50 Lucruri Despre Bolivia

steag Bolivia

Bolivia, oficial Statul Plurinational al Boliviei, este o tara fara iesire la mare situata in vestul si centrul Americii de Sud. Are o suprafata totala de 1.098.581 km patrati. Sucre este capitala sa constitutionala, in timp ce La Paz este sediul guvernului sau. Spaniola este una dintre limbile sale oficiale. Moneda sa oficiala este bolivianul (BOB). Bolivia se invecineaza cu Argentina, Chile, Peru, Brazilia si Paraguay. O treime din tara se afla in lantul muntos andin. Cu aceste date interesante despre Bolivia, haideti sa aflam despre cultura, istoria, economia, oamenii, industriile, turismul, traditia, religia si multe altele.

1. Bolivia si Paraguay sunt singurele doua tari din America de Sud fara iesire la mare. 2. Bolivia este cea mai inalta si cea mai izolata tara din America de Sud[35].

2. Bolivia si-a schimbat numele oficial din „Republica Bolivia” in „Statul Plurinational al Boliviei” in 2009.

3. In timpul dominatiei spaniole, Bolivia era cunoscuta sub numele de Peru Superior.

4. Spaniola este limba materna a peste 40% din populatia tarii. 5. Quechua si aymara se numara printre limbile oficiale ale Boliviei. In zonele rurale, populatia indigena isi vorbeste propriile limbi[30].

5. Populatia indigena reprezinta aproximativ doua treimi din populatia sa.

6. Stiati ca fostul presedinte al Boliviei, Evo Morales, a fost primul membru al majoritatii indigene care a fost ales in functia de presedinte al Boliviei? El a ramas in pozitia de putere dupa alegerea sa din decembrie 2005 pana la 10 noiembrie 2019[24].

7. Serviciul militar este obligatoriu in Bolivia pentru toti barbatii cu varste cuprinse intre 18 si 22 de ani[38].

8. Unul dintre cele mai mari sanctuare de fluturi din lume, care se intinde pe 24 de hectare, se afla in Bolivia. Acesta este situat la 20 de minute de centrul orasului Santa Cruz si este deschis 365 de zile pe an[31].

9. O varietate de facilitati sunt disponibile in interiorul sanctuarului pentru oaspetii care il viziteaza. Exista restaurante, baruri, facilitati de campare in corturi, bungalouri, un hotel statiune, zone de picnic si de gratar, un imens loc de joaca pentru copii, biolaboratoare si multe altele. Puteti petrece saptamani – nu doar zile – in interiorul sanctuarului fara sa ramaneti fara lucruri de vazut.

10. Drumul Yungas Nord, cunoscut si sub numele de Drumul Destinului sau Drumul Mortii, se afla in Bolivia. Are o lungime de 56 de kilometri si, conform unei estimari, aproape 200-300 de persoane au murit in fiecare an din cauza caderii de pe acest drum, pana de curand, cand au fost facute imbunatatiri ale drumului pentru a evita victimele. Drumul are, de asemenea, marcaje in cruce pe locurile unde vehiculele au cazut in trecut, pentru a-i alerta pe soferii care trec.

11. Bolivia are cel mai mare salar din lume (Salar de Uyuni), care acopera 10.582 de kilometri patrati (4.086 de mile patrate) din suprafata si se afla la 3.656 de metri deasupra nivelului marii. Este de aproape 100 de ori mai mare decat faimoasa salina Bonneville Salt Flats din Utah, SUA. Acesta contine intre 50 si 70% din rezervele de litiu din lume[12] De remarcat ca altimetrele satelitilor de observare a Pamantului sunt calibrate pe desertul de sare datorita suprafetei sale mari, cerului senin si planeitatii exceptionale. Este una dintre cele mai renumite atractii turistice din Bolivia[1].

12. Parcul National Madidi, cu o suprafata de 18.958 de kilometri patrati, face parte din una dintre cele mai mari arii protejate din lume. Cercetatorii au documentat pana acum cel putin 8.500 de specii si estimeaza ca totalul ar putea fi de aproximativ 11.400. Totusi, numaratoarea speciilor nu este niciodata definitiva[34].

