Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
44 Lucruri Despre Togo – Topist.ro

44 Lucruri Despre Togo

steag togo

Togo, oficial Republica Togo, este o tara din Africa de Vest. Are o suprafata de 56.785 km patrati. Orasul Lomé este capitala si cel mai mare oras al sau. Limba oficiala este franceza, iar francul CFA (XOF) din Africa de Vest este moneda oficiala. Tarile cu care se invecineaza pe uscat sunt Ghana, Benin si Burkina Faso. Cu aceste date despre Togo, sa aflam mai multe despre istoria, cultura, economia, oamenii, guvernul, saracia si steagul sau.

1. Intre secolele XVI si XVIII, Togo si regiunile invecinate erau cunoscute ca „coasta sclavilor”, deoarece europenii veneau in regiune in cautare de sclavi.

2. Togo are o istorie bogata in materie de religie. Are 29% de crestini, 20% de musulmani si 51% de indigeni.

3. Togo are sarbatori laice. Unele dintre sarbatori includ 1 ianuarie – Fete Nationale si 27 aprilie – Ziua Independentei. Aceste sarbatori deschid o fereastra pentru oportunitati de angajare si atrag mai multi turisti.

4. Metodele traditionale de vindecare sunt utilizate pe scara larga in Togo. Fiecare centru are un fitoterapeut. Tratamentele medicale implica, de obicei, vizite frecvente la casa Vodou si la preotul local Fetis.

5. Demonstratia publica de afectiune este minima in Togo. Doar barbatii si baietii au voie sa mearga tinandu-se de mana. Cuplul este discret si secret si nu este dirijat de parinti. Doar in unele grupuri etnice, cum ar fi Tchama, parintii fac aranjamentele pentru curtare.

6. Togolienii au de obicei doua-trei mese pe zi si sunt foarte ospitalieri. Fiecare masa consta intr-o portie mare de amidon, cum ar fi porumbul, maniocul si orezul. Proteinele servite la mesele de zi includ de obicei; carne de capra, peste si fasole.

7. Mancarea nu este servita in cadrul functiilor ceremoniale, cu exceptia indeplinirii ritualurilor animiste, cand animalele sunt sacrificate, gatite si servite. Cu toate acestea, berea si ginul sunt esentiale.

8. Societatea din Togo a fost impartita in functie de liniile traditionale si netraditionale. Regii, preotii Vodou si sefii supremi reprezinta elita. Persoanele educate, profesionistii din mediul de afaceri si oficialii guvernamentali implica elita moderna.

9. Copiii raman acasa pana la varsta de cinci ani. Copiii merg la scoala pentru educatie formala odata ce depasesc aceasta limita de varsta.

10. Populatia din Togo se confrunta cu probleme de sanatate parazitare, venerice, intestinale si respiratorii.

11. Togo inseamna „casa marii” in limba Ewe.

12. Togo a avut o mare retea feroviara in timpul domniei germanilor. 13. In timpul izbucnirii Primului Razboi Mondial in 1914, Togo a fost atras intr-un conflict. A fost invadat de armatele britanica si franceza in timpul campaniei Togo-land. In 1916, teritoriul a fost impartit in zone franceze si britanice, iar acest lucru a fost oficializat in 1922.

13. Togo a devenit independent la 27 aprilie 1960. Intr-o tranzitie fara probleme, Togo a servit legaturile sale constitutionale cu Franta. A renuntat la tutela ONU si a devenit complet independent, cu Olympio ca presedinte.

14. Guvernul lui Olympio a fost rasturnat si a fost asasinat in cadrul unei lovituri de stat la 13 ianuarie 1963. Lovitura de stat a fost condusa de subofiteri ai armatei care erau nemultumiti de conditiile in urma eliberarii lor din armata franceza.

15. Grunitzky a fost al doilea presedinte al Togo si al treilea sef de stat al acestui stat. La doua zile dupa asasinarea lui Olympio, Grunitzky s-a intors in Togo pentru a conduce guvernul in calitate de prim-ministru.

16. Gnassingbe Eyadema a fost cel mai longeviv presedinte al Togo. El a murit in 2005. A servit timp de treizeci si opt de ani, dupa ce a fost cel mai lung dictator care a ocupat o functie in Africa, la momentul mortii sale.

