50 Lucruri Despre Bulgaria

steag bulgaria

Bulgaria, oficial Republica Bulgaria, este o tara din sud-estul Europei. Are o suprafata de 110.879 km patrati. Capitala statului este Sofia. Limba bulgara este limba sa oficiala. Moneda sa este cunoscuta sub numele de Lev (BGN). Are cinci tari limitrofe, care sunt Romania, Serbia, Republica Macedonia, Grecia si Turcia.

Bulgaria este un taram al muntilor, al traseelor de drumetie, al statiunilor de schi pentru iarna si al statiunilor balneare de la Marea Neagra. Un amestec de culturi occidentale si orientale, contine al doilea cel mai vechi oras ocupat din Europa si un stil de viata relativ urban. Frecventata de turistii est-europeni, Occidentul abia acum descopera aceasta tara frumoasa. Deschideti-va apetitul cu aceste 50 de fapte despre Bulgaria si incepeti sa va planificati propria vizita.

1. Activitatea umana pe pamantul care este Bulgaria a fost prezenta in epoca paleolitica. In pestera Korarnika au fost descoperite oase de animale sculptate cu semne facute de om care se presupune ca sunt unele dintre cele mai vechi exemple de comportament simbolic al oamenilor. Culturile Hamangia, VinĨa, Varna au fost toate societati preistorice organizate si traind pe pamanturile bulgare.

2. Varna au inventat prelucrarea aurului si au fost unii dintre primii topitori de aur. Acestia au produs bijuteriile, monedele si armele din ceea ce astazi este cunoscut sub numele de comoara necropolei Varna, gasita printre 290 de morminte. Aceasta comoara este cea mai veche comoara de aur din lume si are o vechime de peste 6.000 de ani.

3. Bulgaria este una dintre cele mai vechi tari din Europa si este chiar anterioara Imperiului Roman. Fondata ca Republica Bulgaria in secolul al VII-lea, se afla la intersectia a doua rute comerciale importante – una dinspre estul si nordul Europei catre bazinul mediteranean si una dinspre Europa Centrala si de Vest catre Orientul Mijlociu. Oamenii si bunurile comerciale din Grecia, Roma si Bizant au calatorit adesea prin Bulgaria de-a lungul istoriei sale. Noul stat a infiintat Primul Imperiu Bulgar.

4. Paganismul a fost abolit, a fost adoptat alfabetul chirilic si a avut loc o epoca de aur culturala in timpul Primului Imperiu Bulgar. Incheiata de cucerirea bizantina in 1018, domnia lui Boris al II-lea a prevenit nemultumirile si revoltele prin mentinerea domniei nobilimii locale si prin usurarea poverii fiscale a acesteia. Mai tarziu, Ivan Asen I si Petru al IV-lea au condus o revolta in 1185 si au restabilit un stat bulgar, punand bazele celui de-al Doilea Imperiu Bulgar, cu capitala la Tarnovo.

5. Timp de 23 de ani, cultura si comertul au inflorit, apoi conflictele interne si raidurile externe au diminuat imperiul pana cand acesta s-a incheiat in 1396, cand a intrat sub dominatia otomana pentru urmatoarele cinci secole. Turcii otomani au eliminat nobilimea si au inrobit poporul bulgar. Perioada iluminista care a avut loc in Europa Occidentala in secolul al XVIII-lea a influentat initierea miscarii de Trezire Nationala din Bulgaria. Cu o constiinta nationala restabilita care le alimenta lupta de eliberare, poporul a luptat in Rascoala din aprilie 1876. Masacrul de 30.000 de bulgari care a rezultat a dus la Conferinta de la Constantinopol a Marilor Puteri din 1876, la ale carei decizii otomanii nu au fost de acord. Rusia a declarat razboi (1877-78) si, cu ajutorul bulgarilor, i-a invins pe otomani, ceea ce a dus la formarea celui de-al treilea Imperiu Bulgar.

