48 Lucruri Despre Zimbabwe

steag Zimbabwe

Zimbabwe, oficial Republica Zimbabwe, este o tara fara iesire la mare, situata in sudul Africii. Este situata intre raurile Zambezi si Limpopo. Are o suprafata de 390.757 km patrati. Capitala si cel mai mare oras al sau este Harare. Moneda sa oficiala este dolarul american. Cele cinci tari cu care se invecineaza sunt Botswana, Mozambic, Africa de Sud, Zambia si Namibia. Tara are 16 limbi oficiale: Chewa, Chibarwe, engleza, Kalanga, „Koisan” (probabil Tsoa), Nambya, Ndau, IsiNdebele, Shangani, Shona, „limbajul semnelor” (limbajul semnelor din Zimbabwe), SeSotho, Tonga, Tswana, TshiVenda, IsiXhosa.

Iata 48 de fapte interesante despre Zimbabwe, istoria sa, oamenii sai, Cascada Victoria si multe altele.

1. Primii locuitori ai tarii au fost fermierii vorbitori de limba bantu din Epoca Fierului, care s-au stabilit in regiune in jurul anului 300 d.Hr.

2. Fostul presedinte al Zimbabwe – Robert Gabriel Mugabe – este unul dintre cei mai in varsta si, de asemenea, cel mai longeviv lider al unei tari non-regale din lume. El a fost liderul statului Zimbabwe in ultimii 36 de ani. A fost prim-ministru al Zimbabwe intre 1980 si 1987, iar apoi a preluat functia de presedinte al Zimbabwe la 22 decembrie 1987 si a demisionat din functie la 21 noiembrie 2017. S-a nascut la 21 februarie 1924. Robert Gabriel Mugabe este succedat de Emmerson Mnangagwa (nascut la 15 septembrie 1942), care si-a preluat functia la 24 noiembrie 2017.

3. Zimbabwe a renuntat la moneda sa si in prezent o foloseste pe cea a altora. Acest lucru s-a intamplat dupa inflatia masiva care a lovit tara in 2008. Tara si-a abandonat moneda proprie si foloseste, din 12 aprilie 2009, dolarul american, randul sud-african si pula din Botswana.

4. In Zimbabwe este ilegal ca politia sa va confiste vehiculul pe sosea. Singura ocazie in care pot face acest lucru este atunci cand va cer sa va prezentati permisul de conducere.

5. Zimbabwe a castigat in total opt medalii la Jocurile Olimpice in doua sporturi – hochei (1) si inot (7). La Jocurile Olimpice de vara din 2004, de la Atena, Grecia, Coventry a castigat trei medalii olimpice: una de aur, una de argint si una de bronz, in timp ce la Jocurile Olimpice de vara din 2008, de la Beijing, a castigat patru medalii: una de aur si trei de argint. O medalie de aur a fost castigata de echipa nationala feminina de hochei pe iarba in 1980.

6. Zimbabwe este o tara de platou fara iesire la mare.

7. Numele tarii provine de la centrul comercial fortificat, Marele Zimbabwe, construit in perioada medievala si folosit de oamenii din tribul „Shona”. Oamenii din acest trib constituie aproximativ 70% din populatia actuala a tarii.

8. Zimbabwe a fost candva o tara foarte bogata.

9. Va puteti imagina carand o roaba plina de bani pana la magazin doar pentru a cumpara ceva care in alte tari costa doar un dolar? Ei bine, in 2008, Zimbabwe s-a confruntat cu o inflatie uriasa de 231 de milioane de procente.

10. Tara are una dintre cele mai mari rate ale inflatiei si somajului din lume.

11. Industria prelucratoare, mineritul si agricultura constituie coloana vertebrala a economiei din Zimbabwe.

12. Zimbabwe a devenit independenta fata de Regatul Unit la 18 aprilie 1980. In aceasta zi isi sarbatoresc ziua nationala pentru a-si comemora independenta.

13. Zimbabweenii numesc, in cea mai mare parte, fiecare tip de pasta de dinti „Colgate”, fiecare bautura racoritoare „Coca-Cola”, fiecare detergent de rufe „Surf” si fiecare produs de lustruire a podelelor „Cobra”.

14. Pentru cei mai multi oameni, penuria de energie electrica si penele de curent sunt un eveniment ciudat, iar atunci cand se intampla, curentul este restabilit intr-un timp foarte scurt. Dar in Zimbabwe, penele de curent sunt destul de frecvente si aleatorii, iar atunci cand apar, pot dura pana la 3 ore sau chiar mai mult.

15. Zimbabwe are una dintre cele mai mici sperante de viata din lume. Femeile se pot astepta sa traiasca 58,7 ani, iar barbatii supravietuiesc, in medie, 57,3 ani (2016.)

16. Conform datelor (UNICEF, 2015), mai mult de 1,4 milioane de persoane din tara traiesc cu SIDA.

17. In Zimbabwe se canta la „mbira”, care este un mic instrument de mana, de mai bine de 1.000 de ani. Acest instrument este, de asemenea, denumit in mod obisnuit „pian degetar”.

18. Mwari este numele divinitatii poporului triburilor Shona din Zimbabwe. Acestia cred in aceasta divinitate de secole.

19. Zimbabwe sufera de un deficit de profesionisti din domeniul sanatatii. Multi dintre profesionistii din domeniul sanatatii din tara au parasit Zimbabwe in cautarea unor oportunitati mai bune in alte parti ale lumii. 20. Sfaturile de vindecare spirituala sunt inca folosite de multi oameni pentru afectiuni minore si majore. HIV/SIDA este raspandit in tara si a fost citat ca fiind cauza mortii a mii de persoane in ultimii ani.

