5 Lucruri care nu sunt atat de vechi precum se crede

Adesea vorbim despre cat de avansate si civilizate erau populatiile stravechi, acest lucru fiind in mare parte adevarat. Sunt multe exemple de obiecte sau traditii pe care noi le consideram ca fiind moderne, ele avand de fapt in spate sute de ani vechime, chiar si mai mult. Dar asta e cu doua taisuri. Am putea crede ca tot ce ne inconjoara are vreun soi de origine antica, insa, unele lucruri sunt de fapt mult mai noi decat ne-am putea astepta.

Kilturile

Kilturi

Scotienii si kilturile: acesti termeni sunt strans legati intre ei, majoritatea dintre noi avand impresia ca lucrurile stau asa dintotdeauna. Cu siguranta, scotienii detineau asa ceva in Evul mediu timpuriu, pe vremea lui William Wallace. Daca stam, insa, si ne gandim mai bine, in ciuda a tot ce ne-a invatat „Inima neinfricata, kiltul nu si-a facut simtita prezenta deloc timp de aproape 3 secole dupa Wallace. Si, mai mult decat atat, modelul cu care suntem noi invatati nu a fost vazut pana in secolul 18.

Kiltul a aparut, pentru prima data, in secolul 16, fiind total altfel de cum il stim noi in zilele noastre. Era un vesmant care acoperea tot corpul, jumatatea superioara putand fi data peste umar ca o pelerina sau chiar sa fie purtata peste cap, exact ca o gluga.

Stafeta tortei olimpice

Stafeta tortei olimpice

Flacara olimpica este cel mai longeviv simbol al Jocurilor olimpice. Aceasta merge pe urmele radacinilor sale pana la Grecia antica, atunci cand s-a presupus ca a ramas aprinsa in timpul jocurilor pentru a-l comemora pe Prometeu, furand foc de la zei in folosul omenirii.

Inaintam repede pana la inceputurile Jocurilor olimpice de astazi si vedem ca flacara era, in prima faza, de negasit. Abia in 1928, la Jocurile olimpice de vara de la Amsterdam, aceasta a aparut iarasi.

Dar ceva, totusi, lipsea. Era vorba de stafeta tortei, un obicei in care reprezentantii carau torta din Grecia de-a lungul mai multor tari, trecand-o de la o persoana la alta pana in momentul cand aceasta avea sa ajunga la gazda Jocurilor. Cu radacini mai mult sau mai putin pagane, ea nu exista pana cand a fost introdusa la Jocurile din 1936 de la Berlin, de catre nazisti.

Cuvinte incrucisate

Cuvinte incrucisate

Acestea au niste reguli atat de simple, incat se prea poate ca orice civilizatie antica sa le fi creat. Si daca analizam putin orice fel de joc in care trebuie sa ghicim cuvinte, folosind reguli diverse, atunci cu siguranta cuvintele incrucisate exista probabil din vremea antichitatii. Dar, daca va ganditi la un joc modern de cuvinte incrucisate, ati ramane surprinsi sa vedeti ca e vechi doar de un secol.

Cel care le-a inventat poarta numele de Arthur Wynne si este un englez din Liverpool, care a emigrat in Statele Unite, devenind aici redactorul ziarului New York World, ca mai apoi sa publice primul joc de cuvinte incrucisate in ziua de 21 decembrie 1913.

Resuscitarea cardiopulmonara

Resuscitarea cardiopulmonara

Cunoscuta si ca RCP, resuscitarea cardiopulmonara este acea actiune pe care o vedem in filme atunci cand cineva este inconstient. In filme pare foarte simplu de realizat: trebuie doar sa comprimi pieptul si sa-i insufli celui lesinat cateva respiratii in cavitatea bucala. Desi procesul in sine este ceva mai elaborat, pare ca o tehnica atat de eficienta e posibil sa fi fost folosita de secole intregi. Dar nu este deloc asa. Ea se practica de mai putin de 60 de ani.

Abia in anii 1950, ventilatia gura la gura si compresiile puternice ale pieptului s-au dovedit a fi eficiente pentru cei care intrau in stop cardiac.

Centurile de castitate

Centurile de castitate

Se crede ca acestea ar proveni din Evul Mediu, dar, de fapt, ele sunt ceva mai din zilele noastre si, spre uimirea multora, se pare ca nu erau folosite pentru ceea ce credem noi.

Conform mitului, centurile de castitate dateaza inca de pe vremea Cruciadelor, cand cavalerii ramasi la lupta isi convingeau domnitele sa le poarte pentru a-si asigura fidelitatea. Nici mitul, in sine, nu este mai vechi de cateva secole, la fel ca si centurile. In ciuda plasarii lor in vremurile medievale, centurile de castitate dateaza din secolele 18, 19, fiind realizate cu scopul de a soca si a naste intrigi, desi inca nu se stie foarte sigur care era scopul precis al acestora.

Add Comment