6. Conflictele cu tarile vecine au determinat Bulgaria sa fie aliatul Germaniei in timpul ambelor razboaie mondiale. Bulgaria a suferit pierderi teritoriale in Primul Razboi Mondial si, desi s-a aliniat cu puterile Axei in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a refuzat sa isi trimita populatia evreiasca in lagare de concentrare, salvand-o in schimb. (A fost doar una dintre cele doua tari care au facut acest lucru; cealalta a fost Danemarca).

7. Nu au reusit sa obtina pacea cu Aliatii si nu au vrut sa expulzeze fortele germane atunci cand sovieticii le-au cerut acest lucru. In consecinta, au fost invadati de URSS, iar Bulgaria a devenit un stat socialist din blocul estic.

8. Bulgaria a ramas o tara comunista pana la caderea acestor guverne din Europa de Est la sfarsitul anilor 1980 si inceputul anilor 1990. Epoca postcomunismului a dus la o tranzitie dificila catre o democratie cu o economie de piata.

9. Bulgaria este membra a Uniunii Europene, a Consiliului Europei si a NATO. Este un stat membru fondator al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE). De asemenea, a ocupat de trei ori un loc in Consiliul de Securitate al ONU.

10. Bulgaria este singura tara din Europa al carei nume nu s-a schimbat de la infiintarea initiala a tarii (in anul 681 d.Hr.).

11. Limba oficiala a bulgarilor de toate etniile este bulgara si toate grupurile etnice o vorbesc, fie ca prima limba, fie ca a doua limba. Este cea mai veche limba slava scrisa si se scrie in alfabet chirilic.

12. Bulgarii au libertate de religie; nu exista o religie oficiala de stat. Majoritatea bulgarilor religiosi sunt membri ai Bisericii Ortodoxe Bulgare. Minoritatile religioase includ musulmani, crestini, evrei si armeni gregoriani.

13. Statul asigura educatia pentru toti copiii in scolile publice primare (1-8) si secundare (9-12). Elevii de liceu studiaza pentru un invatamant tehnic, general, profesional sau pentru o disciplina specializata inainte de invatamantul superior. Rata nationala de alfabetizare este estimata la peste 98%.

14. Mancarea din Bulgaria are o puternica influenta greceasca si turceasca, cu mancaruri precum baklava si salata Shopska; o mancare cu castraveti, ceapa, rosii, branza alba si piper care aminteste de o salata greceasca. Printre mancarurile locale populare si bine cunoscute se numara lukanka, lyutenitsa, banitsa si kozunak. Unele mancaruri asiatice, cum ar fi gyuvech si moussaka, sunt, de asemenea, populare. Din cauza popularitatii unei mari varietati de salate, consumul de carne este mai mic in Bulgaria decat media europeana. Rakia este un rachiu traditional, iar Muskat si Mavrud sunt doua dintre vinurile tarii. Exista, de asemenea, multe soiuri excelente de branzeturi locale. Iaurtul isi are originea in Bulgaria si este alimentul national.

15. Muzica populara bulgara este o arta traditionala foarte dezvoltata in aceasta tara. O combinatie de influente orientale si occidentale, aceasta obtine sunete distinctive prin utilizarea unei mari varietati de instrumente traditionale bulgare, inclusiv gadulka, tupan, kaval si gaida (cimpoi). Timpul ritmic prelungit din muzica populara bulgara este caracteristica sa cea mai distinctiva. Nu are egal in Europa. Compozitiile muzicale scrise dateaza din Evul Mediu, iar formatia „State Television Female Vocal Choice” a primit un premiu Grammy in 1990 pentru interpretarea muzicii lor native.

16. Instrumentul national este cimpoiul, numit gaida in Bulgaria. Exista doar trei natiuni din lume care folosesc cimpoiul in muzica lor traditionala. Acestea sunt Scotia, Irlanda si Bulgaria.

