5 Fobii ciudate de luat in considerare

Nu exista om pe pamant care sa nu sufere de una sau mai multe fobii, dar, din pacate, exista si oameni care sunt condusi de fricile lor. Incepand cu fricile cele mai banale cum ar fi cea de intuneric si terminand cu fobii ciudate precum cea de papusi de ventriloc, nu exista nimic prea ciudat care sa afecteze intr-o mai mare sau mai mica masura oamenii.

Iata o lista cu cateva din cele mai ciudate fobii:

Frica de a trece strada sau agirofobia

agirofobia

Cei ce sufera de agirofobie sunt macinati de frica de a traversa strazi, sosele sau alte cai de acces auto. Mai mult decat atat, acestora le este frica chiar si de sosele si strazi in sine. Cuvantul care descrie aceasta afectiune psihologica provine din limba greaca si inseamna valtoare, avand in vedere si ca cei ce sufera de aceasta fobie sunt ingroziti de traficul aglomerat de pe sosele. In functie de gravitatea fobiei, cei afectati se tem sa traverseze marile artere sau, in cazuri mai grave, chiar si cele mai mici stradute.

Evident ca pentru cei din urma este un calvar sa locuiasca in orase mari, avand in vedere numarul mare de traversari care trebuiesc facute pentru a ajunge dintr-un loc in altul. Aceasta fobie, insa, nu are nici o legatura cu frica de masini.

Frica de gatit sau mageirocofobia

mageirocofobia

Un alt cuvant grecesc a dat numele fricii de gatit. Mageirokos se refera la o persoana talentata la gatit. In cazul persoanelor care traiesc singure, mageirocofobia poate fi devastatoare pentru alimentatia celor ce sufera de acesta fobie. Acestia se simt intimidati de cei care se pricep la gatit, aceasta intimidare si sentiment de jena in preajma acestor persoane fiind sursa fobiei despre care vorbim.

O posibila rezolvare a acestei frici sunt cursurile de gatit, care pot introduce treptat persoanele afectate in lumea gatitului, facand astfel mai usoara acceptarea ideii de pregatire a hranei.

Frica de papusi sau pediofobia

pediofobia

Frica irationala de papusi are si ea un nume: pediofobia. Iar cei ce se tem de papusi se tem de toate papusile, nu doar de cele special create pentru a induce teama. In cazurile mai grave, fobia se extinde si asupra robotilor, manechinelor sau orice poate insemna o „falsa reprezentare a fiintelor umane”. Evident ca, pentru persoanele afectate, mersul in magazinele de haine sau incaltaminte poate fi extrem de dificil.

Trebuie mentionat ca aceasta fobie este diferita de frica de copii, cunoscuta sub numele de pediafobie. Se banuieste ca aceasta fobie are legatura cu teoria conform careia, cu cat papusile sau robotii capata o infatisare mai umana, cu atat le vor iesi mai tare in evidenta caracteristicile non umane.

Deipnofobia sau frica de conversatie in timpul mesei

Deipnofobia

Desi unele conversatii din timpul mesei pot fi destul de deranjante sau ciudate, trebuie sa precizam ca exista persoane ingrozite de ideea de a vorbi cu alti oameni in timp ce iau masa, asa ca evita pe cat posibil aceste situatii. In trecut, acest gen de persoane ar fi fost ajutate de regulile stricte impuse in situatii similare, dar, din pacate pentru acestia, acele reguli au fost in mare parte uitate.

In societatea contemporana, in care formalitatile si etichetele sunt pe cale de disparitie, e posibil ca la baza acestor fobii sa stea situatii din copilarie legate de anumite reguli impuse la petreceri sau cine in familie.

Eisoptrofobia sau frica de oglinzi

Eisoptrofobia

Frica de oglinzi sau, stiintific, numita eisoptrofobie, se refera in primul rand la frica de a lua legatura cu lumea spirituala prin intermediul unei oglinzi. Desi isi dau seama de absurditatea situatiei, cei se sufera de aceasta afectiune nu reusesc sa isi controleze sentimentele cand se afla in preajma unei oglinzi.

Superstitii de genul spartului unei oglinzi care le va aduce ani de ghinion sau uitatul in oglinda care ii va pune in legatura cu spiritele, sunt cele ce le trezesc, celor afectati, sentimente de anxietare sau chiar groaza.

Add Comment