Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
45 Lucruri Despre Uruguay – Topist.ro

45 Lucruri Despre Uruguay

steag Uruguay

Uruguay, oficial Republica Orientala a Uruguayului, este o tara din sud-estul Americii de Sud. Are o suprafata totala de 176.215 km patrati. Montevideo este capitala si cel mai mare oras al sau. Spaniola este limba sa oficiala. Peso uruguayan (UYU) este moneda sa oficiala. Cele doua tari cu care se invecineaza pe uscat sunt Argentina si Brazilia.

Cu aceste 45 de fapte interesante despre Uruguay, haideti sa aflam despre cultura, economia, istoria, oamenii, educatia, comertul, industriile, sportul, religia; si cateva fapte amuzante si ciudate despre Uruguay.

1. In Uruguay sunt mai multe oi decat oameni! In 2005, Uruguay, care se preteaza bine la cresterea oilor si a bovinelor, avea 9.712.000 de oi, al doilea cel mai mare numar din America de Sud, dupa Brazilia. Costurile de productie pentru cresterea animalelor sunt scazute, dar calitatea productiei este ridicata in Uruguay.

2. Exporturile de carne si lana au facut ca Uruguayul sa fie prosper la inceputul secolului XX.

3. Uruguay a exportat animale in valoare de 1 miliard de dolari in 2000.

4. Uruguay este singura tara care tine evidenta a 100% din vitele sale. Exista trei vaci pentru fiecare persoana din tara.

5. Economia industriala a Uruguayului depinde in principal de produsele petroliere, de echipamentele de transport, de masinile electrice si de procesarea alimentelor.

6. Brazilia si Argentina sunt principalii parteneri comerciali ai Uruguayului.

7. Pana in 1985, Uruguayul s-a aflat sub o dictatura militara.

8. Este una dintre putinele tari din America de Sud care are acces la apa curata pentru intreaga sa populatie.

9. Conationalii uruguayeni au jucat test cricket la mijlocul secolului al XIX-lea. Intre 1868 si cel de-al Doilea Razboi Mondial, au jucat impotriva Argentinei – de 29 de ori.

10. Uruguay a castigat singurele sale medalii de aur olimpice la Jocurile Olimpice din 1924 si 1928. Au castigat aceste medalii la fotbal (soccer).

11. Prima Cupa Mondiala FIFA din istorie a avut loc in Uruguay in 1930. Uruguay a invins Argentina cu 4-2 si a castigat Cupa Mondiala FIFA in acelasi an.

12. Uruguay este comparabila ca marime cu Oklahoma.

Date despre coruptia din Uruguay, legalizarea avorturilor, casatoriile intre persoane de acelasi sex, epidemii si multe altele…

13. Conducatorul militar al Uruguayului, Gregorio Alvarez, a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare pentru uciderea a 37 de persoane si numeroase incalcari ale drepturilor omului.

14. Uruguay s-a clasat pe locul 21 din 176 in topul celor mai putin corupte natiuni, conform Transparency International. Brazilia se situeaza pe locul 79, in timp ce Argentina pe locul 95 (statisticile din 2016.)

15. Dupa Chile, Uruguay este a doua cea mai putin corupta tara din America de Sud.

16. In 2010, presedintele Uruguayului, Juan Maria Bordaberry, a fost condamnat, de asemenea, la 30 de ani de inchisoare pentru crima si pentru rolul sau in lovitura de stat militara din 1973.

17. In 2012, un proiect de lege a fost aprobat de Senatul sau pentru a legaliza avorturile in primul trimestru de sarcina. Acest proiect de lege a atras o mare atentie in randul altor tari din America Latina. Singura alta tara din America Latina in care avortul este legal este Cuba.

18. Uruguay a devenit a 20-a tara din lume care a legalizat casatoria intre persoane de acelasi sex in 2013. Acest lucru s-a intamplat chiar inainte ca Marea Britanie sa faca acest lucru.

19. Epidemia de febra aftoasa din Uruguay din 1999 a determinat mai multe natiuni sa opreasca importul de carne de vita si de miel din aceasta tara. S-au depus apoi eforturi pentru a eradica boala cu succes.

20. In 1998, Uruguay si-a depasit cota in conformitate cu reglementarile internationale de pescuit prin capturarea a peste 930 de tone de peste-spada.

21. Uruguay se numara printre cele mai electrificate tari din America Latina, cu peste 95% din regiunea sa acoperita cu acces la o sursa consistenta de energie electrica.

22. Tara are cele mai mici rate de saracie si de crestere a populatiei din America de Sud. Interesant este ca are, de asemenea, cele mai ridicate rate de urbanizare si de alfabetizare din regiune.