17. Una dintre cele mai vechi traditii populare bulgare este ritul dansului focului. Acesta a fost practicat cu eoni in urma de catre tracii de langa Marea Alba. Astazi mai este practicat doar in cateva sate de munte din regiunea Strandzha. Este inclusa ca mostenire UNESCO a culturii nemateriale. Astazi este legata de sarbatorile pentru sfintii patroni Constantin si Elena si, desi se face pe tot parcursul anului, este practicata cel mai indeaproape pe 3 iunie, cand sunt cinstiti cei doi sfinti. Icoanele sfintilor sunt invesmantate si satul procesioneaza cu ele pana la izvorul sfant al Sfantului Constantin, unde se spala manerele lor. Focul este asezat in cerc pentru ca toata lumea sa poata observa dansul. Dansatorii de foc merg la capela sfintilor, unde sufla tamaie si se pregatesc cu rugaciune. Muzicienii canta trei melodii speciale, iar dansatorii de foc intra in cercul de foc dupa ce primul dansator traverseaza carbunii in forma de cruce. Miscarile lor de dans sunt complicate, iar picioarele lor goale nu se ard.

18. Cea mai veche comoara de aur din lume a fost gasita din perioada eneolitica intr-o necropola (cimitir) de langa Varna in 1972. Veche de peste 6.000 de ani, aceasta a atras atentia oamenilor de stiinta din intreaga lume. In prezent, 294 de morminte au fost explorate si documentate, iar in cadrul acestora au fost gasite 3.000 de obiecte de aur. Exista o mare diversitate printre ele: 38 de tipuri diferite de obiecte realizate din aur, precum si articole din cupru si obiecte din silex, articole din piatra, argint si lut. Aceste artefacte sunt expuse in Muzeul de Arheologie din Varna si sunt frecvent expuse in alte muzee din tara si chiar din strainatate.

19. Alte comori descoperite de-a lungul secolelor in tara includ Tezaurul de la Valchitran (1925) format din 13 vase, Tezaurul de la Panagyurishte (1849) format din noua vase din aur pur, Tezaurul de la Rogozen format din 165 de vase de argint datand din secolul al IV-lea i.Hr. si masca de aur a regelui trac Teres (2004) din Valea Regilor Traci. Aceasta masca poate fi vazuta in prezent in Muzeul Arheologic din Sofia.

20. Fotbalul este sportul preferat al natiunii. Echipa nationala de volei a Bulgariei figureaza in mod regulat in Top 10 si a castigat numeroase medalii si campionate.

21. Poporul bulgar se afla intr-o criza demografica, cu o crestere demografica negativa in randul populatiei tarii de mai bine de doua decenii. Rata globala a natalitatii este sub rata de inlocuire necesara. Majoritatea copiilor bulgari sunt nascuti de mame necasatorite.

22. Potrivit Mensa, bulgarii ocupa locul 2 la nivel international in ceea ce priveste scorurile IQ, precum si scorurile SAT. Dintre cei mai inteligenti oameni din lume conform Mensa, cea mai inteligenta femeie este bulgaroaica Daniela Simidchieva, care a obtinut un scor IQ de 200.

23. Printre inventatorii notabili care au legaturi cu bulgari se numara John Vincent Atanasoff, care a inventat primul calculator electronic digital din 139-1942; Peter Petro, bulgarul care a inventat primul ceas de mana digital; si creatorul Facebook, Mark Zuckerberg, care avea un bunic bulgar, Marko, care a emigrat in 1940 si dupa care poarta numele sau.

24. Printre figurile sportive feminine celebre se numara Yordanka Donkova, alergatoarea de 100 de metri garduri, al carei timp record mondial este neintrecut de 27 de ani si care a stabilit alte patru recorduri mondiale; Stefka Kostadinova, saritoarea in inaltime, al carei record mondial este de 28 de ani, unul dintre cele mai vechi din sporturile moderne, si care a stabilit alte sapte recorduri mondiale, patru in sala si trei in aer liber.