13. Tiwanaku, situat in Bolivia, se numara printre cele mai intrigante situri arheologice din America de Sud[14].

14. Bolivia are, de asemenea, Lacul Titicaca, care este cel mai inalt lac navigabil din lume, la 12.507 (3810 m) picioare deasupra nivelului marii. Are o suprafata de 8.300 de kilometri patrati. Este impartit intre Bolivia si Peru[15].

15. Inchisoarea San Pedro din Bolivia este o alta atractie turistica. Spre deosebire de alte inchisori din lume, aceasta inchisoare speciala le permite detinutilor sai sa traiasca cu familiile lor, sa munceasca, sa castige si chiar sa isi cumpere sau sa isi inchirieze locuintele[16].

16. Un hotel din Bolivia – Hotelul Luna Salad – este construit in intregime din blocuri de sare, inclusiv interiorul si mobilierul[17].

17. Pentru cei care au un interes deosebit pentru dinozauri, va fi interesant de stiut ca in Bolivia exista 5055 de amprente de la cel putin 8 specii diferite de dinozauri pe Cal Orko, o placa de calcar impunatoare de 1,5 km lungime si aproximativ 80 de metri inaltime. Urmele au o vechime de 68 de milioane de ani. Si se afla pe un perete vertical[18].

Uimiti? Vreti sa stiti cum a fost posibil ca dinozaurii sa mearga pe un perete vertical? Aflati ca activitatea placilor tectonice a impins terenul plat la un unghi atat de incredibil incat a devenit un loc turistic faimos pentru vizitatorii din intreaga lume.

18. Delfinii (Bolivian Bufeo) din Amazonul din Bolivia sunt roz. A fost declarat Patrimoniul natural al Boliviei[26,27].

19. Porcul de Guineea este o delicatesa in Bolivia. De obicei, este servit intreg, cu picioarele si capul indreptate in sus[28].

20. Lama, cel mai mare animal de pe Altiplano, este o sursa de carne, lana, piele, seu si combustibil (sub forma de balegar uscat) in comunitatile rurale andine[37].

21. In secolul al XVIII-lea, Bolivia era cunoscuta sub numele de Peru Superior. Si-a primit numele de la Simon Bolivar, liderul militar si politic[19].

22. Bolivia a devenit independenta la 6 august 1825 (fata de Spania).

23. Se estimeaza ca opt milioane de indieni andini au murit din cauza exploatarii miniere de la Cerro Rico (Dealul bogat). Cel mai inalt punct al minei se afla la o altitudine de 4.782 de metri. In fiecare zi, aproximativ 3.000 de tone de minerale sunt scoase din el de catre aproximativ 15.000 de mineri[20,21,22].

24. Sclavia a fost abolita in Bolivia in 1831.

25. Interesant este ca in Bolivia exista 37 de limbi oficiale (spaniola si 36 de limbi indigene)[24].

26. Bolivia contribuie cu 70% din toate nucile de Brazilia produse la nivel mondial. Potrivit unei surse, aproape 25 de milioane de tone sunt exportate in fiecare an, in principal in Brazilia, Statele Unite si Europa[25].

27. In Bolivia se afla cea mai inalta capitala administrativa din lume, La Paz. Aceasta se afla la aproximativ 11.975 de metri deasupra nivelului marii. Are un aeroport si o populatie de 1,816 milioane de locuitori. Cu toate acestea, capitala oficiala a Boliviei este Sucre. Astfel, este una dintre putinele tari din lume care are mai mult de o capitala. Atunci cand bolivienii se refera la capitala, ei vorbesc despre La Paz[23,30].

28. Dupa Brazilia (8.515.770 km²), Argentina (2.780.400 km²), Peru (1.285.216 km²) si Columbia (1.138.910 km²); Bolivia (1.098.581 km²) este a cincea tara ca marime din America de Sud si a 27-a ca marime din lume. Convertiti km patrati in mile patrate cu acest link.

29. Bolivia este de aproape trei ori mai mare decat Montana (unul dintre cele 50 de state americane).

30. Doar aproximativ 11% din toate drumurile din Bolivia sunt asfaltate[27].

31. Din pacate, al doilea cel mai mare lac din Bolivia, Lacul Poopo, a secat din cauza schimbarilor climatice. Lacul este situat la peste 3.000 de metri deasupra nivelului marii, in campiile andine ale tarii.

32. Bolivia se intinde pe aproximativ 950 de mile (1.500 km) pe directia nord-sud si 800 de mile (1.300 km) pe directia est-vest[37].

