5 Lucruri Interesante Despre Martorii lui Iehova – Partea I

Martorii lui Iehova moderni (cunoscuti pentru tinerea de predici din usa in usa) exista de la sfarsitul anilor 1980. In acea perioada, un grup pentru studiul Bibliei din Pennsylvania a inceput sa analizeze, sa compare si sa disece scripturile biblice, ajungand la concluzii care nu erau predicate de catre majoritatea religiilor crestine cunoscute. Grupul foloseste convertirea zeloasa pentru a raspandi descoperirile lor din scriptura. De asemenea, folosesc speranta pentru viitor pe care au obtinut-o din Biblie pentru a-si impartasi convingerile de-a lungul Statelor Unite. In cele din urma, acestia si-au extins mesajul in mai multe tari. Desi au sedii intr-o multime de locuri de pe glob, populatia generala stie destul de putine lucruri despre aceasta credinta.

5.Nu celebreaza sarbatori

Multi sunt surprinsi sa afle ca Martorii lui Iehova, care fac parte din gruparea religiilor crestine, resping sarbatorile care au legaturi crestine: Pastele si Craciunul. De ce?
Argumentul principal pentru Martori este ca marea majoritate a acestor sarbatori – precum si aniversarile – au origini pagane sau radacina lor nu se bazeaza pe Biblie ori invatamintele crestine. Isi bazeaza organizatia in jurul structurii si doctrinelor congregratiei crestine din primul secol, un grup care, la fel, respingea obiceiuri similare.

De exemplu, “Enciclopedia lumii” spune ca “primii crestini nu sarbatoareau nasterea [Lui Iisus] deoarece considerau ca celebrarea zilei de nastere a oricui e un obicei pagan.” Mai multi eruditi au facut legatura dintre pomul de Craciun si obiceiul ca oferirea de cadouri, ornarea cu beculete de Craciun si vascul cu festivaluri romane si practici druide. Este un fapt cunoscut ca data nasterii lui Hristos nu este cunoscuta. 25 decembrie are legatura cu sarbatorirea zeului luminii din cultul lui Mithras.

Examinarea unor sarbatori ca Pastele, Sfantul Valentin si Halloweenul releva origini similare. Martorii sustin ca practicile si obiceiurile care sunt direct interzise de Dumnezeu – sau sunt practicate de catre oameni pe care El nu-i aproba – necesita oprirea lor. Asadar, chiar daca au trecut sute sau mii de ani de cand aceste practici crestine au aparut sau s-au imbinat cu alte evenimente, Martorii lui Iehova sunt de parere ca acestea nu ar fi pe placul Lui Dumnezeu.

4.Nu accepta transfuzia de sange

Multi interpreteaza gresit pozitia Martorilor lui Iehova si cred ca acestia sunt contra medicinei si ingrijirii medicale ori sunt de parere ca acestia prefera vindecarea prin credinta in locul procedurilor medicale. De fapt, acestia nu practica vindecarea prin sanatate si merg la doctori si la spital, acceptand orice proceduri care nu tin de sange.
Martorii vad transfuzia de sange ca fiind un act contra poruncilor din Biblie, care nu accepta sa iei sange, atat in Noul, cat si in Vechiul Testament.

Un exemplu pe care il ofera acestia se regaseste in scriptura Faptele apostolilor 15:19 – 20: “De aceea, eu sunt de parere sa nu se puna greutati acelora dintre neamuri care se intorc la Dumnezeu, ci sa li se scrie doar sa se fereasca de pangaririle idolilor, de curvie, de dobitoace sugrumate si de sange.”
Desi pozitia lor contra transfuziilor de sange este, in principal, una religioasa, acestia citeaza si jurnale medicale, ca “The Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery”, in care scrie ca acele persoane care nu accepta transfuzii de sange isi revin la fel de bine sau chiar mai bine decat cei care accepta transfuzii.

Desigur, multi alti experti in medicina nu sunt de acord cu aceasta opinie. De asemenea, acestia sunt de parere ca respingerea aceasta ii fereste de complicatiile care pot aparea la transfuzia de sange, precum bolile purtatoare in sange sau reactii ale sistemului imunitar.
Desi aceasta pozitie a fost criticata ca fiind un risc urias – fiind vazut chiar ca suicid – si a dus la multa ura, persecutie si procese juridice, unii sunt de parere ca unele dintre tehnicile folosite in pacientii Martori ai lui Iehova ar putea sa fie mai utile in anii urmatori.

