5 Conceptii gresite pe care vrem sa le credem

Spre deosebire de alte subiecte, conceptiile prezentate in lista de acum sunt cateva dintre cele pe care vrem sa le credem cu tot dinadinsul. Este o generalizare grosolana sa credem ca toti dintre noi cred aceleasi lucruri, dar exista posibilitatea ca macar cateva dintre subiecte sa fie valabile pentru toti.

Primul presedinte

George Washington

Conceptie gresita: George Washington a fost primul presedinte al Statelor Unite

De ce vrem sa credem asta: fiindca a fost primul presedinte al unei organism de conducere post-Independenta al Statelor Unite. In timpul mandatului sau, Washington a fost de fapt al saptesprezecelea sef al organismului de conducere al natiunii, la nivel local. Congresul Continental era o conventie a delegatilor din cele 13 colonii care, impreuna cu presedintele Congresului, guverna Statele Unite in timpul Revolutiei Americane.

Primul presedinte al Congresului Continental a fost Peyton Randolph, iar cel mai cunoscut a fost John Hancock.

Presedintele avea mult mai putina putere decat avea presedintele post-independenta, dar pentru toti cei care vor sa stie, el a fost liderul de-fapt al Statelor Unite.

Lucrezia Borgia

Lucrezia Borgia

Conceptie gresita: Lucrezia Borgia a purtat un inel umplut cu otrava si s-a culcat cu tatal si fratele ei

De ce vrem sa credem asta: deoarece societatea moderna simte o neplacere imensa la adresa Evului Mediu si povesti ca cea a Lucreziei Borgia ne ajuta sa ne confirmam aceste conceptii gresite.

Nu spune nimeni ca Lucrezia Borgia nu era o sfanta, totusi, nu este tocmai bine sa o catalogam drept un monstru. Avea ceva putere in Europa renascentista, dar, cu toate astea, nu exista vreo dovada ca era o criminala incestuoasa. Din contra, exista dovezi cum ca avea scrupule religioase destul de puternice, lucru care ar fi oprit-o de la un asemenea lucru, iar, pe de alta parte, se stie cat era de atasata de tatal si de fratele sau.

Arderea grasimilor

ardere calorii

Conceptie gresita: efortul depus intr-un ritm mai lent arde mai multe calorii decat la un ritm mai intens.

De ce vrem sa credem asta: traim vremuri foarte lenese, iar aceasta conceptie gresita ne da o scuza excelenta sa depunem eforturi minime la sala, in timp ce avem impresia ca o sa realizam ceva grozav. Este adevarat ca veti arde un procent destul de mare de grasimi daca depuneti un efort mai mic, dar veti arde mult mai multe calorii la un ritm mai intens, in acelasi timp. De exemplu, la un ritm mai incet veti arde 200 calorii, pe cand daca lucrati mai intens veti arde 400 calorii.

Columb si piedicile care i s-au pus

Cristofor Columb

Conceptie gresita: lui Cristofor Columb i s-au pus piedici in eforturile sale de a cauta sprijin pentru calatorii, deoarece oamenii credeau int-un pamant plat.

De ce vrem sa credem asta: deoarece adauga un element de bravada si aventura personajului Columb. Am mai discutat despre asta si am vazut ca societatea vestica stia ca pamantul era o sfera inca din timpurile Greciei antice si nimeni nu a avut nimic de obiectat.

Principalul obstacol care a stat in calea lui Columb a fost o intelegere gresita a distantei catre India; el a fost cel care a estimat gresit distanta. A crezut ca este mult mai scurta decat ceea ce credeau majoritatea oamenilor, desi asa era corect, in felul asta nedescoperind America, ci ramanand fara provizii. Practic, el a trebuit sa convinga lumea, cu bani, ca estimarile sale cu privire la distanta erau corecte, dar nimeni nu l-a crezut.

Grecia antica

Grecia antica

Conceptie gresita: Grecia antica a fost o natiune importanta in lumea antica si ne-a lasat, ca mostenire, democratia.

De ce vrem sa credem asta: deoarece, practic, fiecare profesor non-universitar preda acest lucru. Grecia antica nu este numele unui popor, ci este numele unei regiuni in care au existat pana la 1000 de culturi individuale. Fiecare cultura avea propriii sai conducatori, propriile sale armate si propria sa independenta. Fiecare dintre noi a auzit de Sparta si de spartani, iar asta e doar una din multitudinea de state diferite din regiunea Greciei.

Oamenii din toate orasele state erau uniti prin limba si rasa, dar razboaiele dintre ei nu erau deloc neobisnuite.

Add Comment