41 Lucruri Despre Kiribati

steag Kiribati

Kiribati, oficial Republica Kiribati, este o natiune insulara situata in partea centrala a Oceanului Pacific. Tara are o populatie limitata si se confrunta cu probleme critice in ceea ce priveste existenta sa din cauza schimbarilor climatice. Cu aceste 41 de fapte despre Kiribati, haideti sa aflam mai multe despre oamenii sai, clima, cultura, istorie, independenta si multe altele.

1. Localnicii din Kiribati se numesc I-Kiribati. Ei pronunta „ti” ca „s”. Prin urmare, ei pronunta „Kiribati” ca „Kiribas”.

2. Kiribati a devenit membru cu drepturi depline al Organizatiei Natiunilor Unite in 1999. Tara este, de asemenea, membra a FMI, a Bancii Mondiale si a Commonwealth of Nations.

3. Kiribati este aproximativ de patru ori cat Washington, DC.

4. Dolarul australian este moneda nationala a Kiribati.

5. Capitala Kiribati, Tarawa, este ea insasi o insula. Capitala se afla la jumatatea distantei dintre Hawaii si Australia.

6. Kiribati este alcatuit din 33 de insule de corali impartite in trei grupuri de insule: Insulele Line, Insulele Phoenix si Insulele Gilbert. Cele mai multe dintre aceste insule sunt atoli de corali. Potrivit Britannica – „Atolii se formeaza atunci cand coralii construiesc o colonie, sau recif, in jurul varfului unei insule vulcanice. In cele din urma, reciful ajunge la suprafata apei si devine uscat.”

7. Din cele 33 de insule din Kiribati, 21 sunt locuite. Insula Banaba din Insulele Gilbert este o insula calcaroasa ridicata, in timp ce toate cele 32 de insule ramase sunt atoli, ceea ce inseamna ca au o forma inelara cu lagune centrale.

8. Cultivarea culturilor in aceasta natiune insulara este foarte dificila din cauza solului sarac si a variatiei precipitatiilor. Cu toate acestea, in tara insulara sunt disponibile o multime de fructe de mare.

9. Kiribati este susceptibil sa se confrunte cu o crestere a nivelului marii din cauza incalzirii globale, iar o astfel de crestere a nivelului marii va cauza contaminarea apei dulci cu apa sarata, ceea ce o va face improprie pentru baut. In plus, insula va deveni nelocuibila.

10. Exista o multime de deseuri solide care sunt produse in tara si, din pacate, tara nu dispune de un sistem adecvat de eliminare a deseurilor sau de gestionare a deseurilor care sa se ocupe de aceasta problema.

11. Potrivit unui raport al ONU, fauna salbatica din zona a fost descrisa ca fiind „printre cele mai grav amenintate din lume”. Poluarea din diverse surse joaca un rol semnificativ in deteriorarea calitatii vietii locuitorilor acestei natiuni insulare.

12. Majoritatea populatiei din Kiribati este crestina. Libertatea religioasa este un drept fundamental, iar acest drept este bine respectat in aceasta tara.

13. Din cauza lipsei de resurse naturale, Kiribati se numara printre cele mai sarace tari din lume. Tara isi sustine economia cu ajutorul turismului, care constituie aproape 20% din PIB-ul sau.

14. Kiribati este singura natiune din lume care se afla in toate cele patru emisfere (nord, sud, est si vest) ale lumii.

15. Anul Nou soseste mai intai in Kiribati si apoi in orice alta tara din lume. Acest lucru se datoreaza faptului ca Kiribati se afla cel mai departe fata de Greenwich intre timp, la GMT+14.

16. Mai mult de 90% din populatia natiunii traieste in Insulele Gilbert. Iar cea mai mare parte traieste pe Tarawa.

17. Cel mai inalt punct al tarii se afla la doar 81 m deasupra nivelului marii.

18. Din cauza cresterii nivelului marii, doua mici insule nelocuite au disparut sub mare in 1999.

19. Natiunea este amenintata sa fie inghitita de mare in urmatorii 50 de ani sau chiar mai mult.

20. Tara a cumparat 6000 de acri de teren de la Fiji pentru a-si reloca populatia intr-un loc mai sigur. Fiji se afla la mai mult de 1000 de mile distanta de Kiribati.