33. Regiunea muntoasa vestica a Boliviei este una dintre cele mai inalte zone locuite din lume[37].

34. Fotbalul este principalul sport din Bolivia. Este, de asemenea, sportul sau national[30].

Mai jos sunt prezentate cateva persoane celebre din Bolivia din diferite categorii si domenii de activitate.

Sport: Maria Fernanda Alvarez (tenis), Geovana Irusta (alergare), Bernardo Guarachi (alpinism), Paulo Victor Aguilera (curse BMX), Marco Antonio Etcheverry (fotbal), Mariel Diamond si Carola Nostas (culturism) sunt cativa sportivi celebri din Bolivia.

Actori: Reynaldo Pacheco, Raquel Welch, Jorge Ortiz, Arturo Lora, David Mondacca, David Santalla, Eduardo Hoffmann, Milton Córtez, Carla Ortiz, Peter Travesi si Marcos Malavia sunt cativa actori celebri din Bolivia.

Stiinta: Noel Kempff Mercado, José Steinbach, Martin Cardenas si Ivan Guzman de Rojas sunt cativa oameni de stiinta celebri din Bolivia.

Literatura: Edmundo Paz Soldan, Eduardo Scott-Moreno, Giovanna Rivero, Adolfo Costa du Rels, Antonio Diaz Villamil, Adela Zamudio, Ricardo Jaimes Freyre, Maria Josefa Mujia, Alcides Arguedas, Javier del Granado, Nataniel Aguirre, Tomas O’Connor d’Arlach, Yolanda Bedregal, Jaime Saenz si Juan de Recacoechea sunt cativa dintre scriitorii prolifici din Bolivia.

35. Bolivia se afla pe locul 95 in topul celor mai mari economii exportatoare din lume (est. 2017). Gazele naturale, argintul, zincul, plumbul, plumbul, staniul, aurul, quinoa, soia si produsele din soia se numara printre principalele exporturi ale Boliviei. Aceasta importa masini, produse petroliere, vehicule, fier si otel, materiale plastice. Bolivia detine a doua cea mai mare rezerva de gaze naturale din America de Sud. Cu toate acestea, Rusia detine aproximativ un sfert din totalul rezervelor dovedite de gaze naturale din lume. Iran, Qatar, Statele Unite ale Americii si Arabia Saudita sunt celelalte tari cu cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume, respectiv[32,35,36].

36. Conform raportului Bancii Mondiale, aproape 959.000 de turisti au vizitat Bolivia in fiecare an in ultimii ani. Iar acest numar este in crestere in fiecare an[28].

37. Aproape jumatate din forta de munca din Bolivia este angajata in agricultura.

38. Dupa Venezuela, Bolivia este a doua cea mai saraca tara din America de Sud.

39. Scolarizarea este gratuita si obligatorie pentru copiii cu varste cuprinse intre 5 si 18 ani.

40. In Bolivia exista 36 de culturi indigene (la momentul redactarii acestui articol, acestea constituie intre 62 si 70 la suta din populatia tarii). Fiecare dintre ele are propriile obiceiuri si limbi. Quechua este cea mai mare cultura din Bolivia, in timp ce Aymara este a doua cea mai mare cultura din regiune[29].

41. Bolivienii admira onestitatea. Bunatatea, blandetea si grija pentru bunastarea celuilalt sunt cheia prieteniei in Bolivia[30].

42. Familiile sunt strans legate in Bolivia. In regiunile rurale, mai multe generatii locuiesc impreuna intr-o singura casa. Familia joaca un rol semnificativ in viata si structura sociala. Barbatii sunt predominant intretinatorii familiei, in timp ce femeile se ocupa de muncile casnice.

43. Primul nume de familie al sotului este adaugat la numele sotiei sale dupa casatorie cu conectorul „de”. Astfel, daca Jennifer Maria Lopez se casatoreste cu Manuel Sebastien Costa, ea se va numi Jennifer Maria de Costa.

44. Bolivienilor le place sa se viziteze unii pe altii. Sunt frecvente atat vizitele aranjate, cat si cele neanuntate. Bolivienii fac schimb de cadouri in mai multe ocazii diferite[30].

