47 Lucruri Despre Vatican

steag vatican

Vatican City, oficial Statul Vatican City, este o tara fara iesire la mare situata in interiorul Romei. Atat ca suprafata, cat si ca populatie, este cel mai mic stat din lume. Capitala si cel mai mare oras al statului este Vatican City. Limba sa oficiala este italiana. Moneda sa oficiala este euro (€) (EUR). Are o singura tara limitrofa, si anume Italia. Atat ca suprafata, cat si ca populatie, este cel mai mic stat din lume. Cu aceste date despre Orasul Vatican, haideti sa exploram mai multe despre istoria, geografia, economia, oamenii si multe altele.

1. Orasul Vatican – 0,44 km² este cel mai mic stat din lume. Monaco – 2 km², Nauru – 21 km², Tuvalu – 26 km², San Marino – 61 km², Liechtenstein – 160 km², Insulele Marshall – 181 km², Saint Kitts si Nevis – 261 km², Maldive – 300 km² si Malta – 316 km² se numara printre primele zece cele mai mici tari din lume.

2. Oficial, Orasul Vatican este cunoscut sub numele de Statul Cetatea Vaticanului sau Statul Cetatii Vaticanului.

3. Este situat in cadrul orasului Roma, Italia.

4. Orasul-stat este condus de episcopul Romei – Papa.

5. Orasul Vatican este diferit de Sfantul Scaun. Sfantul Scaun este guvernul universal al Bisericii Catolice.

6. Orasul Vatican a luat fiinta in 1929, in urma Tratatului de la Lateran semnat intre Italia si Sfantul Scaun.

7. Orasul este faimos pentru unele dintre cele mai populare picturi si sculpturi din lume, care exista in situri culturale precum Bazilica Sfantul Petru, Capela Sixtina si Muzeele Vaticanului.

8. Economia tarii este sustinuta de vanzarea de timbre postale, de suveniruri turistice, de taxa de intrare la muzee, de vanzarea de publicatii etc.

9. Numele tarii a fost folosit pentru prima data la 11 februarie 1929, cand a fost semnat Tratatul de la Lateran. Numele acestei tari minuscule a fost adoptat dupa numele Dealurilor Vaticanului.

10. Denumirea oficiala italiana a orasului este Stato della Citta del Vaticano.

11. Tara foloseste italiana si latina ca limbi preferate.

12. Orasul Vatican are o granita de doua mile cu Italia. 13. Orasul are o optime din dimensiunea Central Park din Ney Work.

13. Tara este guvernata de o monarhie absoluta; papa este seful statului.

14. Orasul-stat isi bate propria moneda euro, are propriul oficiu postal, sistem telefonic, steag, imn national si, de asemenea, emite pasapoarte si placute de inmatriculare.

15. Hitler se afla intr-un punct culminant, deoarece armata sa reusea o serie de victorii si isi incheia cucerirea Europei Occidentale continentale.
Hitler se afla la apogeu, deoarece armata sa a obtinut o serie de victorii si isi finaliza cucerirea Europei Occidentale continentale.

15. Benito Mussolini a semnat Tratatul de la Lateran in numele regelui Victor Emmanuel al III-lea.

16. Doar de dragul comparatiei, aflati ca suprafata Orasului Vatican este de 44 de hectare, in timp ce cea a Romei este de 128500 de hectare, iar cea a Italiei este de 30133800 de hectare. Acum stiti cat de mare este Orasul Vatican.

17. Stiati ca exista doar doua tari in lume care nu au legi pentru divort? Una este Filipine, iar cealalta este Cetatea Vaticanului.
Harta Orasului Vatican

18. Orasul Vatican este sediul central al Bisericii Romano-Catolice; este casa Papei si adaposteste structuri romane antice.

19. Prima gara a fost deschisa in tara in 1930, la scurt timp dupa formarea acesteia. Cu toate acestea, statia este utilizata pentru transportul de marfa si nu pentru calatoriile de pasageri.

20. Orasul Vatican este singura tara din lume care este, de asemenea, un sit al Patrimoniului UNESCO.

21. In 2007, tara a optat sa devina o tara neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon, acceptand sa creeze o padure in Ungaria. Cu toate acestea, soarta padurii propuse este necunoscuta.

22. Muzeele Vaticanului au o lungime de 9 mile si au o multime de opere de arta si picturi disponibile in ele, aceasta fiind una dintre cele mai mari colectii de arta din lume. Papa Iulius al II-lea a fondat aceste muzee la inceputul secolului al XVI-lea.

