5 Aspecte de urmarit la achizitia unei case

Vechimea imobilului

indexStim cu totii ca peste tara noastra au trecut de-a lungul timpului o serie de cutremure. De aceea ar fi de preferat sa cautam un imobil construit dupa anul 1977 sau chiar 1986 , ani cheie in istoria seismica a Romaniei. In cazul in care sunteti atrasi in mod deosebit de cladiri vechi , iar achizitia se va face cu credit bancar, luati in calcul ca unele banci nu accepta constructii foarte vechi. Evaluarea facuta de expert tehnic atestat de MTCT- Ministerul Transporturilor , Constructiilor si Turismului, sau in unele cazuri , simpla consultare a listei cladirilor cu risc seimic pusa la dispozitie de primariile oraselor, va poate scuti de batai de cap ulterioare.

 

Stabilirea bugetului

budgetAr fi de preferat sa stabiliti un buget inainte de a porni cautarile, ca sa va asigurati ca nu va lasati influientati pe parcursul procesului de achizitie a imobilului. Astfel evitati situatia neplacuta in care v-ati putea regasi platind o rata lunara mai mare decat veniturile actuale va permit.

Dupa ce ati stabilit un buget pentru achizitionarea unei locuinte vechi, adugati aprox 5% din valoarea imobilului cheltuieli de renovare si inca cateva mii de euro pentru mobilier si instalatii de inlocuit. In cazul celor noi se va lua in calcul doar mobilerul .

 

 

Imobil nou vs imobil vechi

residentialAici parerile sunt impartite iar avantajele si dezavantajele lupta sa incline talerele balantei. O locuinta noua intr-un coplex residential va poate oferi confortul convietuirii intr-un mediu tanar, cu oameni civilizati , dar cu taxe de administrare mai mari decat intr-un bloc vechi. De cealalta parte , o locuinta intr-un bloc vechi poate fi gasita mai aproape de centru , cu mijloace de transport in imediata vecinatate, dar va trebui sa investiti ceva bani in reparatii si cosolidari .

 

Inselatoriile si frauda

fraudIn Romania ne pandesc pericolele la tot pasul .Nu ne ocolesc nici in domeniul imobiliar , asa ca, este de preferat sa cititi cu mare bagare de seama contractele inainte de a semna, sau chiar sa apelati la serviciile de consultanta ale unui avocat. Verificati cu atentie actele , interesati-va daca sunt deschise litigii pentru imobilul respectiv, sau de ce nu, consultati un esantion reprezentativ de vecini pentru a va forma o parere obiectiva despre vanzator.

 

Alegerea bancii

bankMulti dintre noi recurgem la un imprumut bancar pentru achizitionarea unei locuinte si ar fi de preferat sa analizam amanuntit oferta din piata. Vremea bancilor care ofereau selectiv credite a apus, acum avem o gama variata de credite bancare din care putem alege. Unele banci accepta chiar si negocierea comisionului cu clientul , un motiv in plus sa fim atenti la alegerea unitatii bancare.

 

 

 

 

Add Comment