25. Printre figurile sportive masculine celebre se numara: fotbalistul Hristo Stoichkov, care a devenit primul jucator bulgar care a castigat Ballon d’Or; inotatorul de maraton de pe Canalul Manecii Petar Stoychev, care a stabilit un nou record mondial pentru o traversare in 2007; luptatorul de sumo Kaloyan Mahlyanov, care a devenit primul european care a obtinut titlul de „ozeki” din Japonia; si Dan Kolov, primul luptator din lume cu doar doua infrangeri si 1500 de victorii.

26. Sofia este capitala Bulgariei, dar si cel mai mare oras al tarii. Este orasul centru economic al natiunii si in el locuiesc peste un milion de bulgari, de trei ori mai multi decat in al doilea si al treilea oras ca marime din tara, Varna si Plovdiv.

27. Sofia a fost fondata in urma cu aproximativ 7.000 de ani, la intersectia celor doua rute comerciale importante mentionate anterior. Este al doilea cel mai vechi oras din Europa.

28. Sofia este un oras cu un centru vibrant; parcuri frumoase; numeroase restaurante; cluburi de noapte si baruri; izvoare minerale ; monumente arhitecturale; peste 250 de repere istorice si multe locuri de interes cultural.

29. Situat la baza muntelui Vitosha, muntele este o excursie de o zi perfecta din Sofia pentru drumetii si pentru a va bucura de Bulgaria in toate cele patru anotimpuri. La doar 30 de minute distanta, lacul Pancherevo ofera vaslit, pescuit si picnic.

30. Situata in vestul Bulgariei, Sofia se afla aproape de centrul geografic al regiunii balcanice. Din punct de vedere cultural si comercial, este centrul Bulgariei.

31. Exista noua obiective naturale si istorice pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, precum si traditii culturale, printre care: mormintele tracice din Kazanlak si Sveshtari, Manastirea Rila, Biserica Boyana, Cavalerul Madara, Parcul National Pirin, Bisericile cioplite in stanca din Ivanovo, Rezervatia naturala Sreburna, orasul antic Nesebar si dansul ritual trac al focului numit Nestinarstvo.

32. Multi turisti britanici, germani, romani si rusi se bucura de statiunile si plajele ieftine pe care le ofera Bulgaria. Statiunile de coasta Sunny Beach si Nisipurile de Aur; statiunile de iarna Borovets, Bansko si Pamporovo; drumetiile in muntii Rila si atractiile din capitala nationala Sofia sunt cele mai populare destinatii pentru vizitatori.

33. Influenta romana antica asupra culturii bulgare poate fi inca intalnita in multe dintre orasele din tara. Vizitatorii se bucura de vizionarea bailor romane din Varna, a ruinelor din Sofia, iar teatrul roman din Plovdiv este cel mai mult intact si care este folosit si astazi ca loc de desfasurare a concertelor si pieselor de teatru.

34. O traditie straveche de 1 martie sarbatoreste trecerea iernii. Bulgarii fac schimb de bratari Martenitsi; aceste bratari tesute albe si rosii sunt purtate in luna martie pana cand cel care le poarta vede fie un copac inflorit, fie o barza. Apoi sunt legate de copaci pentru a saluta primavara. Aceasta sarbatoare se numeste Baba Marta („Marsul bunicii”). Nu este neobisnuit sa vezi unele dintre aceste bratari lasate in copaci pana in timpul verii.

35. Pe langa zilele de nastere, in Bulgaria se sarbatoresc si „Zilele de nume”. O zi a numelui (cunoscuta si sub numele de „Ziua Sfintilor”) este sarbatorita de persoanele care poarta numele unui anumit sfant in ziua de nastere a acestuia. Multi bulgari pretuiesc „Ziua numelui” la fel de mult sau mai mult decat ziua lor de nastere.

