5 Deformitati pe care nu le poti crede pana nu le vezi

Indiferent de cauzele diformitatilor la oameni, fie ca e vorba de factori genetici, fie ca e vorba de factori de mediu, acestea starnesc curiozitatea oamenilor si devin imediat virale. Cei care au asemenea diformitati si-au acceptat problemele si si-au continuat viata. Altii au apelat la operatii chirurgicale pentru a avea un aspect normal.

Altii au iesit in fata si si-au expus problemele, asumandu-si apelativul de „ciudat”. Insa, cei mai multi dintre ei au ajuns sa se ascunda de lume, rusinati fiind de aspectul si de problemele lor.

Coarne cutanate

coarne cutanate

Aceasta afectiune, numita stiintific cornu cutaneum, apare in momentul in care keratina ia forme conice si strapunge pielea, iesind in evidenta foarte tare. Leziunile care stau la baza acestor coarne pot fi ori maligne ori benigne. In general, aceste crescaturi de piele apar la persoanele cu pielea deschisa la culoare, cu varsta in jur de 50 de ani.

Cel mai susceptibil motiv, insa, este expunerea indelungata la razele solare. De obicei, in aceste situatii se face biopsia tesutului pentru a determina cu precizie cauza aparitiei, avand in vedere ca aceste diformitati pot avea la baza diferite probleme medicale.

Avand in vedere riscurile destul de mari ca aceste formatiuni sa fie canceroase sau pre-canceroase, unii oameni prefera sa lase aceste coarne sa creasca, mai ales daca au certitudinea ca sunt benigne.

Aniridia

Aniridia

Aceasta este o afectiune a globului ocular  care se manifesta prin lipsa culorii irisului. Ea poate duce la o vedere slabita sau la o sensibilitate crescuta la lumina. In traducere libera, aniridia inseamna fara iris. De obicei, ea se manifesta alaturi si de alte afectiuni, precum cataracta sau glaucomul.

Este cauzata de o mutatie a unei gene si poate aparea la finalul celui de-al treilea trimestru al sarcinii, atunci cand incep sa se formeze ochii. Este o boala ereditara, la parintii care au aceasta afectiune existand un risc de 50% ca boala sa fie transmisa copiilor lor.

Genunchii care se indoaie in fata

genu recurvatum

Exista o afectiune numita genu recurvatum, care se manifesta prin posibilitatea de a indoi extrem de mult genunchii in fata, creand uneori aspectul de animal. Cazurile cele mai severe presupun dislocarea congenitala a genunchilor.

In alte situatii este implicata si o diferenta de lungime intre picioare sau afectiuni precum paralizii cerebrale sau scleroza multipla. O alta posibila cauza este o trauma fizica a genunchilor, care poate avea loc intr-un accident sau, de exemplu, in momentul practicarii unui sport. Afectiunea poate fi tratata prin interventie chirurgicala si terapie fizica, cu mentiunea ca, in functie de momentul in care se apeleaza la o forma de tratament, precum si de gradul de implicare in terapie, aceasta afectiune se poate trata complet sau poate ramane, in urma ei, un handicap permanent.

Prune Belly – Abdomenul pruna

Abdomenul pruna

Cunoscut, in mod formal, sub numele de sindromul Eagle Barrett, sindromul Prune belly produce o slabiciune extrema a abdomenului. Acest lucru duce la o ridare severa a pielii si a unui aspect de pruna a abdomenului.

Vezica urinara a bolnavului este permanent destinsa, fiind foarte dificil de restrans, in cele din urma acest lucru conducand si la alte probleme medicale. In cazul acestui sindrom sunt afectate organele sexuale si scheletul persoanelor in cauza. Majoritatea cazurilor de sindrom Eagle Barrett implica barbati, peste 95%.

Copiii cu aceasta problema sunt de obicei nou nascuti, iar cei care trec de momentul nasterii, in mare parte, mor destul de repede din cauza complicatiilor, rata de supravietuire fiind foarte mica.

Gheare de  homar

ectrodactilie

Oamenii care se nasc cu ectrodactilie au tendinta de a prezenta malformatia atat la maini cat si la picioare, insa, aceasta afectiune poate fi corectata prin interventii chirurgicale. Cunoscuta si sub numele de malformatia mainii sau piciorului despicat (SHFM), sindromul ghearei de homar presupune lipsa degetelor de la mana sau picior impreuna cu o despicatura larga la mana sau piciorul celui afectat.

Degetele sunt lipite unele de altele sau unite printr-o membrana. Daca doar un singur membru este deformat, e posibil ca afectiunea sa fi aparut dintr-o cauza non-genetica. Insa, in cazul in care toate membrele sunt  atinse, afectiunea este mostenita.

Add Comment