41 Lucruri Despre Antarctica

steag Antarctica

Antarctica este cel mai sudic continent de pe Pamant si contine Polul Sud. Numele Antarctica este versiunea romanizata a cuvantului compus grecesc ἀνταρκτική (antarktiké). Aristotel a scris in cartea sa Meteorologie despre regiunea Antarcticii inca din anul 350 i.Hr. Cu aceste date despre Antarctica, sa aflam despre descoperire, geologie, vreme, istorie, existenta vietii, ghetari si multe altele.

1. Din totalul de 14 milioane de kilometri patrati din Antarctica, aproape 98% sunt acoperiti de calote de gheata.

2. Aproape 90% din gheata din lume sub forma de calote de gheata este disponibila in Antarctica. 3. Grosimea medie a stratului este de 2.160 de metri, care are o grosime de 4.776 de metri in cel mai bun caz.

3. Este cel mai gol, mai uscat, mai rece, mai inalt si mai vantos loc de pe fata planetei.

4. In Antarctica nu exista mamifere terestre.

5. Eschimosii si ursul polar nu sunt din Antarctica, ci din Arctica.

6. Te-ai putea bucura de o noapte lunga si o zi lunga daca te-ai afla in Antarctica, in zona aflata sub 60 de grade sud. Acolo Soarele apune in martie si rasare in octombrie.

7. Antarctica este mai mare ca marime (5,4 milioane de mile patrate) in comparatie cu Statele Unite ale Americii (3,6 milioane de mile patrate).

8. Peninsula Antarctica, care mai este cunoscuta si sub numele de „Centura Bananelor” – este un loc de pe continent, care este vizitat de turisti datorita climatului sau bland in comparatie cu restul continentului.

9. Prima debarcare umana a avut loc in Antarctica in 1895, cand Henryk Bull impreuna cu un grup de pe o nava de vanatoare de balene a ajuns pe continent.

10. Prima femeie care a pus piciorul pe continent in 1935 este Cathgerine Mikkelson, sotia unui capitan de vanatoare de balene norvegian, in 1935.

11. Ar fi un fapt interesant de remarcat aici ca numai animalele nevertebrate pot supravietui in Antarctica pe parcursul intregului an. Cel mai mare dintre aceste animale este o midge fara aripi numita Beligica antarctica. Cu toate acestea, din cauza dimensiunilor sale mici, poate fi observata doar la microscop.

12. In cazul topirii calotei glaciare din Antarctica, in intreaga lume se vor inregistra cresteri de 60 pana la 65 de metri ale nivelului marii.

13. Cea mai scazuta temperatura inregistrata vreodata in Antarctica a fost la statia rusa Vostok. Aceasta a fost de -89,6°C (-129°F)

14. 29 de milioane de kilometri cubi de gheata sunt depozitati in calotele de gheata din tara continent.

15. Pestele de gheata din Antarctica nu are pigment rosu – hemoglobina.

16. Oamenii de stiinta foreaza cilindri de gheata din regiune pentru a le studia proprietatile. Aceasta gheata este formata cu sute de mii de ani in trecut. Ca sa spunem asa, daca ai avea un prieten om de stiinta care face cercetari in Antarctica, acesta ti-ar putea oferi o bautura cu gheata din apa inghetata in timpul Imperiului Roman.

17. Antarctica este al cincilea continent ca marime.

18. Muntii Transantarctici, care au o lungime de 3500 de kilometri, impart continentul in sectiuni de est si vest. Acest lant se numara printre cele mai lungi lanturi muntoase din lume.

19. Masivul Vinson, cu o inaltime de 16.362 de metri, este cel mai inalt punct din Antarctica.

20. Cincizeci si doua de natiuni au semnat in prezent Tratatul Antarcticii, care a fost semnat pentru prima data la 1 decembrie 1959. Acest tratat a fost stabilit pentru a dedica acest continent cercetarii pasnice.

21. Conform unui raport al Consiliului managerilor programelor nationale din Antarctica din 2009, aproape 80 de centre de cercetare functioneaza in aceasta regiune.

22. In timpul sezonului de vara, exista aproape 4000 de cercetatori in Antarctica, in timp ce acest numar se reduce la doar 1000 in timpul iernii.

23. Antarctica este locuita. Ea nu are o populatie nativa proprie. Cu toate acestea, cercetatori din intreaga lume traiesc pe continent pentru a efectua studii si cercetari.

24. In 1979, Emile Marco Palma din Argentina este singurul copil nascut pe acest continent. Mama sa insarcinata a fost trimisa special de Argentina pentru a revendica o portiune din continent.

25. Stiati ca exploratoarea si meteorologul britanic Felicity Aston a parcurs o distanta totala de 1.744 de kilometri pe schiuri in 59 de zile si este prima persoana care a traversat Antarctica pe schiuri, propulsata de muschi umani?

26. Un alt fapt interesant este ca, in timpul lunilor de vara, mai multa lumina solara ajunge la suprafata la Polul Sud decat la ecuator intr-o perioada similara de timp.

27. Singurul animal cu sange cald care ramane pe continentul antarctic pe timpul iernii este masculul de pinguin imparat.

28. Nu puteti gasi copaci sau arbusti in Antarctica.

29. Potrivit Centrului National de Date privind Zapada si Gheata din SUA, Peninsula Antarctica s-a incalzit cu 2,5 grade Celsius din 1950, ceea ce reprezinta de cinci ori mai mult decat rata de incalzire masurata pentru restul lumii.

30. Cel mai mare aisberg care s-a desprins din platforma de gheata Ross avea o lungime de 170 de mile si o latime de 25 de mile.

31. Antarctica este principalul teren de vanatoare de meteoriti din lume. Gheata alba ajuta la localizarea meteoritilor, care sunt rareori afectati de procesele naturale. Si aproape 90% din toti meteoritii provin din Antarctica.

32. Antarctica este cel mai mare desert din lume.

33. In ultimii 2 milioane de ani, unele parti ale continentului au fost lipsite de zapada si ploaie.

34. In Valea uscata McMurdo din Antarctica puteti observa o cadere de apa cu apa rosie ca sangele in Antarctica.

35. Banca Wells Fargo a pus la dispozitie singurul bancomat din Antarctica in statia McMurod.

36. Ai crede ca, Antarctica nu are un fus orar oficial?

37. 15,5 grade Celsius este cea mai mare temperatura inregistrata vreodata in Antarctica.

38. Interesant este ca nucleul Pamantului impiedica inghetarea a aproximativ 300 de lacuri de sub Antarctica.

39. Furnicile nu se gasesc in Antarctica. Cu toate acestea, ele se gasesc peste tot in lume, cu exceptia catorva insule.

40. Vanturile pot sufla cu pana la 320 de mile pe ora in unele parti ale Antarcticii.

41. A fost facuta o descoperire remarcabila de spermatozoizi fosilizati pastrati in straturile peretilor secretati ai unui cocon clitelat din Antarctica, vechi de 50 de ani. Este vorba despre cel mai vechi spermatozoid din lume.

Add Comment