Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
5 secrete întunecate despre Coca-Cola – Topist.ro

5 secrete întunecate despre Coca-Cola

secrete întunecate despre Coca-Cola

Coca-Cola a fost inventata in 1886 de catre un farmacist pe nume Dr. John Stith Pemberton, care era, de asemenea, un veteran al Razboiului Civil si dependent de morfina. Coca-Cola are la baza o bautura numita Vin Marine, care a fost preparata de chimistul parizian Angelo Mariani. Astazi, Coca-Cola este cea mai populara bautura racoritoare din lume. Iata care sunt cele mai intunecate cinci secrete ale sale.

5. A lucrat activ pentru a se asigura ca copiii beau Coca-Cola in loc de alegeri sanatoase

In anii 1990, multe companii de bauturi racoritoare incercau sa atraga consumatorii pe o piata foarte saturata. Planul Coca-Cola a fost sa mearga dupa elevii de liceu si sa spere ca ii va face sa aleaga marca lor pe viata, care este cam acelasi mod in care companiile de tutun au folosit pentru a atrage clientii.

La mijlocul anilor 1990, Coca-Cola a inceput sa semneze „contracte de turnare” cu scolile. In schimbul primelor care erau platite scolilor, Coca-Cola dorea drepturi exclusive de a-si vinde produsele in automatele de vending si in cantina. Scolile, care lucrau adesea cu bugete restranse, erau de obicei de acord. In unele cazuri, Coca-Cola a dat multor scoli aproximativ 30.000 de dolari in avans si apoi un comision pentru drepturile exclusive de a vinde produsele Coca-Cola in scolile lor timp de 10 ani. Intr-un caz, Coca-Cola a dat 90.000 de dolari unei scoli din Syracuse, New York, pentru a construi un stadion pe care era amplasat un mare semn Coca-Cola.

In timp ce acest lucru nu pare super sinistru, acolo unde se intra in teritoriul dubios este faptul ca scolile erau apoi incurajate sa vanda Coca-Cola si primeau bonusuri daca vindeau mai multe produse. De asemenea, li s-a spus ca vor castiga mai putini bani daca vor vinde optiuni mai sanatoase, cum ar fi lapte sau sucuri de fructe, in loc de bauturi racoritoare. In unele cazuri, optiunile mai sanatoase nu erau disponibile deloc, deoarece Coca-Cola nu a aprobat vanzarea lor in scoli.

Acum, 20 de ani mai tarziu, exista o epidemie de obezitate in America. Bineinteles, Coca-Cola a contribuit la aceasta problema si chiar a recunoscut acest lucru in propriile rapoarte. In ultimii 10 ani, cea mai mare amenintare la adresa profitului Coca Cola a fost obezitatea.

4. Problemele lor cu apa

Desi reteta pentru Coca-Cola este un secret bine pazit, un ingredient principal de care au nevoie pentru a produce bautura zaharata este apa. Este nevoie de 0,71 galoane de apa pentru a face 0,26 galoane de Coca-Cola. Acest lucru devine o mare bataie de cap atunci cand Coca-Cola decide sa infiinteze fabrici de imbuteliere in locuri care nu dispun de multa apa. Exemple de cazuri in care acest lucru s-a intamplat in mai multe state din India si in mai multe locuri din America Latina.

Ceea ce se intampla este ca, atunci cand Coca-Cola infiinteaza o fabrica de imbuteliere, aceasta consuma prea multa apa subterana. Acest lucru cauzeaza o penurie de apa in zona, ceea ce inseamna ca nu exista suficienta apa pentru a bea sau pentru a iriga culturile, ceea ce duce apoi la penurie de alimente. Dupa un deceniu de proteste, o fabrica din India a fost inchisa in 2015, dar fabricile Coca-Cola care consuma prea multa apa locala reprezinta inca o problema in India, in America Latina si in tarile in curs de dezvoltare din intreaga lume.

3. Coca-Cola nu mai contine cocaina (dintr-un motiv destul de rasist)

Unul dintre cele mai faimoase zvonuri despre Coca-Cola este ca reteta originala folosea cocaina… si este total adevarat. Se foloseau frunze de coca care contineau alcaloidul cocainei, care este folosit pentru a face cocaina sub forma de pulbere.

Este greu de spus cu exactitate cata cocaina continea bautura originala, dar continea un pic de cocaina. De asemenea, Coca-Cola originala era, de asemenea, alcoolica. Cu toate acestea, in 1886, Atlanta (unde Coca-Cola a fost imbuteliata) a decretat prohibitia. Asa ca alcoolul a fost eliminat si s-a adaugat mai mult zahar, dar cocaina a ramas un ingredient al bauturii pentru urmatorul deceniu.

