5 tulburari ale creierului care sunt confundate cu afectiuni psihiatrice

In unele parti ale lumii a avut loc un fel de explozie a bolilor neurologice care nu pot fi explicate in nici un fel, in afara faptului ca anumite tulburari de acest gen au simptome atat de ciudate incat ajung sa fie confundate cu niste tulburari psihiatrice.

Iata cateva din cele mai cunoscute exemple:

Sindromul Othello

sindromul Othello

Acest sindrom este denumit asa dupa celebrul personaj al lui Shakespeare care si-a ucis sotia din cauza geloziei. Pacientii care sufera de acest sindrom prezinta aceleasi sentimente de suspiciune si gelozie cu privire la partenerii lor, acuzandu-i, in continuu, de infidelitate. Ba mai mult, unii ajung sa aiba si halucinatii in care vad cum partenerii lor fac sex cu altcineva.

De obicei, sindromul Othello incepe sa se manifeste in jurul varstei de 68 de ani, cand majoritatea pacientilor prezinta, de cele mai multe ori, o afectiune neurologica care intereseaza lobii frontali ai creierului. De alte ori, insa, este declansat de terapia cu dopamina folosita in tratamentul bolii Parkinson.

Oricare ar fi cauza, insa, pacientii cu acest sindrom, la fel ca si personajul de la care s-a imprumutat numele, pot deveni extrem de violenti, ajungand chiar si pana la crime.

Desincronizarea senzoriala

Desincronizarea senzoriala

Prima data s-a depistat aceasta afectiune la un pilot iesit la pensie, in varsta cam de 60 de ani, si consta din faptul ca anumite persoane aud voci inainte ca oricine din jurul lor sa inceapa sa vorbeasca. Este ca si cum te-ai uita la un film la care imaginea si sunetul nu sunt sincronizate. Pacientul suferind isi aude si propria sa voce inainte sa simta ca buzele i se misca. Testele imagistice au scos la iveala leziuni in diferite zone ale creierului care sunt strans legate de simturi precum auzul, miscarea sau sincronizarea.

Dar, desi s-au facut numeroase studii in privinta asta, nimeni nu stie cu exactitate cum poate creierul uman sa sincronizeze senzatiile de vaz si auz.

Crizele epileptice extatice

Crizele epileptice extatice

Aura extatica, asa cum mai este denumita aceasta afectiune atunci cand se manifesta la inceputul unei crize, a fost descrisa de catre celebrul scriitor Fyodor Dostoevski, care spunea ca acest sentiment a fost atat de puternic si de placut incat pentru  cateva secunde de o astfel de fericire ar fi in stare sa renunte la zece sau chiar mai multi ani din viata sa.

In acelasi timp, o profesoara de 53 de ani descria aceasta criza prin a spune ca a fost parca de pe alta lume, ceea ce a dus-o la un sentiment de seninatate si pace totala, in care se simtea frumoasa si ca totul in jurul ei era grozav. Se asemana putin cu orgasmul, dar ceea ce a simtit ea nu avea deloc tenta sexuala, ci mai degraba religioasa.

Din punctul de vedere al neurologilor, insa, aceste crize incep sa se manifeste intr-unul din lobii temporali ai creierului, in special in cortexul insular.

Sindromul mainii alienate (straine)

Sindromul mainii alienate (straine)

Corpus callosum este un pachet de fibre nervoase care permite celor doua emisfere ale creierului sa comunice intre ele. Cateodata, chirurgii sunt nevoiti sa indeparteze acest pachet din creierul unui pacient bolnav de epilepsie pentru a reusi sa opreasca crizele. Din fericire, majoritatea pacientilor au parte de o recuperare normala, dar mai exista si cativa care sfarsesc cu cele doua jumatati ale creierului actionand independent una de cealalta.

Cel mai sigur, acestia vor intampina suficiente probleme, ca si cum un strain a preluat controlul asupra unei parti din corpul lor, de aici venind si numele de sindromul mainii straine. In cazuri de acest gen, una dintre maini actioneaza fara ca pesoana sa constientizeze acest lucru, ajungand pana la a dezbraca pacientul in cauza sau chiar a-l lovi peste fata.

Halucinatiile muzicale

Halucinatiile muzicale

Intr-una din zile, o femeie a inceput sa se simta ca si cum este un alt personaj, doar cand a inceput sa auda sunete de pian. Problema este ca in jurul ei nu exista nici un pian in momentul respectiv. Ceea ce se intampla cu ea, insa, era cu totul altceva. Experimenta o halucinatie muzicala.

Cu timpul, aceste halucinatii au devenit din ce in ce mai prezente in viata ei, oferindu-i melodii de lunga durata de la compozitori clasici cunoscuti.

Ce ne arata studiile, pe de alta parte, este ca anumite tulburari psihiatrice precum depresia, tulburarea obsesiv compulsiva si schizofrenia sunt cele care pot determina o astfel de afectiune precum halucinatia muzicala.

Add Comment