5 Carti extraordinare care nu au fost apreciate cum trebuie la vremea lor

Se stie ca, adesea, artistii nu sunt recunoscuti la adevarata lor valoare in timpul vietii si, mai mult decat atat, s-a observat ca operele lor au ramas complet in anonimitate sau au fost rasplatite foarte prost. Urmatoarele carti se afla printre cele care nu au fost apreciate la timpul lor asa cum trebuia.

Moby-Dick

Herman Melville

Moby-Dick este cea mai cunoscuta opera de-a lui Herman Melville, fiind studiata pe larg de cercetatorii literari. Cu toate astea, in timpul vietii lui Melville, aceasta opera nu prea a fost considerata un best seller.

Aceasta lucrare superb executata a vandut doat 3715 de exemplare, un numar mult prea mic fata de alte opere ale sale, precum Typee care a reusit sa vanda un impresionant numar de 16300 de bucati, sau Omoo care a dat nu mai putin de 13300 de exemplare. Recenziile acestui roman au fost, insa, de departe, foarte necrutatoare.

Recenziile aparute in Southern Quarterly, din Charleston, scriau despre Moby-Dick si autorul sau ca Quakerii domnului Melville sunt cei mai mizerabili neispraviti si natangi, iar Capitanul sau Nebun este o pacoste monstruoasa.

Maestrul si Margareta

Mikhail Bulgakov

Scrisa in decurs de 12 ani, intre 1928 si 1940, Maestrul si Margareta nu a fost publicata pana in 1967. Chiar si atunci, insa, aceasta a fost destul de mult cenzurata si editata de sovietici datorita materialului sau controversat. Insasi Bulgakov a devenit o figura controversata in societatea sovietica, el descoperind ca majoritatea operelor sale fusesera interzise. Acest lucru se intamplase din cauza ca societatea in care locuia devenea din ce in ce mai rigida din punct de vedere al ideologiei, si autorul stia ca opera sa cea mai valoroasa nu ar fi fost niciodata publicata intr-o asemenea atmosfera.

Marele Gatsby

Scott Fitzgerald

In momentul publicarii initiale, cea mai cunoscuta opera a lui Fitzgerald a fost denumita ca „o performanta tulburatoare si stridenta”. The Saturday Review a fost, de asemenea, critica la adresa lui Fitzgerald, spunand ca autorul merita sa fie zgaltait un pic mai tare; ca, desi era vorba de un talent nemaiintalnit, Marele Gatsby este o poveste ridicola, fie ca este considerata o poveste de dragoste sau o melodrama, fie chiar o simpla evidenta a vietii din inalta societate a New York-ului.

Desi s-au facut eforturi imense din partea editurii pentru a se promova aceasta opera, cartea nu s-a vandut extraordinar de bine.

Metamorfoza si alte povestiri

Franz Kafka

Nu s-a intamplat pana la Al Doilea Razboi Mondial, si multi ani dupa moartea sa, ca opera lui Kafka sa castige o atentie prea mare.

In timp ce Metamorfoza a fost publicata in timpul vietii lui Kafka, ea nu a fost citita intr-o masura mai mare. De fapt, Kafka insusi a fost acela care nu a reusit sa dea atentie prea mare romanului, spunand dupa finalizarea acestuia ca o gaseste ca fiind o carte foarte rea, avand un final care nu putea fi inteles. Kafka a murit cu mult inainte ca o mare parte din operele sale sa fie publicate, desi Metamorfoza a fost publicata intr-o revista literara in 1915, cu 9 ani inainte ca acesta sa moara.

Catch-22

Joseph Heller

Se spunea in 1961 ca aceasta carte are multa pasiune, comedie si patima, dar suspina adanc dupa dorinta de maiestrie si sensibilitate. O galerie de portrete, o colectie de anecdote, unele minunate, o parada de scene, dintre care unele foarte fin montate, o serie de descrieri dar, cu toate astea, aceasta carte nu este un roman.

Se poate spune despre ea ca este mult prea mare, deoarece materialul sau este repetitiv si foarte monoton. Sau, pe de alta parte, se poate spune ca este mult prea scurta deoarece nici unul din personajele sale atat de interesante nu detine un rol major. Autorul sau, Joseph Heller, este precum un pictor genial care decide sa arunce toate ideile din schitele sale direct pe o panza.

 

Add Comment