23. Bazilica Sfantul Petru este a 2-a cea mai mare biserica crestina din lume, dupa Bazilica Yamoussoukro din Coasta de Fildes. A fost nevoie de 120 de ani pentru a finaliza biserica, iar cupola bisericii a fost proiectata de Michelangelo. Are o inaltime de 400 de metri si un diametru de 138 de metri. Biserica este construita in 18000 de metri patrati.

24. Bazilica Sfantul Petru este cea mai mare biserica catolica din lume.

25. Italienii, in loc sa plateasca guvernului italian, pot dona 8% din impozitele lor catre Cetatea Vaticanului. Acest lucru ajuta Orasul Vatican sa isi acopere cheltuielile.

26. Tara nu are PIB, deoarece nu produce articole pentru comert.

27. Papa Ioan Paul al II-lea a suferit o tentativa de asasinat in Cetatea Vaticanului la 13 mai 1981. Interesant este faptul ca a gratiat persoana care a incercat sa-l ucida.

28. Orasul Vatican are una dintre cele mai mari rate ale criminalitatii din lume. Acest lucru se datoreaza in principal populatiei mici a tarii. Cu toate acestea, crimele care au loc in oras sunt de mica importanta si, prin urmare, multe dintre ele raman nerezolvate. Cu toate acestea, aceasta tara mica nu are o inchisoare functionala si are doar un singur judecator. Astfel, cei care sunt condamnati sunt pur si simplu dusi in mars in Italia vecina.

29. Populatia orasului-stat este in proportie de 100% catolica.

30. Cetatea Vaticanului detine un telescop avansat in Arizona, SUA.

31. Postul de radio din oras emite in 20 de limbi diferite.

32. Garda elvetiana este garda oficiala a Orasului Vatican si a Papei.

33. Orasul Vatican nu este membru al ONU.

34. Este, de asemenea, un fapt interesant de remarcat aici ca in Vatican City exista un bancomat care poate fi evaluat in limba latina. Se crede ca este singurul bancomat din lume de acest tip. Acesta este administrat de Banca Vaticanului.

35. Locuitorii tarii beau foarte mult vin, aproximativ 54 de litri de vin de persoana in fiecare an.

36. Tara se mandreste, de asemenea, cu cea mai scurta cale ferata din lume. Calea ferata are doua sine de 300 m fiecare.

37. Muzeul Vaticanului primeste aproximativ 5 milioane si jumatate de calatori in fiecare an. Acesta este un numar urias, avand in vedere dimensiunile mici ale tarii.

38. Armata personala a Papei are aproximativ 135 de garzi elvetiene. Armata il protejeaza pe papa de mai bine de 500 de ani.

39. Orasul-stat nu acorda cetatenia pe baza nasterii, ci pe baza muncii sau a biroului aflat in tara. Nu exista spitale in tara si, practic, nimeni nu se poate naste acolo.

40. Oamenii cei care primesc cetatenia din partea Cetatii Vaticanului pe baza locului de munca din tara o pierd atunci cand isi pierd locul de munca. Ei revin la cetatenia lor initiala intr-un astfel de caz si la cetatenia italiana atunci cand nu au nicio alta cetatenie.

41. Orasul nu este inconjurat de un zid gros, asa cum sugereaza majoritatea surselor de pe internet. Exista o multime de puncte de intrare in oras si s-ar putea sa fie nevoie doar sa treaca un detector de metale pentru a avea acces.

42. Ioan Paul al II-lea este singurul Papa ne-italian din secolul al XVI-lea. El este, de asemenea, papa care a calatorit cel mai des, vizitand pana acum peste 130 de tari.

43. Palatul Apostolic (resedinta oficiala a Papei, cunoscut si sub numele de Palatul Papal, Palatul Vaticanului si Palatul Vaticanului.) a fost inaugurat la 30 aprilie 1589.

44. Pe placutele de inmatriculare din tara scrie – SCV – „Stato Citta Vaticano”.

45. Este, de asemenea, singura tara din lume care este o monarhie neereditara continua.

46. Orasul Vatican are mai putin de 100 de ani. A fost format in 1929.

47. Tara are, de asemenea, o echipa de fotbal (echipa nationala de fotbal a Vaticanului) proprie.

Add Comment