45. Familiile boliviene au, de obicei, o masa mare si doua mese mici pe zi. La intrarea intr-o incapere in care oamenii mananca, bolivienii spun adesea Buen provecho (similar cu Bon appétit)[30].

46. Dieta boliviana este constituita din alimente de baza comune, inclusiv orez, cartofi, produse lactate, supe si fructe. Sute de varietati de cartofi sunt preparate in Bolivia in moduri diferite[30].

47. Puiul este cea mai comuna carne din Bolivia[30].

48. Atunci cand un pasager urca in autobuz, se obisnuieste sa salute alti pasageri cu „buen dia” sau „buenas tardes”.

49. Bolivienii consuma coca pentru a combate efectele altitudinii. Ca urmare a acestui obicei, se poate observa o umflatura in obrajii lor.

50. Cu sute de posturi de radio, radioul este important, mai ales in zonele rurale ale tarii.

Referinte:

 1. https://en.wikipedia.org/wiki/Salar_de_Uyuni
 2. http://www.reckontalk.com/bolivia-facts-pictures-language-wiki/
 3. http://twistedsifter.com/2013/10/cal-orko-wall-in-bolivia-covered-in-dinosaur-tracks/
 4. http://newint.org/features/web-exclusive/2011/07/11/bolivia-mining-women-workers/
 5. http://www.bolivia-facts.com/interesting-facts-about-bolivia.html
 6. http://www.projects-abroad.co.uk/blog/?content=2015/10-fun-facts-about-bolivia/
 7. http://data.worldbank.org/indicator/AG.LND.PRCP.MM
 8. http://atlas.media.mit.edu/en/profile/country/bol/
 9. http://www.boliviabella.com/bolivia-cultures.html
 10. https://en.wikipedia.org/wiki/Culture_of_Bolivia
 11. http://www.kwintessential.co.uk/resources/global-etiquette/bolivia.html
 12. https://www.bbcearth.com/blog/?article=the-largest-salt-flat-in-the-world
 13. https://www.independent.co.uk/travel/americas/madidi-national-park-bolivia-jungle-film-daniel-radcliffe-yossi-ghinsberg-a8069996.html
 14. https://whc.unesco.org/en/list/567
 15. https://whc.unesco.org/en/tentativelists/5080/
 16. http://www.dailymail.co.uk/news/article-4131838/Inside-Bolivia-s-brutal-San-Pedro-prison.html
 17. http://www.lunasaladahotel.com.bo/
 18. https://www.historicmysteries.com/bolivia-dinosaur-footprints-wall/
 19. https://www.etymonline.com/word/bolivia
 20. https://www.bbc.com/news/magazine-29448079
 21. https://en.wikipedia.org/wiki/Cerro_Rico
 22. https://www.npr.org/2012/09/25/161752820/bolivias-cerro-rico-the-mountain-that-eats-men
 23. https://en.wikipedia.org/wiki/La_Paz
 24. https://en.wikipedia.org/wiki/Bolivia
 25. http://www.fao.org/docrep/010/k0457e/k0457e17.htm
 26. https://www.npr.org/sections/thesalt/2016/10/17/497978232/peruvian-farmers-chefs-yes-chefs-cash-in-on-guinea-pig-craze
 27. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bl.html
 28. https://data.worldbank.org/indicator/ST.INT.ARVL
 29. https://en.wikipedia.org/wiki/Indigenous_peoples_in_Bolivia
 30. http://www.uvm.edu/~iwd/Bolivia.pdf
 31. http://www.biocentroguembe.com/
 32. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_exports
 33. https://www.independent.co.uk/environment/lake-poopo-bolivias-second-largest-lake-dries-up-due-to-climate-change-displacing-thousands-of-a6828596.html
 34. https://www.nytimes.com/2018/05/22/science/bolivia-madidi-national-park.html?rref=collection%2Ftimestopic%2FBolivia&action=click&contentCollection=world&region=stream&module=stream_unit&version=latest&contentPlacement=2&pgtype=collection
 35. https://www.bbc.com/news/world-latin-america-18727507
 36. https://www.nsenergybusiness.com/news/newsthe-worlds-top-five-countries-with-highest-natural-gas-reserves-5878274/
 37. https://www.britannica.com/place/Bolivia
 38. https://wri-irg.org/en/programmes/world_survey/country_report/en/Bolivia

Add Comment