44 Lucruri Despre Siria

steag Siria

Siria, oficial Republica Araba Siriana, este o tara din Asia de Vest. Are o suprafata totala de 185.180 km patrati. Damasc este capitala si cel mai mare oras al sau. Limba araba este limba sa oficiala. Moneda sa oficiala este lira siriana (SYP). Se invecineaza cu Turcia, Liban, Israel, Irak si Iordania. Are munti inalti, deserturi si campii fertile. Cu urmatoarele fapte informative despre Siria, vom explora mai multe despre istoria, cultura, razboiul civil si crizele sale.

1. Cele doua stele din steagul sirian reprezinta uniunea anterioara dintre Siria si Egipt.

2. Siria este un membru fondator al Organizatiei Natiunilor Unite.

3. Cel mai mare lac din Siria, Lacul Assad, este de fapt creat de om si exista doar din 1968 (capacitate maxima de 11,7 kilometri cubi, suprafata maxima de 610 kilometri patrati).

4. Muzeul National din Damasc contine relicve si artefacte din toate epocile, incepand cu epoca preistorica si extinzandu-se pana la epoca clasica moderna.

5. Damascul (cunoscut in Siria sub numele de ash-Sham), capitala Siriei, este numit „Orasul iasomiei”. Este unul dintre cele mai vechi orase locuite continuu din lume.

6. Anul Nou asirian cade pe 1 aprilie. Sarbatorit odata cu sosirea primaverii, Kha b-Nisan inseamna literalmente primul din luna Nisan.

7. Valea Strigaturilor este punctul de intalnire a patru tari: Siria, Liban, Iordania si Israel. Este un „punct de ecou”, iar oamenii il folosesc adesea pentru a comunica cu rudele lor de pe partea cealalta.

8. Orasul Damasc isi trage numele de la Damask, o varietate de tesatura de bumbac bogata in modele rafinate.

9. Siria a fost cel mai mare stat arab care a iesit din ruinele Imperiului Otoman.

10. Siria este in prezent suspendata din Liga Araba (suspendata la 16 noiembrie 2011.)

11. Singurul Papa care a vizitat vreodata o moschee a fost Ioan Paul al II-lea. Acesta a vizitat Moscheea Umayyad din Damasc in 2001.
Moscheea Umayyad din Damasc. Credit imagine – Martijn.Munneke

12. Siria s-a aflat sub incidenta legilor de urgenta pentru o perioada uluitoare de 48 de ani, din 1963 pana in 2011. In 2011, a inceput razboiul civil sirian.

13. Desi relativ izolati, puteti gasi sirieni imprastiati in intreaga lume din cauza razboiului sau civil.

14. In prezent, Siria este un camp de lupta al intregii lumi, cu trupe din aproape 34 de tari care lupta intr-o retea complexa de razboaie. Principalul lor inamic este Statul Islamic din Irak si Siria/Levant.

15. Actualul conflict sirian a creat multe probleme globale. Europa a fost lovita de cea mai grava criza a migratiei de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace. De asemenea, cele doua mari superputeri globale, Rusia si Statele Unite, se indreapta spre o alta era a razboiului rece.

16. In decembrie 2015, SUA au finalizat un numar record de 9000 de lovituri aeriene in Siria. Doua luni mai tarziu, Rusia s-a alaturat cu peste 400 de lovituri in doar 6 zile.

17. ISIS si guvernul sirian duc un razboi al apei pentru a scurge apa de pe teritoriul celuilalt.

18. Revolutia iasomiei din Tunisia, cunoscuta si sub numele de Primavara araba, a alimentat razboiul civil din 2011 din Siria.

19. Criza refugiatilor sirieni este cea mai grava criza umanitara de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace. Aceasta a afectat profund 14 milioane de locuitori care au fost nevoiti sa fuga sau sa se confrunte cu persecutia din partea fanaticilor religiosi. Potrivit ONU, va fi nevoie de 7,7 miliarde de dolari pentru a raspunde nevoilor urgente ale celor mai vulnerabili sirieni in 2016.

20. Siria a fost invadata de Pompei cel Mare, un general roman sub conducerea lui Iulius Ceaser, care se credea rege.

21. Siria a baut bere pentru a se relaxa din timpuri imemoriale. O referinta istorica la bere se gaseste in tablitele Ebla, care dateaza din 2500 i.Hr.