In 1899, Coca-Cola a inceput sa isi vanda bauturile in sticle. Sticlele au fost populare printre afro-americani, deoarece acestia nu aveau acces la bauturile de la fantana din cauza legilor de segregare. Cu toate acestea, acest lucru a declansat o panica in randul unor persoane albe din clasa de mijloc si superioara. Unii membri foarte vocali ai acestor comunitati erau ingroziti de faptul ca persoanele de culoare, care erau imputernicite de o bautura pe baza de cocaina, ar putea incepe sa ii atace, iar ei nu ar putea sa ii opreasca. Ca raspuns la aceste temeri, Coca-Cola a inceput sa elimine treptat cocaina din reteta in 1903 si a inlocuit-o cu cofeina si chiar mai mult zahar.

2. Coca-Cola si sindicatele columbiene

La 5 decembrie 1986, o unitate paramilitara de dreapta a aparut la o fabrica de imbuteliere Coca-Cola din Carepa, Columbia. Unul dintre directorii sindicali ai fabricii, Isidro Segundo Gil, s-a dus sa intrebe ce dorea echipa, iar acestia au deschis focul asupra lui, omorandu-l. Mai tarziu, in acea noapte, grupul paramilitar a mers la sediul sindicatului, unde a distrus echipamentul si apoi a incendiat locul pentru a distruge toate inregistrarile din interior.

A doua zi, paramilitarii au intrat in fabrica de imbuteliere si le-au dat de ales muncitorilor din sindicat: sa demisioneze sau sa moara ca Gil. Evident, multi dintre angajati, care castigau intre 380 si 400 de dolari pe luna, si-au dat demisia. Dupa ce au demisionat, paramilitarii s-au instalat in fabrica de imbuteliere timp de doua luni. La redeschiderea fabricii, muncitorii sindicali au fost inlocuiti cu muncitori care erau platiti cu 130 de dolari pe luna.

Desi nu exista nicio dovada concludenta ca cineva de la biroul principal al Coca-Cola a ordonat vreuna dintre aceste crime, criticii subliniaza ca Coca-Cola a facut foarte putin pentru a investiga crimele. De fapt, nu s-a plans guvernului columbian ca paramilitarii si-au ucis muncitorii sau ca acestia au ocupat ilegal instalatiile timp de doua luni.

De asemenea, in momentul asasinatului, sindicalistii incercau sa negocieze conditii de munca mai bune cu compania de imbuteliere Bebidas y Alimentos, care a fost contractata de Coca-Cola pentru a imbutelia produsul lor in America de Sud. In anii de dupa crima, Bebidas a refuzat sa negocieze ceva cu lucratorii sai.

In cele din urma, acesta nu a fost singurul sindicat al Coca-Cola care a fost vizat. Cel putin alti cinci membri de sindicat care lucrau cu Coca-Cola au fost ucisi in Columbia, iar membrilor de sindicat li s-a spus sa demisioneze sau sa moara ei insisi.

In 2001, sindicatul Sinaltrainal a intentat un proces impotriva Bebidas si a Coca-Cola, dar cererea impotriva Coca-Cola a fost respinsa in 2003.

1. Coca-Cola si fermierii peruani

Dupa cum am mentionat, formula originala a Coca-Cola continea o cantitate mica de cocaina. Cand au schimbat formula, au pus o companie numita Maywood Chemical Works, care este acum Stepan Company, sa importe frunze de coca in Statele Unite din Peru.

Odata ajunsa in Statele Unite, Stepan, care inca mai importa frunze de coca pentru Coca-Cola, indeparteaza alcaloidul care este componenta cheie a pudrei de cocaina si apoi trimite Coca-Cola extractul de frunze de coca decocainizat. Cat despre ce face Stepan cu alcaloidul din cocaina? Ei bine, il vinde sub supraveghere guvernamentala pentru uz medical.

Timp de peste un secol, cand au fost adoptate legi privind drogurile, cum ar fi Harrison Narcotics Act din 1914 si Jones-Miller Act din 1922, au fost facute exceptii speciale pentru a permite Coca-Cola sa continue sa importe plante de coca, ceea ce a facut ca aceasta sa fie una dintre putinele companii americane carora li s-a permis sa importe planta de coca. Pe masura ce timpul a trecut, popularitatea Coca-Cola a crescut, iar Stepan nu a putut vinde tot alcaloidul de cocaina pe care il extragea. Acest lucru a dus la adoptarea unei legislatii speciale pentru ca Stepan sa poata distruge alcaloidul de cocaina in exces sub supravegherea guvernului.

Problema este ca frunzele de coca pot fi folosite pentru a face multe alte produse in afara de Coca-Cola si cocaina, cum ar fi ceaiul, bomboanele si faina, dar cultivatorii de coca din Peru, numiti cocaleros, pot avea acces pe piata americana doar prin intermediul Coca-Cola, din cauza legilor privind drogurile care au fost adoptate pentru a impiedica cocaina sa ajunga in America. Avand un singur cumparator pentru produsul lor, cocaleros nu pot face altceva decat sa accepte conditiile oferite de Coca-Cola. Ca urmare, fermierii raman saraci, in timp ce Coca-Cola a castigat 41 de miliarde de dolari in 2016.

Add Comment