45 Lucruri Despre Surinam

steag surinam

Surinam, cunoscuta oficial sub numele de Republica Surinam, este o tara situata pe coasta nord-estica a Americii de Sud, in partea de nord-est a Oceanului Atlantic. Are o suprafata de 163.820 km patrati. Orasul Paramaribo este capitala si cel mai mare oras al sau. Limba sa oficiala este olandeza. Dolarul surinamez (SRD) este moneda sa oficiala. Tarile cu care se invecineaza pe uscat sunt Guyana Franceza, Brazilia si Guyana.

1. Anterior a fost cunoscuta sub numele de Guiana Olandeza.

2. Surinamul are o disputa teritoriala cu Guyana si Guyana Franceza.

3. Suriname este cea mai mica tara din America de Sud, in timp ce Brazilia este cea mai mare dintre toate. 4. Surinam este, de asemenea, cea mai putin populata tara din America de Sud.

4. Puiul cu orez este mancarea nationala din Surinam.

5. Suriname se mai scrie si „Surinam”. In mod oficial, ortografia „Surinam” a fost schimbata in „Surinam” in ianuarie 1978.

6. Surinamul are un rau numit „Suriname River”- cunoscut si sub numele de Coppename. Raul Suriname are o lungime de 480 km.

7. Courantyne si Maroni sunt alte doua rauri importante ale tarii. Toate aceste rauri curg spre nord, spre Atlantic.

8. Partile centrala si sud-estica ale tarii primesc cele mai mari precipitatii.

9. Exista aproape 350 de specii de pesti in apele de coasta si in apele interioare ale tarii.

10. Intre 1667 si 1954, Surinam a fost o colonie olandeza.

11. In 1954, Suriname, a devenit una dintre tarile constitutive ale Olandei pana in noiembrie 1975, cand a devenit stat independent.

12. Surinam este, de asemenea, singurul teritoriu din afara Europei in care limba olandeza este vorbita de majoritatea populatiei. Olandeza este vorbita de aproximativ 24 de milioane de persoane ca prima limba si este a treia cea mai vorbita limba vest-germanica, dupa engleza si germana. De asemenea, este vorbita in Tarile de Jos, Belgia, Aruba si Antilele Olandeze.

13. In ciuda numarului redus de locuitori din Surinam, tara are o populatie diversa, care cuprinde persoane provenind din diverse etnii, religii si grupuri lingvistice.

14. Se estimeaza ca populatia indigena a locuit in regiune inca din anul 3000 i.Hr.

15. Numele Suriname este considerat a fi un derivat de la un popor indigen „Taino” numit „Surinen”. Acest popor a locuit regiunea in momentul contactului cu Europa.

16. In Surinam exista doua situri din patrimoniul UNESCO. Cultural (1): Orasul istoric interior al orasului Paramaribo (2002); Natural (1): Rezervatia naturala Suriname Central (2000).

17. Juliana Top este cel mai inalt munte din Surinam. Se afla la 1.286 m deasupra nivelului marii.

18. Suprafata ocupata de Surinam este putin mai mare decat cea a statului Georgia.

19. Surinamul este renumit pentru nuferii de apa si orhideele sale.

20. Suriname este unul dintre principalii producatori de bauxita din lume.

21. Suriname are una dintre cele mai cosmopolite populatii din lume.

22. Suriname are, de asemenea, una dintre cele mai mari zone protejate de padure tropicala din lume – Rezervatia naturala Suriname central. Aceasta este, de asemenea, un sit al patrimoniului mondial UNESCO. Padurea tropicala acopera cele patru cincimi sudice ale tarii.

23. Majoritatea suprafetei tarii, aproximativ noua zecimi, este acoperita de padure eterogena care contine peste 1000 de specii de arbori.

24. Tapirul este cel mai mare mamifer terestru din Surinam.

25. Indienii sunt locuitorii originari din Surinam. Cu toate acestea, astazi, populatia lor este redusa la doar o fractiune in tara.

26. Tarile de Jos – fostul conducator colonial al Surinamului – gazduieste aproximativ 350.000 de persoane de origine surinameza.

27. Aproape 45% din populatia tarii se incadreaza in grupa de varsta 25-54 de ani.

28. Surinamul are o rata de crestere a populatiei de 1%, in timp ce Libanul o are pe cea de 9,7%.

29. Intre 1973 si 1980, o mare parte din populatia tarii a plecat si a emigrat in Olanda, dupa anuntarea independentei tarii. O mare parte dintre aceste persoane erau profesionisti si muncitori calificati. Cu toate acestea, la inceputul secolului XXI, multi dintre lucratorii pensionati s-au intors in Surinam.

30. Surinam este, de asemenea, membru al comunitatii caraibiene.

31. Tara are o cantitate foarte mica de teren arabil, sub 1% din suprafata totala a tarii. Si doar jumatate din acest teren este cultivat.

32. Orezul este alimentul de baza al Surinamului si este, de asemenea, unul dintre elementele constitutive ale mancarii nationale – pui cu orez.

33. Orezul este, de asemenea, plantat pe aproape jumatate din terenurile sale cultivate. Iar tara are doua recolte de orez in fiecare an.

34. Datorita faptului ca 90% din tara este acoperita de paduri, exista o multime de resurse de lemn.

35. Surinamul are, de asemenea, o multime de depozite de metale pretioase, inclusiv aur.

36. Raurile si canalele reprezinta un mod de transport important in tara, deoarece drumurile nu sunt foarte dezvoltate.

37. Surinamul este impartit in districte si subdistricte pentru a facilita guvernarea si controlul.

38. Sistemul de invatamant din tara se bazeaza pe cel din Tarile de Jos, iar limba olandeza este limba de predare preferata in scoli. Educatia este obligatorie pentru copii pana la varsta de 12 ani.

39. Fotbalul, baschetul si voleiul sunt cele mai populare sporturi din tara. Din pacate, Surinamul nu are nicio echipa sportiva oficiala asociata cu niciunul dintre aceste sporturi.

40. Pescuitul si vanatoarea sunt destul de populare in Surinam.

41. „De Ware Tijd” si „De West” sunt doua ziare independente importante care sunt tiparite in limba olandeza.

42. In 1863, sclavia africana a fost abolita in Surinam, iar tara a inceput sa importe muncitori din India si Java (o insula din Indonezia).

43. Fasia de coasta nordica a tarii este dens populata in comparatie cu restul tarii.
Vedere asupra barajului de la „Krachtcentrale” (centrala electrica) Brokopondo din Surinam, America de Sud.

44. Rezervorul Brokopondo, denumit oficial Professor Doctor Ingenieur W. J. van Blommestein Meer si numit, de asemenea, Brokopondostuwmeer, este un mare rezervor din Surinam. Este unul dintre cele mai mari rezervoare din lume, inundand aproape un procent din tara.

45. Nuferii, hibiscus, orhideele, bougainvillea si oleandrele sunt unele dintre cele mai abundente varietati de flori care cresc in tara.

Add Comment