22. In Siria, este treaba guvernului sa te imbete! Exista doua sortimente de bere, berea Al-Shark si berea Barada, ambele produse de stat.

23. Aleppo Codex, un manuscris evreiesc antic, a ramas in Siria timp de cinci sute de ani. A fost pierdut in timpul unei revolte in 1947, dar a fost ulterior introdus ilegal in Israel de catre un cetatean sirian. Vestea trista: au ramas doar jumatate din pagini.

24. Orasul Alep din Siria a fost numit Capitala Islamica a Culturii in 2006.

25. Souq-ul Al-Madina, o veriga a stravechii rute a matasii, este exemplul perfect al unui oras de tinichea. Uitandu-se de epoca moderna, pastreaza farmecul rar al unei piete medievale, plina de bunuri exotice si de o arhitectura uimitoare.

26. Qudud Halabiya si Muwashshah sunt cele doua forme de muzica si poezie araba dezvoltate in mod unic in Siria.

27. Grupul de hacktivisti pe internet Anonymous a declarat razboi Armatei Electronice Siriene din cauza legilor de cenzura ale acesteia.

28. Siria are legaturi stranse cu tara Iran. Se crede ca aceasta din urma a cheltuit anual 15 miliarde de dolari in Siria in timpul Razboiului civil sirian.

29. Palmyra, un oras stropit de istorie si cultura, a fost distrus in mod deliberat de Statul Islamic din Levant din cauza statuilor sale politeiste. Este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO si o bijuterie rara a lumii antice.

30. Al patrulea cel mai sfant loc din Islam este Moscheea Umayyad, situata in Damasc. Aceasta gazduieste, de asemenea, mausoleul care contine mormantul regelui Saladin, precum si sanctuarul lui Ioan Botezatorul.

31. Contrar prezentului barbar, insasi ideea de civilizatie a inceput in Siria antica, sub numele de civilizatia mesopotamiana. Din acest motiv, ea este cunoscuta si ca leaganul civilizatiei.

32. Cetatea Alep din Siria este mama tuturor cetatilor. Construita in anul 3, i.Hr., este unul dintre cele mai vechi si mai mari castele din lume, rezistand si astazi.

33. Versiunea Orientului Mijlociu a absintului, arak, este o parte importanta a culturii Levantului, fiind originara din orasul Alep.

34. Orasul Bosra a fost capitala Arabiei romane. Teatrul din Bosra a fost construit la doar un secol dupa nasterea lui Hristos si este inca folosit pentru festivalul de muzica din Bosra.

35. Siria a fost candva un punct de atractie turistica pentru minunile sale religioase si istorice, dar razboiul a provocat un declin de 75% in industria turismului.

36. Compania rusa Megapolis Ltd. a organizat excursii turistice de razboi in prima linie a conflictului sirian. Cealalta alegere populara este Ucraina.

37. O lama fabricata din otel de Damasc. Credit imagine – Wikimedia.org

37. Capitala Siriei este cunoscuta pentru otelul sau. Sabiile din otel de Damasc erau temute si venerate de cruciati pentru taisurile lor extrem de ascutite.

38. Legendele spun ca prima crima a avut loc in Siria. Cain, fiul lui Adam si al Evei, si-a ucis fratele, Abel, pe Muntele Qasioun, in apropiere de Damasc.

39. Norias, sau rotile de apa din Hama, au fost construite in 1361 d.Hr. si sunt inca folosite.

40. Stravechiul rau Eufrat trece prin Siria. Aceasta este considerata locul de nastere al primei civilizatii din lume, civilizatia mesopotamiana.

41. In mod ironic, chiar si cu un fort atat de puternic, orasul Alep a fost invadat de romani, bizantini, selgiucizi, mitanniti, egipteni, babilonieni, asirieni, persani, mameluci si otomani.

42. Orasul Damasc este atasat pentru totdeauna de credinta crestina, deoarece Noul Testament propovaduieste ca convertirea apostolului Pavel s-a petrecut pe drumul sau spre Damasc.

43. Marele Imperiu Otoman, o mostenire de 624 de ani, a fost destramat printr-un singur acord, Acordul Sykes-Picot din 1916. Acesta a despartit marele imperiu in mai multe colonii si a fost un moment de cotitura in evolutia Orientului Mijlociu.

44. Poporul kurd formeaza o comunitate distincta, despre care se crede ca isi are originea in vechiul oras asirian Ninive.

Add Comment