Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
48 Lucruri Despre Burundi – Topist.ro

48 Lucruri Despre Burundi

steag Burundi

Burundi, oficial Republica Burundi, este o tara fara iesire la mare din regiunea Marilor Lacuri din Africa de Est. Cu aceste 48 de fapte importante despre Burundi, haideti sa aflam mai multe despre cultura, oamenii, economia, alimentatia si razboiul civil din aceasta tara.

1. Motto-ul tarii, „Ubumwe, Ibikorwa, Iterambere”, inseamna „Unitate, Munca, Progres” in limba kirundi. 2. Din pacate, Burundi a fost clasata ca fiind cea mai putin fericita natiune din lume in Raportul mondial al fericirii din 2016.

2. HIV/SIDA reprezinta, de asemenea, o amenintare majora pentru populatia tarii.

3. Burundi a castigat o medalie de aur in 1996, pentru prima data in istoria Jocurilor Olimpice. In acest fel, a devenit cea mai saraca tara care a castigat vreodata o medalie olimpica de aur. Prestigioasa medalie a fost castigata de alergatorul burundian Venuste Niyongabo in cursa de 5.000 de metri. In mod ironic, aceasta tara nu a castigat niciodata un titlu regional la Jocurile Africane.

4. Alergarea in grup este interzisa in Burundi. In 2014, presedintele tarii a interzis aceasta activitate, invocand motivul ca astfel de plimbari pot ajuta oamenii sa planifice activitati subversive (antiguvernamentale).

5. Din cauza agriculturii si a pasunatului excesiv, defrisarea si eroziunea solului devin preocupari pentru populatia tarii.

6. Primele alegeri din tara au avut loc la 8 septembrie 1961.

7. Inainte de independenta, tara se numea Ruanda-Urundi.

8. Primul prim-ministru, Louis Rwagasore, a fost asasinat la cateva saptamani dupa ce a fost ales.

9. Melchior Ndadaye a devenit primul conducator hutu al natiunii cand a fost ales presedinte in 1993.

10. Capitala tarii – Bujumbara – are cel mai mare port.

11. Gitega este al doilea oras ca marime din tara.

12. In Burundi exista doar doua fabrici de prelucrare a cafelei. Una se afla in capitala, iar cealalta in Gitega.

13. Majoritatea populatiei din Burundi locuieste in sate care sunt imprastiate in zonele muntoase.

14. Aportul de proteine si grasimi la populatia din Burundi este foarte limitat. Ca urmare a acestui fapt, o boala cunoscuta sub numele de kwashiorkor este frecventa. Aflati mai multe despre kwashiorkor.

15. Populatia din regiune are in principal o dieta alcatuita din carbohidrati, vitamine si minerale.

16. Carnea reprezinta 2% sau mai putin din consumul mediu de alimente.

17. Berea, care este o parte importanta a interactiunilor sociale, se bea cu paiul.

18. La moartea unei vaci, carnea acesteia este mancata, iar coarnele sunt plantate in solul din apropierea casei. Oamenii din Burundi cred ca acest lucru le aduce noroc.

19. Tara importa (603,8 milioane de dolari) de doua ori mai mult decat exporta (119 milioane de dolari) (2017 est.)

20. Nouazeci la suta din populatia din Burundi este angajata in agricultura.

21. Burundi este o tara puternic afectata de traficul sexual si de munca fortata a copiilor.

22. Burundi se afla pe un platou „ondulat” in centrul Africii. Aceste platouri se afla la altitudini diferite: o zona plana la 1500 m se ridica la 2000 m, apoi coboara pe un alt platou inapoi la 1500 m, creand un peisaj ondulat (rolling). In Africa, aceste caracteristici se numesc platouri ondulate.

23. Burundienii trebuie sa se confrunte adesea cu foametea, coruptia, infrastructura slaba si accesul slab la serviciile de sanatate si educatie.

24. In mod traditional, in tara, casele erau construite cu noroi si iarba. In prezent, pentru acoperisuri se foloseste tabla, deoarece exista o lipsa de iarba si frunze.

25. Controlul economic si politic al tarii a fost in principal in mainile populatiei tutsi, care a reprimat populatia twa si majoritatea hutu.

26. Burundi a fost casa popoarelor Twa, Hutu si Tutsi timp de cel putin cinci sute de ani.

27. In aceasta tara au existat dispute si conflicte continue intre majoritatea hutu (85 %) si minoritatea tutsi (14 %) inca de la independenta sa. In 2003 a fost semnat un acord de incetare a focului pentru a solutiona disputa.

28. Hutu erau oameni de la agricultura, scunzi si patrati, in timp ce Tutsi erau elita proprietarilor de vite, care erau inalti si subtiri.

29. Vacile joaca un rol important in cultura nationala. Un salut tipic kirundi, „Amashyo”, se traduce prin „Fie ca tu sa ai turme de vite”. Vacile sunt un simbol al sanatatii, fericirii si prosperitatii.

30. Locuitorii tarii sunt numiti „burundezi”.

31. Burundi a devenit independenta la 1 iulie 1962.

32. „Muntele Heha” este cel mai inalt punct din Burundi. Are o inaltime de 2.684 m, sau 8.806 picioare.

33. Fotbalul (soccer) este sportul national al Burundiului.

34. Dupa Mauritius si Rwanda, Burundi este a treia cea mai dens populata tara din Africa.

35. Tara are doua limbi oficiale – franceza si kirundi.

36. Persoanele care apartin atat grupului etnic hutu, cat si celui tutsi pot vorbi kirundi.

37. In 2014, in tara existau in total 144 550 de utilizatori de internet.

38. In tara exista sapte aeroporturi si 12 322 km de cale ferata in total.

39. Moneda oficiala din Burundi – francul burundian – a fost emisa pentru prima data in 1963.

40. Burundi este, de asemenea, membru al Organizatiei Natiunilor Unite.

41. Este o tara fara iesire la mare si are o dimensiune apropiata de cea a Belgiei.

42. Tara este, de asemenea, una dintre putinele republici din Africa care are o femeie prim-ministru (Sylvie Kinigi).

43. In deceniile trecute, padurile tropicale ale tarii au gazduit unul dintre cei mai mari crocodili din lume.

44. Tara primeste o medie de precipitatii de 848 mm in fiecare an. Cel mai secetos anotimp se inregistreaza in iulie si cel mai ploios in aprilie.

45. Se estimeaza ca 200.000 de persoane au fost ucise in timpul celor 12 ani de razboi civil din Burundi.

46. Razboiul civil a inceput ca un conflict intre grupurile etnice hutu si tutsi din Burundi dupa asasinarea presedintelui tarii – Melchior Ndadaye – in 1993.

47. Razboiul a provocat perturbari si dislocari economice grave. In timpul perioadei de dislocare, persoanele afectate au devenit dependente de asistenta umanitara internationala.

48. Din cauza razboiului civil in curs de desfasurare, sute de mii de burundezi au fugit in tarile vecine.

Add Comment