36. S-ar putea sa le ia ceva timp vizitatorilor din alte tari sa se obisnuiasca, dar in Bulgaria, oamenii dau din cap pentru „da” si dau din cap pentru „nu”, spre deosebire de multe alte culturi.

37. Cantecul popular bulgar, cantat si interpretat cu acompaniament de cimpoi, a fost inclus pe Discul de Aur Voyager, muzica care a fost trimisa in spatiul cosmic pe nava martiana Voyager de catre NASA.

38. In Bulgaria se afla cel mai mare cinematograf tridimensional IMAX din lume.

39. Armata bulgara nu a pierdut niciodata un singur drapel in lupta de-a lungul istoriei tarii si a tuturor razboaielor si bataliilor sale.

40. Bulgarii pretind ca au inventat iaurtul, iar iaurtul sau are o aroma unica, care nu se gaseste in nicio alta tara, datorita Lactobacillus Bulgaricus, bacteria responsabila pentru aceasta aroma si consistenta, Aceasta poate fi gasita doar in aerul Bulgariei.

41. Fortele aeriene bulgare au dezvoltat prima bomba lansata din aer din istoria militara in timpul primului razboi balcanic. Locotenentul Radul Milkov si locotenentul Prodan Tarakchiev au folosit-o pe 16 octombrie 1912.

42. Pilotul Fortelor Aeriene Bulgare, Rayna Kasabova, a fost prima femeie care a participat la un zbor militar din istoria lumii.

43. Bulgarii isi iau prenumele, in mod traditional, de la bunicul lor patern. Numele lor de familie provine de la numele tatalui lor, sufixul schimbandu-se in functie de sex (-ova pentru fete si -ov pentru baieti). In functie de generatie, s-ar putea sa primiti acelasi nume atat pentru nume, cat si pentru prenume: de exemplu, Ivana Ivanova.

44. Printre alti bulgari notabili se numara campionul mondial FIDE la sah Veselin Topalov si scriitorul de origine bulgara Elias Canetti, care a castigat Premiul Nobel pentru Literatura in 1981.

45. Traficul de persoane este o problema in Bulgaria, atat ca sursa de adulti si copii care sunt supusi la conditii de munca fortata, cat si de femei si copii care sunt fortati sa se prostitueze in interiorul tarii, in orasele de frontiera si in zonele de statiune. Femeile si copiii de etnie roma reprezinta aproximativ 15 % din aceste victime. Victimele muncii fortate sunt trimise in Italia, Grecia, Spania si Regatul Unit. Unii copii sunt fortati sa cerseasca pe strada atat in Bulgaria, cat si in Grecia.

46. Guvernul bulgar s-a straduit sa faca progrese semnificative in eforturile de prevenire a traficului de persoane, arestand multi dintre cei care profita de serviciile celor fortate sa se prostitueze. Cu toate acestea, inca se lupta cu coruptia in randul unor functionari guvernamentali complici la trafic.

47. Trandafirii cultivati in regiunea Kanalak din „Valea Trandafirilor” din Bulgaria produc cea mai mare parte a uleiului de trandafir din lume (70-85 %), o componenta a majoritatii parfumurilor. Este nevoie de 1.000 de flori de trandafir pentru a produce un gram de ulei de trandafir, care este folosit la fabricarea unora dintre cele mai scumpe si mai populare parfumuri franceze si alte parfumuri din lume.

48. Crucea de la Rila este o cruce sculptata in lemn, pe care sunt sculptate 140 de scene biblice microscopice cu peste 1.500 de figuri. Chiar si cea mai mare dintre ele nu este mai mare decat un bob de orez.

49. In 1976, UNESCO a declarat calendarul vechilor bulgari ca fiind cel mai precis din lume.

50. Bulgaria a aderat la UE in 2007, iar alfabetul chirilic a devenit al treilea alfabet oficial.

Add Comment