21. „Gilbertese”, care este o limba oceanica, este populara si folosita pe scara larga de catre locuitorii natiunii insulare. Engleza este, de asemenea, o limba oficiala, dar este folosita mai ales in capitala Tarawa.

22. Kiribati a fost candva un loc de testare a armelor nucleare.

23. Rata de crestere a populatiei din natiunea insulara este ridicata, iar guvernul este preocupat de acest lucru. Metodele de planificare familiala sunt distribuite gratuit de catre guvern.

24. Casele rurale sunt structuri dreptunghiulare cu laturile deschise, care au podele ridicate si acoperisuri de paie. In orase, pentru constructia caselor se utilizeaza beton si fier ondulat.

25. O casa de intalniri este un loc comun in care un reprezentant al fiecarei case din sat se aduna pentru discutii oficiale si luarea de decizii cu privire la probleme importante. Aceste case de intalnire se numesc „maneaba”.

26. Bisericile din sate sunt cele mai mari structuri si sunt in mare parte arhitecturate in stil european.

27. Agricultura de subzistenta si pescuitul sunt mijloacele de supravietuire a pana la 80% din populatia tarii.

28. Kiribati are o singura resursa naturala abundenta, si anume pestele. Tara a stabilit o zona economica exclusiva care inconjoara 200 de mile marine in jurul insulei. Exportul de peste din aceasta tara aduce venituri substantiale.

29. Miresele trebuie sa se supuna unor teste de virginitate in Kiribati. Testul urmareste sa identifice daca viitoarea mireasa este virgina sau a avut deja relatii sexuale. Cu toate acestea, nu exista dovezi concrete care sa sustina ideea ca aceste teste pot determina cu exactitate statutul de virginitate al unei mirese.

30. Kiribati are una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate infantila din lume, iar cauza acestor decese este reprezentata de infectiile respiratorii si bolile diareice.

31. Educatia este apreciata in aceasta tara si, prin urmare, scolarizarea este obligatorie de la varsta de sase ani. Cel putin 20 % dintre copii beneficiaza de educatie superioara.

32. Cauzele deceselor in tara includ tuberculoza, cancerul hepatic, hepatita B si SIDA.

33. Cultura joaca un rol semnificativ in viata locuitorilor din Kiribati. Acestia ii respecta pe batrani, iar parintii fac tot posibilul pentru a-si hrani copiii cu valorile si traditiile lor.

34. Primii colonisti ai natiunii insulare au fost popoarele vorbitoare de austroneziana care s-au stabilit in regiune cu mult inainte de secolul I d.Hr.

35. Cele 33 de insule din Kiribati sunt raspandite pe o suprafata uriasa de 3,5 milioane de kilometri de ocean. Si, in mod surprinzator, populatia intregii natiuni este de sub 120.000 de locuitori.

36. Kiribati este renumit si pentru Kiritimati, care este cunoscuta si sub numele de Insula Craciunului. Cu aproximativ 388 de kilometri patrati, Kiritimati sau Insula Craciunului are cea mai mare suprafata de teren dintre toti atolii de corali din lume. Populatia insulei in 2015 a fost estimata la aproximativ 6.447 de locuitori.

37. Insula este renumita pentru pescuit datorita disponibilitatii unei varietati de pesti, inclusiv pestisori cu panze, marlin, wahoo, baracuda si ton. Giant Trevally sau GT este unul dintre cei mai cautati pesti de pe insula. Acesta are caracteristici distincte si poate cantari pana la 80 kg.

38. Insula este, de asemenea, renumita pentru observarea pasarilor. Printre speciile de pasari care pot fi vazute pe insula se numara cucul cu coada lunga din Pacific, lorisca lui Kuhl si uruiala endemica din Insula Craciunului. Unele pasari marine frumoase infloresc, de asemenea, pe insula-natiune.

39. Scafandrii au, de asemenea, ocazia de a vedea peste 200 de specii de corali. Aceste specii includ o varietate de animale marine precum broaste testoase, delfini, rechini si pesti de recif.

40. Insulele au fost denumite Insulele Gilbert dupa exploratorul britanic Thomas Gilbert, care a descoperit insula in 1788. Numele „Kiribati” este pronuntia locala a lui „Gilberts”.

41. Turismul din tara este infloritor pentru a sustine economia tarii. De asemenea, guvernul ia masuri active pentru a atrage turisti din intreaga lume.

Add Comment