42 Lucruri Despre Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven este, fara indoiala, unul dintre cei mai influenti compozitori de muzica clasica din toate timpurile.

Acest compozitor german si-a lasat amprenta in perioada de tranzitie dintre epoca clasica si cea romantica in muzica clasica.

Chiar si cei care nu pot numi niciuna dintre lucrarile sale i-au auzit compozitiile undeva in lume.

Aruncati o privire la aceste 42 de fapte despre Ludwig van Beethoven – un artist renumit despre care probabil ca nu ati stiut prea multe!

Adesea considerat unul dintre cei mai influenti maestri ai muzicii, Ludwig van Beethoven a fost un adevarat rock-star al lumii muzicii clasice. Iata o lista cu cele mai importante douazeci de fapte despre Beethoven.

 1. Ludwig van Beethoven s-a nascut in Bonn, Germania, in decembrie 1770. Data reala a nasterii sale este necunoscuta.
 2. Fiind un cantaret ratat, tatal lui Beethoven si-a impus propriile sperante asupra fiului sau, obligandu-l sa exerseze ore in sir in fiecare zi. De fapt, tatal sau il batea deseori atunci cand canta notele gresite.
 3. Beethoven a fost nevoit sa paraseasca scoala la varsta de 11 ani pentru a-si ajuta familia sa se intretina. Din aceasta cauza, nu a invatat niciodata inmultirea sau impartirea.
 4. In tinerete, Beethoven a cantat la vioara si deseori ii placea mai degraba sa improvizeze muzical decat sa cante dupa o partitura. Tatal sau i-a spus odata: „Nu pot suporta asta – zgarie dupa nota, altfel zgarieturile tale nu vor insemna mare lucru!”.
 5. Desi Beethoven a mai avut 6 frati si surori, patru dintre ei au murit in timpul vietii sale.
 6. Tatal lui Beethoven era alcoolic – o trasatura pe care Beethoven a preluat-o si el in cele din urma.
 7. Pana la varsta de 18 ani, Beethoven era principalul furnizor de venit pentru familia sa.
 8. In timp ce crestea, tatal lui Beethoven i-a spus ca s-a nascut in 1772, nu in 1770. Acest lucru avea scopul de a da iluzia ca fiul sau era mai tanar decat era in realitate, facand astfel ca talentele sale sa para mai remarcabile. Beethoven insusi a aflat adevarul abia ani mai tarziu.
 9. In mod impresionant, Beethoven a publicat prima sa compozitie la varsta de 12 ani. In plus, a fost scrisa in do minor, care era o alegere ciudata pentru acea vreme si destul de dificil de interpretat.
 10. Dupa moartea lui Mozart, in 1791, contele vienez Waldstein i-a spus tanarului Beethoven ca, daca va munci suficient de mult, va primi „spiritul lui Mozart prin mainile lui Haydn”.
 11. Beethoven a tinut un jurnal al evenimentelor sale zilnice atunci cand a locuit la Viena incepand din 1792, oferindu-ne informatii despre viata sa de zi cu zi, de la gasirea unui nou fabricant de peruci pana la gasirea unui loc pentru a cumpara un pian.
 12. Din pacate, Beethoven era predispus la boli si si-a petrecut cea mai mare parte a vietii suferind de o mare varietate de afectiuni, cum ar fi colita, reumatism, febra reumatismala, tifos, afectiuni ale pielii, abcese, o serie de infectii, oftalmie, degenerare inflamatorie a arterelor, icter, hepatita cronica si ciroza hepatica.
 13. Cand Beethoven s-a mutat la Viena, la inceputul anilor 20, a luat lectii de la Joseph Haydn – un alt compozitor important si influent.
 14. Este interesant faptul ca cei doi si-au pierdut frecvent rabdarea unul fata de celalalt si, ulterior, nu s-au placut reciproc.
 15. Cam in perioada in care Ludwig van Beethoven a inceput sa compuna muzica, clavecinul era dominant. Cu toate acestea, Beethoven s-a concentrat pe compunerea pentru pian, moment pentru care nimeni nu scrisese piese complete.
 16. Cu exceptia cazului in care elevii sai erau femei atragatoare sau coplesitor de talentate, Beethoven ura sa predea lectii de pian.
 17. Pana in 1793, la varsta de 22 de ani, Beethoven canta adesea la pian in saloanele nobilimii vieneze si s-a impus rapid ca un virtuoz al pianului, interpretand preludii si fugi din Clavecinul bine temperat de Bach.
 18. Beethoven a interpretat pentru prima data prima sa simfonie la varsta de 30 de ani. Simfoniile erau considerate lucrari usoare, dar introducerea lui Beethoven a dus lucrurile cu doi pasi mai departe – atat de departe incat este adesea considerata o gluma!
 19. In 1802, in timpul unei retrageri la Heiligenstadt, in afara Vienei, un Beethoven disperat a scris: „Mi-as fi pus capat vietii – doar arta mea m-a retinut. Ah, mi se parea imposibil sa parasesc lumea pana cand n-as fi scos la iveala tot ceea ce simteam ca se afla in mine.” Acest lucru este cunoscut acum sub numele de Testamentul de la Heiligenstadt si a fost publicat in 1828.