17. Ewe, care au migrat din Nigeria in secolul al XIV-lea, formeaza principalul grup etnic din Togo.

18. Togo a fost pus pe scena mondiala de echipa nationala de fotbal care a ajuns la Cupa Mondiala FIFA in 2006.

19. Portughezii au ajuns in Togo in secolul al XV-lea, dar nu s-au stabilit.

20. Sclavia a fost abolita in Togo in secolul al XIX-lea.

21. Cacaua, cafeaua si bumbacul genereaza 20% din veniturile de export ale Togo.

22. Bumbacul este cea mai importanta cultura comerciala.

23. Guvernul contribuie la responsabilitatea impozitelor colectate prin cheltuirea a 25,5% din productia interna bruta pentru dezvoltare.

24. Oamenii de afaceri togolezi umfla preturile astfel incat sa obtina profituri frumoase. Asadar, daca va aflati in tara, negociati intotdeauna pretul si vedeti cu ochii vostri cat de scazut puteti cumpara articolul respectiv.

25. Togo are multe mine de calcar care au creat oportunitati de angajare. Minele au crescut contributia Togo la piata de export din Africa.

26. Constitutia din Togo nu are nu are legi bine stipulate privind protectia proprietatii private reale si a mostenirii.

27. Togo este membru al Uniunii economice si monetare din Africa de Vest. Investitorii straini si cei autohtoni sunt tratati in mod egal.

28. Apele teritoriale sigure ale Togo au devenit zone bune pentru expeditorii internationali, pe fondul unei cresteri regionale a pirateriei maritime.

29. Togo este unul dintre cei mai mari producatori de fosfat din lume, iar cafeaua, cacaua si bumbacul reprezinta 20 % din veniturile din exporturi.

30. In anul 2014, guvernul federal din Togo a redus taxele platite de intreprinderi pentru a se inregistra la autoritatile fiscale si a implementat un sistem vamal electronic pentru a simplifica procesul de import si export.

31. Exista o mortalitate infantila ridicata. 100 de copii din 1 000 mor inainte de a implini cinci ani, din cauza lipsei de resurse, cum ar fi apa, infrastructura rutiera, facilitatile medicale si o buna educatie in materie de nutritie pentru parinti.

32. Sistemul de sanatate togolez este slab din cauza lipsei de resurse pentru a pune in functiune facilitati medicale moderne si a ratei ridicate de crestere a populatiei.

33. Togo are un procent scazut de adulti educati, cel mai mare numar fiind de femei care nu stiu sa citeasca si sa scrie.

34. Fondurile putine alocate proiectelor de dezvoltare a tineretului au dus la cresterea saraciei, prin urmare, la mai multe infractiuni.

35. Guvernul din Togo asigura doar 24,7% din banii necesari pentru educatie.

36. Educatia din Togo este de calitate scazuta. Acest lucru a dus la absolventi care nu sunt pe deplin coapte pentru a conduce lumea dinamica actuala.

37. Togo se afla pe pozitia patruzeci si patru din cele mai subdezvoltate cincizeci si cinci de tari din lume. Acest lucru reflecta venitul scazut pe cap de locuitor al populatiei generale din Togo.

38. Togo ocupa locul 165 in clasamentul din 2017 al Indicelui de dezvoltare umana al Organizatiei Natiunilor Unite.

39. Traficul de persoane este larg raspandit in Togo. Copiii, in special fetele, sunt vanduti pentru forme de exploatare, care echivaleaza cu sclavia.

40. Mont Agou, la 986 m deasupra nivelului marii, este cel mai inalt munte din Togo.

41. Raul Mono, cu o lungime de 400 km, care curge de la nord la sud, este cel mai lung rau din tara.

42. Este o tara lunga si subtire din Africa de Vest (A se vedea harta de mai sus.)

43. Avand in vedere suprafata sa, Togo (56.785 km patrati) este de aproximativ doua ori mai mare decat Maryland (32.134 km patrati).

44. Togo are 3 parcuri nationale, 10 rezervatii faunistice si 84 de rezervatii forestiere.

Add Comment