5 date remarcabile despre Estonia

Estonia este o tara nord europeana care a suferit mai mult decat a insemnat ocuparea sa. Cu multe secole in urma, Estonia a trebuit sa se supuna regulilor impuse de danezi, suedezi si, mai nou, de catre Uniunea Sovietica. Oricum, in ciuda acestor provocari, Estonia a prosperat si a aparut ca o tara independenta si democrata. Cele mai grozave lucruri in ceea ce priveste aceasta tara sunt legate de indemanarile sale in ceea ce priveste tehnologia.

Transport in comun gratuit

In capitala Estoniei, Tallinn, conducerea politica de la nivel local a venit cu o idee geniala care ar face pe oricine fericit. La fel ca peste tot in lume, si aici exista oameni mai saraci. Pe de alta parte, ridicarea masinilor de pe strazi este, in general, o actiune vazuta ca fiind benefica pentru mediul inconjurator. Asa ca, primarul din Tallinn s-a gandit ca ar putea impusca doi iepuri dintr-o singura lovitura si a oferit transport in comun gratuit tuturor locuitorilor permanenti ai acestui oras, avantajele neintarziind sa apara: tot mai multi locuitori oficiali ai orasului, adica mai multe taxe locale, imbunatatirea afacerilor proprietarilor de magazine locale si, desigur, un mediu mai sanatos.

Inventia Skype

Cei din Estonia sunt destul de ageri in privinta intelegerii computerelor. La inceputul erei internetului exista un alt serviciu de file-sharing care a aparut in perioada declinului portalului Napster. Acest serviciu se numea Kazaa si a fost conceput chiar de estonieni care, in cele din urma, au vandut drepturile de autor al softului creat de ei. Multi ani mai tarziu, tot programatorii estonieni care au folosit ideea portalului Kaaza, au venit cu o alta inventie geniala, aceea de a mixa ideea initiala cu convorbirile vocale. Acest lucru insemna ca oamenii puteau, practic, sa realizeze in mod gratuit apeluri vocale, atat timp cat exista o conexiune la internet.

Educatia de inalta tehnologie

Estonia este cunoscuta ca fiind una dintre tarile cu conexiunea cea mai rapida la internet. Majoritatea populatiei are acces la internet din propriile case, restul avand acces in scoli. Estonienii sunt, de obicei, printre primii in ceea ce priveste tehnologia, acest lucru datorandu-se in parte spiritului intreprinzator. Estonienii considera ca o mai buna relatie cu tehnologia, incepand de la varste fragede, va ajuta oamenii sa interactioneze mai bine cu aceasta. Acest lucru a dus la dezvoltarea unui nou program care intentiona sa invete copiii abilitatile necesare pentru programare, chiar din primele clase. Cu toate astea, ei nu vor insista ca cei mici sa invete sa programeze de la 6 ani, dar isi vor pune bazele de care vor avea nevoie ulterior.

Conservarea arhitecturii medievale

De departe, cea mai importanta atractie turistica din Estonia este zona orasului vechi din capitala tarii, Tallinn. In timp ce majoritatea arhitecturilor medievale din Europa au fost pierdute, o mare parte a cladirilor si strazilor din Orasul Vechi sunt remarcabil de bine conservate. Zona Orasului Vechi este in patrimoniul UNESCO World Heritage Center.

Acest oras este un exemplu bine intretinut de arhitectura veche si strazi pentru toata Europa si are o atmosfera unica in lume. Piata orasului este, adesea, animata de festivaluri sau alte activitati si vei descoperi multe biserici vechi, precum si alte cladiri interesante.

Reflectoare de siguranta (catadioptrii)

Estonia este destul de preocupata de siguranta pe sosele. Desi estonienii sunt bautori, ca orice alta natiune din lume, in tara lor nu este permis condusul sub influenta alcoolului, indiferent de gradul concentratiei acestuia in sange. Totusi, din cauza faptului ca in Estonia noptile sunt mai lungi, autoritatile sunt adesea ingrijorate in legatura cu accidentele auto in care sunt implicati pietonii. Pentru a le evita, legea estoniana precizeaza ca, indiferent daca esti cu bicicleta sau pe jos, trebuie sa porti reflector de siguranta pentru a te asigura ca participantii la trafic te vor observa.

Add Comment