3.Cred ca cei credinciosi sunt recompensati cu raiul pe pamant

Spre deosebire de majoritatea religiilor crestine – si alte religii, ca islamul – care cred ca cei drepti vor merge in rai, Martorii lui Iehova contrasteaza.
Desi sunt de parere ca un grup select va primi o rasplata divina, Martorii lui Iehova sunt de parere ca Dumnezeu va curata Pamantul de cei rai in viitorul apropiat. De asemenea, mai cred ca Dumnezeu va reintroduce conditiile paradisului pe care Le-a creat pentru rasa umana la inceput. Asta este cunoscuta drept perioada re – creatiei, paradisul si noul sistem.

Pentru a-si sprijini aceasta credinta, se refera la rugaciunea model a lui Matei, in care Hristos s-a rugat lui Dumnezeu sa faca voia Sa pentru Pamant, cat si pentru paradis. Potrivit interpretarii lor din Biblie, dorinta Sa include reinvierea mortilor (pe baza Faptele apostolilor 24:15 si Ioan 5:28 – 29), armonie intre animale si oameni (Isaia 11:6 – 9), absenta crimelor si a razboiului (Psalmi 37:10 – 11, 29 si Isaia 2:4), izgonirea bolilor, a procesului de imbatranire si moartea (Isaia 35:5 – 6 si Revelatia 21:3 – 4), pe langa altele.

2.Pronunta numele lui Dumnezeu drept “Iehova”

Desi multe traduceri ale Bibliei au eliminat numele lui Dumnezeu, translatorii au considerat ca nu este potrivit sa se faca referire la El printr-un nume personal. Martorii lui Iehova il pronunta si prefera sa foloseasca Traducerea lumii noi, care reintroduce numele divin de mai mult de 7000 de ori.
In manuscrisele evreiesti antice, numele personal al lui Dumnezeu (inca observabil in anumite traduceri) a fost scris, in original, cu patru consoane evreiesti. Multi nu l-au tradus si nu l-au folosit pentru ca au simtit ca nu-si arata destula reverenta utilizandu-l ori pentru ca nu stiau cum se pronunta numele.

Martorii lui Iehova sustin ca scripturi ca Ioan 17:6 evidentiaza importanta numelui lui Dumnezeu, precum si faptul ca a fost folosit de catre evreii credinciosi si chiar Hristos. Acestia mai sustin ca, doar pentru ca nu stii pronuntia originala a numelui lui Dumnezeu, nu inseamna ca nu trebuie sa-l folosesti, dupa cum nici faptul ca nu stim pronuntia exacta a numelui lui Iisus nu i-a oprit pe crestinii moderni sa-l utilizeze.

Martorii lui Iehova nu sustin ca ar fi primii care au utilizat forma de “Iehova”, recunoscand ca unele manuscrise vechi utilizeaza forma “Yahweh”. Totusi, varianta moderna este cea mai cunoscuta, dupa cum au spus si William Tyndale, Joseph Bryant Rotherham si versiunea standard americana din 1901.

1.Sunt de parere ca acestea sunt ultimele noastre zile pe Pamant

Chiar daca multi cred ca vremurile si conditiile in care traim acum sunt monumentale, dintr-un motiv sau altul, Martorii lui Iehova vad evenimentele si conditiile moderne ca un semn ca sfarsitul societatii moderne, asa cum o stim noi, se apropie.
Pentru a dovedi asta, Martorii evidentiaza profetiile din Biblie care cred ca au fost indeplinite in ultimii 100 de ani. Una este povestita in Matei 24, in care Iisus prezicea evenimente viitoare care vor preceda “sfarsitul”: mai multe razboaie, lipsa de mancare, boli si cutremure, toate intensificandu-se in aceeasi perioada de timp.

Descrierea apostolului Paul ale ultimelor zile in 2 Timotei 3:1 – 5 este si ea indicata, aici fiind vorba de o perioada in care trasaturile oamenilor vor fi caracterizate de o lipsa de control personal, violenta, iubirea placerilor, egoism si indepartatea fata de religie sau spiritualitate a majoritatii. Acestia mai considera ca vor exista si evenimente pozitive, precum faptul ca “vestile bune” vor fi predicate la o scara fara precedent inainte de final”. Aceasta este o munca despre care Martorii spun ca o fac la o rata fara paralel.

Increzatori in previziunile Bibliei datorita previzunilor deja indeplinite – potrivit interpretarilor lor – precum modul specific in care Imperiul Babilonian va decadea si va ramane pustiu, marirea si caderea Ligii Natiunilor, dar si dezvoltarea Natiunilor Unite, acestia asteapta paradisul si, intre timp, ne bat la usi pentru a ne vorbi despre “vestile bune”, speranta in viitor si credintele lor.

Revenim curand cu partea a doua.

Add Comment