Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
57 Lucruri Despre Estonia – Topist.ro

57 Lucruri Despre Estonia

steag Estonia

Estonia, oficial Republica Estonia, este o tara din Europa de Nord. Se intinde pe o suprafata de 45.228 km patrati. Tallinn este capitala si cel mai mare oras. Estona este limba oficiala a tarii. Moneda sa oficiala este euro (€) (EUR). Cele trei tari cu care se invecineaza sunt Letonia, Rusia si Finlanda. Estonia este o tara in mare parte plata, situata pe tarmul estic al Marii Baltice. Capitala are un oras vechi conservat, muzee si o punte de observatie a Turnului TV Tallinn, inalt de 314 m. Haideti sa exploram mai multe despre aceasta tara!

1. Saaremaa, un stejar aflat in mijlocul unui teren de fotbal din Orissaare, a castigat premiul European Tree of the Year in 2015.
Saaremaa din Estonia.

2. Tara are, de asemenea, cel mai mare numar de startup-uri pe cap de locuitor din Europa.

3. Estonia a adoptat moneda euro la 1 ianuarie 2011.

4. Estonia este, de asemenea, locul de nastere al primului brad de Craciun.

5. Sistemul estonian pentru uzul public este atat de simplu incat ai putea cu usurinta sa depui declaratia de impozit pe venit in mai putin de 10 minute sau sa iti inregistrezi compania prin internet in mai putin de 5 minute.

6. In 2012, s-a clasat pe locul al treilea in economia libertatii presei.

7. De la aderarea la Uniunea Europeana, Estonia a devenit o zona de transbordare tot mai importanta pentru canabis, cocaina, opiacee si droguri sintetice.

8. Numele tarii provine de la „Ests”, colonistii din regiune.

9. Tara este, de asemenea, prima tara din lume care a implementat un sistem de impozitare forfetara.

10. In Estonia este o lege sa ai atasate elemente reflectorizante de siguranta daca mergi pe jos sau cu bicicleta pe timp de noapte sau atunci cand vizibilitatea este insuficienta. Reflectorul poate fi prins de geanta, de haina sau de orice alt loc potrivit unde poate fi usor de observat. In caz contrar, ati putea fi amendat cu pana la 400 EUR.

11. Stiati ca Estonia este una dintre cele mai putin religioase tari din lume? Doar 16% din populatia sa s-a dovedit a fi adepta a unei forme de credinta in timpul unui sondaj din 2005.

12. Estonia este, de asemenea, printre cele mai curate locuri de pe planeta Pamant in care se respira.

13. Aproape 50% din teritoriul sau este acoperit de paduri, iar 22% este ocupat de agricultura.

14. Este, de asemenea, a treia tara din lume, dupa Finlanda si Canada, care are cea mai mare suprafata acoperita de mlastini naturale.

15. Estonia face parte, de asemenea, din grupul de tari cu cea mai mare densitate de pradatori mari din Europa. Daca aveti noroc si sunteti suficient de norocosi, ati putea zari lupi, lincsi si ursi bruni in tara.

16. Stiati ca Estonia este locul de nastere al Skype? Da, nu exista nicio indoiala ca Estonia este o natiune avansata din punct de vedere tehnologic si axata pe internet, asa cum am mentionat in faptul de mai sus.

17. Tara a produs, de asemenea, un mare maestru de sah – Paul Keres. La moartea sa, in 1975, aproximativ 100.000 de persoane au participat la inmormantarea sa.

18. Acum, nu fiti gelosi dupa ce aflati faptul ca transportul public in capitala Tallinn este gratuit. Da, acest lucru este adevarat pentru locuitorii inregistrati ai orasului. Acest tip de aranjament este benefic si pentru mediul inconjurator, deoarece pe drumurile capitalei sunt acum mai putine masini decat inainte. Iar mai multi rezidenti inregistrati inseamna si mai multe venituri fiscale pentru capitala. Ce idee buna!

19. Chiar daca suma pe care o cheltuiti in Estonia este nesemnificativa, veti primi intotdeauna o chitanta.

20. In Estonia este, de asemenea, o lege ca autovehiculele sa foloseasca luminile de intalnire in timpul zilei.

21. Cartile de vizita sunt fixate pe peretele aeroportului din Tallinn. Va puteti lipi propria carte de vizita pe perete si o puteti alege pe cea care va intereseaza. Este o modalitate foarte buna de a face networking cu oamenii si de a gasi lucruri utile. Foarte tare, nu-i asa!

22. Al doilea oras ca marime din tara – Tartu – este cunoscut si ca fiind capitala intelectuala a Estoniei. Orasul a fost fondat de regele suedez Gustavus Adolphus in 1632.

23. Estonienii sunt foarte frumosi. Aceasta afirmatie poate fi foarte bine sustinuta de faptul ca Estonia are cel mai mare numar de supermodele pe cap de locuitor din lume.