20. Cu totii am auzit despre sirene si majoritatea dintre noi credem ca sunt un mit si doar personaje din animatiile si povestile pentru copii. Dar in Zimbabwe, exista o credinta puternica ca sirenele exista. De fapt, aceste creaturi mitice sunt adesea invinuite pentru evenimente nefericite, cum ar fi rapiri, torturi si crime.

21. Holera si malaria sunt doua boli majore din tara. Malaria este raspandita in zonele de frontiera joase. Mai mult de 760.000 de cazuri de malarie au fost raportate de OMS in 2009, in timp ce o treime din populatia minora sufera de malnutritie cronica.

22. In timp ce majoritatea barbatilor din lume incearca sa isi umbreasca burtile mari cu unele plate, in Zimbabwe se intampla contrariul. Zimbabweenii vad burtile mari la barbati ca pe un semn de succes si bogatie.

23. Imaginati-va ca sunteti izolat si stigmatizat de comunitatea locala doar pentru ca ati divortat cu sotia dumneavoastra. In Zimbabwe, divortul este un stigmat. Acest lucru nu inseamna ca este ilegal in tara sa divortezi. Cu toate acestea, doar femeile sunt cele care au voie sa divorteze, desi acest lucru este foarte rar.

24. In ceea ce priveste suprafata de teren, Zimbabwe este de trei ori mai mare decat Anglia.

25. Una dintre cele mai mari cascade din lume, Victoria Falls, este situata pe raul Zambezi. Este mai lata de un kilometru si are o inaltime de peste o suta de metri.
Curcubeu deasupra cascadei Victoria Falls din Zimbabwe.

26. Zgomotul Cascadei Victoria poate fi auzit de la o distanta de 40 de kilometri.

27. Se pot observa stropi si ceata de la caderea apei de la o inaltime de 400 de metri, iar aceasta poate fi vazuta de la o distanta de 50 de kilometri.

28. Mosi-O-Tunya este numele dat cascadei de catre tribul local. Se traduce prin „Fumul care troneaza”.

29. Cascada a fost denumita dupa regina Victoria de catre cunoscutul explorator al Africii David Livingstone (1813-1873).

30. Cascada a fost descoperita in 1855.

31. Cascada a inceput sa atraga turisti intre 1905, cand a fost construita o cale ferata spre Bulawayo, si anii 1960, cand o lupta de gherila in Zimbabwe ameninta vizitatorii care intrau in tara. Cu toate acestea, dupa independenta, cascada a inceput din nou sa atraga turisti in numar mare.

32. Cascada este acum un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, iar locuitorii din ambele tari – Zambia si Zimbabwe – participa activ la dezvoltarea turismului in regiune.

33. In timpul inundatiilor, capacitatea de curgere a apei poate ajunge la aproximativ o jumatate de milion de litri pe minut.

34. In octombrie si la inceputul lunii noiembrie se inregistreaza cel mai scazut nivel al debitului de apa in cascade.
5 fapte despre foametea din Zimbabwe

35. Se estimeaza ca aproximativ 4,1 milioane de persoane vor fi in „nesiguranta alimentara” la varful sezonului de saracie din 2017.

36. Malnutritia cronica face ca 27 % dintre copiii cu varsta sub cinci ani sa sufere de intarzieri de crestere (inaltime scazuta pentru varsta lor).
Casa traditionala din Zimbabwe.

37. 76% dintre gospodariile rurale din tara traiesc cu mai putin de 1,25 dolari pe zi.

38. Zimbabwe se afla pe locul 156 din 187 de tari in curs de dezvoltare in Indexul global al foametei. Este o tara cu venituri mici si cu deficit alimentar.

39. Doar 17,3% dintre copiii zimbabweni cu varste cuprinse intre 6 si 23 de luni primesc dieta minima recomandata pentru o nutritie adecvata.

40. Bumbacul, tutunul, aurul, aliajele feroase si textilele/imbracamintea cuprind principalele articole pe care le exporta Zimbabwe.
Zidul barajului lacului Kariba si o statuie a lui nyami nyami, zeul sarpe al raului. Zimbabwe, Africa.

41. In 1950 a fost infiintata o centrala hidroelectrica pe barajul Kariba. Energia electrica de la centrala electrica este furnizata atat Zambiei, cat si Zimbabwe.

42. In mod uimitor, Zimbabwe are una dintre cele mai ridicate rate de alfabetizare din Africa. 86,5% din populatia sa este alfabetizata.

43. Organizatia Internationala pentru Migratie estimeaza ca milioane de zimbabweni si-au parasit tara de origine in cautarea unor conditii de viata mai bune si a securitatii alimentare in alte tari africane.

44. Multi dintre cetatenii sai sunt fortati sa supravietuiasca cu o singura masa pe zi din cauza penuriei de alimente si a crizelor.

45. ‘Muntele Inyangani’, cu o inaltime de 2.592 de metri, este cel mai inalt punct din tara.

46. Capitala Harare se numea anterior, in 1890, Salisbury, in onoarea premierului britanic Lord Salisbury.

47. Tara este lipsita de orice loc care poate fi numit in mod corespunzator desert. Cu toate acestea, cateva regiuni din tara sunt extrem de aride.

48. Cel mai jos punct din Zimbabwe se afla la intersectia raurilor Runde si Save, la 531 de metri.

Add Comment