23. Uruguayenii au acces gratuit la educatie, motiv pentru care rata lor de alfabetizare este cea mai mare din America de Sud. In Uruguay, educatia este obligatorie.

24. Tara este prima din lume care ofera gratuit un laptop si o conexiune Wi-Fi elevilor sai.

25. Uruguay are plaje pitoresti si frumoase de-a lungul coastei sale, care se intinde pe o lungime totala de 500 de kilometri.

26. Pajistile acopera aproape trei sferturi din Uruguay.

27. Cel mai inalt punct din Uruguay este Cerro Catedral, la 514 metri (1684 picioare) deasupra nivelului marii.

28. Comertul cu marijuana este legal in aceasta tara din decembrie 2013. Costul este de aproximativ un dolar pe gram.

29. Uruguayenilor le place foarte mult sa isi numeasca casele, motiv pentru care fiecare casa din tara are propriul nume. Casele lor nu sunt marcate cu numere, ca in alte tari. De asemenea, ei isi denumesc orasele dintr-o colectie de nume pe care le folosesc pentru multe alte orase. Din acest motiv, s-ar putea sa va incurcati daca calatoriti dintr-un oras in altul!

30. Ati citit cu atentie numele – „Uruguay”? Este singura tara al carei nume in limba engleza are aceeasi litera repetata de trei ori in primele cinci litere. Litera repetata este „U”.

31. Uruguay este a doua cea mai mica tara din America de Sud, dupa Surinam.

32. Uruguay este cea mai nereligioasa tara din America. Atat de mult incat au redenumit multe dintre sarbatorile lor traditionale. Acum, Craciunul se numeste Ziua Familiei, iar Saptamana Sfanta se numeste Saptamana Turismului.

33. Uruguayenii merg in baruri nu doar pentru a se intoxica, ci si pentru a socializa.

34. Uruguayul are cel mai lung imn national din lume din punct de vedere al duratei muzicii (105 masuri; aproape sase minute.)

35. Fumatul este interzis in Uruguay in locurile publice inchise. Aproape o treime din populatia sa fumeaza, motiv pentru care au fost adoptate masuri stricte pentru a reduce acest obicei mortal. O campanie numita „Un milion de multumiri” a fost lansata de presedinte pentru a face referire la numarul de fumatori. Interesant este ca legislatia a fost sustinuta de aproape 70% din populatia sa fumatoare.

36. Steagul national al Uruguayului are noua benzi si un soare cu chip uman in coltul din stanga sus. Imnul lor national contine, de asemenea, versul „Nimeni nu insulta imaginea soarelui!”.

37. Mai mult de jumatate din populatie traieste in capitala sa, Montevideo.

38. Publicitatea se face prin intermediul unor difuzoare mari instalate pe acoperisurile dubitelor care circula prin oras. Soferii furgonetelor folosesc microfoane pentru a transmite reclame.

39. Numele Uruguay, in traducere, inseamna „raul pasarilor pictate”.

40. In mod uimitor, Uruguay are cel mai sarac politician din lume. Da, presedintele lor traieste in simplitate, donand 90% din salariul sau pentru cauze nobile. El detine o casa cu un singur dormitor si un caine cu trei picioare.

41. Montevideo, capitala Uruguayului, in perioada coloniala a fost un centru pentru comertul cu sclavi in America de Sud. Ca urmare, cel putin 10% din populatia tarii descinde din sclavi.

42. In 1913, in Uruguay era in vigoare o lege a divortului care permitea femeii uruguayene sa ceara divortul la cererea exclusiva a acesteia. Pe de alta parte, Chile a legalizat divortul in 2004.

43. In 2015, Uruguay a produs aproape 95% din electricitatea sa din surse regenerabile.

44. O femeie din Uruguay a fost recent impiedicata de instanta sa-si avorteze copilul. De fapt, iubitul ei a completat o actiune in instanta sustinand ca este dispus sa creasca singur copilul, chiar daca mama copilului nu este interesata. Instanta a decis in favoarea iubitului, ceea ce este insa impotriva regulilor din tara, unde avorturile sunt permise legal pana in a 12-a saptamana de sarcina. Femeia a decis insa ca va face apel impotriva deciziei, deoarece nu doreste sa dea nastere copilului.

45. Philip Morris, unul dintre cei mai mari giganti din industria tutunului, a fost somat de instanta sa plateasca Uruguayului o amenda consistenta de 7 milioane de dolari pentru o reclama contestata la tigari.

Add Comment