24. Cel mai inalt munte-Suur Munamagi-din tara are doar aproximativ 1000 de metri inaltime.

25. Este cel mai putin populat stat din Uniunea Europeana.

26. Rusa este, de asemenea, vorbita pe scara larga in aceasta tara.

27. Aproape 19% dintre estonieni sunt someri.

28. Populatia estoniana este in declin. Are o rata a natalitatii de 10,51 nasteri la 1.000 de locuitori.

29. Steagul Estoniei contine trei culori: albastru, negru si alb. Albastrul reprezinta – credinta, loialitatea si devotamentul; negrul simbolizeaza – trecutul intunecat si suferinta, solul tarii; iar albul denota incercarea de a tinde spre virtute si iluminare.

30. Este interesant pentru copii sa observe ca Estonia a fost descrisa, de asemenea, ca fiind una dintre tarile din Europa care se concentreaza cel mai mult pe internet.

31. Cultura cafenelelor este destul de populara in aceasta tara. Cafenelele pot fi gasite in aproape fiecare colt si strada din tara. Cafenelele din tara sunt mici, confortabile si ofera un sentiment de acasa clientilor sai.

32. Estonia este o tara dezvoltata, cu o economie cu venituri ridicate si un nivel de trai ridicat.

33. In timpul vizitei dumneavoastra in Estonia, nu va mirati sa gasiti acces la internet chiar si in padure. Amintiti-va ca v-am spus ca Estonia este o tara axata pe internet.

34. Scolile estoniene sunt conectate la internet. 35. Internetul este peste tot in tara!

35. Este, de asemenea, prima tara din lume care a folosit internetul pentru votul politic. Alegerile parlamentare estoniene s-au desfasurat online in 2007, pentru prima data in lume.

36. Estonia are o rata de alfabetizare de 99,8%, ceea ce o situeaza pe locul doi in lume in aceasta privinta.

37. Ei organizeaza in fiecare an un concurs de purtare a sotiei. Multe tari europene participa la acest eveniment. Concurentii de sex masculin trebuie sa isi poarte in brate partenerele de sex feminin si sa parcurga pista cu obstacole in cel mai scurt timp posibil.

38. Datarea cu radiocarbon sugereaza ca „asezarea Pulli”, cea mai veche asezare din Estonia, a fost infiintata in urma cu aproximativ 11.000 de ani.

39. O cincime din suprafata continentala a Estoniei este acoperita de mlastini si mlastini.

40. Daca doriti sa salutati pe cineva in Estonia cu un „Buna ziua”, i-ati spus „tere”. Inseamna „buna ziua” in estona.

41. Iubitorii de cantece populare, va rugam sa fiti atenti la acest fapt. Estonia are cea mai mare colectie de cantece populare scrise din lume – 133.000.

42. Estonia nu accepta dubla cetatenie.

43. Estonia are una dintre cele mai mari rate de posesie a telefoanelor mobile pe cap de locuitor. 44. Cu un telefon mobil, puteti plati practic orice. De asemenea, este disponibil Wi-Fi gratuit in intreaga tara.

44. In Estonia nu este permisa conducerea sub influenta alcoolului. Ei au toleranta zero pentru astfel de infractori. Timpul de preluare a bauturilor alcoolice in magazine este limitat la ora 22.00.

45. Capitala Estoniei – Tallinn – este votata ca fiind cel mai bine protejat si intact oras medieval din Europa.

46. Aveti sanse mari sa calatoriti pe drumuri de gheata daca vizitati tara in timpul iernii. Drumurile de gheata se formeaza intre partea continentala si insule atunci cand Marea Baltica ingheata in timpul iernilor.

47. Fiti atenti observatori de pasari, iata ceva interesant pentru voi. Estonia vede milioane de pasari migratoare. Cel putin 380 de specii de pasari sunt observate anual in Estonia. Sezonul de observare a pasarilor incepe la inceputul lunii martie in aceasta tara.

48. Iar tara se afla printre primele trei destinatii de observare a pasarilor din Europa in ceea ce priveste numarul de specii observate aici.

49. Lacul Peipsi este cel mai mare lac din Estonia si al patrulea lac de apa dulce ca marime din Europa.

50. Inainte de 1921, Estonia se mai scria si „Estonia”. Ati observat diferenta de ortografie?

51. Capitala are o suprafata de aproximativ 159 km patrati.

52. Teritoriul Estoniei este format din partea continentala si din insule si insulite in Marea Baltica.

53. Tara a fost candva condusa de danezi, suedezi, germani si rusi.

54. In ceea ce priveste suprafata, Estonia este de aproximativ doua ori mai mare decat New Jersey.

55. Are un total de 657 kilometri de granite terestre.

56. Este o republica parlamentara democratica.

57. Estonienii isi sarbatoresc independenta de doua ori pe an. O data pe 24 februarie si cealalta pe 20 august.

Add Comment