleme cu tiroida, atunci este mai bine sa stati departe de varza, deoarece consumul de varza poate duce la umflarea glandei tiroide la aceste persoane.
39. Era cat pe ce sa uitam sa va spunem. Consumul regulat de varza scade riscul de cancer de san.
40. Ajuta, de asemenea, la tratarea sanilor inghesuiti, a durerilor de gat, a melancoliei, a ulcerelor intestinale, a reumatismului etc.