 20. Perioada de inceput a lui Beethoven este considerata a se fi incheiat in 1802, dupa Testamentul de la Heiligenstadt, si contine prima si a doua simfonie, un set de sase cvartete de coarde, concertul pentru pian nr. 1 si 2, si aproximativ o duzina de sonate pentru pian – inclusiv sonata „Pathétique”.
 21. Faimoasa Sonata „Clar de luna” a fost dedicata studentei si iubitei lui Beethoven, Julie Guicciardi.
 22. Perioada de mijloc „eroica” a lui Beethoven este puternic emotionala si exprima eroi si lupte – aceasta perioada include Simfonia nr. 3, ultimele trei concerte pentru pian, cinci cvartete de coarde, singura opera a lui Beethoven, Fidelio, si sonate pentru pian, inclusiv „Clar de luna”, „Waldstein” si „Appassionata”.
 23. Perioada tarzie a lui Beethoven – care a inclus lucrarile Simfonia nr. 9 cu finalul sau coral, Missa Solemnis, cvartetele de coarde tarzii si unele dintre cele mai bune lucrari pentru pian, inclusiv sonatele si variatiunile Diabelli – este adesea considerata a fi plina de geniu muzical si se caracterizeaza prin intensitatea sa intelectuala ridicata.
 24. Sonata „Clar de Luna” este una dintre cele mai cunoscute lucrari ale lui Beethoven, dar a fost cunoscuta doar de el ca Sonata pentru pian nr. 14 si nu a primit porecla sa decat in 1832, la 5 ani dupa moartea sa. Poetul german Ludwig Rellstab a spus ca prima miscare suna ca lumina lunii care straluceste pe lacul Lucerna, iar numele a ramas.
 25. La varsta de 25 de ani, auzul lui Beethoven a inceput sa scada. La 27 de ani, auzea bazaieli constante, iar la 46 de ani era complet surd.
 26. Chiar si dupa ce a capatat notorietate, Beethoven a trebuit intotdeauna sa continue sa lucreze pentru a-si mentine o situatie de trai confortabila.
 27. Un grup de nobili vienezi s-au grupat pentru a-l sustine pe Beethoven cu un salariu anual de 4.000 de florini doar pentru a ramane in Viena pentru ei ca virtuoz si compozitor rezident.
 28. Beethoven a fost primul muzician care a primit chiar si un salariu doar pentru a compune cand si ce dorea.
 29. Inainte de a-si pierde auzul, Beethoven era renumit pentru abilitatile sale de improvizatie.
 30. Cu toate acestea, chiar si dupa ce si-a pierdut auzul, Ludwig van Beethoven si-a pastrat intonatia perfecta si a continuat sa compuna.
 31. Simfonia a IX-a a lui Beethoven a fost prima simfonie compusa vreodata care a inclus parti pentru cantareti.
 32. Se zvoneste ca Beethoven obisnuia sa isi scufunde capul in apa rece inainte de a compune, dar nimeni nu stie de ce.
 33. Un constructor de piane englez, Thomas Broadwood, i-a trimis lui Beethoven un pian drept cadou in 1818. Cu toate acestea, cand l-a primit, era complet surd si nu a mai auzit nicio nota de pe el.
 34. Beethoven a fost un mare admirator al Revolutiei Franceze si al lui Napoleon Bonaparte, dedicandu-i cea de-a treia simfonie. Cand Napoleon s-a declarat imparat, Beethoven a intrat intr-o furie nebuna, rupand prima pagina a manuscrisului sau si stergand numele lui Napoleon.
 35. Dupa ce si-a pierdut auzul, Beethoven comunica cu prietenii sai punandu-i sa scrie in „carti de conversatie”.
 36. Unele dintre cele mai importante lucrari ale lui Beethoven au fost compuse in ultimul deceniu al vietii sale, moment in care a ramas complet surd.
 37. Este posibil ca Beethoven sa fi compus o singura opera, dar a refacut si revizuit piesa pe o perioada de zece ani, oferindu-ne versiunea in doua acte interpretata astazi.
 38. Muzica lui Beethoven este folosita pe scara larga in filme si apare in unele filme neasteptate, cum ar fi Saturday Night Fever, unde pot fi auzite indicii din cea de-a cincea simfonie a sa.
 39. Beethoven a fost un om caruia ii placea foarte mult sa bea un pahar de bautura; de fapt, a fost arestat odata de un politist nestiutor pentru ca era un vagabond! Dupa moartea sa, autopsia a scos la iveala un ficat micsorat din cauza cirozei.
 40. Atunci cand compunea, Beethoven tinea carnete de schite care, in mare parte, au supravietuit – acest lucru ne ajuta sa intelegem multe despre modul in care compunea!
 41. Cand se afla pe patul de moarte, un prieten i-a adus cadou lui Beethoven cateva sticle de vin. Beethoven a raspuns „pacat, pacat, prea tarziu”. Acestea au fost ultimele sale cuvinte.
 42. Ultima piesa pe care Beethoven a reusit sa o termine a fost ultima miscare a Cvartetului de coarde nr. 13, op. 130, in 1825. S-a stins din viata in 1827.

Add Comment